Η περιβόητη «ιστορική μέρα» για την Ευρώπη «τους» αποδείχτηκε τελικά μια από τις πιο «μαύρες μέρες» στην ευρωπαϊκή ιστορία! Μια «μαύρη μέρα» και για την ελληνική ιστορία. Και μόνο το γεγονός ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός διεκδίκησε από ελληνικής πλευράς την «πρωτοβουλία» για την έκδοση αυτού του κατάπτυστου κειμένου, με το οποίο η ΕΕ αναγνωρίζει και νομιμοποιεί το κατοχικό καθεστώς στο Ιράκ, το επιβεβαιώνει!
Συγκεκριμένα, στην τελική συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε χτες για τα αποτελέσματα της Συνόδου (με απόντα τον Ανάν, αν και είχε ανακοινωθεί η παρουσία του), ο πρωθυπουργός, αφού αναφέρθηκε στο «ιστορικό γεγονός» της διεύρυνσης και τις δραστηριότητες που πρέπει να αναπτυχθούν τώρα στον τομέα της «προστασίας της Δημοκρατίας»..., ξεπερνώντας ακόμα και τους πραγματικούς εμπνευστές αυτής της υπόθεσης (Μπλερ, Σιράκ, Σρέντερ, Αθνάρ), αναφερόμενος στη δήλωση της Προεδρίας για το Ιράκ ανέφερε: «Είναι μια πρωτοβουλία δική μας» (!), που βεβαίως προϋποθέτει και μια αποδοχή από τις άλλες χώρες...
Ο Κ. Σημίτης ερωτηθείς γιατί η ΕΕ έκλεισε τα μάτια στο καθεστώς της κατοχής και της εισβολής και γιατί το κείμενο δεν κάνει καμία μνεία για «κατοχικά στρατεύματα», επιστράτευσε κάθε υπόλειμμα ευρωστρουθοκαμηλισμού και ευρωυποκρισίας: «Τα μέλη της ΕΕ δεν προσεγγίζουν με τον ίδιο τρόπο το πρόβλημα», απάντησε και... δικαιολογήθηκε λέγοντας ότι «όταν προσπαθούμε να βρούμε ένα συμβιβασμό μεταξύ μας, πρέπει να βρούμε μια γλώσσα και κάποιους όρους που να μας βρίσκουν όλους σύμφωνους»! Ετσι, λοιπόν, στο πλαίσιο αυτής της... γλώσσας, οι δυνάμεις κατοχής και εισβολής στο Ιράκ, μετονομάστηκαν από την ΕΕ σε «συμμαχικές δυνάμεις»...
Αποκαλυπτικός ήταν ο Κ. Σημίτης όταν μίλησε για... το λύκο που καλείται να φυλάξει τα πρόβατα: «Οι συμμαχικές δυνάμεις», δήλωσε, «καλούνται από την ΕΕ να εξασφαλίσουν την ασφάλεια για τον ιρακινό λαό, να αποκαταστήσουν την ειρήνη στο Ιράκ» (!) και δίνοντας το περιεχόμενο του πραγματικού ρόλου του ΟΗΕ, ως κολαούζου των ιμπεριαλιστών, συμπλήρωσε: «Αυτό δεν μπορεί να είναι ο ρόλος των Ηνωμένων Εθνών, ο ακριβής ρόλος του ΟΗΕ θα είναι το αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων, επαφών με τις ΗΠΑ, αλλά επίσης και με τη Μεγάλη Βρετανία»!
Κατά τα λοιπά, ο Κ. Σημίτης αποδέχτηκε ασμένως τη «διαταγή» του Μπους για άρση του εμπάργκο στο Ιράκ (σ.σ.: «είναι αυτονόητο ότι το εμπάργκο πρέπει να αρθεί», είπε), τώρα που τα πετρέλαια πέρασαν στους Αμερικανούς. Οσο για την Τουρκία αρνήθηκε ότι ήταν απούσα στη Σύνοδο. «Ηταν παρών ο Τούρκος πρέσβης και σήμερα παρέστη ο κ. Γκιούλ», δήλωσε.
Από τη μεριά του, ο Πρόντι επιδόθηκε σε μια απίθανη υποκρισία, αναφερόμενος στην πρόταση της Κομισιόν για «αερογέφυρα σωτηρίας για τα παιδιά του Ιράκ»..., ενώ μιλώντας για τη σύνοδο είπε ότι «ήταν παρηγοριά για μένα να δω πόσο σημαντική ήταν αυτή η μεγάλη διάσκεψη»...
Ο Γ. Παπανδρέου, τέλος, αφού επανέλαβε ότι «είχα και έχω αρκετές τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Πάουελ», παρουσίασε τις δυνάμεις εισβολής στο Ιράκ ως αρμόδιες «για τη διασφάλιση της ομαλής ροής της ανθρωπιστικής βοήθειας... καθώς και των πολιτιστικών μνημείων και των μουσείων»! Για τα τελευταία, δε, ανακοίνωσε ότι η Ελληνική Προεδρία θα αναλάβει σχετική «πρωτοβουλία»...
Η «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», αναφερόμενη - σε ανακοίνωσή της - στα αποτελέσματα της διήμερης Συνόδου Κορυφής, σημειώνει τα παρακάτω:
«Η διήμερη σύνοδος των εκπροσώπων του ευρωπαϊκού κεφαλαίου επιβεβαίωσε ότι από μια σύναξη φονιάδων, ληστών και υποκριτών μόνο αντίστοιχα αποτελέσματα μπορούσαν να προκύψουν.
Οι εργασίες και οι αποφάσεις τους επιβεβαίωσαν τον ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα της ΕΕ. Ολοι μαζί ενάντια στους λαούς και τα δικαιώματά τους - χώρια και κατά ομάδες όταν πρόκειται για τη μοιρασιά της λείας.
Η νομιμοποίηση της εισβολής και κατοχής του Ιράκ, η προπαγανδιστική προετοιμασία των επόμενων πολέμων σε βάρος του κουβανικού, του συριακού, του ιρανικού, του βορειοκορεάτικου λαού και άλλων, τα νέα μέτρα εκμετάλλευσης των λαών (παλαιότερων και νέων κρατών - μελών) είναι τα μόνο μέτρα, οι μόνες αποφάσεις που ο εσμός των αιματοβαμμένων εκπροσώπων του μεγάλου ευρωπαϊκού κεφαλαίου μπορούσε να παράγει.
Ο γλοιώδης αντικομμουνισμός τους δεν είναι παρά η επιβεβαίωση των αδιεξόδων του συστήματος που εκπροσωπούν. Εχουν δίκιο που φοβούνται. Καθημερινά, σε παγκόσμιο επίπεδο, όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι δυναμώνουν το φιλειρηνικό - αντικαπιταλιστικό μέτωπο, συνειδητοποιώντας ότι ο καπιταλισμός ό,τι προοδευτικό είχε να προσφέρει στην κοινωνική εξέλιξη το εξάντλησε πριν πολλές δεκαετίες. Σήμερα το μόνο που μπορεί να δώσει είναι άγρια εκμετάλλευση, φασισμό και πόλεμο.
Η "Δράση: Θεσσαλονίκη 2003" χαιρετίζει τις χιλιάδες των διαδηλωτών, που ξεπερνώντας την πρωτοφανή αστυνομοκρατία, τη γλοιώδη και ραγιάδικη προπαγάνδα από τα ραδιόφωνα, τις εφημερίδες και τους τηλεοπτικούς σταθμούς των μεγαλοεφοπλιστών και των μεγαλοεργολάβων, τον αποπροσανατολισμό των ευρωυποταγμένων και ευρωλάγνων, σε δεκάδες πόλεις της χώρας υποδέχτηκαν τους αιματοβαμμένους αυτούς ηγέτες όπως τους άξιζε.
Η "Δράση: Θεσσαλονίκη 2003" καλεί τους εργαζόμενους σε ακόμα πιο αποφασιστικό και ανειρήνευτο αγώνα, ενάντια στον αμερικάνικο και ευρωπαϊκό ιμπεριαλισμό. Ενάντια στο ΝΑΤΟ, την ΕΕ, τις αστικές κυβερνήσεις και τα κόμματα που τις στηρίζουν. Διότι αυτοί είναι οι φορείς του πολέμου και της άγριας εκμετάλλευσης των λαών.
Με επόμενο σταθμό τις συγκεντρώσεις για την 1η Μάη σε όλη τη χώρα, που οργανώνει το ΠΑΜΕ, συγκεντρώσεις που πρέπει να είναι και θα είναι μαζικά αγωνιστικά συλλαλητήρια καταδίκης του πολέμου, της εκμετάλλευσης, της κυβερνητικής πολιτικής, του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, συνεχίζουμε.
Προετοιμαζόμαστε να ξαναϋποδεχτούμε στη Θεσσαλονίκη τον Ιούνη του 2003 τους δυνάστες των λαών, σε μια υποδοχή που δε θα έχει προηγούμενο για το ταξικό, το αγωνιστικό, το λαϊκό κίνημα της πατρίδας μας».
Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, σχολιάζοντας, από τη Θεσσαλονίκη, τη δήλωση της Προεδρίας της ΕΕ για το Ιράκ, σημείωσε τα εξής:
«Η δήλωση της Ελληνικής Προεδρίας για το Ιράκ, καταφανώς και πέραν πάσης αμφισβήτησης προσέδωσε πλήρη νομιμότητα στην αμερικανοβρετανική εισβολή και κατοχή στο Ιράκ. Ούτε λέξη συμπάθειας για τα ιρακινά θύματα και την ανθρωπιστική καταστροφή που συντελείται. Η ΕΕ έδειξε το αποκρουστικό της πρόσωπο αναγορεύοντας τον πόλεμο ως μέσο για να ζήσουν οι λαοί καλύτερο μέλλον. Η ΕΕ ανοιχτά και ξετσίπωτα διακηρύσσει ότι οι διεθνείς οργανισμοί πρέπει να χρηματοδοτήσουν τη λεγόμενη ανοικοδόμηση του Ιράκ, ώστε οι Αμερικανοβρετανοί κατακτητές να μη σηκώσουν και μεγάλο βάρος. Εξαπολύουν με το παραδοσιακό κομψό ευρωπαϊκό στιλ απειλές στη Συρία και το Ιράν, ζητώντας τους να στηρίξουν τη σταθεροποίηση της κατοχής.
Τα μυαλά της ελληνικής κυβέρνησης φούσκωσαν πολύ γιατί η τελετή διεύρυνσης έγινε στη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας, προσπαθώντας να πείσουν τον ελληνικό λαό ότι πρέπει να αρκείται στον "άρτον και τα θεάματα"».
Σε δυο βάρκες συνεχίζει να πατά ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Ν. Κωνσταντόπουλος. Την ίδια ώρα που δηλώνει ότι η ΕΕ δεν «καταδικάζει τη στρατιωτική εισβολή των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας στο Ιράκ και αποφεύγει να μιλήσει για τα στρατεύματα κατοχής», ταυτόχρονα θεωρεί ότι όλα αυτά θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί «με την ενίσχυση της χειραφέτησης της ΕΕ από τα πολεμικά σχέδια των ΗΠΑ»... Μια «χειραφέτηση», που, σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του ίδιου, θα προέλθει με την ενίσχυση των στρατιωτικών δομών της ΕΕ και με την ύπαρξη κοινής εξωτερικής πολιτικής! Με άλλα λόγια, προτείνει τη δημιουργία ενός νέου ενισχυμένου ιμπεριαλιστικού κέντρου, που θα αποτελεί το «αντίπαλο δέος» στις ΗΠΑ.
«Οι θέσεις της Προεδρίας της ΕΕ για το Ιράκ είναι ένας "συμβιβασμός" που επιλέγει την οδό της νομιμοποίησης των τετελεσμένων και βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία με τα αιτήματα και τις κινητοποιήσεις του ευρωπαϊκού φιλειρηνικού κινήματος», δήλωσε χτες ο πρόεδρος του ΣΥΝ, με αφορμή τη δήλωση της Προεδρίας της ΕΕ για το Ιράκ.
Είναι σίγουρο, πάντως, ότι οι λαοί που ξεσηκώθηκαν στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο δεν απαίτησαν τη δημιουργία νέων στρατών, που θα ...υπερασπίζονται την ειρήνη και θα συντηρούν τις ισορροπίες στην παγκόσμια κοινότητα...
«Η Προεδρία και η ΕΕ, με τις σημερινές (σ.σ. χτεσινές) δηλώσεις για την κατάσταση που πρέπει να επικρατήσει στο Ιράκ, εντελώς απαράδεκτα, νομιμοποιούν, ουσιαστικά και τυπικά την παράνομη εισβολή των αμερικανοβρετανικών δυνάμεων στο Ιράκ». Αυτό τόνισε χτες, ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλας, αναφερόμενος στις δηλώσεις της Ευρωπαϊκής Προεδρίας για τη μετά τον πόλεμο περίοδο στο Ιράκ. «Αποκαλύπτεται λοιπόν», συνέχισε ο ίδιος, «ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα και η διεθνής νομιμότητα δε θεωρούνται από την ΕΕ καθοριστικοί παράγοντες, προς αποτροπή στο μέλλον, παρόμοιων συμπεριφορών των ΗΠΑ ή οποιωνδήποτε άλλων χωρών».
Ο ΤΡΟΠΟΣμε τον οποίο... σφιχταγκάλιαζε (!) ο Σολάνα τον Κ. Σημίτη καθ' όλη τη διαδρομή μέχρι να βγει η λεγόμενη οικογενειακή φωτογραφία, επιβεβαίωσε (και) χτες την - γνωστή στους δημοσιογράφους - ροπή του κ. Σολάνα προς το (... πολύ) ούζο!
ΑΦΟΤΟΥ, λοιπόν, οι Ευρωπαίοι αναγνώρισαν την κατοχική «κυβέρνηση» στο Ιράκ, κατόπιν πόζαραν στην «οικογενειακή φωτογραφία» κρατώντας... κλαδιά ελιάς (!), τα οποία ανέλαβε η Ελληνική Προεδρία να τα φυτεύσει... στο Γουδί.
ΤΩΡΑγια το ποιος είχε τη φοβερή έμπνευση για το Γουδί, ή αν το ακριβές σημείο της δεντροφύτευσης των συμβόλων της ειρήνης έγινε στο σημείο που είχαν γίνει εκείνες οι... εκτελέσεις το 1923, αγνοούμε να σας φωτίσουμε...
ΠΑΛΙ καλά, πάντως, που δεν τα φύτεψαν στον περίβολο της... αμερικάνικης πρεσβείας.