«Η ΝΔ έχει στηρίξει τις διαρθρωτικές αλλαγές και έχει ψηφίσει τα μισά νομοσχέδια», διαμηνύουν στελέχη του κόμματος
Από την απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στις 11 Μάη |
Τα στελέχη της ΝΔ χαρακτηρίζουν «άλλοθι για την αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης» τις πιέσεις για ανοικτή στήριξη του νέου πακέτου αντιλαϊκών μέτρων (μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και εκποίηση της δημόσιας περιουσίας), επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι ποτέ η ΝΔ δεν εμπόδισε την εφαρμογή των αντιδραστικών διαρθρωτικών αλλαγών και των βάρβαρων μέτρων.
«Η κυβέρνηση είναι αναποτελεσματική και δεν πιάνει τους στόχους του μνημονίου», τόνισε χαρακτηριστικά χτες ο εκπρόσωπος Τύπου Γ. Μιχελάκης, αποσείοντας ταυτόχρονα κάθε ευθύνη του κόμματός του στις «καθυστερήσεις» τις οποίες η ΝΔ χρεώνει στην κυβέρνηση. «Κανείς δεν τους ενοχλεί να μαζέψουν έσοδα και να κάνουν αποκρατικοποιήσεις (...) Δεν είναι θέμα η συναίνεση του δικού μας κόμματος», είπε με νόημα, συμπληρώνοντας πως «η ΝΔ έχει στηρίξει τις διαρθρωτικές αλλαγές και έχει ψηφίσει τα μισά νομοσχέδια». Ταυτόχρονα απέρριψε ως προβοκάτσια την κατηγορία που ακούγεται, κυρίως από την κυβέρνηση, ότι με την επικαιροποιημένη πρόταση επανέρχεται στο «λεφτά υπάρχουν»... «Εμείς δεν κάνουμε τέτοια αντιπολίτευση. Κάνουμε υπεύθυνη αντιπολίτευση», είπε.
Η ΝΔ προβάλλει παράλληλα τη δική της πρόταση για «επανεκκίνηση της οικονομίας» ως βάση για την επιδιωκόμενη «συνεννόηση και συναίνεση» με την κυβέρνηση. «Εάν η κυβέρνηση υιοθετήσει προτάσεις που εμείς καταθέσαμε, γιατί να μην υπάρχει συναίνεση;», δήλωσε χαρακτηριστικά (στην ΕΡΑ) ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας Χρ. Σταϊκούρας, συμπληρώνοντας ότι «γι' αυτό και καταθέσαμε την πρόταση, για να συμβάλλουμε»...
Από τη σκοπιά αυτή, συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ αφήνουν ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για την τελική στάση που θα κρατήσουν στην ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος. Στην περίπτωση που διαπιστώσουν ότι η κυβέρνηση έχει ενσωματώσει σε αυτό τις περισσότερες από τις προτάσεις του «Ζαππείου 2», αφήνουν να εννοηθεί ότι είναι πιθανό να το υπερψηφίσουν επί της αρχής, διαφορετικά θα το στηρίξουν υπερψηφίζοντας επιμέρους μέτρα με τα οποία συμφωνούν.
Πάντως ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ στην ομιλία του στο Ζάππειο παραδέχθηκε ότι πολλά από τα μέτρα που προτείνει «για τον περιορισμό της σπατάλης στο Δημόσιο», όπως ο περιορισμός του λεγόμενου «μισθολογικού κόστους», η κατάργηση δημοσίων υπηρεσιών, το πετσόκομμα των δαπανών για την Υγεία και την Πρόνοια, περιλαμβάνονται ήδη στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.
Ο εκπρόσωπος επιβεβαίωσε χτες ότι υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του Αντ. Σαμαρά με τον Γ. Παπανδρέου την περασμένη Τετάρτη, παραμονή της παρουσίασης της οικονομικής πρότασης στο Ζάππειο, αλλά διέψευσε ότι σε αυτή υπήρξε κάποια συμφωνία για συναίνεση στην εφαρμοζόμενη πολιτική. «Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε στον πρωθυπουργό αυτά που είπε και την επομένη, στο Ζάππειο, σε ολόκληρο τον ελληνικό λαό», δήλωσε ο Γ. Μιχελάκης, απαντώντας ταυτόχρονα στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, που είπε ότι ο πρωθυπουργός ζήτησε συνεννόηση και στήριξη από τον πρόεδρο της ΝΔ.
Ο ίδιος ο Αντ. Σαμαράς σε συνέντευξή του στα «Νέα» είπε ότι «έχουμε απορρίψει την προοπτική να συγκυβερνήσουμε οδηγώντας μαζί με άλλους τη χώρα σε λάθος δρόμο. Προτείνουμε τη βάση της αληθινής συναίνεσης: το πρόγραμμά μας». Ταυτόχρονα, ξεκαθάρισε ότι επιδιώκει λαϊκή εντολή «για να βγάλουμε τον τόπο από το αδιέξοδο, όχι να συνδιαχειριστούμε το αδιέξοδο». Μιλώντας χτες σε προεκλογική εκδήλωση της ΔΑΠ στη Θεσσαλονίκη, καυχήθηκε ότι «πρώτοι εμείς τολμήσαμε και μιλήσαμε για αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, πρώτοι εμείς τολμήσαμε και μιλήσαμε για λιγότερους φόρους (σ.σ. για το κεφάλαιο)».
Οι μετατάξεις θα συνοδεύονται από επαναξιολόγηση της σχέσης εργασίας, δηλώνει η κυβέρνηση
Ανοιχτό παράθυρο για απολύσεις στο Δημόσιο, τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και τις πρώην ΔΕΚΟ, άφησε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής και ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αν και αρχικά ισχυρίστηκε ότι «απολύσεις δε θα γίνουν», στη συνέχεια σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια μετατάξεων υπαλλήλων από υπηρεσίες που κλείνουν ή συγχωνεύονται, «θα κρίνει το ΑΣΕΠ με τις δικές του ορθολογικές και αντικειμενικές διαδικασίες εάν θα πρέπει να διακοπεί η συνεργασία με κάποιους εργαζόμενους». Στόχος της κυβέρνησης τόνισε ο Γ. Πεταλωτής, είναι «να περιορίσουμε τις παθογένειες ενός κράτους τεράστιου και ενός αριθμού δημοσίων υπαλλήλων που ήταν δυσανάλογος με το παραγόμενο αποτέλεσμα και με το κράτος το οποίο έχουμε».
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης μιλώντας στο «Βήμα Fm», αφού ξεκαθάρισε ότι θα περνούν από διαδικασία αξιολόγησης όσοι υπάλληλου μετατάσσονται από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα στο στενό δημόσιο τομέα, τόνισε πως στόχος της αξιολόγησης είναι «όσοι δεν είναι άξιοι να είναι στο Δημόσιο, να μη συνεχίσουν να επιβαρύνουν τον Ελληνα φορολογούμενο». Πρέπει, συμπλήρωσε, να «δούμε εάν όντως αξίζει κάποιος να περάσει στο Δημόσιο». Ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι «στόχος της κυβέρνησης είναι ένα μικρό και ποιοτικό στη λειτουργία του κράτος», προκειμένου πιο αποτελεσματικά να υπηρετεί το συμφέρον της πλουτοκρατίας.
Συμπληρωματικά στην προσπάθεια τρόικας - κυβέρνησης - πλουτοκρατίας να καλλιεργήσουν κλίμα συναίνεσης για να ενσωματωθούν οι λαϊκές αντιδράσεις, τα κόμματα - παραφυάδες του δικομματισμού έρχονται να αθροίσουν τις δυνάμεις τους στη συναινετική διαχείριση της κρίσης υπέρ του κεφαλαίου.
Νέα παρέμβαση υπέρ της «εθνικής συνεννόησης και συναίνεσης» έκανε και ο Καρ. Παπούλιας. «Το πρόβλημά μας είναι η διασφάλιση της κοινωνικής ειρήνης και της κοινωνικής συνοχής. Λύση υπάρχει και είναι πολιτική. Θέλω να πιστεύω ότι οι πολιτικές δυνάμεις μπορούν να συναντηθούν σε μια κοινή επιδίωξη», είπε, μιλώντας την Κυριακή σε εκδήλωση στο Διδυμότειχο και, θέλοντας να συγκαλύψει τον ταξικό χαρακτήρα της κρίσης και της κυρίαρχης πολιτικής, πρόσθεσε ότι «η μόνη πραγματική διαχωριστική γραμμή σήμερα είναι ανάμεσα στους αγωνιούντες για το καλό της πατρίδας και στους αγωνιούντες για τον εαυτό τους».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Καρατζαφέρης κινδυνολόγησε για μια ακόμη φορά ότι «η χώρα ήδη βυθίζεται πολύ βαθιά. Η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη», για να καταλήξει με νόημα ότι λυπάται «που κάποιοι προτιμούν την ατομική απομόνωση από την εθνική συνεννόηση».
Με γενικόλογες διαπιστώσεις και συστάσεις στην κυβέρνηση για λήψη μέτρων που θα διασκεδάσουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια και οργή, άνοιξε το Σάββατο τις εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜ.ΑΡ. ο πρόεδρός της Φ. Κουβέλης. Προσφέροντας έμπρακτα άλλοθι στην αντιλαϊκή στρατηγική της κυβέρνησης, την εγκάλεσε ότι «δεν αρκεί τα μέτρα να αποφασίζονται. Πρέπει και να εφαρμόζονται»! Καταλήγοντας, συμβούλεψε την κυβέρνηση να αλλάξει την ασκούμενη πολιτική, ώστε να αποφευχθεί το ρήγμα στη συνοχή της, κάτι που, αν συμβεί, «η μόνη διέξοδος θα είναι οι εκλογές».