ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Απρίλη 2011
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ»
Παζαρεύει για λογαριασμό του κεφαλαίου

Η τακτική της απέναντι στην αντικειμενική εξέλιξη είναι προσαρμοσμένη στα συμφέροντα της ντόπιας πλουτοκρατίας

Ο τρόπος και ο χρόνος της δεδομένης ελεγχόμενης χρεοκοπίας δεν πρέπει να απασχολεί το λαό, που έχει το δικό του δρόμο να βαδίσει, ενάντια στην πλουτοκρατία, τα κόμματα και την πολιτική της
Ο τρόπος και ο χρόνος της δεδομένης ελεγχόμενης χρεοκοπίας δεν πρέπει να απασχολεί το λαό, που έχει το δικό του δρόμο να βαδίσει, ενάντια στην πλουτοκρατία, τα κόμματα και την πολιτική της
Με τους διεθνείς συμμάχους της κυβέρνησης να «ζυμώνουν» τη δεδομένη αναδιάρθρωση του χρέους και το ντόπιο κεφάλαιο να διαπραγματεύεται για τους ευνοϊκότερους δυνατούς όρους, ώστε να περιορίσει τις απώλειες από μια τέτοια εξέλιξη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής έκανε χτες μια ακόμη διάψευση του ενδεχόμενου αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Τα σενάρια της «ελεγχόμενης χρεοκοπίας», που σήμερα δήθεν απορρίπτει η κυβέρνηση, τα έχει επικυρώσει στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ (24 - 25 Μάρτη) όπου στα πλαίσια της προσφυγής μιας χώρας στο Μόνιμο Μηχανισμό Στήριξης, προβλέπεται ταυτόχρονα η αναδιάρθρωση του χρέους.

Χτες, στο πλαίσιο της επιτάχυνσης των αντιδραστικών μέτρων, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε διαδοχικά με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού Π. Γερουλάνο και την αναπληρώτρια υπουργό Εξωτερικών Μ. Ξενογιαννακοπούλου, ενώ είχε ωριαία συνάντηση με τον καθηγητή Οικονομικών και πρώην σύμβουλό του, Ηρ. Πολεμαρχάκη. Μετά τις συναντήσεις, ο Γ. Παπακωνσταντίνου υποστήριξε ότι «δεν τίθεται θέμα αναδιάρθρωσης», ενώ δεν έκανε οποιοδήποτε σχόλιο για το περιεχόμενο της συνάντησης με τον πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών διέψευσε ότι στη συνάντηση που είχε με τον Κώστα Σημίτη πριν από ένα μήνα συζητήθηκε το θέμα της αναδιάρθρωσης. «Δεν μου είπε για αναδιάρθρωση», είπε χαρακτηριστικά σε δημοσιογράφους, επιβεβαιώνοντας έμμεσα τη συνάντηση.

Στη γραμμή Σημίτη κινήθηκε και ο πρώην υπουργός Οικονομικών των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ Ν. Χριστοδουλάκης. Μιλώντας στο ραδιόφωνο «Αθήνα 9,84», ανέφερε ότι «όλες αυτές οι συζητήσεις περί αναδιάρθρωσης, θα πρέπει να γίνονται σε απόλυτη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ενωση και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Θεωρώ, επίσης, ότι θα πρέπει η οποιαδήποτε διευκόλυνση πληρωμής, (...) μπορεί να περιλαμβάνει επιμηκύνσεις ή να περιλαμβάνει διακανονισμούς, συμπλήρωση στην πληρωμή των επιτοκίων ή οτιδήποτε άλλο».

Την ίδια στιγμή και μετά τις δηλώσεις του κοινοτικού επιτρόπου Ολι Ρεν, που άφησε ανοιχτό το θέμα της «αναπροσαρμογής» των όρων του μνημονίου, μετά τον έλεγχο της τρόικας τον επόμενο μήνα, γεγονός που οδηγεί στη λήψη νέων αντιλαϊκών μέτρων, η κυβέρνηση επιχειρεί να θολώσει τα νερά. «Δεν υπάρχει καμία τέτοια σκέψη και καμία τέτοια απόφαση (...) η κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε και με τις αποφάσεις της 11ης Μαρτίου και της 25ης Μαρτίου βελτίωσε τους όρους της συμφωνίας για το μνημόνιο», ισχυρίστηκε ο Γ. Πεταλωτής, σε μια προσπάθεια να κρύψει ότι οι οριακές αλλαγές των όρων του δανείου, συνδέονται με την επέκταση του μνημονίου και τη διεύρυνση των μέτρων.

Σύσκεψη για τον τουρισμό

Στο μεταξύ, σύσκεψη για θέματα τουρισμού πραγματοποιήθηκε χτες στη Βουλή υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, με τη συμμετοχή των υπουργών Π. Γερουλάνου, Τ. Μπιρμπίλη, Γ. Παπακωνσταντίνου, Μ. Χρυσοχοΐδη, Δ. Ρέππα, και Γ. Διαμαντίδη. Σύμφωνα με πληροφορίες, καταλήχθηκε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να προχωρήσει στη μείωση του ΦΠΑ για τα τουριστικά καταλύματα, ούτε για τα εισιτήρια της ναυσιπλοΐας. Επί τάπητας τέθηκαν, ακόμα, οι ενισχύσεις και οι επιδοτήσεις που δρομολογεί η κυβέρνηση για τους επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στο χώρο του τουρισμού.

Τέλος, με ανακοίνωσή του, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος διέψευσε χτες την καταγγελία της ΝΔ και το χτεσινό πρωτοσέλιδο του «Ελεύθερου Τύπου», βάσει των οποίων, μιλώντας στην τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ», δήλωσε: «Οικονομικά και πολιτικά βλέπω την Τουρκία ισχυρή. Οι άνθρωποι έχουν επιτυχίες γι' αυτό είναι χαρούμενοι και έχουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους. Οταν οι Τούρκοι δούλευαν εμείς τεμπελιάζαμε. Τώρα ζούμε τα αποτελέσματα αυτού».

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
«Αναθεώρηση» του μνημονίου υπέρ των μονοπωλίων

Η «αναδιαπραγμάτευση» που προπαγανδίζει, στόχο έχει τον εμπλουτισμό της συμφωνίας με την τρόικα με νέα αντιλαϊκά μέτρα

Νέα συμπληρωματικά μέτρα υπέρ της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, μέσω της «αναθεώρησης του μνημονίου» και της «ήπιας αναδιάρθρωσης» του χρέους, προτείνει η ηγεσία της ΝΔ, στηρίζοντας ταυτόχρονα το σύνολο των βάρβαρων μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση.

Κινούμενη στη γραμμή πως «το μνημόνιο δεν αρκεί», η ηγεσία της ΝΔ επιχειρεί να ανοίξει το δρόμο για νέα φιλομονοπωλιακά μέτρα, αναζητώντας νέες ευκαιρίες για να καταδείξει την «αναγκαιότητά» τους. Στο πλαίσιο αυτό, το επιτελείο της ΝΔ προβάλλει κατά κόρον το παράδειγμα της Ιρλανδίας, προκειμένου να δείξει ότι η αναθεώρηση του μνημονίου «είναι αναγκαία και εφικτή», ενώ διαστρέφοντας βάναυσα την πραγματικότητα, επιχειρεί να καλλιεργήσει την εικόνα ότι η αναθεώρηση αυτή μπορεί να είναι φιλολαϊκή!

Προς τούτο, ο εκπρόσωπος της ΝΔ επικαλέστηκε ότι η νέα κεντροδεξιά κυβέρνηση στην Ιρλανδία «κατάφερε να ανατρέψει δύο δυσμενείς όρους του μνημονίου που είχε υπογράψει η προηγούμενη κυβέρνηση», δηλαδή την αύξηση του ελάχιστου ωρομίσθιου κατά 1 ευρώ, που όμως αφορά περί τους 60.000 εργαζόμενους και ταυτόχρονα συνοδεύεται με δραστική μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% (!) και πλήθος αντεργατικών ανατροπών στην αγορά εργασίας προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων. Συνολικά, το «ιρλανδικό» μνημόνιο εξοντώνει το λαό, χάρη της διάσωσης και ενίσχυσης των τραπεζών και των άλλων μονοπωλιακών κολοσσών.

Παρ' όλα αυτά, ο Γ. Μιχελάκης υποστήριξε ότι «οι εξελίξεις αυτές δικαιώνουν τον Αντ. Σαμαρά και αποδεικνύουν όχι μόνο ότι είναι αναγκαία αλλά και εφικτή η αναθεώρηση των όρων του μνημονίου», δείχνοντας καθαρά και σε ποια κατεύθυνση επιδιώκει να γίνει η όποια αναθεώρησή του. Δεν είναι τυχαίο ότι ο εκπρόσωπος θεώρησε ενισχυτική της θέσης της ΝΔ τη δήλωση του Κοινοτικού επιτρόπου Ο. Ρεν, ο οποίος εκτίμησε ότι είναι πιθανή μια αλλαγή των πολιτικών όρων του μνημονίου με βάση την αξιολόγηση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους που θα γίνει τον Ιούνη.

Ταυτόχρονα, η ηγεσία της ΝΔ στηρίζει, έμμεσα πλην σαφώς, τη λήψη νέων βάρβαρων μέτρων τασσόμενη υπέρ μιας ήπιας -δηλαδή ελεγχόμενης- αναδιάρθρωσης του χρέους, που θα περιλαμβάνει επιμήκυνση αποπληρωμής και μείωση του επιτοκίου. Βασική προϋπόθεση όμως για αναδιάρθρωση οποιασδήποτε μορφής είναι η πλήρης εφαρμογή του πακέτου των μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση με την τρόικα καθώς και η διαρκής συμπλήρωσή τους προκειμένου «να πεισθούν οι δανειστές».

ΣΥΝ
Υμνοι στη διαχείριση και αυταπάτες στο λαό

Την παροιμία «Οχι Γιάννης, Γιαννάκης» θυμίζει η πρόταση της ηγεσίας του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ για την αναδιάρθρωση του χρέους, καθώς είναι ταυτόσημη με αυτή ισχυρών κύκλων της πλουτοκρατίας και άλλων αστικών πολιτικών δυνάμεων, αλλά προσπαθεί να τη διαφοροποιήσει στα μάτια του λαού, παίζοντας με τις λέξεις.

Οπως προκύπτει από παρεμβάσεις στελεχών του κόμματος, στη βάση της παραδοχής τους πως το δημόσιο χρέος είναι η αιτία της κρίσης, η διέξοδος βρίσκεται σε «μια επιθετική πολιτική επαναδιαπραγμάτευσης του χρέους, με διαγραφή μέρους του», αντί της «προδιαγεγραμμένης αναδιάρθρωσής του». Ταυτόχρονα, συνοδεύουν τις σχετικές ρητορείες με ψέματα, όπως ότι είναι δυνατόν, παράλληλα με την επιθετική επαναδιαπραγμάτευση, να υπάρξει «άμεση απεμπλοκή από το μνημόνιο».

Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ καλλιεργεί την αυταπάτη ότι μπορεί να υπάρξει θετική για το λαό αναδιαπραγμάτευση του χρέους και έξοδος από το μνημόνιο χωρίς την ανατροπή της στρατηγικής που επιβάλλει τα αντιλαϊκά μέτρα εντός και εκτός της συμφωνίας με την τρόικα και ταυτόχρονα, διαπραγματεύεται προς όφελος του κεφαλαίου το χρέος που δημιούργησε η πολιτική υπέρ της πλουτοκρατίας.

Μάλιστα, σε συνέντευξη στον «Τύπο της Κυριακής», ο Αλ. Τσίπρας ανέλυσε τη λογική του «το μη χείρον βέλτιστον», ισχυριζόμενος πως η χώρα έχει ήδη αποκλειστεί απ' τις αγορές, βιώνει τις συνέπειες μιας πτώχευσης και «κρατάμε και το χρέος από πάνω ως βραχνά που μας πνίγει, συνεπώς ας ξεκινήσουμε από τη διαπίστωση ότι χειρότερα δε γίνεται και ας ανιχνεύσουμε εναλλακτικές», δηλαδή διαχειριστικές λύσεις στα όρια του καπιταλισμού και της ατζέντας που θέτουν τα συμφέροντα των μονοπωλίων.

Στην ίδια συνέντευξη, ο Αλ. Τσίπρας διαχωρίζει τις καπιταλιστικές αγορές από το κεφάλαιο σαν τάξη και το πολιτικό του προσωπικό, ζητώντας να μπουν όρια στη δράση τους και καλεί την ντόπια πλουτοκρατία σε εθελοντικές παραχωρήσεις, λέγοντας ότι «πρέπει να καταλάβει ότι ήρθε η ώρα να βάλει το χέρι στη φουσκωμένη τσέπη της, ο καιρός που κάθονταν στο σβέρκο του κόσμου και δεν τους μίλαγε κανείς τελείωσε»!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ