Παρασκευή 9 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Στη Νέα Υόρκη ο Πρόεδρος Κληρίδης

Θα λάβει μέρος στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών και θα συζητήσει τις εξελίξεις στο Κυπριακό με τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και άλλους εμπλεκόμενους παράγοντες

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης έφτασε στη Νέα Υόρκη για να λάβει μέρος στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Οπως δήλωσε στους δημοσιογράφους αμέσως μετά την άφιξή του, σκοπός της επίσκεψής του είναι να προσφωνήσει τη Γενική Συνέλευση και να συναντηθεί, προκειμένου να ανταλλάξει απόψεις για το Κυπριακό, με το ΓΓ του ΟΗΕ και με τον ειδικό εκπρόσωπό του ντε Σότο.

Επιπλέον, ο Γλ. Κληρίδης θα δει τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, θα έχει επιπρόσθετες συναντήσεις με τον κ. Γουέστον, το Λόρδο Ντέιβιντ Χάνεϊ και με πρωθυπουργούς και αρχηγούς κρατών που θα βρίσκονται στη Γενική Συνέλευση.

Ερωτηθείς ο Κύπριος Πρόεδρος αν πιστεύει ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ θα επαναλάβει την πρόσκληση του Σεπτέμβρη, την οποία είχε αρνηθεί ο κ. Ντενκτάς και που λόγω των εξελίξεων δεν προχώρησε ποτέ, είπε τα εξής:

«Ο ΓΓ είχε αποστείλει την πρόσκληση γιατί είχε συγκατανεύσει και η Τουρκία για να σταλεί. Αργότερα και η Τουρκία και ο κ. Ντενκτάς άλλαξαν γνώμη. Το θέμα είναι, για να στείλει πρόσκληση ο ΓΓ, θα πρέπει να διακριβώσει ότι και οι δύο πλευρές θα έχουν συγκατανεύσει για να αποδεχτούν την πρόσκλησή του. Συνήθως ο ΓΓ δε στέλνει προσκλήσεις, αν δεν ξέρει ότι θα ανταποκριθούν θετικά και οι δύο πλευρές».

Σε ερώτηση σχετικά με το πού βρίσκεται η ενταξιακή πορεία της Κύπρου, ο κ. Κληρίδης απάντησε ότι «αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο σημείο που συνεχίζουμε τα διάφορα κεφάλαια της εναρμόνισης. Μας έχουν μείνει τώρα δύο - τρία κεφάλαια και θα τα τελειώσουμε και αυτά στο εγγύς μέλλον».

Πρόσθεσε δε ότι «όπως μας έχει λεχθεί, η νέα διεύρυνση θα γίνει προς το τέλος του 2002 και θα είμαστε μέσα στην πρώτη ομάδα των δέκα χωρών που θα μπουν με τη διεύρυνση της ΕΕ».

Κληθείς να εκτιμήσει αν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν αλλαγή ή μετριασμό στη στάση της Τουρκίας για να προχωρήσει η διαδικασία των συνομιλιών, ο Κύπριος Πρόεδρος είπε πως «δεν έχουμε κανένα τέτοιο στοιχείο και ότι οι θέσεις της Τουρκίας και του κ. Ντενκτάς είναι να επιμένουν σε ορισμένες προϋποθέσεις, όπως έκαναν και προηγουμένως».

Σε ερώτηση να πει τι θα ζητήσει από τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, απάντησε ότι δεν είναι σωστό να πει δημόσια τι είναι εκείνο που θα πει ή θα ζητήσει από τα Ηνωμένα Εθνη.

«Οταν το συζητήσω μαζί τους, τότε μπορώ να το πω και δημόσια», τόνισε. Τέλος, ερωτηθείς κατά πόσον οι εξελίξεις μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις θα επηρεάσουν το Κυπριακό, ο Γλ. Κληρίδης απάντησε ως εξής:

«Οι ΗΠΑ, μετά τα γεγονότα του Σεπτεμβρίου, επαναβεβαίωσαν ότι το Κυπριακό δε θα αφεθεί στο περιθώριο και ότι θα συνεχίσουν τις προσπάθειές τους να αρχίσει ένας ουσιαστικός, ενισχυμένος διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών.

Εκτοτε είχαμε την επίσκεψη του ντε Σότο, ο οποίος πήγε Τουρκία, Ελλάδα και Κύπρο, είχαμε και μια επίσκεψη του κ. Γουέστον και φαίνεται ότι και η Βρετανία επιβεβαίωσε πως θα συνεχίσουν την προσπάθεια για να βοηθήσουν το ΓΓ στην εξεύρεση λύσης του κυπριακού προβλήματος.

Ολες οι ενδείξεις είναι ότι συνεχίζουν να επιδεικνύουν ενδιαφέρον. Κατά πόσον αυτό το ενδιαφέρον θα φέρει αποτέλεσμα εξαρτάται από δύο πράγματα. Το ένα είναι να έρθουν στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων και το άλλο είναι να έρθουν και να διαπραγματευτούν. Διότι δεν είναι αρκετό να έρχεσαι στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων και να επαναλαμβάνεις τα ίδια και τα ίδια και να μη διαπραγματεύεσαι. Ούτε για το ένα έχουμε πράσινο φως ούτε για το δεύτερο έχουμε πράσινο φως».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ