Τρίτη 24 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Θέμα Κατρούγκαλου» προέκυψε στην κυβέρνηση

Τον ισχυρισμό ότι ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γ. Κατρούγκαλος υπέγραφε ως νομικός συμφωνητικά με απολυμένους δημόσιους υπαλλήλους, που προέβλεπαν δικηγορική αμοιβή σε περίπτωση αποκατάστασής τους, ακόμη και στις 27 Γενάρη που ορκίστηκε υπουργός, προβάλλει η εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Γ. Κατρούγκαλος είχε υπογράψει ιδιωτικά συμφωνητικά με περίπου 300 απολυμένους δημοσίους υπαλλήλους πως σε περίπτωση επαναπρόσληψής τους, θα εισέπραττε προμήθεια 12% ως δικηγορική αμοιβή. Το ίδιο θα συνέβαινε αν όσοι είχαν υπογράψει το συμφωνητικό έπαιρναν αποζημιώσεις.

Για να απαντήσει στο δημοσίευμα, ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, έδωσε συνέντευξη Τύπου το βράδυ του Σαββάτου. Σ' αυτήν χαρακτήρισε «συκοφαντικό» και «προβοκατόρικο» το δημοσίευμα και είπε ότι «το συμφωνητικό που αναφέρεται δεν αφορά διεκδίκηση επαναπρόσληψης, αλλά μικρή μισθολογική διαφορά ήδη εργαζόμενου στο Δημόσιο μετά την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου».

Σημείωσε πως αποχώρησε από την εταιρεία όταν εκλέχθηκε ευρωβουλευτής και εντάχθηκε σε μια άλλη δικηγορική εταιρεία από την οποία επίσης αποχώρησε όταν ανέλαβε υπουργικά καθήκοντα. Είπε ακόμα πως «αν μου φέρουν έστω και ένα που να αφορά τις ημερομηνίες 26 και 27 Ιανουαρίου, που αναφέρει το δημοσίευμα, υπογεγραμμένο από μένα ή άλλο συνεργάτη μου τότε θα παραιτηθώ». Το έγγραφο που παρουσιάζει η εφημερίδα κατατέθηκε στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών λίγο πριν υπουργοποιηθεί, δηλαδή στις 27 Γενάρη 2015 και αναφέρει ότι σε περίπτωση διάλυσης της εταιρείας, τα δικαιώματα διατηρεί ο δικηγόρος Γιώργος Κατρούγκαλος.

Το ίδιο βράδυ, εμφανίστηκε και νέο συμφωνητικό με το οποίο η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Λαρισαίων ανέθεσε στις 12 Φλεβάρη 2015 στο γραφείο «ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ - ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΝΟΜΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ» την εντολή για άσκηση προσφυγής ενάντια στην απόφαση της τέως γγ της Αποκεντρωμένης Περιφέρειας Θεσσαλίας που είχε κρίνει παράνομη την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας να μην αποστείλει στο υπουργείο Εσωτερικών στοιχεία για μετατροπές συμβάσεων δημοτικών υπαλλήλων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή μίσθωσης έργου, σε αορίστου χρόνου.

Οπως απάντησε ο υπουργός, η συγκεκριμένη υπόθεση ξεκίνησε τον Οκτώβρη του 2014 και ασχολήθηκε με αυτή καθώς δεν υπήρχε κώλυμα. Ομως, για τον Φλεβάρη που επικαλείται το δημοσίευμα, την υπόθεση έχει αναλάβει άλλη δικηγόρος. Παρόμοιο συμφωνητικό εμφανίστηκε και από το δήμο Λαυρεωτικής με ημερομηνία 20 Φλεβάρη. Για όλα αυτά, ο Γ. Κατρούγκαλος αναμενόταν να απαντήσει χθες το απόγευμα, με νέα συνέντευξη Τύπου, η οποία όμως αναβλήθηκε «λόγω της επίσκεψης του πρωθυπουργού στη Γερμανία και της συνέντευξης που θα παραχωρήσει», όπως αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου.

Με αφορμή όλες αυτές τις υποθέσεις, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ζήτησαν την αποπομπή Κατρούγκαλου από την κυβέρνηση, η οποία δήλωσε ότι τον στηρίζει.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ