Τρίτη 22 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Για ποιον χρήσιμη ψήφος;

Καθώς οι εκλογές ήρθαν πλέον στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, τα προπαγανδιστικά επιτελεία σήκωσαν τα μανίκια και έπιασαν δουλιά. Αρχισαν τις νουθεσίες για το τι πρέπει να ψηφίσουν οι εργαζόμενοι. Βασικό επιχείρημα στην «εκλογική διαπαιδαγώγηση», η λεγόμενη χρήσιμη ψήφος. Το παλιό γνωστό χιλιοειπωμένο παραμύθι, που αποβλέπει στον εξής απλό στόχο: Να ξαναψηφιστούν τα δύο κόμματα της δικομματικής εναλλαγής. Να συρθούν οι εργαζόμενοι εκόντες - άκοντες και να ξαναδώσουν την ψήφο τους σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Πόσο όμως είναι χρήσιμη η ψήφος, όταν δίνεται σε αυτά τα κόμματα; Είναι άραγε χρήσιμο να στηριχτεί το κόμμα της ΝΔ, για να επαναλάβει το αντεργατικό έργο που εφάρμοσε τα προηγούμενα χρόνια; Είναι χρήσιμο να στηριχτεί η πολιτική που γεννά ανεργία, που έκανε καθεστώς την ακρίβεια, καθήλωσε τους μισθούς και τις συντάξεις, που συνέχισε το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς, το ξεπούλημα των δημόσιων επιχειρήσεων και προώθησε παραπέρα την ιδιωτικοποίηση των βασικών κοινωνικών υπηρεσιών, την Υγεία, την Παιδεία, την Πρόνοια;

΄Η μήπως είναι χρήσιμη η ψήφος στο ΠΑΣΟΚ, που πέραν όσων φόρτωσε στις πλάτες των εργαζομένων από τη θέση της κυβέρνησης, συνέχισε να χύνει το αντεργατικό του δηλητήριο και ως αξιωματική αντιπολίτευση; Στην πραγματικότητα, το κόμμα του ΠΑΣΟΚ έβαλε πλάτη για να περάσουν όλα τα αντεργατικά μέτρα, εγκαλούσε την κυβέρνηση όχι για την ουσία της πολιτικής της, αλλά για τους ρυθμούς, τον τρόπο διαχείρισης. Πίεζε συστηματικά την κυβέρνηση να προωθεί γοργά τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, μένοντας σταθερά δεσμευμένο στη στρατηγική της ευρωπαϊκής καπιταλιστικής ενοποίησης.

Οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα και από την εμπειρία αυτής της τριετίας δεν μπορεί παρά να δώσουν αρνητική απάντηση σε αυτά τα κελεύσματα. Εχουν όχι μόνο τις ενδείξεις, αλλά και τις αποδείξεις ότι πρέπει να σταματήσουν να κουβαλάνε νερό στο σύστημα της δικομματικής εναλλαγής. Η ψήφος σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είναι ψήφος στον πίθο των Δαναΐδων... Είναι ψήφος όχι μόνο άχρηστη, αλλά και επικίνδυνη. Επικίνδυνη για τα συμφέροντά τους, το σήμερα και το αύριο των παιδιών τους.

Το αντίθετο, χρήσιμη ψήφος για το λαό είναι κάθε ψήφος που θα πηγαίνει κόντρα στην πολιτική που ασκήθηκε τα προηγούμενα χρόνια από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Είναι η ψήφος που θα αδυνατίζει τους δύο μονομάχους, γιατί θα κάνει πιο δύσκολη την εφαρμογή των νέων αντιλαϊκών σχεδίων που και οι δυο έχουν στα συρτάρια τους. Οσο πιο αδύνατα βγουν από τις κάλπες τα δύο αυτά κόμματα, τόσο πιο ισχυρή θα είναι η θέση των εργαζομένων. Ακόμα πιο ισχυρή θα είναι η «αντιπολίτευση» των αγώνων και της διεκδίκησης.

Που θα ενισχυθεί αποφασιστικά με την υπερψήφιση του ΚΚΕ. Τότε, πραγματικά η ψήφος θα έχει πιάσει τόπο. Μια τέτοια ψήφος μπορεί όχι μόνο να βάλει φρένο στην αντιλαϊκή πολιτική που θα έρθει σαν καταιγίδα μετά τις εκλογές, αλλά θα δημιουργήσει και τις προϋποθέσεις συνολικά το λαϊκό κίνημα να προχωρήσει μπροστά. Να ανοίξει το δρόμο για τις μεγάλες αλλαγές σε όφελός τους που έχουν ανάγκη οι εργαζόμενοι. Να κάνει πιο χειροπιαστή τη διέξοδο από τα σημερινά βάσανα που βιώνει ο λαός μας. Να σπρώξει μπροστά, σε πρώτο πλάνο, το ζήτημα για τη λαϊκή εξουσία και τη λαϊκή οικονομία. Την πρόταση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ