ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Αυγούστου 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Επιθεωρεί και ενισχύει την πολεμική του ετοιμότητα

Στις 4 και 5 Σεπτέμβρη, στην Ουαλία, θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ. Σε ανακοίνωσή του, επισημαίνει την κρισιμότητα της Συνόδου, στο όνομα του ότι το παγκόσμιο επίπεδο ασφάλειας γίνεται ολοένα και πιο απρόβλεπτο και ασταθές «όπως η δράση της Ρωσίας στην Ουκρανία δείχνει». Είναι προφανές ότι η ιμπεριαλιστική λυκοσυμμαχία ετοιμάζεται να «ξεφουρνίσει» νέα σχέδια για ενισχυμένη στρατιωτική παρουσία και πολεμική δράση σε όλο τον πλανήτη, προς προάσπιση των ευρωατλαντικών μονοπωλιακών συμφερόντων. Σχέδια τα οποία έρχονται σε ευθεία αντιπαράθεση με τους αντίστοιχους σχεδιασμούς άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων. Αυτό, άλλωστε, καταδεικνύει η ευθεία σύσταση προς τα μέλη για αύξηση των δαπανών για εξοπλιστικά προγράμματα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Σύνοδος θα εστιάσει: Στην ετοιμότητά του για ενίσχυση της «συλλογικής άμυνας» και στη διασφάλιση της ικανότητάς του να αντιμετωπίζει άμεσα την οποιαδήποτε «πρόκληση». Στην επίδειξη της διατλαντικής αποφασιστικότητας και στην ανάγκη να διατηρηθούν οι «αμυντικές» δαπάνες στο κατάλληλο επίπεδο. Στις σχέσεις με τη Ρωσία και στην ενίσχυση των δεσμών με την Ουκρανία μέσω αυξημένης συνεργασίας. Τέλος, στην εμβάθυνση των εταιρικών σχέσεων, στη διατήρηση της πολιτικής ανοικτών θυρών αλλά και στον τερματισμό της επιχείρησής του στο Αφγανιστάν.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Α. Φ. Ράσμουσεν, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Δανία δήλωσε απειλητικά ότι η Σύνοδος αυτή θα επικεντρωθεί στην ετοιμότητα του ΝΑΤΟ να ασχοληθεί με «όλο το φάσμα των απειλών».

«Θα υιοθετήσουμε ένα σχέδιο δράσης για να γίνουμε πιο γρήγοροι και πιο ευκίνητοι», πρόσθεσε, εκφράζοντας την επιδίωξη να καταστεί η λυκοσυμμαχία ικανότερη να ανταποκρίνεται στις πολεμικές αποστολές όπου Γης μιλώντας για «αιφνίδιες απειλές». Ο Ράσμουσεν πρόσθεσε πως το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει μέτρα για βελτίωση της ετοιμότητας, ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των μελών, παροχή βοήθειας σε κράτη που τη ζητούν για την ενίσχυση των αμυντικών θεσμών τους.

Σφυρίζοντας νέο γύρο δαπανηρών εξοπλισμών πρόσθεσε στα παραπάνω ότι η επιτυχία των στόχων αυτών του ΝΑΤΟ εξαρτάται απ' το αν τα μέλη του θα επενδύσουν επαρκώς στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας, «ιδίως αν ληφθεί υπόψη το νέο κλίμα ασφάλειας που δημιουργήθηκε από παράνομες ενέργειες της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας».

«Η ασφάλεια είναι σαν την ασφάλιση, για να έχεις την καλύτερη θα πρέπει να πληρώσεις κάτι παραπάνω, βρισκόμαστε τώρα αντιμέτωποι με μια νέα κατάσταση και το αντίτιμο είναι υψηλότερο», δήλωσε κυνικά.

Το παραπάνω πρέπει να ιδωθούν στο φόντο της σύγκρουσης στην Ουκρανία. Αλλωστε, μόλις προχτές, ο πτέραρχος Φ. Μπρίντλαβ, στρατιωτικός διοικητής του ΝΑΤΟ, απείλησε τη Ρωσία ότι αν αποπειραθεί να στείλει στρατεύματα σε οποιοδήποτε κράτος - μέλος του NATO, ακόμη και εάν δεν πρόκειται για δυνάμεις που θα φορούν στολές με διακριτικά της Ρωσικής Ομοσπονδίας, όπως έπραξε όταν προσάρτησε την Κριμαία από την Ουκρανία, το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο θα αντιδράσει με στρατιωτικά μέσα.

Ισχυρή και ευέλικτη πολεμική μηχανή

Τη σημασία της συγκεκριμένης Συνόδου αναδεικνύουν εδώ και καιρό αξιωματούχοι του. Ο Α. Φ. Ράσμουσεν ήδη από τις 15 Νοέμβρη 2013 έλεγε ότι «θα είναι μια σημαντική ευκαιρία για το ΝΑΤΟ (...) Θα λάβει περαιτέρω μέτρα για τον εκσυγχρονισμό της Συμμαχίας μας, έτσι ώστε να παραμένει ισχυρή, ευέλικτη και έτοιμη να αντιμετωπίσει κάθε πρόκληση για την ασφάλεια. Και θα επιβεβαιώσουμε το δεσμό μεταξύ της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής, που είναι η πηγή της δύναμής μας, της ασφάλειάς μας και της επιτυχίας μας».

Κι ακόμα ιεραρχώντας υψηλά τη δυνατότητα της λυκοσυμμαχίας για ανάπτυξη στρατιωτικής δράσης όπου Γης, δήλωνε: «Για να ενισχύσουμε την ασφάλειά μας στο σπίτι μας, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για την αντιμετώπιση κρίσεων στο εξωτερικό»...

Ο ίδιος, αρχές Ιούνη, στη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, δεν απέκλεισε στη Σύνοδο της Ουαλίας να παρθεί απόφαση για μόνιμη βάση του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη και σημείωσε ότι ήδη εξετάζονται μακροπρόθεσμα μέτρα για την ενίσχυση της «συλλογικής άμυνας» του ΝΑΤΟ, με επικαιροποίηση αμυντικών σχεδίων, ανάπτυξη νέων σχεδίων άμυνας, ενισχυμένες ασκήσεις και ανάπτυξη δυνάμεων.

Από ελληνικής πλευράς, ο μετέχων στη Σύνοδο του Ιούνη, υπουργός Αμυνας της Ελλάδας Δ. Αβραμόπουλος, σε δηλώσεις του με το πέρας των εργασιών, έδωσε ένα περίγραμμα του τι συζήτησαν και αποφάσισαν: «Η Σύνοδος Υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ ασχολήθηκε με το ζήτημα της ενίσχυσης πρώτα απ' όλα της συνοχής της Συμμαχίας και τη δέσμευσή της για αποτροπή και συλλογική άμυνα απέναντι σε κάθε απειλή (...) Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της Συνόδου Κορυφής του Σεπτέμβρη, που θα γίνει στην Ουαλία, μια πολύ σημαντική συνάντηση, συζητήσαμε την προώθηση της πρωτοβουλίας Διασυνδεδεμένων Δυνάμεων, όπως ονομάζεται. Υιοθετήσαμε μια σειρά από προτάσεις για την εξασφάλιση διαλειτουργικών δυνατοτήτων σε κοινή εκπαίδευση, χρήση τεχνολογίας και βέβαια στη διοργάνωση κοινών ασκήσεων. Συζητήσαμε, επίσης, την υιοθέτηση σημαντικών κειμένων ως προς την Πρωτοβουλία Εθνος - Πλαίσιο για τη Θαλάσσια Στρατηγική, που είναι ιδιαίτερης σημασίας και για εμάς, την ενίσχυση Πολιτικής Κυβερνοάμυνας, καθώς και την πορεία αναδιάρθρωσης της Συμμαχίας».

Στις ΗΠΑ ο ΥΕΘΑ της Ελλάδας

Στις ΗΠΑ βρίσκεται από χτες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Δ. Αβραμόπουλος, όπου αναμενόταν να συναντηθεί αργά χτες το βράδυ (8.45 μ.μ. ώρα Ελλάδας) με τον Αμερικανό ομόλογό του Τσακ Χέιγκελ.

Η συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας στις επεμβάσεις που ξεδιπλώνουν ή μεθοδεύουν οι ΗΠΑ, το αίτημά τους για εγκατάσταση βάσης Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών και άλλα θέματα που αφορούν στην αναβάθμιση της διμερούς συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ στον αμυντικό και στρατιωτικό τομέα, αναμενόταν να κυριαρχήσουν στη συνάντηση. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στο πλαίσιο αυτό θα εξεταστεί και η επικαιροποίηση του προγράμματος δωρεάν παροχής πλεονάζοντος αμυντικού υλικού των ΗΠΑ στην Ελλάδα, η μετασκευή και η αναβάθμιση του οποίου θα γίνει μέσα από την ελληνική αμυντική βιομηχανία. Πρόσθεταν ότι στην κατεύθυνση αυτή «θα επιδιωχθεί το εύλογο μερίδιο της χώρας στη χρήση συγχρόνων τεχνολογικών μέσων και διευκολύνσεων».

Οι ίδιες πηγές παρουσίαζαν την εξέλιξη αυτή σαν ικανή να «δημιουργήσει πρόσθετες θετικές προοπτικές για επενδύσεις στη χώρα, για εφαρμογή και διάχυση της βιομηχανικής συμπαραγωγής, για μεταφορά τεχνογνωσίας, για δημιουργία κέντρων αριστείας, για έρευνα και οργάνωση και για δημιουργία κέντρων παροχής υπηρεσιών σε περιφερειακό επίπεδο». Εν ολίγοις σαν ικανή να ανοίξει νέα πεδία κερδοφορίας για την αστική τάξη της χώρας. Στο τραπέζι της συζήτησης εννοείται πως θα βρεθεί η κατάσταση που διαμορφώνεται στο Ιράκ και στη Συρία, με τις ΗΠΑ να αναζητούν ήδη μια νέα «συμμαχία προθύμων» για νέες επεμβάσεις με πρόσχημα τη δράση των τζιχαντιστών.


ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Ποινικοποιεί την άποψη

Στο προσκήνιο διατηρήθηκε και χτες η ανούσια αντιπαράθεση των αστικών κομμάτων σχετικά με το λεγόμενο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο την ερχόμενη βδομάδα αναμένεται να ψηφιστεί από το Γ' Θερινό Τμήμα της Βουλής. Αντιπαράθεση που σκιάζει το ουσιαστικό μέρος του νομοσχεδίου, το οποίο αφορά την ενσωμάτωση της επικίνδυνης για το λαϊκό κίνημα και τους εργατικούς αγώνες απόφασης - πλαίσιο ΕΕ2008/913/ΔΕ της ΕΕ.

Μετά την επιστολή των 38 βουλευτών της ΝΔ, με την οποία ζητούν να συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο διάταξη με την οποία θα ορίζεται σαν αδίκημα «η άρνηση της γενοκτονίας των χριστιανών της Ανατολής (Πόντιοι, Μικρασιάτες, Αρμένιοι και Ασσύριοι)» και να εξομοιωθεί με το ολοκαύτωμα των Εβραίων, χτες τη σκυτάλη πήραν το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ.

Συγκεκριμένα, το γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ απαντώντας στην επιστολή των «38» αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση ότι με το νομοσχέδιο «για πρώτη φορά θωρακίζεται η ελληνική κοινωνία και η ελληνική δημοκρατία απέναντι στο λόγο του μίσους και τη ρατσιστική και ξενοφοβική ρητορική» και προσθέτει «η συμπερίληψη των Γενοκτονιών, που έχει στο παρελθόν αναγνωρίσει η Βουλή των Ελλήνων, είναι αυτονόητη».

Από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Χρ. Μαχαίρας δήλωσε χτες σε τηλεοπτική εκπομπή ότι «ζητήματα όπως η γενοκτονία των Ποντίων δεν προσφέρονται για μικροπολιτική εκμετάλλευση και δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται με ψηφοσυλλεκτικές οπτικές». Πρόσθεσε ότι οι «38» «θέλουν να κολακέψουν συγκεκριμένες μερίδες του εκλογικού σώματος».

Η ΔΗΜΑΡ κατέθεσε στο αντιρατσιστικό και 3 τροπολογίες που περιέχουν ρυθμίσεις για το σύμφωνο συμβίωσης, την απόδοση της ελληνικής ιθαγένειας και την αξιοποίηση των δεσμευμένων καταθέσεων τραπεζικών λογαριασμών.

Με το νομοσχέδιο ουσιαστικά ποινικοποιείται η επιστημονική άποψη για ιστορικά ζητήματα, (δε συζητάμε για την εγκληματική δράση του φασισμού - ναζισμού που διέπραξε ολοκαυτώματα), η άποψη για την ταξική πάλη, δηλαδή και η ιδεολογία, επειδή αυτά θωρακίζουν τη σημερινή ιμπεριαλιστική πολιτική και δράση, την αστική εξουσία, τον καπιταλισμό από το εργατικό - λαϊκό κίνημα και την πρωτοπορία του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ