ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Φλεβάρη 2022
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
Στη Ρουμανία με τον ευρωατλαντικό σχεδιασμό στις αποσκευές

Eurokinissi

Επίσημη επίσκεψη στη Ρουμανία, στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία και με τις εξελίξεις στο Ουκρανικό σε πρώτο πλάνο, πραγματοποίησε χτες ο Κυρ. Μητσοτάκης, στην παραπέρα πορεία «συντονισμού» της κυβέρνησης με τα άλλα κράτη - μέλη των ΝΑΤΟ και ΕΕ όσον αφορά τις αντιδράσεις κατά της Ρωσίας.

Αρχικά ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις, συζητώντας την περαιτέρω διεύρυνση και εμβάθυνση των διμερών σχέσεων, με έμφαση στην οικονομία και στην Ενέργεια, όπου συμφώνησαν ότι υπάρχει μεγάλη δυναμική ενίσχυσης της συνεργασίας. Διαπίστωσαν ακόμα «συναντίληψη» σε σημαντικά ευρωπαϊκά και διεθνή ζητήματα, ανταλλάσσοντας και «απόψεις» για τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Ακολούθησε συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Ρουμάνο ομόλογό του Νικολάε Τσιούκα.

Στις κοινές τους δηλώσεις ο Κυρ. Μητσοτάκης κατήγγειλε τις κινήσεις της Ρωσίας ως «κινήσεις που παραβιάζουν κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο, την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και τις συμφωνίες του Μινσκ. Είναι εκφράσεις αναθεωρητισμού που θέτουν σε κίνδυνο την παγκόσμια ασφάλεια και σταθερότητα», σπεύδοντας να τονίσει ότι με τη Ρουμανία, «ως κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης αλλά και του ΝΑΤΟ, συντονιζόμαστε (...) έτσι ώστε η αντίδρασή μας να μην είναι μόνο κοινή αλλά να είναι και ουσιαστική».

Εξάλλου, ως «πρόσθετη πρόκληση» έθεσε την «ενεργειακή επάρκεια», βρίσκοντας ξανά ευκαιρία να διαφημίσει τη «μετάβαση προς την πράσινη οικονομία» και επίσης βάζοντας στόχο «να διευρύνουμε όχι μόνο τις πηγές Ενέργειας ως προς την παραγωγή, αλλά και την τροφοδοσία μας βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα σε φυσικό αέριο, μειώνοντας την εξάρτησή μας από τη Ρωσία», τον ενεργειακό σχεδιασμό ΗΠΑ - ΕΕ δηλαδή, που ρίχνει κι άλλο λάδι στη φωτιά των ανταγωνισμών.

Στο μεσοδιάστημα και καθώς οι τιμές στην Ενέργεια εκτινάσσονται παραπέρα, έβαλε πρόταγμα «σε ευρωπαϊκό επίπεδο να υπάρχουν έκτακτα μέτρα στήριξης των Ευρωπαίων καταναλωτών και των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων», με στόχο να θωρακιστεί η καπιταλιστική κερδοφορία, αλλά και να επιμεριστεί το κόστος ανάμεσα στα κράτη - μέλη, προτάσεις που έχουν πάντως επανειλημμένα απορρίψει μια σειρά κράτη.

Εξάλλου, στο φόντο της όξυνσης της κρίσης ανέδειξε ως θέμα για συζήτηση σε επίπεδο ΕΕ και «τα ζητήματα της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης», ώστε να μπορεί και αυτοτελώς να αντιπαρατίθεται με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Παραπέρα, ενημέρωσε τον Ρουμάνο ομόλογό του «για τις συνεχόμενες τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο», επαναλαμβάνοντας ότι η Αθήνα «πάντα κρατά κλειστή την πόρτα των απειλών αλλά πάντα ανοιχτό το παράθυρο του διαλόγου», όπως φάνηκε άλλωστε και από την υλοποίηση προχτές στην Αθήνα του 64ου γύρου διερευνητικών επαφών, με φόντο την προσπάθεια διασφάλισης της «ΝΑΤΟικής συνοχής» στην περιοχή, που φουντώνει και την τουρκική επιθετικότητα.

Προηγουμένως ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με το ΔΣ του Διμερούς Ελληνορουμανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, όπου διαβεβαίωσε για «αμέριστη στήριξη της ελληνικής πολιτείας σε όλες τις προσπάθειες εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων», τονίζοντας ότι η Ρουμανία αποτελεί μία από τις σημαντικότερες αγορές της περιοχής για την αστική τάξη της χώρας. Οι κυβερνητικές πηγές έδιναν άλλωστε το στοιχείο ότι το 2021 ο όγκος του διμερούς εμπορίου Ελλάδας - Ρουμανίας παρουσίασε περαιτέρω αύξηση και για πρώτη φορά ξεπέρασε το ποσό των 2 δισ. ευρώ, φτάνοντας τα 2,2 δισ. ευρώ, ενώ τα ελληνικά επενδυμένα κεφάλαια στη Ρουμανία υπερβαίνουν τα 3,5 δισ. ευρώ σε τομείς όπως τηλεπικοινωνίες, υποδομές, τράπεζες, βιομηχανία τροφίμων - ποτών και δομικά υλικά.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΤΟ ΣΑΧΕΛ
«Παρών» και στην Αφρική, που «βράζει» από τους ανταγωνισμούς

Τη Σενεγάλη και το Πράσινο Ακρωτήριο επισκέπτεται ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας, «στο πλαίσιο της ενεργού δραστηριοποίησης της Ελλάδας στην Υποσαχάρια Αφρική», όπως παρουσιάζεται επισήμως η προσπάθεια των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων να διευρύνουν το αποτύπωμά τους σε μια ζώνη όπου συγκρούονται ισχυρά καπιταλιστικά κράτη για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών.

Σε αυτό το πλαίσιο, χτες στη Σενεγάλη έγινε δεκτός σε ακρόαση από τον Πρόεδρο της χώρας, συναντήθηκε με την ομόλογό του, ενώ παρέστη και στην τελετή των εγκαινίων της πρεσβείας της Ελλάδας στο Ντακάρ.

Επιπλέον, συμμετείχε σε τηλεδιάσκεψη με Ελληνες αξιωματικούς της ευρωενωσιακής αποστολής «EUTM Mάλι», την ώρα που μια σειρά κράτη της ΕΕ αναδιατάσσoυν τις στρατιωτικές δυνάμεις τους στην ευρύτερη περιοχή, όπου αυξάνουν την παρουσία τους Ρωσία και Κίνα, με την ελληνική κυβέρνηση να έχει δεσμευτεί για «ενεργότερη παρουσία», μεταξύ άλλων και μέσω της Ελληνογαλλικής Συμφωνίας του περασμένου Σεπτέμβρη.

Σήμερα ο Ν. Δένδιας μεταβαίνει στο Πράσινο Ακρωτήριο, όπου αναμένεται να έχει επαφές με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία.

Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Αλ. Παπαϊωάννου, δίνοντας χτες στην ενημέρωση δημοσιογράφων στην Αθήνα το υπόβαθρο των επισκέψεων, τόνισε το γεγονός ότι ο υπουργός έχει επισκεφτεί 5 χώρες της περιοχής τους τελευταίους μήνες. Οτι στη Σενεγάλη λειτουργεί πλέον η πρώτη ελληνική πρεσβεία στη Δυτική γαλλόφωνη Αφρική, ενώ θέλοντας να δείξει τη σημασία της περιοχής και το ενδιαφέρον και άλλων δυνάμεων, σημείωσε το γεγονός ότι προχτές επισκέφτηκε τη χώρα ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν και χτες ο Γερμανός Πρόεδρος. Επεσήμανε ακόμα ότι το «ενδιαφέρον» για την περιοχή μεγαλώνει μετά από εξελίξεις όπως τα πραξικοπήματα σε Μάλι και Γουινέα - Μπισάου, επιμένοντας ότι στις περιοχές αυτές ανακύπτουν ζητήματα όπως η λεγόμενη τρομοκρατία, βολικά πάντα προσχήματα επεμβάσεων για τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.

Στο μεταξύ, στο πλαίσιο της συνεχούς παροχής υπηρεσιών από πλευράς της ντόπιας αστικής τάξης στον ευρωατλαντικό άξονα, το διάστημα 4-18/2 πραγματοποιήθηκε στο Τζιμπουτί από τις αμερικανικές ναυτικές δυνάμεις στην Αφρική (US - NAVAF) η Διεθνής Ναυτική Ασκηση με την επωνυμία «International Maritime Exercise Cutlass Express 2022» (IMX/CE 2022).

Συμμετείχαν 60 χώρες και διεθνείς οργανισμοί από την Αμερική, την Ασία, την Αφρική και την Ευρώπη, καθώς και Κινητή Ομάδα Εκπαίδευσης (ΚΟΕ) του ΚΕΝΑΠ (NMIOTC - Κέντρο Ναυτικής Αποτροπής), στελέχη της οποίας εκπαίδευσαν συνολικά 78 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων της Σενεγάλης, της Σομαλίας, του Τζιμπουτί και της Υεμένης επί αντικειμένων Ναυτικής Αποτροπής, για την «αφομοίωση των εφαρμοζόμενων, στο πλαίσιο ΝΑΤΟ, τακτικών κατά την εκτέλεση επιχειρήσεων νηοψίας».

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
«Aτυπες επαφές» με όλη την ατζέντα

Ως «άτυπες επαφές» με «μοναδικό θέμα» την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας στη βάση της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), με στόχο να διαπιστωθεί αν υπάρχει περιθώριο οι δύο πλευρές να πάνε σε επίσημες διαπραγματεύσεις, είτε για μια συμφωνία είτε για παραπομπή της διαφοράς στο Δικαστήριο της Χάγης, παρουσίασε τις λεγόμενες διερευνητικές επαφές ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ Αλ. Παπαϊωάννου, στον απόηχο του 64ου γύρου των σχετικών συναντήσεων, την Τρίτη στην Αθήνα.

Επαφές οι οποίες γίνονται την ίδια ώρα που με φόντο τις εξελίξεις στην Ουκρανία, στα αστικά επιτελεία δυναμώνει η συζήτηση για την ανάγκη να θωρακιστεί η ΝΑΤΟική συνοχή στην περιοχή, αλλά και να δρομολογηθούν «μια ώρα αρχύτερα» συμβιβασμοί με την τουρκική αστική τάξη.

Αλλωστε, και ο Αμερικανός πρέσβης Πάιατ χτες σε ενημέρωση δημοσιογράφων ήταν παραπάνω από σαφής, δηλώνοντας την ικανοποίηση των ΗΠΑ για τη διεξαγωγή των διερευνητικών επαφών στην Αθήνα και τη συζήτηση για τη λεγόμενη «θετική ατζέντα», χαιρετίζοντας τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να σταθεροποιήσει τον διάλογο με την Τουρκία και επισημαίνοντας πως διχασμοί εντός του ΝΑΤΟ εξυπηρετούν μόνο τους αντιπάλους του.

Σε αυτό το πλαίσιο ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ χτες απέφυγε να δώσει κάποια πληροφορία για το τι δρομολογήθηκε και είπε μόνο ότι οι συζητήσεις έγιναν σε «καλό κλίμα», «χωρίς δραματικές εξελίξεις». Απέφυγε επίσης να πει με τι ατζέντα προσήλθαν οι Τούρκοι στη συνάντηση, αν έβαλαν ξανά θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου ή τουρκικής μειονότητας στη Θράκη, με αρμόδιες πηγές πάντως να λένε ότι τα θέματα αυτά μπαίνουν πάντα από πλευράς της Αγκυρας. Επιπλέον, ο Αλ. Παπαϊωάννου απέκρουσε τουρκικές κατηγορίες περί λειτουργίας στρατοπέδου εκπαίδευσης Κούρδων «τρομοκρατών» στο Λαύριο.

Σημειωτέον, τις κατηγορίες για στήριξη τρομοκρατών από την Ελλάδα επανέφερε προχτές ο ίδιος ο Τούρκος Πρόεδρος, μιλώντας μάλιστα για «κέντρα εκπαίδευσής τους» που συνδέονται με καταυλισμούς όπου φιλοξενούνται Κούρδοι στη χώρα μας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ είπε ότι «για 8 με 10 μήνες έχει αναπτυχθεί υποδομή για τη μεταφορά προσωπικού στον καταυλισμό του Λαυρίου, εκπαιδεύοντάς τους (σ.σ. τους "τρομοκράτες") και μετά μεταφέροντάς τους πίσω στο ΡΚΚ και σε άλλες οργανώσεις μέσω Ιράκ». Μάλιστα ανέφερε ότι το τουρκικό ΥΠΕΞ διαθέτει ονόματα, τα οποία έχει διαβιβάσει και στην Ελλάδα.

Επεισόδιο με τουρκικό αλιευτικό

Στο μεταξύ, σοβαρό επεισόδιο με τουρκικό αλιευτικό και σκάφος της Ελληνικής Ακτοφυλακής σημειώθηκε το απόγευμα της Τρίτης βορειοδυτικά των Οινουσσών. Σύμφωνα με το Λιμενικό, το τουρκικό αλιευτικό ψάρευε μέσα στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Οταν το προσέγγισε σκάφος της Ακτοφυλακής και του ζήτησε να αποχωρήσει, αυτό δεν υπάκουσε και προσπάθησε να το εμβολίσει, ενώ το πλήρωμα του αλιευτικού, πλησιάζοντας το περιπολικό σκάφος, προέβη στη ρίψη διαφόρων βαριών αντικειμένων (πέτρες κ.λπ.). Στη συνέχεια το πλήρωμα του ελληνικού σκάφους έριξε προειδοποιητικές βολές. Τουρκικά ΜΜΕ, επικαλούμενα τη διοίκηση της τουρκικής Ακτοφυλακής, ισχυρίστηκαν ότι ένας ψαράς τραυματίστηκε στο πόδι.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Anadolu», για το περιστατικό κλήθηκε ο πρέσβης της Ελλάδας στην Αγκυρα και του επιδόθηκε διάβημα με το οποίο το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας διαμαρτύρεται για «δυσανάλογη χρήση βίας» σε βάρος των Τούρκων ψαράδων, ενώ ζητήθηκε να μην επαναληφθούν οι παρεμβάσεις και η «παρενόχληση» αλιευτικών σκαφών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ