ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Νοέμβρη 2000
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ
Πολεμική μηχανή... ταχείας επέμβασης

4.000 στρατιώτες, με την ενίσχυση πλοίων και αεροπλάνων προσφέρει αφειδώς στην κοινή Ευρωπαϊκή Δύναμη η ελληνική κυβέρνηση

Εκατό χιλιάδες στρατιώτες, 400 μαχητικά αεροπλάνα και 100 πολεμικά πλοία θα αποτελούν την κοινή ευρωπαϊκή δύναμη ταχείας επέμβασης.

Αυτό αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους, οι δεκαπέντε υπουργοί Αμυνας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μετά το τέλος της έκτακτης συνεδρίασής τους, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, με αντικείμενο τον προσδιορισμό των δυνάμεων με τις οποίες θα συμμετάσχει η κάθε κοινοτική χώρα στο λεγόμενο «ευρωπαϊκό στρατό».

Ουσιαστικά, ξεπερνώντας ακόμα και τις δικές τους «φιλόδοξες» προσδοκίες - αρχικά στη Σύνοδο του Ελσίνκι το Δεκέμβριο του 1999, έκανα λόγο για 60.000 στρατιώτες- και με τη «συνεισφορά» των 13 υποψηφίων μελών της ΕΕ, αλλά και της Ισλανδίας με τη Νορβηγία, οι οποίες πήραν μέρος στη συνεδρίαση, μια τεράστια στρατιωτική μηχανή είναι έτοιμη να «υπερασπιστεί» την Ευρώπη από πιθανούς εισβολείς, αλλά και το κυριότερο, όπως και οι «15» στο κείμενο της απόφασής τους ξεκάθαρα αναφέρουν: «Προοδευτικά να αναλάβει αποστολές χειρισμού κρίσεων»...

Την πλήρη στρατιωτικοποίηση της Ευρώπης, την οποία φιλοδοξούν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι να ολοκληρώσουν μέχρι το 2003, έσπευσε να εξυμνήσει ο Ελληνας υπουργός Εθνικής Αμυνας, ΑκηςΤσοχατζόπουλος, ο οποίος με δηλώσεις του έκανε λόγο για «σημαντική μέρα», για την «ευρωπαϊκή πολιτική ασφάλειας και άμυνας». Μάλιστα ο υπουργός, μόλις προχτές, με βαρύγδουπες δηλώσεις υποστήριζε: «ΗΕλλάδα μετέχει στο σκληρό πυρήνα της πολιτικής ασφάλειας της Ενωμένης Ευρώπης με στρατιωτική δύναμη 4.000 ανδρών». Παράλληλα ο Α. Τσοχατζόπουλος ανέφερε, ότι οι εκπρόσωποι όλων των παραπάνω «δεσμεύτηκαν να συμμετέχουν στη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας σε διάφορες αποστολές, τις οποίες μπορεί πλέον και αυτοτελώς να αναλαμβάνει η ΕΕ»...

Επισημοποίησαν τη δολοφονική τους σχέση...

Σ' αυτό το σημείο αξίζει να επισημάνουμε ότι υπήρξε και ξεχωριστή συνεδρίαση των «15» με τα 6 ΝΑΤΟικά μέλη, που δεν είναι μέλη της ΕΕ, και τα οποία όμως εξέφρασαν την επιθυμία να συμμετέχουν ως ΝΑΤΟικά μέλη στη λειτουργία του «ευρωπαϊκού στρατού». Η άτυπη συνεργασία λοιπόν ΝΑΤΟ και ΕΕ σε επεμβάσεις και βομβαρδισμούς, μετά από αυτές τις εξελίξεις, ουσιαστικά επισημοποιείται, κάτι που ξεκαθάρισε και ο Α. Τσοχατζόπουλος δηλώνοντας: «Δυο οργανισμοί, το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ενωση, με βάση τα δικά τους θεσμικά όργανα, μπορούν να συνεργαστούν ή μάλλον συνεργάζονται τόσο για την Ευρωπαϊκή Πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας και τις πρωτοβουλίες της, όσο όμως, και τη λειτουργία τους μέσα στο ΝΑΤΟ». Τελευταίο «θύμα» αυτής της συνεργασίας -κάτι που φυσικά δεν ανέφερε ο Α. Τσοχατζόπουλος- ήταν το Κοσσυφοπέδιο. Την παράλειψή του όμως αυτή, φρόντισαν να τη συμπεριλάβουν στο κείμενο της απόφασής τους οι «15» τονίζοντας: «Η Ευρωπαϊκή Ενωση αποφάσισε το Δεκέμβριο του 1999 στη Σύνοδο του Ελσίνκι τη δημιουργία μιας δύναμης 60.000 αντρών, που θα μπορούσε να αναπτυχθεί μέσα σε 60 ημέρες σε επιχειρήσεις όπως αυτή στο Κόσσοβο και να παραμείνει στο συγκεκριμένο σημείο για περισσότερο από ένα χρόνο»...

Μετά τη συγκεκριμένη τοποθέτηση των «15», η δήλωση του Α. Τσοχατζόπουλου ότι «η συμμετοχή των υπολοίπων κρατών μαζί με τους "15" της ΕΕ, έχει το χαρακτήρα μιας πολιτικής βούλησης για συνεργασία, μιας κοινής στάσης στα θέματα της σταθερότητας, της ειρήνης και της ασφάλειας για όλο τον ευρωπαϊκό χώρο», είναι τουλάχιστον άτοπη...

Ευρωπαϊκή ταξιαρχία

Τέλος, σύμφωνα, με τις δηλώσεις του Ελληνα υπουργού, η Ελλάδα θα συμμετέχει στον «ευρωπαϊκό στρατό» με μια μηχανοκίνητη ταξιαρχία, που «μεταφράζεται» σε 3.500 άνδρες και 500 άνδρες στη διοίκηση του αρχηγείου, ενώ παρουσιάστηκε και η εναλλακτική λύση της συμμετοχής μιας ταξιαρχίας πεζικού 3.500 ανδρών. Παράλληλα θα συμμετέχει με 30 μαχητικά αεροσκάφη, 4 μεταγωγικά και 6 αναγνωριστικά, ενώ από την πλευρά του πολεμικού ναυτικού με 6 φρεγάτες, ένα υποβρύχιο και 4 έως 5 βοηθητικά πλοία. Αντίστοιχα, με μια ταξιαρχία αλλά και άλλα στρατιωτικά μέσα θα συμμετέχει και η Τουρκία στο συγκεκριμένο στρατιωτικό συνασπισμό.

Παράλληλα πρέπει να αναφέρουμε ότι στον «ευρωπαϊκό στρατό» θα συμμετέχει και η Κύπρος. Μια κίνηση που όπως δήλωσε ο Α. Τσοχατζόπουλος: «Πέραν της συμβολής της Κυπριακής Δημοκρατίας προς την ευρωπαϊκή υπόθεση της ασφάλειας, εκφράζει και το αντίστοιχο μήνυμα υποστήριξης της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς το σταθεροποιητικό ρόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ανάγκη υποστήριξης της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας στη συγκεκριμένη περιοχή».

Οι άλλες χώρες - μέλη της ΕΕ «συνεισφέρουν» σε άνδρες: Γερμανία 13.000, Μ. Βρετανία 12.500, Γαλλία 12.000, Ισπανία 6.000, Αυστρία 2.000, Φιλανδία 2.000, Σουηδία 1.500, Βέλγιο 1.000, Πορτογαλία 1.000, Ιρλανδία 1.000

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Με διακοπή των συνομιλιών απειλεί ο Ντενκτάς

Σε διακοπή των συνομιλιών για το Κυπριακό, απείλησε να προχωρήσει το Υπουργικό Συμβούλιο του ψευδοκράτους του Ντενκτάς, όπως αναφέρεται σε δημοσιεύματα του τουρκοκυπριακού Τύπου, σε περίπτωση που ο Κόφι Ανάν δεν επανέλθει στην εναρκτήρια δήλωσή του, της 12ης Σεπτέμβρη. Οπως είναι γνωστό, με τη συγκεκριμένη δήλωση ο ΓΓ του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο για επίλυση του Κυπριακού μέσω της συνομοσπονδίας, η οποία αποτελεί και πάγια θέση των αξιωματούχων του ψευδοκράτους.

Οπως γράφει ο τουρκοκυπριακός Τύπος, ο Ραούφ Ντενκτάς ανέφερε ότι ο Κόφι Ανάν υπαναχώρησε από την αρχική του δήλωση, όταν ο Πρόεδρος Κληρίδης απείλησε να αποχωρήσει από τις συνομιλίες. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, το «υπουργικό συμβούλιο» φέρεται να αποφάσισε ότι το άτυπο έγγραφο Ανάν του πέμπτου γύρου των συνομιλιών της Γενεύης δεν αποτελεί βάση για το Κυπριακό και ότι η βάση για τις συνομιλίες είναι η αρχική δήλωση του Κόφι Ανάν.

Ο Σπ. Κυπριανού

Καλύτερη εικόνα, από προηγούμενες φορές, δήλωσε ότι διαπίστωσε στην Αθήνα ο πρόεδρος της Βουλής, Σπύρος Κυπριανού, αναφορικά με τη στάση της Ελλάδας έναντι της Τουρκίας.

Συγκεκριμένα με δηλώσεις του ο Σπ. Κυπριανού, αμέσως μετά την επιστροφή του από την ελληνική πρωτεύουσα, όπου είχε επαφές με διάφορους πολιτικούς ηγέτες, ανέφερε ότι κατά την άποψή του άρχισε πιο σοβαρά να συνειδητοποιείται το γεγονός ότι η Τουρκία δεν αλλάζει στάση χωρίς να αισθανθεί την ανάγκη. Και πρόσθεσε ότι κατά τη διάρκεια των επαφών του στην Αθήνα, προσπάθησε να περάσει δύο βασικά μηνύματα: «Οτι η Ελλάδα έχει συμβατική, αλλά και εθνική υποχρέωση έναντι της Κύπρου, και πως η Αθήνα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι είναι προς το συμφέρον της μια ανεξάρτητη Κύπρος που δε θα βρίσκεται υπό τον άμεσο ή έμμεσο έλεγχο της Τουρκίας».

Ξεκίνησε η άσκηση «Ταύρος 2000»

Με παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου της Κύπρου, ξεκίνησε χτες η τουρκική άσκηση «Ταύρος 2000», η οποία περιλαμβάνει στο σχεδιασμό της και την κατεχόμενη Κύπρο και θα διαρκέσει μέχρι και την Πέμπτη. Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλ. Κληρίδης, με δηλώσεις του, σχολιάζοντας το γεγονός, ανέφερε ότι «η Εθνική Φρουρά είναι σε θέση να εντοπίσει, αλλά και να εγκλωβίσει τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη που παραβιάζουν τον εναέριο χώρο της Κύπρου».

Στην Αθήνα ο Γιουγκοσλάβος υπουργός Εξωτερικών

Την απόφαση των νέων γιουγκοσλαβικών αρχών να προωθήσουν τις σχέσεις του Βελιγραδίου με όλες τις γειτονικές χώρες, διατύπωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας Γκόραν Σβιλάνοβιτς, μετά τη συνάντηση που είχε στην Αθήνα με τον Ελληνα ομόλογό του.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας δήλωσε επίσης ότι η χώρα του επιδιώκει να επανενταχθεί στη διεθνή κοινότητα, να συντηρήσει τους φίλους που είχε και να αναζητήσει νέους στα Βαλκάνια και την Ευρώπη. Ανακοίνωσε ότι στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας την Τετάρτη θα μεταβεί στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, για να συζητήσει με την εκεί κυβέρνηση για την εφαρμογή της συμφωνίας του Ντέιτον, αλλά και τη δυνατότητα αποκατάστασης των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Γκ. Σβιλάνοβιτς όταν ρωτήθηκε σχετικά με τις σχέσεις Βελιγραδίου - Τιράνων σημείωσε ότι η κυβέρνηση της χώρας του συνεχίζει να διαπραγματεύεται για την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Τάχτηκε κατά της απόσχισης του Κοσσυφοπεδίου, σημειώνοντας ότι το Βελιγράδι συνομιλεί με τα Τίρανα, τα οποία επηρεάζουν τους Αλβανόφωνους στο Κόσσοβο, προκειμένου να βρεθεί ειρηνική λύση. Ειδικότερα για την επιρροή της Αλβανίας στους αλβανόφωνους πληθυσμούς στο Κόσσοβο, σημείωσε ότι η γειτονική χώρα είναι έτοιμη, για να εξασφαλίσει συνθήκες κατάλληλες για όλο τον πληθυσμό του Κοσσυφοπεδίου, τόσο για αυτούς που μένουν εκεί όσο και για εκείνους που έφυγαν, με την προοπτική να επιστρέψουν. Με το διάλογο, είπε ο κ. Σβιλάνοβιτς, η χώρα τους αναζητεί λύση και στο θέμα των σχέσεών της με το Μαυροβούνιο.

Από την πλευρά του, ο Γ. Παπανδρέου επανέλαβε ότι η ελληνική εξωτερική πολιτική εργάζεται για την ομαλότητα και τη σταθερότητα στην περιοχή των Βαλκανίων, προωθώντας τη συνεργασία μεταξύ όλων των βαλκανικών χωρών.

Μετά τις δηλώσεις τους, οι δύο υπουργοί συνέχισαν τη συζήτησή τους γευματίζοντας. συνομίλησαν για τη συνεργασία σε διμερές επίπεδο, τις τρέχουσες εξελίξεις στη γείτονα χώρα, αλλά και τις προσπάθειες που καταβάλλει η νέα κυβέρνηση, προκειμένου να επανενταχθεί στους διεθνείς πολιτικούς και οικονομικούς οργανισμούς, υπολογίζοντας για την πραγμάτωση του εγχειρήματος αυτού στη βοήθεια της Ελλάδας.

Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό από το Βελιγράδι, ο Πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα θα επισκεφθεί το Αγιον Ορος στις 3 Δεκεμβρίου, κατόπιν προσκλήσεως του ηγουμένου της Μονής Χιλανδαρίου, προκειμένου να παραστεί στον εορτασμό των Εισοδίων της Θεοτόκου και στην ολονύχτια δέηση που θα πραγματοποιηθεί στη Μονή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ