ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Νοέμβρη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Στη Νέα Υόρκη ο Πρόεδρος Κληρίδης

Θα λάβει μέρος στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών και θα συζητήσει τις εξελίξεις στο Κυπριακό με τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και άλλους εμπλεκόμενους παράγοντες

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης έφτασε στη Νέα Υόρκη για να λάβει μέρος στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Οπως δήλωσε στους δημοσιογράφους αμέσως μετά την άφιξή του, σκοπός της επίσκεψής του είναι να προσφωνήσει τη Γενική Συνέλευση και να συναντηθεί, προκειμένου να ανταλλάξει απόψεις για το Κυπριακό, με το ΓΓ του ΟΗΕ και με τον ειδικό εκπρόσωπό του ντε Σότο.

Επιπλέον, ο Γλ. Κληρίδης θα δει τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, θα έχει επιπρόσθετες συναντήσεις με τον κ. Γουέστον, το Λόρδο Ντέιβιντ Χάνεϊ και με πρωθυπουργούς και αρχηγούς κρατών που θα βρίσκονται στη Γενική Συνέλευση.

Ερωτηθείς ο Κύπριος Πρόεδρος αν πιστεύει ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ θα επαναλάβει την πρόσκληση του Σεπτέμβρη, την οποία είχε αρνηθεί ο κ. Ντενκτάς και που λόγω των εξελίξεων δεν προχώρησε ποτέ, είπε τα εξής:

«Ο ΓΓ είχε αποστείλει την πρόσκληση γιατί είχε συγκατανεύσει και η Τουρκία για να σταλεί. Αργότερα και η Τουρκία και ο κ. Ντενκτάς άλλαξαν γνώμη. Το θέμα είναι, για να στείλει πρόσκληση ο ΓΓ, θα πρέπει να διακριβώσει ότι και οι δύο πλευρές θα έχουν συγκατανεύσει για να αποδεχτούν την πρόσκλησή του. Συνήθως ο ΓΓ δε στέλνει προσκλήσεις, αν δεν ξέρει ότι θα ανταποκριθούν θετικά και οι δύο πλευρές».

Σε ερώτηση σχετικά με το πού βρίσκεται η ενταξιακή πορεία της Κύπρου, ο κ. Κληρίδης απάντησε ότι «αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο σημείο που συνεχίζουμε τα διάφορα κεφάλαια της εναρμόνισης. Μας έχουν μείνει τώρα δύο - τρία κεφάλαια και θα τα τελειώσουμε και αυτά στο εγγύς μέλλον».

Πρόσθεσε δε ότι «όπως μας έχει λεχθεί, η νέα διεύρυνση θα γίνει προς το τέλος του 2002 και θα είμαστε μέσα στην πρώτη ομάδα των δέκα χωρών που θα μπουν με τη διεύρυνση της ΕΕ».

Κληθείς να εκτιμήσει αν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν αλλαγή ή μετριασμό στη στάση της Τουρκίας για να προχωρήσει η διαδικασία των συνομιλιών, ο Κύπριος Πρόεδρος είπε πως «δεν έχουμε κανένα τέτοιο στοιχείο και ότι οι θέσεις της Τουρκίας και του κ. Ντενκτάς είναι να επιμένουν σε ορισμένες προϋποθέσεις, όπως έκαναν και προηγουμένως».

Σε ερώτηση να πει τι θα ζητήσει από τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, απάντησε ότι δεν είναι σωστό να πει δημόσια τι είναι εκείνο που θα πει ή θα ζητήσει από τα Ηνωμένα Εθνη.

«Οταν το συζητήσω μαζί τους, τότε μπορώ να το πω και δημόσια», τόνισε. Τέλος, ερωτηθείς κατά πόσον οι εξελίξεις μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις θα επηρεάσουν το Κυπριακό, ο Γλ. Κληρίδης απάντησε ως εξής:

«Οι ΗΠΑ, μετά τα γεγονότα του Σεπτεμβρίου, επαναβεβαίωσαν ότι το Κυπριακό δε θα αφεθεί στο περιθώριο και ότι θα συνεχίσουν τις προσπάθειές τους να αρχίσει ένας ουσιαστικός, ενισχυμένος διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών.

Εκτοτε είχαμε την επίσκεψη του ντε Σότο, ο οποίος πήγε Τουρκία, Ελλάδα και Κύπρο, είχαμε και μια επίσκεψη του κ. Γουέστον και φαίνεται ότι και η Βρετανία επιβεβαίωσε πως θα συνεχίσουν την προσπάθεια για να βοηθήσουν το ΓΓ στην εξεύρεση λύσης του κυπριακού προβλήματος.

Ολες οι ενδείξεις είναι ότι συνεχίζουν να επιδεικνύουν ενδιαφέρον. Κατά πόσον αυτό το ενδιαφέρον θα φέρει αποτέλεσμα εξαρτάται από δύο πράγματα. Το ένα είναι να έρθουν στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων και το άλλο είναι να έρθουν και να διαπραγματευτούν. Διότι δεν είναι αρκετό να έρχεσαι στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων και να επαναλαμβάνεις τα ίδια και τα ίδια και να μη διαπραγματεύεσαι. Ούτε για το ένα έχουμε πράσινο φως ούτε για το δεύτερο έχουμε πράσινο φως».

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
«Αντιπολιτευτική» σύγχυση

Σε αναδίπλωση στο ζήτημα της εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση της ΔΕΚΑ οδηγείται η Ρηγίλλης, ενώ την ίδια στιγμή «φουντώνει» στο εσωτερικό του κόμματος η δυσαρέσκεια και η γκρίνια για την αντιπολιτευτική τακτική του.

Η αναβολή της κατάθεσης πρότασης στη Βουλή για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής προκειμένου να διερευνηθούν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες του υπουργού Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκη για την προεκλογική δραστηριότητα της Δημόσιας Επιχείρησης Κινητών Αξιών (ΔΕΚΑ), κρίθηκε αναγκαία από την ηγεσία της ΝΔ επειδή εκτίμησε ότι «δεν είναι κατάλληλη η συγκυρία». Από τη Ρηγίλλης πρόβαλαν τη δικαιολογία ότι δεν είχε παρθεί καμιά συγκεκριμένη απόφαση για την ημερομηνία κατάθεσης της πρότασης και άφηναν να εννοηθεί ότι μπορεί να γίνει λίγο πριν την κατάθεση του προϋπολογισμού (σ.σ. πράγμα εξαιρετικά βολικό βέβαια για την κυβέρνηση...). Η πραγματικότητα όμως είναι ότι υπάρχουν αντιδράσεις και σε επιχειρηματικούς κύκλους, οι οποίοι εκτιμούν ότι μια τέτοια κίνηση «θα χαλούσε το καλό κλίμα που έχει δημιουργηθεί στην οικονομία», με τις ιδιωτικοποιήσεις, τις συγχωνεύσεις τραπεζών και εταιριών κλπ., ενώ θα «έπληττε» τον Ν. Χριστοδουλάκη, τον οποίο «τιμούν ιδιαίτερα» για τη νεοφιλελεύθερη στοχοπροσήλωσή του και χρειάζονται ειδικά αυτή την περίοδο.

Αλήθεια είναι επίσης ότι η ηγεσία της ΝΔ δεν μπορεί να διαφοροποιηθεί ή να προβάλει την παραμικρή ένσταση στις νεοφιλελεύθερες επιλογές της κυβέρνησης, οι οποίες την «υπερκαλύπτουν». Εμμεσα, πλην σαφώς, το ομολόγησε ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής, ο οποίος μιλώντας προχτές το βράδυ σε εκδήλωση με θέμα το ευρώ είχε σημειώσει: «η νομισματική ενοποίηση φέρνει πιο κοντά τις οικονομικές πολιτικές όλων των κρατών - μελών της ΕΕ και κατ' επέκταση, των πολιτικών δυνάμεων στα επιμέρους κράτη». Επίσης είχε τονίσει ότι «στηρίζουμε κάθε προσπάθεια, που αναπτύσσεται σε φιλελεύθερη ιδεολογική και πολιτική κατεύθυνση. Αυτό είναι ξεκάθαρο».

Ωστόσο αυτός ο ιδεολογικός «αφοπλισμός» της ΝΔ, απόρροια της «συγχώνευσης» με την κυβερνητική πολιτική, δημιουργεί απορίες και αντιδράσεις στους βουλευτές και στα στελέχη, καθώς δεν μπορούν να διακρίνουν με ποια «όπλα» και σε ποιο επίπεδο θα αντιπαρατεθούν με την κυβέρνηση, ώστε να διατηρούν ελπίδες ότι θα «δουν εξουσία» στις επόμενες εκλογές. Το κλίμα μεταξύ των βουλευτών περιγράφεται ήδη ως βαρύ, αν και δεν τίθεται θέμα ηγεσίας ούτε εκφράζεται δημόσια, ακόμα, η δυσφορία που υπάρχει για τις κινήσεις της ηγεσίας.

ΛΑΡΙΣΑ
Εκδήλωση της ΚΕΔΙΚΑ για την παγκοσμιοποίηση

Εκδήλωση - συζήτηση για τη λεγόμενη παγκοσμιοποίηση διοργανώνει στη Λάρισα η Κίνηση Διανοουμένων, Καλλιτεχνών για την Ειρήνη, τον Πολιτισμό και το Περιβάλλον (ΚΕΔΙΚΑ), σε συνεργασία με το βιβλιοπωλείο «Γνώση». Στην εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 19 - 11 - 2001, στις 8 μ.μ., στην αίθουσα του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας, θα μιλήσουν ο Κώστας Βεργόπουλος, καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, η Μαρία Νεγρεπόντη - Δελιβάνη, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, ο Βασίλης Φίλιας, καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και θα ακολουθήσει συζήτηση.

Γ. ΚΑΨΗΣ
Να κληθεί ο Νάιλς

Να κληθεί ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ Τ. Νάιλς και να καταθέσει ενόρκως για τους ισχυρισμούς που εξέφρασε για τη «17Ν», ζητά ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γ. Καψής με Επίκαιρη Ερώτησή του προς τον υπουργό Εξωτερικών. Ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών ρωτά τον Γ. Παπανδρέου εάν σκοπεύει να θέσει στην αμερικανική κυβέρνηση το ευρύτερο θέμα «της εκ συστήματος "εμπορευματοποίησης" της θέσης και εμπειρίας τέως διπλωματών των ΗΠΑ στην Ελλάδα, την οποία εκμεταλλεύονται συμφέροντα αντίθετα προς τη χώρα μας».

Επίσης ρωτά τον υπουργό Εξωτερικών «εάν προτίθεται να δώσει στη δημοσιότητα όλα τα "στοιχεία", "λίστες" και "θεωρίες" του κ. Νάιλς, ώστε να διαλυθεί όλη αυτή η αχλή του μυστηρίου, η οποία επίμονα και συστηματικά καλλιεργείται».

Εκδήλωση της ΚΟΒ Ελευσίνας

Η ΚΟΒ Ελευσίνας του ΚΚΕ διοργανώνει σύσκεψη για τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις και τις θέσεις του Κόμματος, σήμερα Παρασκευή, 9/11, στις 6 μ.μ., στο Πνευματικό Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ