ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Αυγούστου 1999
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΧΙΛΗ
Διαδηλώνοντας κατά της ανεργίας...

ΣΑΝΤΙΑΓΟ.-

Μέρα κατά της ανεργίας και κυρίως κατά της πηγής του "κακού", που δεν είναι άλλη από τα ..."πρωτότυπα μέτρα" ανάκαμψης και ανάπτυξης της οικονομίας, ώστε να επιτευχθεί το άλμα στην "ελεύθερη οικονομία της αγοράς", που, προς το παρόν, το μόνο που καταφέρνει να αναπτύσσει ραγδαίως είναι τη φτώχεια, την εξαθλίωση και τις ουρές στα ταμεία ανεργίας ή στα γραφεία εύρεσης εργασίας.

Η κινητοποίηση που έγινε στο κέντρο της χιλιανής πρωτεύουσας οργανώθηκε από την εργατική συνομοσπονδία της Χιλής, τη Χιλιανή Ενωση Εργαζομένων (CUT) και αποτέλεσε την αιχμή του δόρατος της πίεσης των εργαζομένων και φυσικά απλά μόνο μία εκ των δεκάδων διαδηλώσεων διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκαν στη χώρα, αφού είχε κηρυχτεί ως μέρα πανεθνικής δράσης και διαδηλώσεων. Παρόμοιες διαδηλώσεις, όπως αυτή του Σαντιάγο, για την οποία η διοργανώτρια εργατική ομοσπονδία CUT υποστηρίζει πως συγκέντρωσε πάνω από 5.000 άτομα, πραγματοποιήθηκαν και σε πολλές άλλες πόλεις στη Χιλή, με κύριο αίτημα να ληφθούν μέτρα υπέρ της απασχόλησης. Η σημερινή ανεργία, που ο δείκτης της φθάνει το 10.5%, είναι η μεγαλύτερη που έχει γνωρίσει η χώρα τα τελευταία 17 χρόνια. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τουλάχιστον 510.000 Χιλιανοί είναι άνεργοι και το μεγαλύτερο τμήμα αυτών είναι νέοι. Ωστόσο, σύμφωνα με τους οικονομολόγους, η κοινωνική κρίση που μαστίζει τη Χιλή έχει τις ρίζες της μόνο... στην οικονομική κρίση στην Ασία και τη ραγδαία πτώση της τιμής του χαλκού, που αποτελεί το κύριο εξαγωγικό προϊόν της χώρας!

Αν και γενικά το κλίμα ήταν πολύ μαχητικό, τα επεισόδια ήταν απόντα, παρά μόνο κατά τη διάλυση της μεγάλης κεντρικής συγκέντρωσης στην πρωτεύουσα, αφού σε μία αναπάντεχη στιγμή μία μικρή ομάδα διαδηλωτών ξεκόπηκε από το κύριο σώμα των συγκεντρωμένων που αποχωρούσαν και αντιμετωπίστηκε πολύ βίαια από την αστυνομία που είχε περικυκλώσει τους διαδηλωτές. Η αστυνομία χρησιμοποίησε ρόπαλα, υδραντλίες και δακρυγόνα για να διαλύσει τους νεαρούς ταραξίες, τη στιγμή που το κύριο σώμα των άλλων διαδηλωτών διαλυόταν με απόλυτη ησυχία. Αποτέλεσμα ήταν σε λιγότερο από μία ώρα να έχουν υψωθεί οδοφράγματα και να αρχίσουν συγκρούσεις με τα σώματα ασφαλείας, με τελικό αποτέλεσμα 20 από τους "ουραγούς" να συλληφθούν από την αστυνομία.

ΝΤΑΓΚΕΣΤΑΝ
Ανασφαλείς οι εξελίξεις

ΜΟΣΧΑ - του ανταποκριτή μας Βλ. ΜΑΣΙΝ. -

Την αναχαίτιση και την εκδίωξη των περίπου 2000 ένοπλων τρομοκρατών που εισέβαλαν από το όρος Μπότλικ στις ορεινές παραμεθόριες περιοχές της ρωσικής δημοκρατίας του Νταγκεστάν, είχε στόχο η αντεπίθεση μονάδων του ρωσικού στρατού αλλά και των ειδικών αντιτρομοκρατικών μονάδων του ρωσικού υπουργείου Εσωτερικών.

Η κατάσταση ωστόσο εξακολουθεί να παραμένει έκρυθμη και συγκεχυμένη, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι της εισβολής αυτής των ισλαμιστών ηγούνται δύο άνθρωποι, ο Σαμίλ Μπασάεφ και Αμίρ αλ Χατάμπ,γνωστοί για τις φρικαλεότητες που έχουν διαρπάξει στο παρελθόν σε ανάλογες περιπτώσεις, αλλά και την άμεση διασύνδεσή τους με το πιο ακραίο τμήμα των φονταμενταλιστών ισλαμιστών μαχητών, το βαχαμίζμ. Χαρακτηριστικό της τακτικής που ακολουθούν οι ισλαμιστές, είναι ότι όταν κατάλαβαν τα τέσσερα ορεινά χωριά κοντά στο Μπότλικ, εξανάγκασαν σε φυγή τα γυναικόπαιδα - περίπου 2000 άνθρωποι - και κράτησαν τους άντρες ως ομήρους και φυσικά έκτοτε αγνοείται η τύχη τους.

Οσο για το φερόμενο ως "Ισλαμικό Συμβούλιο Σούρα της Τσετσενίας και του Νταγκεστάν" - ένα παράνομο συμβούλιο οπλαρχηγών που προσπαθεί να γίνει η μοναδική δύναμη εξουσίας και των δύο ρωσικών Δημοκρατιών και αντιτίθενται στους νόμιμα εκλεγμένους ηγέτες Α. Μασκάντωφ και Μ. Μαγκομάντωφ - διακήρυξε αργά το βράδυ της Τρίτης ότι "το ανεξάρτητο ισλαμικό κράτος του Νταγκεστάν αποκαταστάθηκε, και το ιερό χρέος κάθε μουσουλμάνου είναι να πολεμά όλους τους μη - μουσουλμάνους μέχρι τη στιγμή που θα έχουν πεταχτεί όλοι έξω από το Νταγκεστάν".

Σε κίνδυνο η Ομοσπονδία

Ωστόσο, η εικόνα από τους ίδιους τους αξιωματούχους της Δημοκρατίας δε συνάδει με τις "διακηρύξεις των ισλαμιστών" και εξακολουθούν να τονίζουν ότι ο λαός του Νταγκεστάν δε θα πολεμήσει ποτέ εναντίον της Ρωσίας, όπως ξεκαθάρισε χθες ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου του Νταγκεστάν και μέλος του Συμβουλίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Μούκου Αλίγεφ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες στη Μόσχα. "Το Νταγκεστάν δε θα αποσχιστεί από τη Ρωσική Ομοσπονδία. Δε θα υπάρξει πόλεμος όπως ο πόλεμος της Τσετσενίας", είπε ο Αλίγεφ, που επίσης υποστήριξε ότι δεν υπάρχει σχεδόν κανένας κάτοικος του Νταγκεστάν μεταξύ των ανταρτών που κατέλαβαν ορισμένες κοινότητες στις ορεινές περιοχές της Δημοκρατίας. "Είναι κυρίως ξένοι: Τσετσένοι, Αφγανοί, Τατζίκοι και Αραβες" είπε, ζητώντας παράλληλα τη λήψη αυστηρών μέτρων, ώστε να εξομαλυνθεί η κατάσταση στο Νταγκεστάν κατά τη διάρκεια των συναντήσεων των ομοσπονδιακών οργάνων στη ρωσική πρωτεύουσα.

Το σύνολο της ρωσικής πολιτικής ηγεσίας εμφανίζεται να ανησυχεί αρκετά για την κατάσταση που διαμορφώνεται στο ταραχώδες Νταγκεστάν. Οι συσκέψεις μεταξύ του Προέδρου Γιέλτσιν, του πρώην πρωθυπουργού Στεπάσιν, του διαδόχου του Πούτιν, του υπουργού Αμύνης Ιγκόρ Σεργκέεφ, του υπουργού Εσωτερικών Βλαντιμίρ Ρουσαϊλο και του επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων Ανατόλι Κβασίνιν είναι συνεχείς, προκειμένου να βρεθεί ο καλύτερος και αποδοτικότερος τρόπος να εξομαλυνθεί η έκρυθμη κατάσταση. Για το λόγο αυτό ιδρύθηκε επιτροπή συντονισμού των αντιτρομοκρατικών ενεργειών που τελικός σκοπός της είναι να αποφευχθεί ένας νέος πόλεμος στην περιοχή του Βόρειου Καυκάσου - όπως στην περίπτωση της Τσετσενίας - να εκδιωχθούν οι εισβολείς τρομοκράτες και να σωθούν οι ζωές των ομήρων στα τέσσερα χωριά που έχουν υπό τον έλεγχό τους οι ισλαμιστές.

ΙΝΔΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Δεύτερη εναέρια σύγκρουση σε δύο μέρες...

Το Πακιστάν εκτόξευσε πύραυλο κατά ινδικών μαχητικών, μια μέρα μετά την κατάρριψη αναγνωριστικού του αεροσκάφους με 16 νεκρούς

ΝΑΛΙΓΙΑ.-

Η ινδική αεροπορία ανακοίνωσε χθες ότι το Πακιστάν εκτόξευσε πυραύλους εδάφους - αέρος εναντίον στρατιωτικών ελικοπτέρων που μετέφεραν δημοσιογράφους, οι οποίοι πήγαιναν να εξετάσουν το σημείο της συντριβής του αναγνωριστικού Atlantic I που καταρρίφθηκε την Τρίτη από ινδικά MiGs, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι 16 επιβαίνοντες σ' αυτό.

Είναι το δεύτερο επεισόδιο εναέριας σύγκρουσης που καταγράφηκε μέσα σε 48 ώρες, και έρχεται μετά την προειδοποίηση από την κυβέρνηση του Πακιστάν ότι"επιφυλάσσεται να απαντήσει" στην κατάρριψη, την οποία ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας χαρακτήρισε "άνανδρη".

Εκπρόσωπος της αεροπορίας του Πακιστάν είπε ότι εκτοξεύτηκε ένας πύραυλος, ο οποίος στόχευσε ινδικά μαχητικά αεροσκάφη που προπορεύονταν των ελικοπτέρων με τους δημοσιογράφους, και όχι τα ίδια τα ελικόπτερα.

Ανταποκριτές του CNN, όσο και του BBC, που βρίσκονταν μεταξύ των δημοσιογράφων μέσα στα ελικόπτερα, ανέφεραν ότι οι πιλότοι τους "αναγκάστηκαν να κάνουν ελιγμούς και τελικά να υποχωρήσουν".

Και οι δύο κυβερνήσεις ισχυρίστηκαν ότι η πτώση του αναγνωριστικού Atlantic I την Τρίτη έγινε στο δικό τους έδαφος, και έδειξαν συντρίμμια του σε δημοσιογράφους. Η Ινδία ανέφερε ότι το αναγνωριστικό ήταν σε "αποστολή κατασκοπίας" και πετούσε στο χώρο της επαρχίας Γκουτζαράτ. Το Πακιστάν αντέτεινε πως το αεροσκάφος ήταν άοπλο, εκτελούσε εκπαιδευτική αποστολή και βρισκόταν στον πακιστανικό εναέριο χώρο.

Η Επιτροπή Αμυνας της Κυβέρνησης του Πακιστάν συναντήθηκε χτες, για να συζητήσει τις επόμενες κινήσεις της, και ανακοίνωσε πως "οποιαδήποτε παραβίαση του εναέριου χώρου του Πακιστάν θα θεωρηθεί επιθετική πράξη".

Κορυφαίοι Πακιστανοί αξιωματούχοι, όπως ο υπουργός Εξωτερικών Σαρτάι Αζίζ, σημείωναν χτες ότι μέχρι το πρόβλημα του Κασμίρ να επιλυθεί, οι σχέσεις Ινδίας - Πακιστάν θα παραμείνουν τεταμένες.

Οι δύο χώρες διεξήγαν έναν περιορισμένο "ακήρυχτο" πόλεμο για 11 εβδομάδες από το Μάιο, στη Γραμμή Ελέγχου που χωρίζει το Κασμίρ.

Οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Κίνα εξέφρασαν τη "λύπη" και την "ανησυχία" τους για την κατάρριψη που προκαλεί νέα ένταση. Μάλιστα, τόσο ο Λευκός Οίκος όσο και το Κρεμλίνο κάλεσαν τον Πακιστανό πρωθυπουργό Ναουάζ Σαρίφ και τον Ινδό ομόλογό του Αταλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ να "επανέλθουν στο τραπέζι του διαλόγου", για να "εξομαλύνουν τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών", συνεχίζοντας τη διαδικασία που άρχισε φέτος το Φεβρουάριο στη Λαχώρη.

Αλλά οι κυβερνήσεις των δύο χωρών, που αναπτύσσουν πυρηνικά οπλοστάσια, μοιάζουν να έχουν χάσει την όποια "εμπιστοσύνη" είχαν η μία στην άλλη...

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
"Προωθούνται" οι Ταλιμπάν

ΚΑΜΠΟΥΛ.-

Οι Ταλιμπάν, που ελέγχουν περίπου το 90% του Αφγανιστάν και έχουν εξαπολύσει τις τελευταίες τρεις βδομάδες επίθεση στο βορρά της χώρας, για να καταλάβουν και το υπόλοιπο ποσοστό, ισχυρίστηκαν χτες ότι κατήγαγαν "νίκες" και έθεσαν υπό τον έλεγχό τους τρεις πόλεις στρατηγικής σημασίας, σε μια από τις οποίες υπάρχει "αεροπορική βάση" του βασικού τους αντιπάλου, πολέμαρχου Αχμέντ Σαχ Μασούντ.

Με την κατάληψη του Σαράι Καουάγια, του Καλακάν και του Μπαγκράμ οι Ταλιμπάν μετέθεσαν τη γραμμή του μετώπου τριάντα χιλιόμετρα βόρεια της Καμπούλ. Σύμφωνα με το πρακτορείο ΑΙΡ που εδρεύει στο Πακιστάν, στη διάρκεια των χτεσινών μαχών έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 13 άτομα και τραυματίστηκαν 24.

Στο μεταξύ, ο μουλάς Μοχάμαντ Ομάρ, ηγέτης του καθεστώτος των φανατικών ισλαμιστών Ταλιμπάν, δήλωσε χτες ότι η απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να "παγώσουν" τα περιουσιακά στοιχεία των αφγανικών αερογραμμών "Αριάνα" δε θα έχει το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, την παράδοση δηλαδή του Σαουδάραβα ισλαμιστή Οσάμα Μπιν Λάντεν στις αρχές της Ουάσιγκτον.

"Οι αμερικανικές κυρώσεις δε θα μας εξαναγκάσουν να παραδώσουμε τον Οσάμα", είπε ο Ομάρ.

Η διεύρυνση των αμερικανικών κυρώσεων κατά των Ταλιμπάν περιλαμβάνει επίσης την απαγόρευση σε αμερικανικές επιχειρήσεις, αλλά και Αμερικανούς ιδιώτες να προβαίνουν σε κάθε είδους εμπορικές συναλλαγές με το καθεστώς της Καμπούλ.

Ο Οσάμα Μπιν Λάντεν κατηγορείται από την Ουάσιγκτον ως εγκέφαλος των βομβιστικών επιθέσεων που σημειώθηκαν πέρυσι στις πρεσβείες των ΗΠΑ στην Κένυα και την Τανζανία, με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο πάνω από 200 άτομα.

Ο Ομάρ δήλωσε ακόμη ότι αν ο Μπιν Λάντεν θελήσει να εγκαταλείψει το κρησφύγετό του στο Αφγανιστάν είναι ελεύθερος να φύγει και οι Ταλιμπάν θα υποστηρίξουν την απόφασή του.

Οι διαδηλωτές καίνε την αμερικανική σημαία, διαμαρτυρόμενοι για τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησής τους



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ