ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Φλεβάρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μ. ΝΤΡΑΓΚΙ
«Συχαρίκια» στην κυβέρνηση για τη «σημαντική πρόοδο» στο αντιλαϊκό της έργο

Απέφυγε επιμελώς να δώσει συγκεκριμένη απάντηση ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μ. Ντράγκι, στην προχτεσινή ακρόασή του στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, σε Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, Σ. Ζαριανόπουλου, για τις συστάσεις - απαιτήσεις που περιέχονται σε Εκθεση που δημοσιεύτηκε στο τελευταίο μηνιαίο δελτίο της ΕΚΤ για αντικατάσταση των κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων με επιχειρησιακές.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι με τον τρόπο αυτό επιχειρείται η εξασφάλιση «ευελιξίας των μισθών», πάντα βέβαια προς τα κάτω, σε όφελος των επιχειρηματικών κερδών, και σαν κίνητρο για επενδύσεις. Κατέληξε δε σε συγκεκριμένα ερωτήματα με πυρήνα το αν οι παραπέρα μειωμένοι μισθοί είναι προϋπόθεση της καπιταλιστικής ανάκαμψης, «εναλλακτική λύση» στις ομαδικές απολύσεις και αν η ανάκαμψη (αν και όταν προκύψει) θα φέρει αποκατάσταση ή καθήλωσή τους, με το επιχείρημα «να μην ξαναγυρίσουμε στην κρίση, αυξάνοντας τους μισθούς».

Δεν παρέλειψε όμως να δώσει συγχαρητήρια στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για τις «μεγάλες αλλαγές» και τη «σημαντική πρόοδο» που έχει σημειώσει στην προώθηση της αντιλαϊκής πολιτικής και των αντεργατικών της μέτρων, προκαλώντας τους πανηγυρισμούς της κυβερνητικής «Αυγής» στο χτεσινό της φύλλο.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ «φώτισε» τα όσα αντεργατικά παζαρεύει η κυβέρνηση στη Β' «αξιολόγηση» για το «είδος των μέτρων» μείωσης της ανεργίας και τις «μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας», δηλαδή το νέο αντεργατικό πακέτο με απελευθέρωση ομαδικών απολύσεων, νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, «ευέλικτες» επιχειρησιακές και ατομικές Συμβάσεις Εργασίας, «κόφτες» στο διηνεκές για ματωμένα πλεονάσματα, ακόμη μεγαλύτερη φορολεηλασία του εργατικού - λαϊκού εισοδήματος για να ανακάμψουν τα καπιταλιστικά κέρδη.

Την ανησυχία από τέτοιες απαντήσεις οι εργαζόμενοι πρέπει, χωρίς καθυστέρηση, να την μετατρέψουν σε οργάνωση της πάλης τους, με ανασύνταξη του κινήματος, για την ανάκτηση των απωλειών, για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Οργανωτικές τροποποιήσεις για καλύτερη προώθηση των αστικών σχεδιασμών

Ψηφίστηκε χτες από την πλειοψηφία της Ολομέλειας της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Εξωτερικών με τίτλο «Τροποποίηση του Κώδικα του Οργανισμού του υπουργείου Εξωτερικών και άλλες διατάξεις», το οποίο προσαρμόζει οργανικά το υπουργείο στις απαιτήσεις της εγχώριας αστικής τάξης για μία εξωτερική πολιτική που θα προωθεί πιο αποτελεσματικά τις επικίνδυνες για το λαό και τη χώρα στρατηγικές της επιδιώξεις, όπως είναι η βαθύτερη εμπλοκή στους ανταγωνισμούς για το μοίρασμα της λείας των ενεργειακών πλουτοπαραγωγικών πηγών των χωρών της ευρύτερης περιοχής και των διαδρόμων μεταφοράς τους.

Από το ΚΚΕ αναδείχθηκε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ο χαρακτήρας του νομοσχεδίου, το οποίο και καταψήφισε. Ο ειδικός αγορητής του Κόμματος, Σταύρος Τάσσος, επισήμανε ότι οι βασικότερες διατάξεις του νομοσχεδίου αφορούν τροποποίηση του Οργανισμού του υπουργείου, με γνώμονα την πιο αποτελεσματική άσκηση της εξωτερικής πολιτικής για τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων. Οπως σημείωσε, όσο κι αν προσπαθούν κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα να εμφανίσουν ως «εθνικά» τα συμφέροντα της αστικής τάξης, «για ποια εξωτερική πολιτική γίνεται λόγος φαίνεται όταν ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών επισκέπτονται ξένες χώρες που παίρνουν μαζί τους επιχειρηματίες», «όταν κάνετε διάφορους άξονες με Κύπρο, Ισραήλ, και Αίγυπτο που δεν έχουν καμία σχέση με τα συμφέροντα των λαών των χωρών αυτών. Αυτήν την πολιτική υπηρετείτε όταν καλείτε τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ να κάνουν νέες βάσεις και δίνετε διευκολύνσεις στο ελληνικό έδαφος. Αυτήν την πολιτική της ελληνικής αστικής τάξης υπηρετεί η όλο και βαθύτερη εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και δράσεις, σε μια περιοχή που βρίσκεται σε μια κατάσταση εκρηκτική, όπου τα αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα των διαφόρων ιμπεριαλιστών κινδυνεύουν να τα τινάξουν όλα στον αέρα».

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ανέφερε τα άρθρα που αφορούν το Επιστημονικό Κέντρο Ανάλυσης και Σχεδιασμού (ΕΚΑΣ), το οποίο μετονομάζεται σε Κέντρο Ανάλυσης και Σχεδιασμού (ΚΑΣ) και ενισχύεται με παραπάνω θέσεις επιστημόνων. «Ουσιαστικά πρόκειται - σημείωσε - για το ίδιο Σώμα, το οποίο είναι το βασικό think tank του υπουργείου Εξωτερικών και έχει σκοπό τη σύνδεση της επενδυτικής υποδομής με τη διπλωματική υπηρεσία, στον τομέα των εισηγήσεων σχετικά με τους προσανατολισμούς της εξωτερικής πολιτικής της χώρας και της στρατηγικής υλοποίησής της. Εκτιμάτε ότι αυτό δεν μπόρεσε να λειτουργήσει ως έναν τέτοιο βαθμό - το προηγούμενο, το ΕΚΑΣ - και γι' αυτό προωθούνται οι αναφερόμενες αλλαγές».

ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ) και η ναζιστική Χρυσή Αυγή καταψήφισαν το νομοσχέδιο. Ενωση Κεντρώων και Ποτάμι υπερψήφισαν, ενώ η συζήτηση που έγινε στην Ολομέλεια από τους εκπροσώπους όλων των αστικών κομμάτων προσπάθησε να σκιάσει την πραγματική στόχευση του νομοσχεδίου, προτάσσοντας διαχειριστικά ζητήματα και αναπαράγοντας τα περί ρουσφετολογικών προσλήψεων.

ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Ξεκίνησε η υπόθεση για την επίθεση του τάγματος εφόδου στο «Συνεργείο»

Eurokinissi

Η υπόθεση της χρυσαυγίτικης επίθεσης στον «Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο Ηλιούπολης "Συνεργείο"» στις 10/7/2013 ξεκίνησε χτες, στη δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή. Σημειωτέον ότι είναι η πρώτη από τις συσχετιζόμενες υποθέσεις, με βάση το κατηγορητήριο στη συγκεκριμένη δίκη της Χρυσής Αυγής, μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης των υποθέσεων της δολοφονίας Φύσσα, της επίθεσης στους Αιγύπτιους αλιεργάτες και της επίθεσης στους κομμουνιστές και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ.

Στη συγκεκριμένη εγκληματική επίθεση, σύμφωνα και με όσα έχουν δει τη δημοσιότητα, υπήρξε και συμμετοχή των βουλευτών της Χρυσής Αυγής, Λαγού και Μίχου. Σύμφωνα, μάλιστα, με αυτόπτη μάρτυρα και από άλλα στοιχεία της δικογραφίας, προκύπτει ότι ο Ι. Λαγός συμμετείχε στην επίθεση με το αυτοκίνητο της Βουλής και έτσι εντοπίστηκε από φωτογραφίες των περιοίκων. Στο «Συνεργείο» επιτέθηκε, γύρω στις 7.30 μ.μ. εκείνης της μέρας, μηχανοκίνητο τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής και με λοστούς και κοντάρια κατέστρεψε το χώρο. Οι χρυσαυγίτες χτύπησαν και τραυμάτισαν τον εκμισθωτή του χώρου, ενώ η δασκάλα και τα μικρά παιδιά που έκαναν μάθημα εκεί, κατάφεραν να κρυφτούν στην τουαλέτα. Και όλα αυτά, ενώ στο σημείο υπήρχαν αστυνομικοί.

Και για αυτή την επίθεση του τάγματος εφόδου, προέκυψαν και από τις χτεσινές καταθέσεις των μαρτύρων αστυνομικών Δημήτρη Γώγουλου (του Τμήματος Ασφάλειας της Ηλιούπολης) και Αχιλλέα Κίσσα (της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας ΝΑ Αττικής στο Ελληνικό) σοβαρές ευθύνες και ερωτήματα για το ρόλο της Αστυνομίας. Ο μάρτυρας Δ. Γώγουλος παραδέχθηκε, απαντώντας στις ερωτήσεις της προέδρου Μ. Λεπενιώτη, ότι δύο μηχανές της ομάδας ΔΙΑΣ με τέσσερις αστυνομικούς συνόδευαν το μηχανοκίνητο τάγμα των χρυσαυγιτών με τα ρόπαλα. Οι συνάδελφοι του μάρτυρα αστυνομικού, από την ομάδα ΔΙΑΣ, οι οποίοι, όπως κατέθεσε, ήταν άφαντοι μετά την επίθεση, όχι μόνο δεν έκαναν τίποτα να αποτρέψουν την έφοδο του τάγματος εφόδου, αλλά έπαιξαν και το ρόλο... συνοδείας στους χρυσαυγίτες με αναμμένο φάρο! «Ποιος έδωσε εντολή να τους συνοδεύσουν; Υπήρχε περίπτωση να το κάνουν με δική τους πρωτοβουλία;» ρώτησε η πρόεδρος. Ο αστυνομικός απάντησε ότι σε αυτές τις περιπτώσεις δεν αυτενεργούν, αλλά ακολουθούν εντολές του κέντρου.

Σύμφωνα, μάλιστα, με την κατάθεση του μάρτυρα, οι συγκεντρωμένοι έξω από το χώρο, μετά την επίθεση, ήταν οργισμένοι με την προκλητική ανοχή που επέδειξε στους επιτιθέμενους χρυσαυγίτες η ομάδα ΔΙΑΣ της αστυνομίας.

Επιπρόσθετα, από τις δύο καταθέσεις των αστυνομικών προκύπτει ότι δεν έκαναν καμιά προσαγωγή, καμία αναζήτηση, καμία έρευνα. «Δεν είδα τίποτα (σ.σ. από την επίθεση του τάγματος εφόδου), δεν μπήκα μέσα στο χώρο, δεν αναζήτησα μάρτυρες», είπε χαρακτηριστικά ο μάρτυρας Δ. Γώγουλος, προκαλώντας τις επίμονες ερωτήσεις του αναπληρωτή εισαγγελέα για το αν πρόκειται για ολιγωρία, αδιαφορία ή αιφνιδιασμό της αστυνομίας. Μάλιστα, η έρευνα περιορίστηκε στο... διαδίκτυο. Οπως κατέθεσε ο αστυνομικός Αχ. Κίσσας στο δικαστήριο, όταν γύρισε στην υπηρεσία του έλαβε εντολή να ψάξει στο διαδίκτυο να δει αν έχει γραφτεί κάτι για την επίθεση!

Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι χτες οι συνήγοροι των χρυσαυγιτών ζήτησαν να μην επιτραπεί να έχει η Πολιτική Αγωγή λόγο με ερωτήσεις στους μάρτυρες στις συσχετιζόμενες υποθέσεις. Το δικαστήριο απέρριψε το αίτημά τους.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
Εξέτασε τρεις νέες υποθέσεις για άρσεις ασυλίας

Τις υποθέσεις περί άρσης ασυλίας του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ελ. Αυλωνίτου, και του βουλευτή της ΝΔ, Θ. Καββαδά, εξέτασε χτες η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής.

Οσον αφορά την πρώτη υπόθεση, η πλειοψηφία της Επιτροπής Δεοντολογίας απέρριψε την εξέταση της υπόθεσης, κάνοντας δεκτή τη γνωμοδότηση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής ότι η δίωξη θα έπρεπε να γίνει βάσει του άρθρου 86 του Συντάγματος, «περί ευθύνης υπουργών». Το ΚΚΕ ψήφισε υπέρ της γνωμοδότησης της Επιτροπής. Υπέρ ψήφισαν επίσης ΣΥΡΙΖΑ, Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ), Ενωση Κεντρώων και Ποτάμι. Κατά η ΝΔ. Ο εκπρόσωπος της ναζιστικής Χρυσής Αυγής απουσίαζε από την αίθουσα.

Η Επιτροπή απέρριψε κατά πλειοψηφία την εισαγγελική πρόταση για την άρση της ασυλίας της Ελ. Αυλωνίτου, εξαιτίας μήνυσης για χειροδικία και εξύβριση που είχε υποβάλει προϊστάμενος του Εθνικού Κέντρου Αθλητικών Ερευνών (ΕΚΑΕ), ενώ και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είχε υποβάλει μήνυση με ανάλογες κατηγορίες. Κατά της άρσης ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, ΑΝΕΛ και Ενωση Κεντρώων. Τα άλλα κόμματα (ΝΔ, Χρυσή Αυγή) τάχθηκαν υπέρ της άρσης. Το ΚΚΕ ψήφισε υπέρ προκειμένου η υπόθεση - λόγω και των αλληλομηνύσεων - να ξεκαθαριστεί στο δικαστήριο.

Απορρίφθηκε από την Επιτροπή και η εισαγγελική πρόταση για την άρση ασυλίας του βουλευτή της ΝΔ, για υπόθεση που αφορούσε την περίοδο που ήταν δημοτικός σύμβουλος στον δήμο Λευκάδας. Να σημειωθεί ότι ο ίδιος ζήτησε την άρση της ασυλίας του. Το ΚΚΕ ψήφισε κατά της άρσης.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ