ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Μάη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΑΣΟΚ
Δεσμεύτηκαν να μοιράσουν ... φύκια για μεταξωτές κορδέλες

Υποκριτικές σοσιαλδημοκρατικές κορόνες από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κατά τη δευτερολογία του

Μοιράζοντας κούφιες προεκλογικού χαρακτήρα υποσχέσεις στο λαό και αναλαμβάνοντας την ξεκάθαρη πολιτική δέσμευση ότι η πορεία και το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ είναι συνυφασμένα με την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου, ο Γ. Παπανδρέου αξιοποίησε για δυο μέρες το βήμα του συνεδρίου του κόμματός του για να διεκδικήσει το χρίσμα του καλυτέρου διαχειριστή της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής.

Πίσω από τις δήθεν φιλολαϊκές προσωπικές δεσμεύσεις, που ανέλαβε το προηγούμενο Σάββατο με την ομιλία του ο Γ. Παπανδρέου στο κλείσιμο των εργασιών του προγραμματικού συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, κρύβεται η ομόφωνη ψήφιση ενός κειμένου θέσεων από τους 5.500 συνέδρους, το οποίο βάλλει ευθέως εναντίον των εργασιακών, συνταξιοδοτικών και λαϊκών δικαιωμάτων και ανοίγει διάπλατα το δρόμο για την παραπέρα αύξηση της κερδοφορίας της ντόπιας πλουτοκρατίας. Οι όποιες δεσμεύσεις διατύπωσε για την αντιμετώπιση των λαϊκών προβλημάτων ο Γ. Παπανδρέου δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και επιχειρούν να παραπλανήσουν τα λαϊκά στρώματα, αφού το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ είναι δομημένο στην παροχή κινήτρων για την ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητας» και της «επιχειρηματικότητας» των επιχειρήσεων και βάσει αυτών η «ανακατανομή του πλούτου» που υπόσχεται μπορεί να γίνει μόνο προς όφελος της άρχουσας τάξης και σε βάρος του λαού. Οι υποκριτικές σοσιαλδημοκρατικές κορόνες του Γ. Παπανδρέου για «μια κοινωνία που θα παράγει πλούτο» και «μια κοινωνία που θα τον μοιράζεται δίκαια», ήρθαν ακριβώς για να παραπλανήσουν τον ελληνικό λαό και να τον ...πείσουν να αποδεχτεί την προώθηση των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων. «Η δίκαια αναδιανομή είναι απαραίτητο συστατικό για ευρύτατες κοινωνικές συναινέσεις και συμμαχίες, που θα υποστηρίξουν το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων του ΠΑΣΟΚ», είπε ο ίδιος.

Οι ...δεσμεύσεις για μια «δίκαια κοινωνία»

Οι «εγγυήσεις» και οι «δεσμεύσεις» του Γ. Παπανδρέου και οι υποσχέσεις του για μια «δίκαια κοινωνία» και μια «νέα μεγάλη αλλαγή» αν γίνει πρωθυπουργός, δεν αποτελούν τίποτα το περισσότερο από τη συνέχιση της ίδιας πολιτικής που ακολούθησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και σήμερα εφαρμόζει η ΝΔ και έρχονται σαν «συνθήματα» για να στηρίξουν τις απαιτήσεις του κεφαλαίου για επιτάχυνση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων:

«Το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση εγγυάται το ασφαλιστικό σύστημα του Ελληνα πολίτη», ισχυρίστηκε ο Γ. Παπανδρέου από το βήμα του συνεδρίου. Το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ είναι ξεκάθαρο «θα εφαρμόσουμε το σύνολο του νόμου Ρέππα», δηλαδή αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια! Η «παράταση του εργάσιμου βίου» είναι κεντρικός στόχος του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ.

΄Η...

...«Δεσμευόμαστε ότι τα εργασιακά δικαιώματα θα διαφυλαχτούν. Οπως και το κύρος των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Για μας η εργασία είναι δικαίωμα», υποστήριξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αλλά την ίδια στιγμή στο πρόγραμμα υπογραμμίζεται: «Στην εποχή των ανοιχτών αγορών δεν μπορεί να προστατευτεί η θέση εργασίας», χρειάζονται «κοινωνικές συμφωνίες που κατανέμουν με δίκαιο τρόπο τα θετικά αποτελέσματα της νέας προσαρμογής των κανόνων εργασίας ...προωθώντας παράλληλα και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας». Σ' αυτήν ακριβώς τη λογική, με την επέκταση δηλαδή της περιπλάνησης των νέων ανέργων ανάμεσα στη μερική απασχόληση και την κατάρτιση και τις «ευκαιρίες απασχόλησης», προτείνεται η «ημιανασφάλιστη» εργασία των νέων για τέσσερα χρόνια και η θεσμοθέτηση της «κοινωνικής εργασίας», η επέκταση δηλαδή της μερικής απασχόλησης με «νέα ταμπέλα».

΄Η ακόμα...

...«Δεσμευόμαστε ότι η εκπαίδευση και η υγεία θα γίνουν ξανά χρέος, υπόθεση της πολιτείας. Το κόστος τους θα αφορά τη δημόσια χρηματοδότηση και όχι το οικογενειακό πορτοφόλι», είπε ο Γ. Παπανδρέου. Στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ προεξέχουσα θέση έχουν οι προτάσεις για «διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια των δημόσιων ιδρυμάτων» ανώτατης εκπαίδευσης και υγείας, έτσι ώστε με τον τρόπο αυτό να διευκολύνεται η λειτουργία τους με επιχειρηματικά κριτήρια, ώστε να μπορούν να διεισδύσουν ακόμα ευκολότερα οι επιχειρηματικοί όμιλοι στη λειτουργία και τις δομές τους, εμπορευματοποιώντας και ιδιωτικοποιώντας την εκπαίδευση και την υγεία του ελληνικού λαού. Οι προτάσεις για «συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα» στους ευαίσθητους τομείς της Υγείας, της Παιδείας και της Πρόνοιας αποτελούν στρατηγική επιδίωξη του ΠΑΣΟΚ.

΄Η πάλι...

...«Δεσμευόμαστε απέναντι στους αγρότες να διαπραγματευτούμε ανυποχώρητα, όπως το κάναμε στο παρελθόν, συμφέροντα και για τα προϊόντα σας στην ΕΕ. Να προχωρήσουμε σε μια νέα πολιτική γης που θα δίνει δυνατότητες στον νέο αγρότη. Για να ξαναζωντανέψει η επαρχία». Ο Γ. Παπανδρέου υποσχέθηκε ό,τι ακριβώς υποσχόταν προεκλογικά και ο Κ. Καραμανλής, αλλά ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ψήφισαν τη νέα ΚΑΠ που οδήγησε στο ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς και μέσα από τη «νέα πολιτική γης», που προτείνει ο Γ. Παπανδρέου, φιλοδοξεί να παραδώσει τα χωράφια των αγροτών στους μεγαλοτσιφλικάδες.

Οξυνση του δικομματικού καυγά

Αφού, λοιπόν, μοίρασε φύκια για μεταξωτές κορδέλες στο λαό, ο Γ. Παπανδρέου ακολούθησε τη γνωστή προεκλογική τακτική του ΠΑΣΟΚ, πολώνοντας με αντιδεξιές συνταγές το κλίμα. Με φόντο το σκάνδαλο των ομολόγων, ο Γ. Παπανδρέου ανέφερε ότι ο Κ. Καραμανλής είναι «δέσμιος εκβιαστών», ανέφερε ότι η υπόθεση των ομολόγων ήταν «οργανωμένο σχέδιο» και κάλεσε τη δικαιοσύνη να ασκήσει ποινικές διώξεις. Δεν παρέλειψε, βέβαια, να ξεκινήσει νέο ...αγώνα για να απαλλάξει «τη χώρα από τη χειρότερη κυβέρνηση που είχε ποτέ».

ΚΟΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συναυλία - αφιέρωμα στον Γ. Ρίτσο

Η Κομματική Οργάνωση Αθήνας του ΚΚΕ καλεί στη συναυλία - αφιέρωμα στον ποιητή της Ρωμιοσύνης, Γιάννη Ρίτσο, που διοργανώνει την Παρασκευή 8 Ιούνη, στις 9 το βράδυ, στο γήπεδο του Απόλλωνα στη Ριζούπολη, με την Μαρία Φαραντούρη και τον Λάκη Χαλκιά, σε ενορχήστρωση και διεύθυνση ορχήστρας από τον Στέφανο Ψαραδάκο. Απαγγέλλει ο ηθοποιός Κώστας Καζάκος.

Η είσοδος θα γίνεται με πρόσκληση που διατίθεται από τις Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, στα κατά τόπους γραφεία τους.

ΠΕΑΕΑ - ΚΟΡΥΣΧΑΔΕΣ
Στις 3 Ιούνη η εκδήλωση

Την Κυριακή 3 Ιούνη, στις 11 π.μ., διοργανώνει η ΠΕΑΕΑ την εκδήλωση στις Κορυσχάδες για την επέτειο σύγκλησης του Εθνικού Συμβουλίου της Ελεύθερης Ελλάδας. Η ΠΕΑΕΑ δρομολογεί πούλμαν για την εκδήλωση (με διανυκτέρευση στο Καρπενήσι) το Σάββατο 2 Ιούνη, με αναχώρηση από πλ. Κάνιγγος, ώρα 7.30 π.μ. Για πληροφορίες - συμμετοχή: 210.8831.368, 210.8225.407, 6977.453.200.

Παρουσίες, απουσίες, προειδοποιήσεις

Στο περιθώριο του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, διαφορετική στάση τήρησαν οι δυο πρόσφατα αποπεμφθέντες από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος, Κ. Κουλούρης και Γ. Παπαντωνίου. Καθώς δεν προσκλήθηκαν να παραστούν στις εργασίες, ο πρώτος εμφανίστηκε αυτοβούλως, δηλώνοντας ότι είναι ιδρυτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και ότι θα κάνει το καθήκον του. Κάθισε για περίπου μισή ώρα, ακούγοντας τις ομιλίες με εμφανώς βαριά διάθεση.

Ο Γ. Παπαντωνίου δεν πήγε και πληροφορίες που δημοσιεύονται στον Τύπο μιλούν για οριστικοποίηση της «ρήξης» του με το «κόμμα του Γιώργου», όπως φέρεται να χαρακτηρίζει πλέον το ΠΑΣΟΚ. Σε αυτό το πλαίσιο, ο γραμματέας του κόμματος, Νίκος Αθανασάκης, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με δηλώσεις του Παπαντωνίου - ότι ο Γ. Παπανδρέου δεν πιστεύει στην εκλογική νίκη και αυτό που τον απασχολεί είναι πώς θα ελέγξει την κοινοβουλευτική ομάδα σε περίπτωση ήττας, οπότε αποκλείει από την κοινοβουλευτική ομάδα άτομα με ανεξαρτησία γνώμης και επιρροή στους βουλευτές - έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η συμμετοχή όλων μας στο ΠΑΣΟΚ είναι εθελοντική. Κανείς δεν υποχρεώνει κανέναν να είναι μέλος του κινήματος και να υπηρετεί τις αρχές και τις αξίες του, έχοντας συγκεκριμένα δικαιώματα και υποχρεώσεις. Σε κάθε περίπτωση καθένας πρέπει να έχει συναίσθηση των λεγομένων του και των επιπτώσεών τους».

Πάντως, στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ παρέστη ο Λεωνίδας Κύρκος, που τάσσεται ανοιχτά υπέρ της συνεργασίας ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ. Κάθισε δίπλα στον Κώστα Λαλιώτη και πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ έσπευσαν να τον χαιρετήσουν.

ΚΟΖΑΝΗ
Για το ενεργειακό πρόβλημα

Εκδήλωση με θέμα «Οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις στην ηλεκτρική ενέργεια κι οι θέσεις του ΚΚΕ» διοργανώνει η ΝΕ Κοζάνης του ΚΚΕ, την Πέμπτη 24 Μάη, στις 8 μ.μ., στην αίθουσα συνεδριάσεων του Νομαρχιακού Συμβουλίου της Κοζάνης. Θα μιλήσουν: ο Ιορδάνης Καλαϊτζόπουλος, μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ κι ο Μάκης Παπαδόπουλος, υπεύθυνος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ