ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Μάρτη 1998
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΟΡΑ
Μπαράζ ανατιμήσεων σε εισαγόμενα και εγχώρια

Πώς αντέδρασε χτες, η αγορά, την πρώτη μέρα μετά την υποτίμηση της δραχμής. Αυξήσεις όχι μόνο στα εισαγόμενα, αλλά και στα εγχώρια, προαναγγέλλει η ηγεσία του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Σούπερ Μάρκετ, ενώ στην αγορά εντοπίστηκαν και ανατιμήσεις πολλαπλάσιες του ποσοστού υποτίμησης

Καταιγισμό αυξήσεων τόσο σε βασικά είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης (τρόφιμα κλπ.), όσο και σε διαρκή καταναλωτικά προϊόντα (ηλεκτρικά, ηλεκτρονικά κλπ.) αντιμετωπίζουν από χτες κιόλας οι εργαζόμενοι καταναλωτές κυρίως στα εισαγόμενα προϊόντα, εξαιτίας της υποτίμησης της δραχμής. Εννοείται ότι στο επόμενο διάστημα θα φανούν και επιπτώσεις της υποτίμησης στις τιμές των εγχώριων προϊόντων, παράλληλα με το νέο μπαράζ αντιλαϊκών μέτρων που εξήγγειλε η κυβέρνηση.

Την ίδια στιγμή - και παρά τις μεγαλόστομες διακηρύξεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης περί κινητοποίησης των συναρμόδιων υπουργείων για την πάταξη κερδοσκοπικών φαινομένων στην αγορά και την έκκληση στους επιχειρηματίες για "αυτοσυγκράτηση" - το Ινστιτούτο Καταναλωτών (ΙΝΚΑ) κατήγγειλε ότι επιβλήθηκαν αυξήσεις μέχρι και 48% σε κάποια είδη, από το Σάββατο μέχρι χτες.Παράλληλα, τη στιγμή που η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης καλούσε χτες με δηλώσεις της τις μεγάλες εισαγωγικές επιχειρήσεις να μην προχωρήσουν σε αδικαιολόγητες αυξήσεις, εκπρόσωποι των τελευταίων - συγκεκριμένα των εισαγωγικών επιχειρήσεων τροφίμων - με ανακοίνωσή τους ξεκαθάριζαν ότι "οι επιπτώσεις στο βαλάντιο του καταναλωτή θα είναι άμεσες και πολύ αισθητές".

Μπροστά στην αναμενόμενη κατακόρυφη αύξηση στις τιμές των καταναλωτικών προϊόντων, που θα επιβαρύνει άμεσα τον τιμάριθμο, πράγμα το οποίο "καίει" την κυβέρνηση, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου,επιχειρεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Στα πλαίσια αυτά, τον ακούσαμε χτες να δηλώνει - μετά από σύσκεψη των οικονομικών υπουργών με θέμα την αντιμετώπιση της ακρίβειας λόγω υποτίμησης - ότι "τα συναρμόδια υπουργεία συντονίζουν τις ενέργειές τους και μαζί με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς ώστε να υπάρχει ομαλότητα στην αγορά". Παράλληλα, συνέστησε "αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία" στους επιχειρηματίες, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ομαλή ροή της αγοράς.

Στο ίδιος μήκος κύματος κινήθηκε και ο υφυπουργός Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοϊδης,ο οποίος παρουσίασε μια σχεδόν... ιδανική εικόνα της αγοράς. Δήλωσε μάλιστα βέβαιος ότι ο "ανταγωνισμός" θα συγκρατήσει τις επιπτώσεις από την υποτίμηση και ότι βλέπει τις ανατιμήσεις να είναι και μικρότερες από το ποσοστό της υποτίμησης, ενώ καθημερινοί έλεγχοι των υπηρεσιών του υπουργείου "δε θα επιτρέψουν" την εμφάνιση κερδοσκοπικών φαινομένων. Τα μέτρα που θα πάρει η κυβέρνηση για να διασφαλίσει, όπως είπε ο υφυπουργός, την "ομαλή χωρίς ιδιαίτερες εξάρσεις" πορεία της αγοράς, θα είναι οι καθημερινοί έλεγχοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες, που ως γνωστόν το μόνο που κάνουν σε καθεστώς "ελεύθερης αγοράς" είναι να την καταγράφουν. Σε ό,τι αφορά την... εξαγγελία ότι έχει ζητηθεί από τις επιχειρήσεις να καταγράψουν και να στείλουν στο υπουργείο τα αποθέματα των προϊόντων τους, ο ΣΕΣΜΕ τονίζει ότι "δεν έχει καμία αξία", αφού οι ιδιοκτήτες σούπερ μάρκετ είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν άμεσα σε αυξήσεις ακόμα και προϊόντων που προμηθεύτηκαν με τις προηγούμενες ισοτιμίες,όσο αυτά τα εξοφλούν με προθεσμιακό διακανονισμό και με τις νέες ισοτιμίες!

Ειδικότερα, τώρα, σε ό,τι αφορά τις κατηγορίες των προϊόντων:

Το καλάθι της νοικοκυράς

Αμεσες, όπως δήλωνε χτες το πρωί ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας (ΣΕΣΜΕ) Κ. Βερόπουλος,είναι οι επιπτώσεις στις τιμές των εισαγόμενων προϊόντων, που αποτελούν το καλάθι της νοικοκυράς. Οι αυξήσεις στα είδη αυτά θα κυμανθούν μέχρι το ύψος της υποτίμησης, δηλαδή στο 14%.Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο οι ιδιοκτήτες σούπερ μάρκετ όσο και οι εκπρόσωποι των εταιριών εισαγωγής τροφίμων ζητούν με τον τρόπο τους ανταλλάγματα από την κυβέρνηση, προκειμένου να συγκρατήσουν τη μετακύληση των τιμών στη λιανική. Πάντως, ο Κ. Βερόπουλος χτες απέφυγε να προσδιορίσει το ποσοστό των αυξήσεων, υποστήριζε, όμως, ότι σε οποιαδήποτε περίπτωση το ποσοστό των αυξήσεων δεν μπορεί να είναι μικρότερο από 4%-5%.Ο ίδιος, μετά τη συνάντησή του με το γενικό γραμματέα του υπουργείου Ανάπτυξης (τομέας εμπορίου), δήλωσε ότι εμμέσως θα επηρεαστούν από την αλλαγή της ισοτιμίας της δραχμής και τα εγχωρίως παραγόμενα προϊόντα με ξένες ετικέτες.Πρόσθεσε, δε, ότι η αναπροσαρμογή των τιμών στα εγχώρια είδη θα εξαρτηθεί από τις πιέσεις που θα ασκήσουν οι προμηθευτές και ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο αναδιαπραγμάτευσης των συμφωνιών με τους προμηθευτές.

Είναι, πάντως, θέμα χρόνου να εμφανιστούν αυξήσεις και σε μια σειρά προϊόντων εξαιτίας της αύξησης τόσο της αξίας των εισαγόμενων πρώτων υλών όσο και των καυσίμων. Αυξήσεις αναμένεται να σημειωθούν τις επόμενες μέρες και στο μοσχαρίσιο κρέας και στο χοιρινό, καθώς το 80% της εγχώριας κατανάλωσης του πρώτου και το 50% του δεύτερου προέρχεται από εισαγωγές.

Διαρκή αγαθά

Αμεσα θα φανούν οι επιπτώσεις από την υποτίμηση της δραχμής και στα ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά είδη, οικιακές συσκευές, έπιπλα εισαγωγής, υφάσματα κλπ. που εισάγονται. Μάλιστα, όπως καταγγέλλεται από καταναλωτές, και παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις εκπροσώπων πολυκαταστημάτων, ήδη από χτες εμφανίστηκαν οι πρώτες αυξήσεις σε είδη τα οποία βρίσκονταν από την προηγούμενη βδομάδα στις προθήκες των καταστημάτων. Οι αυξήσεις και σ' αυτά τα είδη από εδώ και πέρα, τυπικά, θα εξαρτηθούν από τη χώρα προέλευσης και την ισοτιμία της δραχμής απέναντι στο νόμισμα της χώρας απ' όπου εισάγονται.

Αυτοκίνητα - Ασφάλιστρα

Αυξήσεις από 300.000 μέχρι 2.000.000 αναμένονται στο επόμενο διάστημα και στις τιμές των αυτοκινήτων. Την ίδια στιγμή, οι ασφαλιστικές εταιρίες επιδιώκοντας κομμάτι από την πίτα των αυξήσεων και με δεδομένα την αύξηση των τιμών των ανταλλακτικών, που, όπως υποστηρίζουν, αποτελούν το 35% του συνολικού κόστους των ζημιών στα αυτοκίνητα, μελετούν νέα αναπροσαρμογή των τιμολογίων των ασφαλίστρων. Από την άλλη, οι εκπρόσωποί τους πετούν και το μπαλάκι στις εταιρίες εισαγωγής ανταλλακτικών, υποστηρίζοντας ότι οι τελευταίες έχουν "τεράστια", όπως λένε, περιθώρια κέρδους και μπορούν να απορροφήσουν ένα μέρος της αύξησης του κόστους εισαγωγής.

Απειλούν οι φαρμακοβιομήχανοι

Με ελλείψεις φαρμάκων ευρείας κυκλοφορίας και εμβολίων εκβιάζουν πάλι οι φαρμακοβιομήχανοι, και μάλιστα τις επόμενες κιόλας μέρες, εάν η κυβέρνηση δεν προχωρήσει άμεσα σε αύξηση των τιμών όλων των φαρμάκων κατά 13,8%. Με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό και τους συναρμόδιους υπουργούς ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) αξιώνει την άμεση αναπροσαρμογή του δελτίου τιμών των φαρμάκων στο ύψος του ποσοστού της υποτίμησης, υποστηρίζοντας ότι εάν δε γίνει αυτό, "είναι άμεσος ο κίνδυνος να παρουσιαστούν ελλείψεις στα περισσότερα φάρμακα και εμβόλια".

Ο ΣΦΕΕ καταλήγοντας διευκρινίζει ότι "ζητάει από την κυβέρνηση την άμεση αναπροσαρμογή των τιμών των φαρμάκων με βάση τη νέα ισοτιμία της δραχμής έναντι των ξένων νομισμάτων, επισημαίνοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις δε θα είναι σε θέση να εγγυηθούν τον ομαλό εφοδιασμό της αγοράς με τα απαραίτητα φάρμακα και εμβόλια".

ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Το κόστος θα πληρώσουν οι καταναλωτές

Απροσδιόριστης κλίμακας οι δυσμενείς επιπτώσεις της υποτίμησης της δραχμής στον τομέα της ενέργειας. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, τόσο η ΔΕΗ, όσο και η ΔΕΠ, αλλά και η ΔΕΠΑ θα επωμιστούν ένα μεγάλο κόστος της πολιτικής που η κυβέρνηση εγκαινιάζει με το μέτρο της υποτίμησης, πράγμα που σημαίνει ότι η κυβέρνηση εκ των πραγμάτων θα έχει να αποφασίσει ανάμεσα ή της δυσχερούς θέσης των δημοσίων ενεργειακών επιχειρήσεων στο καθεστώς της απελευθέρωσης της αγοράς ή να μετακυλήσει το κόστος αυτό στους καταναλωτές με αυξήσεις.

Στελέχη της ΔΕΗ και του υπουργείου Ανάπτυξης εκτιμούν ότι το σοβαρότερο πρόβλημα θα το έχει η ΔΕΗ, λόγω της αυξημένης δανειακής επιβάρυνσής της και βέβαια η ΔΕΠ λόγω των συναλλαγματικών εκροών για την εισαγωγή πετρελαίου. Συγκεκριμένα ο δανεισμός της ΔΕΗ, αυτή τη στιγμή ανέρχεται σε 1,3 τρισ. δρχ. εκ των οποίων το 46% είναι σε συνάλλαγμα, και η επιβάρυνση εκτιμάται σε 60 με 70 δισ. δρχ. Επιπλέον υπάρχει ένα ακόμη πρόβλημα με συμβάσεις για έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη και ήδη έχει αρχίσει μια συζήτηση για το πώς θα επιμεριστεί το επιπλέον κόστος που προκύπτει. Οι ίδιοι αρμόδιοι εκτιμούν ότι το συνολικό αυτό κόστος δεν είναι δυνατόν να το επωμιστεί η Επιχείρηση, δυσχεραίνοντας τη θέση της ενόψει του επερχόμενου ανταγωνισμού και προτείνουν ως λύση τη μετακύλησή του στους καταναλωτές μέσω της αύξησης των τιμολογίων. Η τελική απόφαση θα παρθεί από το ΥΠΕΘΟ, συνυπολογίζοντας τις πληθωριστικές πιέσεις που μπορεί να δημιουργηθούν. Πάντως εάν λάβουμε υπόψη τις πρόσφατες δηλώσεις της υπουργού Ανάπτυξης στη Βουλή, "για φθηνά τιμολόγια της ΔΕΗ που δεν ευνοούν την είσοδο των ιδιωτών στην αγορά", που στην ουσία αποκάλυπταν την πρόθεσή της για αυξήσεις τιμολογίων ούτως ή άλλως και συνυπολογίσουμε και τις αυξήσεις που θα επιβάλει η επιλογή αυτή για την απορρόφηση του κόστους της υποτίμησης, τότε οι καταναλωτές θα πρέπει να βάλουν πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη. Η ΔΕΠ, η οποία ήδη στον περσινό ισολογισμό της είχε ζημιά από συναλλαγματικές διαφορές, ύψους 9 δισ. δρχ., εκτιμάται ότι για φέτος το αντίστοιχο ποσό θα είναι πολύ μεγαλύτερο, αφού οι εκροές σε συνάλλαγμα για προμήθεια σε αργό πετρέλαιο θα αυξηθούν λόγω της υποτίμησης. Ο στόχος της άρδην μετοχοποίησης της επιχείρησης πάντως δεν πρόκειται να αλλάξει, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης. Σύμφωνα μάλιστα με στελέχη της ΔΕΠ, η εισαγωγή του Ομίλου στο Χρηματιστήριο αναμένεται για το τέλος του Μάη, με ποσοστό 20%. Ανάλογες θα είναι οι επιπτώσεις και για τη ΔΕΠΑ, λόγω της αύξησης της τιμής του φυσικού αερίου, αλλά και των δανείων της επιχείρησης σε ECU.

ΥΓΡΑ ΚΑΥΣΙΜΑ
Σήμερα η πρώτη ανατίμηση και έπεται συνέχεια

Οι πρώτες ανατιμήσεις στα καύσιμα ανακοινώθηκαν χτες από τη Δημόσια Επιχείρηση Πετρελαίου (ΔΕΠ), μετά τη συνάντηση του διευθύνοντος συμβούλου της επιχείρησης Ελ. Τζέλα με τον υφυπουργό Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοϊδη.Οι αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων, που αποτελούν προάγγελο αλυσιδωτών ανατιμήσεων και στα εγχωρίως παραγόμενα προϊόντα, καθώς επιβαρύνουν το κόστος παραγωγής, ανακοινώθηκαν εκτάκτως χτες. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι η τακτική της ΔΕΠ είναι να ανακοινώνονται οι μεταβολές τιμών καυσίμων κάθε Τετάρτη. Οι νέες τιμές καυσίμων θα ισχύσουν από σήμερα μέχρι και τις 26 Μάρτη, προκειμένου - όπως αποφασίστηκε στη συνάντηση - να αποφευχθούν προσπάθειες κερδοσκοπίας από πρατήρια που θα επιχειρούσαν να προμηθευτούν με τιμές της προηγούμενης ισοτιμίας και από την Πέμπτη, που κανονικά θα άλλαζαν οι τιμές, να πουλήσουν με πρόσχημα την υποτίμηση με αδικαιολόγητα αυξημένες τιμές.

Ειδικότερα, οι αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων, στις οποίες κατέληξαν το απόγευμα, μετά το κλείσιμο της ισοτιμίας της δραχμής απέναντι στο δολάριο, καθώς αρχικά είχαν ανακοινωθεί μεγαλύτερες ανατιμήσεις, έχουν ως εξής: Στην τιμή πώλησης της βενζίνης σούπερ αύξηση κατά 2,10 δρχ. το λίτρο, στην αμόλυβδη κατά 2,20 δρχ. το λίτρο, στο πετρέλαιο κίνησης κατά 3,30 δρχ. και στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 3,10 δρχ., με αποτέλεσμα η ενδεικτική τιμή του τελευταίου να διαμορφώνεται στις 86,90 δρχ. το λίτρο.

Πάντως, όπως ομολόγησε εμμέσως πλην σαφώς και ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠ, στην πραγματικότητα οι ανατιμήσεις δεν έληξαν εδώ,αφού οι σημερινές τιμές είναι αποτέλεσμα της συγκυριακής μείωσης των διεθνών τιμών των καυσίμων.

ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ
Πέντε μέτωπα - "φωτιά"

Τα μέτρα που ανακοίνωσε την Κυριακή ο Γ. Παπαντωνίου

Τα πέντε πραξικοπηματικής φύσης μέτρα - "καρφιά" του νέου προγράμματος εξάρτησης της χώρας από τον ευρωπαϊκό ιμπεριαλισμό, με τα οποία επιχειρείται η εκ βάθρων ανατροπή του εργασιακού - κοινωνικού ασφαλιστικού και ιδιοκτησιακού καθεστώτος των Δημοσίων Επιχειρήσεων - τα οποία σημειωτέον πρέπει να υλοποιηθούν μέσα σε 18 μόλις μήνες - είναι, όπως ανακοινώθηκαν από τον Γ. Παπαντωνίου, τα ακόλουθα:

Κρατικός Προϋπολογισμός
  • "Περικοπή κατά 0,3% του ΑΕΠ ή 100 δισ. δραχμές των επιδοτήσεων στον επιχειρηματικό τομέα, καθώς και των επιχορηγήσεων σε Δημόσιες Επιχειρήσεις" εξ ονόματος... του εξορθολογισμού του συστήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο νέος σφαγιασμός των επιχορηγήσεων των Δημοσίων Επιχειρήσεων προγραμματίζεται να γίνει από τις συγχωνεύσεις - καταργήσεις των 170 φορέων του δημοσίου.

  • "Περικοπή κατά 0,4% του ΑΕΠ ή 140 δισ. δραχμές του ελλείμματος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων σαν αποτέλεσμα της αυξημένης συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στην κατασκευή και χρηματοδότηση έργων του δημοσίου τομέα".

Πρόκειται για παράδοση μεγάλων έργων στο ιδιωτικό κεφάλαιο μέσω μακροχρόνιων συμβάσεων εκμετάλλευσης τους. Πρόκειται για τα έργα της Εγνατίας Οδού, της ΠΑΘΕ, τα Ολυμπιακά έργα κλπ.

  • "Περικοπή της τάξης του 0,3% το 1998 και 1% του ΑΕΠ το 1999 και τα επόμενα χρόνια σαν αποτέλεσμα των μέτρων για τη μεταρρύθμιση του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος". Μας λένε δηλαδή ότι μόνο τη διετία 1998-1999 θα εξοικονομήσουν περί τα 350 δισ. δραχμές και βλέπουμε...

Ο Γ. Παπαντωνίου επανέλαβε επίσης και τα βασικά στοιχεία του προϋπολογισμού λιτότητας του 1998 τα οποία είναι:

  • "Εισοδηματική πολιτική 2,5%" (στην πραγματικότητα είναι ακόμα μικρότερη).
  • "Πολιτική προσλήψεων (μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις με εξαίρεση τους τομείς της παιδείας, της υγείας και της δημόσιας τάξης, όπου η αναλογία είναι 1:1)".
  • "Τροποποίηση του συστήματος παροχής κρατικών εγγυήσεων δανειοδότησης προς τις Δημόσιες Επιχειρήσεις με την εισαγωγή αυστηρότερων κριτηρίων". Πρόκειται για μέτρο το οποίο ωθεί τις Δημόσιες Επιχειρήσεις στην αναζήτηση τραπεζικών εγγυήσεων για τη λήψη δανείων, και που αυξάνει τα χρηματοοικονομικά τους έξοδα.
  • "Μέτρα περιορισμού των ιατροφαρμακευτικών δαπανών των δημοσίων υπαλλήλων", στα πλαίσια της γενικότερης πολιτικής υποβάθμισης του βιοτικού τους επιπέδου.
  • "Μέτρα φορολογικής πολιτικής για την εξασφάλιση ρυθμού ανόδου των εσόδων κατά 11,2%". Πρόκειται για μέτρα που περιλαμβάνονται στο τελευταίο φοροεισπρακτικό νόμο και περιλαμβάνουν αύξηση της παρακράτησης φόρου μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών κλπ.
  • "Συγχωνεύσεις - καταργήσεις 170 δημοσίων οργανισμών", στα πλαίσια της κατεδάφισης του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος, της δημόσιας υγείας και παιδείας.
Κεφαλαιοκρατική δικτατορία στις εργασιακές σχέσεις

Η λιτότητα και η ταφόπλακα στο οκτάωρο είναι οι βασικοί άξονες της κυβερνητικής πολιτικής στον τομέα αυτό. Ο Γ. Παπαντωνίου, προκαλώντας το κοινό αίσθημα, "κάλεσε" τους "κοινωνικούς εταίρους" του ιδιωτικού τομέα, δηλαδή τους εργοδότες και τη γραφειοκρατική πλειοψηφία της ΓΣΕΕ να υιοθετήσουν το όριο του 2,5% για τις εισοδηματικές αυξήσεις του 1998, κάνοντας έτσι σαφές ότι ο δυναμισμός της δραχμής στο Μηχανισμό των Συναλλαγματικών Ισοτιμιών θα στηριχτεί στη λεηλασία των λαϊκών εισοδημάτων και όχι μόνο.

Ανακοίνωσε ότι το νομοσχέδιο με το οποίο επιβάλλεται η κρατική και εργοδοτική δικτατορία στις εργασιακές σχέσεις θα κατατεθεί στις αρχές Μάη. Μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο προβλέπει:

  • "Διευθέτηση του χρόνου εργασίας σε ετήσια βάση, ώστε να ενισχυθεί η ευελιξία στην αξιοποίηση του εργατικού δυναμικού". Σμπαραλιάζουν δηλαδή το οκτάωρο και μεταφέρουν τις εργασιακές σχέσεις στην προ 1886 εποχή.
  • "Εισαγωγή του θεσμού της μερικής απασχόλησης στο δημόσιο τομέα", κάτι το οποίο, εκτός των άλλων, υπονομεύει τη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων.
  • "Ενίσχυση του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων σε τοπικό και επιχειρησιακό επίπεδο". Με τον τρόπο αυτό επιχειρούν να δυναμιτίσουν τις εθνικές συλλογικές διαπραγματεύσεις και να κατακερματίσουν την ενότητα δράσης των εργατών.
  • "Αναθεώρηση των κανονισμών προσωπικού στις Δημόσιες Επιχειρήσεις". Η ψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου ισοδυναμεί με κήρυξη εκτός νόμου των συλλογικών διαπραγματεύσεων στις ΔΕΚΟ.
Σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις

Ουσιαστικά ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας ανακοίνωσε ένα σαρωτικό και διηνεκές πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και μετά το 2000, με στόχο το πέρασμα στον ιδιωτικό τομέα όλων των υπό δημόσιο έλεγχο τραπεζών και ΔΕΚΟ με οδυνηρές επιπτώσεις στους τομείς της ανεργίας και του βιοτικού επίπεδου των εργαζομένων. Και η σειρά είναι πρώτα πουλάμε τις κερδοφόρες, ενώ τις ζημιογόνες τις "εξυγιαίνουμε" για να τις πουλήσουμε.

Ανακοίνωσε επίσης ότι σε πρώτη φάση πρόκειται να πουληθεί το 49% του μετοχικού κεφαλαίου των ΔΕΚΟ, ενώ δεν απέκλεισε και την είσοδο "στρατηγικών επενδυτών" σε ορισμένες από αυτές, στα πρότυπα της επιχειρούμενης ιδιωτικοποίησης του ΟΤΕ από την κυβέρνηση της ΝΔ.

Στον τομέα αυτό ο Γ. Παπαντωνίου ανέφερε: "Τη μέχρι σήμερα ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ, των Καταστημάτων Αφορολόγητων Ειδών (ΚΑΕ) και του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων συνεχίζεται με την πώληση των Τραπεζών: Κρήτης, Κεντρικής Ελλάδος, Μακεδονίας - Θράκης, αλλά και του ομίλου της Ιονικής. Εκτός αυτών ιδιωτικοποιούνται: Η Δημόσια Επιχείρηση Πετρελαίου (ΔΕΠ), ένα πρόσθετο ποσοστό του ΟΤΕ, η ΕΥΔΑΠ, η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΤΕ), η Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), η Διώρυγα της Κορίνθου, η "Olympic Katering" και η Ολυμπιακή Τουριστική και θαιδωτικοποιηθούν μέσα στο 1998, αρχές 1999. Ο Οργανισμός Υδρευσης και Αποχέτευσης Θεσ/νίκης, ο Οργανισμός Ιπποδρομιών Ελλάδος και οι Οργανισμοί Λιμένος Πειραιά και Θεσσαλονίκης θα ιδιωτικοποιηθούν μέσα στο 1999".

Εκτιμούν ότι από τις ιδιωτικοποιήσεις θα εισπράττουν κάθε χρόνο - και όσο χρονικό διάστημα πουλάνε - περί τα 300 δισ. δραχμές.

Ανατροπή και διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης

Με στόχο την ανατροπή του δημόσιου χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης και την εισβολή και πλήρη επικράτηση του ιδιωτικού τομέα, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας ανακοίνωσε:

Η πρώτη φάση των αλλαγών θα προωθηθεί με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί τον ερχόμενο Μάη και το οποίο θα προβλέπει:

  • "Συγχώνευση επικουρικών ταμείων".
  • "Περιορισμό ιατροφαρμακευτικών και διοικητικών δαπανών", οι οποίες βέβαια θα πλήξουν τους εργαζόμενους - ασφαλισμένους των ταμείων.
  • "Περιορισμός της απασχόλησης των συνταξιούχων".
  • "Μερική "απελευθέρωση" της διαχείρισης διαθεσίμων των πλεονασματικών ταμείων". Πρόκειται για ένα νέο έγκλημα μετά από αυτό της άτοκης διαχείρισης των αποθεμάτων των ασφαλιστικών ταμείων, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για την ενίσχυση των ιδιωτικών επενδύσεων με σκανδαλώδεις διαδικασίες. Με το νομοσχέδιο ισχυρίζονται ότι θα προωθηθούν ο περιορισμός της εισφοροδιαφυγής και η νομιμοποίηση των παράνομων ξένων εργατών.

Οι σαρωτικές αλλαγές όμως θα ανακοινωθούν στο τέλος του 1998 με την προώθηση της δεύτερης δέσμης μέτρων, οι οποίες θα προβλέπουν αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης και των εισφορών των εργαζομένων, περιορισμό του ύψους των συντάξεων κλπ.

Οι "προβληματικές" ΔΕΚΟ στα πλοκάμια του ιδιωτικού κεφαλαίου

Στις δημόσιες επιχειρήσεις στους τομείς των μεταφορών ("Ολυμπιακή Αεροπορία", ΟΣΕ και ΕΘΕΛ), στα Ελληνικά Ταχυδρομεία και τις επιχειρήσεις της αμυντικής βιομηχανίας προωθούνται μία σειρά μέτρα με τα οποία τις αλυσοδένουν στα "εξυγιαντικά χέρια" του ιδιωτικού κεφαλαίου.

Στα πλαίσια του ν. 2414 προβλέπονται:

  • "Ο διορισμός διοικήσεων υψηλής στάθμης, μετά από προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού". Φυσικά πρόκειται για διοικήσεις προσανατολισμένες απόλυτα προς... τις αγορές.
  • "Εκπόνηση στοιχείων "εξυγίανσης" με τη συμβολή εξωτερικών συμβούλων", δηλαδή ιδιωτών.
  • Οι κανονισμοί προσωπικού μπαίνουν στο "γύψο", μια και καταργούνται οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, εξ ονόματος της αυτού μεγαλειότητος παραγωγικότητας. Λένε δηλαδή ξεκάθαρα ότι θέλουν να αυξήσουν την παραγωγικότητα (για την εντατικότητα πρόκειται) μέσω της έντασης του βαθμού εκμετάλλευσης.
  • "Σύναψη στρατηγικών συνεργασιών με εγχώριες και ξένες εταιρίες". Πρόκειται για το "δέσιμο" και σφιχταγκάλιασμα των Δημόσιων Επιχειρήσεων από το ιδιωτικό κεφάλαιο.
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ
Προστατεύουμε τα εργατικά εισοδήματα!

Η κυβέρνηση συνέχισε και χτες τη θρασύτατη συμπεριφορά της απέναντι στον ελληνικό λαό, παρουσιάζοντας την υποτίμηση της δραχμής ωσάν να επρόκειτο για "μάννα εξ ουρανού"! Ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου, βρήκε μάλιστα τη στιγμή να υποστηρίξει ότι επί ΠΑΣΟΚ έχουν αυξηθεί τα λαϊκά εισοδήματα κατά 12%! Παράλληλα, επανέλαβε την επιχειρηματολογία των προηγούμενων 24ωρων των Σημίτη - Παπαντωνίου, ενώ δεν παρέλειψε να μνημονεύει τους δυο άντρες για τη "γλώσσα της αλήθειας" με την οποία μίλησαν (!), αναφερόμενοι στις θετικές επιπτώσεις (!) που θα έχει η υποτίμηση ως αποτέλεσμα της εισόδου της δραχμής στο Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών.

Ο εκτελών χρέη εκπροσώπου έκανε λόγο για "μεγάλη απόφαση" της κυβέρνησης, η οποία κινείται στο πλαίσιο επίτευξης του "στρατηγικού στόχου" της, που είναι η είσοδος της χώρας στην ΟΝΕ. Ανέφερε ότι θα συνεχιστεί η ίδια πολιτική, αλλά με "επιτάχυνση, πολύ γρηγορότερους ρυθμούς και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τους επόμενους 18 μήνες". Οταν κλήθηκε να απαντήσει στο γιατί η κυβέρνηση όλο το προηγούμενο διάστημα εξαπατούσε τον ελληνικό λαό, δηλώνοντας κατά κόρον ότι δεν παρεκκλίνει κατ' ελάχιστο από την πολιτική της "σκληρής δραχμής", είπε ότι η δημοσιοποίηση ή οποιαδήποτε νύξη για υποτίμηση θα ήταν "καταστροφική".

Το αξιοσημείωτο είναι ότι στις μακροσκελείς τοποθετήσεις και απαντήσεις του δε βρήκε να πει μια λέξη για τις αρνητικές συνέπειες της υποτίμησης, που επέμενε να την αποκαλεί "προσαρμογή". Σε ερώτηση του "Ρ" αν τελικά για την κυβέρνηση υπάρχει κάποια αρνητική παρενέργεια από την επιλογή αυτή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως οι αρνητικές επιπτώσεις θα περιοριστούν σε επίπεδο της... μικροοικονομίας και θα είναι περιορισμένου διαστήματος, αλλά η υποτίμηση θα έχει μακροπρόθεσμα και στο σύνολο της οικονομίας ευεργετικές συνέπειες...

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν έπαψε να επαναλαμβάνει ότι η εισοδηματική πολιτική του 2,5% θα αποτελέσει "οδηγό" και στον ιδιωτικό τομέα και να ζητά από τους εργαζόμενους να επιδείξουν "κοινωνική ευθύνη" και "ψυχραιμία". Ζήτησε, δηλαδή, από τα θύματα της ακολουθούμενης πολιτικής να επωμιστούν αγόγγυστα τις συνέπειες και να μη διεκδικήσουν αναπλήρωση των απωλειών που θα επιφέρει η υποτίμηση στα εισοδήματά τους. Τέλος και ερωτώμενος αν η κυβέρνηση θα δώσει στη δημοσιότητα τα ονόματα εκείνων που κερδοσκόπησαν, αφού γνώριζαν ότι επέρχεται υποτίμηση, αρνήθηκε να απαντήσει επικαλούμενος το τραπεζικό απόρρητο, ενώ υποστήριζε ότι η διαρροή για την υποτίμηση δεν προήλθε από κυβερνητικό παράγοντα.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
"Παίχτηκαν" 41,1 δισ. δρχ.

"Χρυσές δουλιές" έκαναν χτες οι κερδοσκόποι της Σοφοκλέους, όπου παίχτηκαν 41,1 δισεκατομμύρια δραχμές στις αγοραπωλησίες μετοχών. Ενδεχόμενα για πρώτη φορά στην ιστορία του Χρηματιστηρίου ο αέρας που έδωσαν τα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης ήταν τέτοιος, που 69 μετοχές βρέθηκαν στο ανώτατο επιτρεπόμενο σημείο αύξησης, ενώ ο γενικός δείκτης αυξήθηκε κατά 7,31%! Από τις 260 μετοχές που διακινήθηκαν 223 σημείωσαν αύξηση και 9 έμειναν σταθερές.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αρμοδίων παραγόντων το παιχνίδι αναμένεται να συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες, καθώς οι προοπτικές που διαγράφονται για τις ελληνικές και κυρίως για τις ξένες χρηματοοικονομικές εταιρίες να αποσπάσουν κέρδη, εκτιμάται ότι είναι ιδιαίτερα θετικές.

Ενδεικτικό του κερδοσκοπικού παιχνιδιού που προκλήθηκε από τις κυβερνητικές επιλογές είναι και το γεγονός ότι η ισοτιμία της δραχμής με ορισμένα νομίσματα, όπως το δολάριο και το μάρκο, "έκλεισε" σε επίπεδα υψηλότερα από το ποσοστό της υποτίμησης...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ