Ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Αλαβάνος, που προ ολίγων μηνών παρομοίαζε τη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ σαν «κάθοδο στον Αδη», απηύθυνε την Κυριακή πρόταση κοινής δράσης στη Χαριλάου Τρικούπη, η οποία - υπενθυμίζουμε - κατά τα λεγόμενα του προέδρου του Συνασπισμού Αλ. Τσίπρα, έχει «μετατοπιστεί στα αριστερά της πολιτικής ζωής»!
Με τη συνέντευξή του στο «Εθνος της Κυριακής», ο Αλ. Αλαβάνος «ανοίγει» και πάλι το ζήτημα της συνεργασίας των δύο κομμάτων, αποπροσανατολίζοντας το λαό γύρω απ' το ρόλο και το χαρακτήρα του ΠΑΣΟΚ, το οποίο (προσ)καλεί σε δράση για να διασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας της «Ολυμπιακής», να προετοιμαστεί ο χωρισμός εκκλησίας - κράτους, να ζητηθεί εξεταστική από το 1999 για το Βατοπέδιο, να προασπιστεί το δημόσιο πανεπιστήμιο και να καταργηθούν τα ΚΕΣ, να αναληφθεί πρωτοβουλία για την καθιέρωση της απλής αναλογικής και να μην εγκατασταθεί επιχειρησιακό κέντρο του ΝΑΤΟ στη Σούδα.
Μάλιστα, ερωτώμενος αν τσουβαλιάζει το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, απάντησε: «Ολο μας κατηγορεί το ΠΑΣΟΚ. Τόσο κακοί είμαστε; Δεν ταυτίζουμε τη ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ, όπως δεν ταυτίζουμε και τα στελέχη των δύο αυτών κομμάτων μεταξύ τους. Αλλες ιστορικές αφετηρίες, άλλες οι αντιλήψεις»!
Χτες, από το Ηράκλειο της Κρήτης, ο Αλ. Αλαβάνος επανέλαβε την πρόταση συγκρότησης αντικυβερνητικού μετώπου, πρόταση καθαρά εγκλωβισμού του λαού σε σενάρια διαχείρισης του συστήματος. Εκανε μάλιστα ένα βήμα παραπέρα, εντάσσοντας το ΠΑΣΟΚ «στα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης», που «οφείλουν να προτάξουν μια σειρά κοινά ζητήματα απέναντι στη ΝΔ. Και μας έχει κάνει εντύπωση ότι το ΠΑΣΟΚ κλείνει αυτήν την πόρτα. Εμείς επιμένουμε»!
Μάλιστα, υπενθύμισε στο ΠΑΣΟΚ, σε ό,τι αφορά στην πρόταση για την Ολυμπιακή Αεροπορία, πως «το Συνέδριο της Ομοσπονδίας των εργαζομένων στην ΟΑ κατέληξε στην υποστήριξη της θέσης να μείνει εθνικός αερομεταφορέας με τη συμμετοχή και τη στήριξη και της ίδιας της ΠΑΣΚΕ. Μας κάνει εντύπωση πώς ένα αίτημα που θέτουμε εμείς και έχει τη στήριξη της ΠΑΣΚΕ να μην το δέχεται η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ»!
Μιλώντας στο Ρ/Σ της ΕΤ3 ο γραμματέας της ΚΠΕ του Συνασπισμού Νίκος Χουντής επανέλαβε τις προτάσεις του Αλ. Αλαβάνου, συμπληρώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «δυστυχώς εισέπραξε και εισπράττει αρνητικές απαντήσεις».
Ο Ν. Βούτσης, μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ, σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του «CITY» ισχυρίστηκε πως «οι δυνάμεις της ριζοσπαστικής αριστεράς και της οικολογίας έχουν αναδειχτεί σε κεντρικό παράγοντα προοδευτικής τροποποίησης του πολιτικού σκηνικού»!
Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημ. Παπαδημούλης, μιλώντας στο ρ/σ της ΝΕΤ υπεραμύνθηκε με τη σειρά του των προτάσεων Αλαβάνου, συμπληρώνοντας ότι «αφού δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή να έχουμε μια προγραμματική σύγκλιση τέτοιας έκτασης που να επιτρέπει κυβερνητική συνεργασία, ας κάνουμε τουλάχιστον αποτελεσματικότερη αντιπολίτευση σε κάποια συγκεκριμένα σημεία» και «αν ο λαός μας δώσει αυτή την εντολή, τότε θα προσπαθήσουμε με το πρόγραμμά μας να διαμορφωθεί μια νέα προοδευτική πλειοψηφία».
Τέλος, ο Μ. Παπαγιαννάκης ερωτώμενος για τη στάση του ΣΥΝ στην περίπτωση μη αυτοδύναμης κυβέρνησης, δήλωσε: «Αν υπάρξει κάτι τέτοιο, όλοι θα ξανασκεφτούμε τα πράγματα σε καινούργια βάση. Ολοι όμως. Είναι προφανές αυτό, δεν είναι κάτι σοφό. Εχουμε σύγκλιση; Μπορούμε να την πετύχουμε, όταν έρθει εκείνη η στιγμή; Εγώ το εύχομαι». Ενώ για τη συγκεκριμένη πρόταση Αλαβάνου αρκέστηκε στο: «Το βρίσκω θετικό» (Ρ/Σ «Φλας»).
Σαν «μάννα εξ ουρανού» δέχτηκε το ΠΑΣΟΚ τις προτάσεις του Αλ. Αλαβάνου για συνεργασία των δύο κομμάτων, αφού άρπαξε την ευκαιρία που του έδωσε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ για να ασκήσει κριτική από τα ...«αριστερά» στο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και να φιλοτεχνήσει από καλύτερη θέση το «φιλολαϊκό» του προσωπείο.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπακωνσταντίνου, απαντώντας χτες σε ερωτήσεις δημοσιογράφων που τον κάλεσαν να σχολιάσει τις προτάσεις του Αλ. Αλαβάνου, τις χαρακτήρισε «τελεσίγραφο». Ταυτόχρονα, ο Γ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε πως ο Αλ. Αλαβάνος «δηλώνει ξεκάθαρα ότι δεν υπάρχουν προοπτικές συνεργασίας» και υποστήριξε ότι ο στόχος του ΠΑΣΟΚ «είναι το θέμα της στήριξης του εισοδήματος του πολίτη. Το θέμα της στήριξης του κοινωνικού κράτους που καταρρέει. Το ζήτημα της διαφάνειας στο δημόσιο βίο»...
Μάλιστα, αναφερόμενος στις έξι προτάσεις του Αλ. Αλαβάνου σημείωσε: «Εμείς ιεραρχούμε τις προτάσεις μας και ιεραρχούμε την ατζέντα πάνω στα προβλήματα του πολίτη. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να συζητήσουμε οποιοδήποτε ζήτημα, αλλά δε θα μπούμε σε μια λογική να βγουν πέντε ή έξι συγκεκριμένες προτάσεις, σε πολλές εκ των οποίων γνωρίζει πολύ καλά ο κ. Αλαβάνος, εκ των προτέρων, ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και τις βάζει μπροστά με καθαρά προσχηματικό τρόπο. Αυτό το παιχνίδι δε θα το παίξουμε»...
Ο Γ. Παπακωνσταντίνου ισχυρίστηκε ότι το ΠΑΣΟΚ θέλει να συζητήσει «επί των προβλημάτων του πολίτη και σε μια ατζέντα πάνω στην οποία θέλουμε να βρούμε συναινέσεις και θέλουμε να βρούμε κοινά σημεία. Εμείς δε θέλουμε να κάνουμε διάλογο για να δούμε πού διαφωνούμε. Θέλουμε να κάνουμε διάλογο για να δούμε πού μπορούμε να συμφωνήσουμε». Και πρόσθεσε: «Η θέση μας για την "Ολυμπιακή" είναι διαφορετική από τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. (...). Στο ζήτημα του Βατοπεδίου (...) δε θέλουμε να γίνει μια κολυμβήθρα του Σιλωάμ, έτσι ώστε να ενοχοποιηθεί συλλήβδην όλος ο πολιτικός κόσμος και να φανούν οι δήθεν ευθύνες του ΠΑΣΟΚ που δεν υπάρχουν».
Επίσης, σε συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» ο Μ. Χρυσοχοΐδης τόνισε την ανάγκη συναινέσεων και επέρριψε την ευθύνη στον ΣΥΝ γιατί «δε διαθέτει ακόμη την ωριμότητα και την υπευθυνότητα να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων».
Στο «Εθνος της Κυριακής» ο Δ. Ρέππας δηλώνει πως το ΠΑΣΟΚ διεκδικεί αυτοδυναμία αλλά τάσσεται υπέρ μιας «προγραμματικής σύγκλισης και κυβερνητικής σύμπραξης με δυνάμεις όπως είναι ο ΣΥΡΙΖΑ».
«Ο κ. Καραμανλής είναι υπεύθυνος, για την απειλή να έρθει στα πράγματα η αμετροεπής αριστερά. Χρειάζεται να σοβαρευτεί. Να αφαιρέσει εμπάθεια και να προσθέσει στο κάδρο του, ευθύνη».
Τάδε έφη την Κυριακή ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Καρατζαφέρης, επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά, τη βασική στόχευση του κόμματός του, να αποτελέσει δεκανίκι της ΝΔ, σε συγκυβέρνηση και προκειμένου να συνεχίσουν την ίδια, αντιλαϊκή πολιτική. Μάλιστα, προς τούτο προσδιορίζει εαυτόν ως την εικόνα «ευθύνης» της παράταξης.
Αλλωστε, αναφερόμενος σε βουλευτές της ΝΔ (Πολύδωρα, Τατούλη), είπε ότι «εγώ με όλα αυτά τα παιδιά, δώσαμε τη μεγάλη μάχη και στη δεκαετία του '80 και στη δεκαετία του '90, για να διώξουμε "το κακό ΠΑΣΟΚ". Αυτοί πολέμησαν, αυτοί αγωνίστηκαν και κάποιοι άλλοι τώρα καρπούνται τον ιδρώτα τους. Είναι κατάντια. Εχω πάντα ευήκοον ους σ' αυτούς τους τίμιους αγωνιστές της μεγάλης παράταξης. Και υπενθυμίζω ότι η παράταξη, τώρα πλέον, έχει δύο κόμματα και όχι ένα (σ.σ: εννοεί ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ.). Και ως εκ τούτου, πρέπει να καταλάβουν κάποιοι ότι όσο βρωμίζουν τον κοινόχρηστο χώρο της πολυκατοικίας, της οποίας είμαστε και οι δύο μέτοχοι, βλάπτουν σοβαρά τη συνύπαρξη, για μελλοντικές αυριανές σκέψεις και ιδέες».
Εξάλλου, σε ανακοίνωσή του το ΛΑ.Ο.Σ., σχετικά με τις πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις, μιλά για «κυβερνήσεις διαλόγου», νουθετώντας τους Καραμανλή και Παπανδρέου «να συμφιλιωθούν με την ιδέα, ότι η καταστροφική μονοκρατορία των κομμάτων τους εις τα πολιτικά πράγματα έληξε». Οτι χρειάζεται μια νέα οπτική πλευρά που να συμπεριλαμβάνει υγιείς και ομόκυκλες δυνάμεις».
Ενώ και χτες έσπευσε, με νεότερη ανακοίνωσή του, να βαφτίσει την ευχή του, λαϊκό ζητούμενο: «Ο λαός ταλαιπωρημένος επί σειρά ετών, από λάθη και ανομήματα των μονοκομματικών κυβερνήσεων, αναζητά διέξοδο και προσδοκία σε ευρύτερες πολιτικές εκφάνσεις»...