ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Ιούλη 2008
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΕ
Πολιτική πυγμής ενάντια στους λαούς

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Πολιτική πυγμής του ευρωενωσιακού κεφαλαίου ενάντια στους λαούς και ένταση της αντιλαϊκής πολιτικής σηματοδοτεί η γαλλική Προεδρία, τόνισε στην τοποθέτησή του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, μετά την παρουσίαση των προτεραιοτήτων για το τρέχον εξάμηνο από τον Γάλλο Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί.

Ανάμεσα στα άλλα ο ευρωβουλευτής του Κόμματος σημείωσε:

«H σημερινή παρουσίαση των στόχων της γαλλικής Προεδρίας, από τον N. Σαρκοζί, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κάτω από τα ενθουσιώδη χειροκροτήματα όλων των πολιτικών δυνάμεων του ευρωμονόδρομου, σηματοδοτεί την "πολιτική πυγμής" του ευρωενωσιακού κεφαλαίου ενάντια στους λαούς. Ενταση της αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ, ενίσχυση της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητάς της.

O Γάλλος Πρόεδρος εκφράζοντας τα ενιαία συμφέροντα των μονοπωλίων, εμφάνισε την ΕΕ αποφασισμένη να αγνοήσει προκλητικά το ρεύμα αμφισβήτησης και αντίστασης στην πολιτική της, όπως εκφράστηκε μέσα από το OXI του ιρλανδικού λαού, και να προωθήσει την καπιταλιστική ενοποίησή της, μέσα από την επικύρωση της "Συνθήκης της Λισαβόνας", ακόμη και με απροκάλυπτες πιέσεις και εκβιασμούς στους λαούς.

Πίσω από τα ψεύτικα λόγια για "προστασία των Ευρωπαίων πολιτών" δεν κρύβεται τίποτε άλλο από την προστασία της κερδοφορίας των πολυεθνικών. H "κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για το περιβάλλον και τις κλιματικές αλλαγές" δεν είναι παρά η προσπάθεια επέκτασης των ευρωπαϊκών μονοπωλιακών ομίλων σε νέους τομείς "πράσινης" κερδοφορίας, η επιδίωξη για απόκτηση καλύτερων θέσεων στον ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό, με πρόσχημα την επιβολή "περιβαλλοντικών προτύπων".

Το "ευρωπαϊκό σύμφωνο για τη μετανάστευση" σημαίνει περισσότερη βαρβαρότητα και καταστολή ενάντια στους μετανάστες και τους πρόσφυγες, ακόμη μεγαλύτερη εκμετάλλευσή τους, ως φθηνότερης εργατικής δύναμης.

H "νέα αναθεώρηση της KAΠ" και η "εξασφάλιση διατροφικής επάρκειας" σημαίνει ακόμη μεγαλύτερη μείωση της αγροτικής παραγωγής, κατάργηση των επιδοτήσεων, ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς, συγκέντρωση της γης στα χέρια των μεγαλοαγροτών, πλήρη ασυδοσία των πολυεθνικών των τροφίμων.

H "ενίσχυση του ρόλου της ΕΕ στη διεθνή σκηνή" και η προώθηση της "κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας της ΕΕ" σημαίνει μεγαλύτερη στρατιωτικοποίησή της, ενίσχυση της ευρωπαϊκής πολεμικής βιομηχανίας, αύξηση της "επιχειρησιακής ικανότητάς της" για ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις σ' όλο τον κόσμο.

O Γάλλος Πρόεδρος, ενώ δεν είπε κουβέντα για την ακρίβεια, τη φτώχεια, την ανεργία που μαστίζουν τους εργαζόμενους της Ευρώπης, φρόντισε να προσθέσει στις προτεραιότητες της Γαλλικής Προεδρίας, την ισχυροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και της ONE, την πλήρη απελευθέρωση των υπηρεσιών υγείας, την εφαρμογή των κανόνων του "ελεύθερου ανταγωνισμού" στον αθλητισμό, την ιδιωτικοποίηση, δηλαδή, κάθε κοινωνικού τομέα τον οποίο δεν έχει αλώσει πλήρως το κεφάλαιο.

H τοποθέτηση του Γάλλου Προέδρου αποδεικνύει, ότι παρά τις επιμέρους αντιθέσεις, το ευρωενωσιακό κεφάλαιο ακολουθεί ενιαία στρατηγική απέναντι στους λαούς σε ολόκληρη την ΕΕ. Γι' αυτό και η απάντηση της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων πρέπει να είναι ενιαία: Αντίσταση και ανυπακοή, αντεπίθεση και ρήξη με την ΕΕ και την πολιτική της».

ΕΥΡΩΣΥΝΘΗΚΗ ΛΙΣΑΒΟΝΑΣ
Επιχείρηση παράκαμψης του «Οχι» των Ιρλανδών
  • Θα βρούμε τρόπο μέχρι τα τέλη του χρόνου, λέει ο Σαρκοζί
  • Στις προτεραιότητες το Σύμφωνο για τη μετανάστευση και η στρατιωτική δράση της ΕΕ

«Δουλειά» για την παράκαμψη του περήφανου «Οχι» του ιρλανδικού λαού στην αντιδραστική Ευρωσυνθήκη της Λισαβόνας, αναλαμβάνει ο Ν. Σαρκοζί, ο οποίος παρουσίασε χτες τις προτεραιότητες της Γαλλικής Προεδρίας, στην ΕΕ, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Πάντως, ο ίδιος αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι δεν είναι εύκολο να υπάρξει λύση στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί, πάντως έκανε λόγο για «την ευθύνη των Ευρωπαίων πολιτών να βγει η Ενωση από την κρίση»...

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας και προεδρεύων της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο, δήλωσε χτες ότι απλά ελπίζει να προτείνει μια λύση στο «Οχι» της Ιρλανδίας για την ευρωπαϊκή συνθήκη της Λισαβόνας, είτε τον Οκτώβρη είτε τον Δεκέμβρη, μεταθέτοντας έτσι το χρονοδιάγραμμα που είχε τεθεί από την τελευταία Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, να δοθεί, δηλαδή, λύση τον Οκτώβρη.

«Θα πάω στις 21 Ιουλίου στην Ιρλανδία για να ακούσω, να έχω διαβουλεύσεις με την ηγεσία της χώρας σε μια προσπάθεια να εξευρεθεί λύση», είπε ο Σαρκοζί στην πρώτη του παρέμβαση ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Η γαλλική Προεδρία θα προτείνει μια μέθοδο και ελπίζω μια λύση είτε τον Οκτώβρη είτε τον Δεκέμβρη», πρόσθεσε.

Ο Ν. Σαρκοζί επανέλαβε το γνωστό εκβιαστικό «επιχείρημα» ότι δίχως ευρωσυνθήκη δεν πρόκειται να προχωρήσει η διεύρυνση της ΕΕ, αλλά την ίδια στιγμή απέρριψε την ιδέα της «Ευρώπης των πολλών ταχυτήτων», δηλαδή, να προχωρήσουν εξαιρώντας την Ιρλανδία, όπως έχει ακουστεί από διάφορες πλευρές. «Πρέπει ταυτόχρονα να μην ασκούμε πιέσεις στους Ιρλανδούς και να γνωρίζουμε υπό ποιες προϋποθέσεις και με ποια Συνθήκη θα διεξαγάγουμε τις ευρωεκλογές τον Ιούνη του 2009», ανέφερε, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει άλλη Συνθήκη, πέραν αυτής της Λισαβόνας, που να επιτρέπει την καλύτερη λειτουργία της ΕΕ των 27, εκτός αν διατηρηθεί σε ισχύ η παρούσα συνθήκη της Νίκαιας.

Απορρίπτοντας την ιδέα της «Ευρώπης των πολλών ταχυτήτων», ο Γάλλος Πρόεδρος είπε ότι «η οικογένειά μας αποτελείται από 27 μέλη και δεν πρέπει να αφήσουμε κανέναν πίσω». «Ας σκεφθούμε - συνέχισε - ότι η Ευρώπη έχει πληρώσει αρκετά με τις διαιρέσεις και το τείχος που τη χώριζε, δεν μπορούμε να αφήσουμε κανέναν πίσω», συμπλήρωσε.

Ο Ν. Σαρκοζί είπε ακόμη ότι για τον ίδιο αποτελεί «πολιτική επιλογή», το γεγονός ότι η επικύρωση της Συνθήκης είναι θέμα των εθνικών κοινοβουλίων. Πάντως, υπογράμμισε την ανάγκη η Ευρώπη να επιδείξει «ταχύτητα στη δράση», ώστε να ξεκολλήσει από την ακινησία.

Κατά τ' άλλα, στις προτεραιότητες της Γαλλίας ανέφερε ότι περιλαμβάνονται η υιοθέτηση του πακέτου μέτρων για την ενέργεια και τις κλιματικές αλλαγές, η έγκριση του ευρωπαϊκού Συμφώνου για τη μετανάστευση, που για το Γάλλο Πρόεδρο κρίνεται «θεμελιώδες», η ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας με τα κατάλληλα στρατιωτικά μέσα και εκείνους τους ανθρώπινους πόρους που θα επιτρέψουν οι αποφάσεις που λαμβάνουμε να γίνονται σεβαστές, η μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και τέλος η ενίσχυση των ερευνών για την καταπολέμηση ασθενειών, όπως ο καρκίνος και το αλτσχάιμερ.

Τέλος, ο Σαρκοζί τάχθηκε υπέρ μιας δεύτερης θητείας του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο από το 2009, οπότε εκπνέει η τρέχουσα.

Υπέρ της δημιουργίας μιας Ευρώπης πολλών ταχυτήτων τάχτηκε ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ Ι. Βαρβιτσιώτης, ζητώντας, μάλιστα, από τα κράτη - μέλη να επιδείξουν ειλικρίνεια. Ηδη το ευρώ και η Συνθήκη του Σέγκεν έχουν δημιουργήσει μια Ευρώπη πολλών ταχυτήτων, επισήμανε. «Επομένως, τα κράτη που επιθυμούν την πολιτική ενοποίηση μπορούν να προχωρήσουν, προσπερνώντας τα κράτη εκείνα που θεωρούν την Ευρώπη απλά μια Οικονομική Ενωση», τόνισε, συμπληρώνοντας ότι «σε διαφορετική περίπτωση η ΕΕ κινδυνεύει να απολέσει την αξιοπιστία της και να μη διαδραματίζει πλέον κανένα ρόλο στη διεθνή σκηνή».

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Υπέρμαχος της ευρωμεταναστευτικής βαρβαρότητας

Πανηγυρίζει για τη δημιουργία υπερεθνικών μηχανισμών παρακολούθησης, φακελώματος και απέλασης των μεταναστών

Στην πρώτη γραμμή για την επιβολή της βάρβαρης ευρωμεταναστευτικής πολιτικής μπαίνει ο Κ. Καραμανλής, διεκδικώντας την άμεση δημιουργία του κατάλληλου θεσμικού πλαισίου, αλλά και των υπερεθνικών μηχανισμών αστυνόμευσης και καταδίωξης των μεταναστών. Ο πρωθυπουργός δήλωσε φανατικός υποστηρικτής της πρότασης της γαλλικής Προεδρίας για το Σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο, που αναμένεται να εγκριθεί στη Σύνοδο Κορυφής του Οκτώβρη. Παράλληλα, δε διστάζει να παραδεχτεί ότι στόχος της κοινής μεταναστευτικής πολιτικής είναι να χρησιμοποιούνται οι μετανάστες ως φτηνό και δίχως δικαιώματα εργατικό δυναμικό, ώστε η ΕΕ να γίνεται ελκυστική για τα μονοπώλια!

Σε δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ισπανό ομόλογό του, ο Κ. Καραμανλής υποστήριξε ότι «το σύνολο των μέτρων που μελετά και θέτει σε εφαρμογή η ΕΕ» αποσκοπούν: Πρώτον, στην «κατοχύρωση της ασφάλειας στον ευρωπαϊκό χώρο», υιοθετώντας έτσι τις ρατσιστικές απόψεις που συσχετίζουν τους μετανάστες με την «τρομοκρατία». Δεύτερον, στη «διατήρηση του χαρακτήρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης ως ελκυστικού προορισμού για τουρισμό, επιχειρηματική δράση, εκπαίδευση και άλλες συναφείς δραστηριότητες», προφανώς χάρη στην απλήρωτη εργασία των μεταναστών.

Απορρίπτοντας τις αιτιάσεις ότι η ΕΕ γίνεται «ένα απομονωμένο φρούριο», ο Κ. Καραμανλής τάχθηκε υπέρ μιας «συγκροτημένης και αποτελεσματικής» μεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ. «Εκείνο που λέω είναι ότι η Ευρώπη, που είναι πρωταγωνιστής και στην οικονομική βοήθεια και στην οικονομική συνεργασία με τις χώρες με τα μεγαλύτερα προβλήματα, οφείλει να έχει όσο γίνεται πιο αποτελεσματικές πολιτικές».

Αναφέρθηκε στα βήματα που γίνονται στην κατεύθυνση της δημιουργίας υπερεθνικών μηχανισμών παρακολούθησης, φακελώματος και απέλασης των μεταναστών, σημειώνοντας ότι «ήδη προωθείται η δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Συστήματος Επιτήρησης Συνόρων και η ανάπτυξη ενός Ευρωπαϊκού Δικτύου Περιπολιών, στο πλαίσιο του οποίου διεξάγεται, αυτή τη στιγμή στο Αιγαίο, η πολυεθνική άσκηση POSEIDON 2008». Ακόμα, έχει δημιουργηθεί ένα κεντρικό μητρώο του διαθέσιμου τεχνικού εξοπλισμού, που, μετά από αίτηση άλλου κράτους - μέλους, μπορεί να διατεθεί προσωρινά (σ.σ. στο κράτος που το ζητά). Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση ζητά τη δημιουργία Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής που θα μπορούσε να γίνει στο επίπεδο των μεσογειακών κρατών - μελών της ΕΕ.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Χ. Λουίς Θαπατέρο, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι για να αντιμετωπιστεί το θέμα της μετανάστευσης, «πρέπει να υποστηριχτούν αναπτυξιακά οι χώρες από τις οποίες προέρχονται, ώστε να μπορούν να συγκρατούν τον κόσμο στις εστίες τους». Ο κ. Θαπατέρο εξέφρασε, τέλος, την άποψη ότι «η Ευρώπη σέβεται τους μετανάστες, δε θα μετατραπεί ποτέ σε φρούριο, αλλά δεν μπορεί να επιτρέπει σε κανέναν να μπαίνει από οπουδήποτε θέλει χωρίς τις νόμιμες διαδικασίες».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ