ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 15 Οχτώβρη 2013
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ 58 «ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΩΝ» ΓΙΑ ΕΝΙΑΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΦΟΡΕΑ
Νέες διεργασίες προς ανασυγκρότηση της σοσιαλδημοκρατίας

Εν μέσω ανταγωνισμών για το ποιος μπορεί να εγκλωβίσει μεγαλύτερο τμήμα λαϊκών στρωμάτων

Νερό στο μύλο των διεργασιών και των ανταγωνισμών για τη συγκρότηση του λεγόμενου χώρου της «κεντροαριστεράς», έριξε η χτεσινή πρόσκληση που απεύθυναν 58 «προσωπικότητες» του χώρου για τη δημιουργία «ενιαίου πολιτικού φορέα» που θα συνενώσει τις δυνάμεις της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας με ορίζοντα τις ευρωεκλογές και τις τοπικές εκλογές του Μάη.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία αποτελεί μέρος της συνολικότερης προσπάθειας αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού συστήματος.

Στο κείμενό τους, οι «58» προτείνουν πρόσκληση για συνεργασία ονομαστικά στο ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, καθώς και σε δυνάμεις που «κινούνται στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, της δημοκρατικής αριστεράς, του φιλελεύθερου κέντρου και της πολιτικής οικολογίας του προοδευτικού ευρωπαϊσμού». Ζητούν να πραγματοποιηθεί άμεσα η ιδρυτική συνέλευση του νέου φορέα, προκειμένου να υπάρξει κοινή κάθοδος στις διπλές κάλπες του Μάη. Σημειώνουν ότι δε θέτουν ως προϋπόθεση τη διάλυση των υπαρχόντων κομμάτων και κινήσεων, για τη συγκρότηση του «ενιαίου φορέα», προτείνοντας ουσιαστικά να λειτουργήσει στα πρότυπα της σοσιαλδημοκρατικής «Ελιάς» στην Ιταλία.

Στόχος της συγκρότησης της «ευρύτερης κεντροαριστερής παράταξης», όπως σημειώνουν είναι να «συμβάλει στη σταθερότητα και την πολιτική ανανέωση» υποστηρίζοντας ότι «ο μικρός δικομματισμός ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ είναι πολιτικά στείρος, προγραμματικά οπισθοδρομικός και ιδεολογικά συντηρητικός». Ουσιαστικά διεκδικούν ο «ενιαίος φορέας» παίξει το ρόλο του «ρυθμιστή» ανάμεσα στο δίπολο ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ, με στόχο αφενός να εγκλωβίσουν τμήμα των λαϊκών στρωμάτων και αφετέρου να λειτουργήσει ως πιθανός «κυβερνητικός εταίρος» και για τους δύο πόλους. Σ' αυτή την κατεύθυνση οι «58» κάνουν λόγο για «συνεργασία όλων των δυνάμεων που δεν αναγνωρίζονται ούτε στη δεξιά, ούτε στη νεοκομμουνιστική - εθνολαϊκιστική αριστερά», φωτογραφίζοντας τη ΝΔ και το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά συγχρόνως σπεύδουν να τονίσουν ότι η κίνησή τους «θα ενισχύσει τις φιλελεύθερες, εκσυγχρονιστικές φωνές στη ΝΔ και τις δημοκρατικές φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις στο ΣΥΡΙΖΑ».

Δίνοντας το ιδεολογικό πρόσημο του νέου φορέα, δηλώνουν πίστη στις ευρωενωσιακές κατευθύνσεις και στην προώθηση των «αναγκαίων αναδιαρθρώσεων», προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. «Η σύγκλιση πρέπει να γίνει με τρόπο που θα διασφαλίζει την πολιτική σταθερότητα από την οποία πρωτίστως εξαρτάται η ανάκαμψη», επίσης υποστηρίζουν ότι: «Η εποχή των μνημονίων φαίνεται να φτάνει στο τέλος της. (...) Η εθνική ανασυγκρότηση είναι το ζητούμενο της νέας φάσης στην οποία έχουμε μπει».

Οπως τονίζουν, για την αναγκαιότητα του «νέου φορέα»: «η ισχυροποίηση της ευρύτερης κεντροαριστερής παράταξης θα αποσυμπιέσει τη σημερινή αίσθηση της εμφύλιας αντιπαράθεσης. Θα συμβάλει στην αποκατάσταση μιας ελάχιστης εθνικής συναίνεσης». Υπογραμμίζουν έτσι ότι βασική τους αρχή είναι η προάσπιση της σταθερότητας του αστικού πολιτικού συστήματος.

Χαιρετίζει ο Βενιζέλος

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, χαιρετίζοντας σε συνέντευξή του το κείμενο - πρωτοβουλία των «58» για την «ενότητα της κεντροαριστεράς» απηύθυνε «κάλεσμα ενότητας στις δυνάμεις της παράταξης (σσ. του ΠΑΣΟΚ) και στη ΔΗΜΑΡ». Ο ίδιος απέρριψε τη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ και ενισχύοντας τον ανταγωνισμό μεταξύ των ηγεσιών των δύο κομμάτων για τα «σκήπτρα» στο χώρο της κεντροαριστεράς, ανέφερε ότι «η εκλογική βάση του ΣΥΡΙΖΑ είναι σε μεγάλο βαθμό σαρξ εκ του σαρκός του ΠΑΣΟΚ».

Την ίδια ώρα, 800 στελέχη του ΠΑΣΟΚ, με κείμενό τους, ζητάνε από την ηγεσία «να επανεξεταστεί η κυβερνητική συνεργασία με τη ΝΔ». Στο κείμενο που υπογράφουν ως «κίνηση 75» απαιτούν να υπάρξει «ιδεολογικό και πολιτικό πρόσημο διαφοροποίησης από τη Δεξιά στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση» και προσθέτουν ότι «δεν πρέπει να κοπούν οι γέφυρες με την αριστερά». Υπέρ της συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ έχουν ταχτεί και άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως πρόσφατα ο Δ. Ρέππας.

Τη συγκρότηση ενιαίου ψηφοδελτίου της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές, πρότεινε από την πλευρά του ο Θ. Πάγκαλος.

Ενδιαφέρον από τη ΔΗΜΑΡ

Πιέσεις να στηρίξει την πρωτοβουλία των «58» δέχεται η ΔΗΜΑΡ καθώς μέλη και στελέχη της φέρονται διατεθειμένα να υπογράψουν υπέρ του εγχειρήματος. Επισήμως οι αντιδράσεις της Αγ. Κωνσταντίνου είναι συγκρατημένες έως θετικές, όπως αυτή του γραμματέα της ΚΕ του κόμματος και βουλευτή Σπ. Λυκούδη που δήλωσε χτες στον ρ/σ «Βήμα» πως το κόμμα του «έχει καταθέσει δημόσια, ως στρατηγική της επιδίωξη την ανασυγκρότηση του χώρου του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού ή όπως λέμε της Kεντροαριστεράς» και υπ' αυτήν την έννοια «κάθε πρωτοβουλία που εμφανίζεται και συμβαδίζει με μία τέτοια πορεία και μία τέτοια κατεύθυνση για εμάς έχει ενδιαφέρον».

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ
Συζητήσεις για την ΑΟΖ στο φόντο του ΤΑΡ

Εκφράστηκε στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στην ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ

Τη στενότερη συνεργασία για την επίλυση των διμερών εκκρεμών ζητημάτων στις σχέσεις Ελλάδας - Αλβανίας, μέσα από τους κόλπους της ΕΕ, συμφώνησαν χτες ο υπουργός Εξωτερικών, Ευ. Βενιζέλος, με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Εντι Ράμα και τον υπουργό Εξωτερικών, Ντιτμίρ Μπουσάτι στα Τίρανα. Επίσης εκφράστηκε η στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στην προσπάθεια της Αλβανίας να ενταχθεί στην ΕΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις συναντήσεις συζητήθηκε εκτενώς το θέμα της οριοθέτησης της ΑΟΖ, στο φόντο και της κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ που θα διασχίζει τις δυο χώρες. Αναφερόμενος στο θέμα του καθορισμού της ΑΟΖ, ο Ευ. Βενιζέλος στις δηλώσεις του ανέφερε: «Οι αρχές που αποδεχόμαστε και εφαρμόζουμε είναι απλές: σεβασμός του διεθνούς δικαίου της θάλασσας, της υφισταμένης διεθνούς Σύμβασης του δικαίου της θάλασσας. Οπως διαμορφώθηκε ιστορικά η σχέση μας με τα κράτη - μέλη της ΕΕ, έτσι θέλουμε να διαμορφωθεί στο πεδίο αυτό η σχέση μας με την Αλβανία, η οποία επιθυμεί να γίνει μέρος της ΕΕ».

Υπέρμαχος της «οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών» μεταξύ των χωρών, εμφανίστηκε και ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, αναφέροντας ότι «βασικός μας στόχος είναι η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση». Θυμίζουμε ότι η προηγούμενη συμφωνία για την οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ των δυο χωρών ακυρώθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο της Αλβανίας και σύμφωνα με πληροφορίες οι νέες προσπάθειες για συμφωνία γίνονται υπό το πρίσμα της ένταξης της γειτονικής χώρας στην ΕΕ.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Αλβανίας οι δυο κυβερνήσεις δεσμεύτηκαν να συνεργαστούν «από κοινού για την προώθηση του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ, ο οποίος έχει σημασία για την ενεργειακή σταθερότητα και την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής». Ο συγκεκριμένος αγωγός θα μεταφέρει αζέρικο αέριο στην κεντρική Ευρώπη, μέσω δικτύου που θα διασχίζει Τουρκία, Ελλάδα, Αλβανία και Ιταλία.

Εξάλλου ο Ντ. Μπουσάτι ζήτησε «η Ελλάδα να καταργήσει το νόμο του εμπολέμου και να αναγνωρίσει το δικαίωμα της ιδιοκτησίας». Στη δήλωσή του ο Ευάγγελος Βενιζέλος σημείωσε ότι «την ειρηνική κατάσταση μεταξύ των δύο χωρών την έχει επισήμως διακηρύξει το ελληνικό Υπουργικό Συμβούλιο το 1987».

Παράλληλα, όταν ο Ντ. Μπουσάτι ρωτήθηκε στη συνέντευξη Τύπου αν έθεσε το λεγόμενο «Τσάμικο», απάντησε πως «αποτελεί μέρος του διπλωματικού μας φακέλου με την Ελλάδα και σήμερα είναι η στιγμή να κοιτάξουμε κατάματα την πραγματικότητα και να ξεπεράσουμε τα ιστορικά εμπόδια, διότι εμείς επιθυμούμε να εμπλουτιστεί το εύρος της διμερούς και πολυμερούς συνεργασίας και όχι να μείνουμε όμηροι του λαοκρατικού εθνικισμού».

ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΑ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑ ΕΦΟΡΙΑΣ
Ασήκωτα χαράτσια πάνω σε διαλυμένα εισοδήματα

Κατρακύλα 31,2% εμφανίζει φέτος το συνολικό φορολογούμενο εισόδημα

Νέα κλιμάκωση της φοροληστείας φέρνει και το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2014
Νέα κλιμάκωση της φοροληστείας φέρνει και το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2014
Συμπληρωματικούς φόρους και χαράτσια ύψους 4 δισ. ευρώ πάνω στα διαλυμένα λαϊκά εισοδήματα του 2012 απέφερε η εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων, και αυτό παρά το γεγονός ότι τα λογιστήρια των επιχειρήσεων και τα ασφαλιστικά ταμεία ήδη παρακράτησαν και απέδωσαν στην Εφορία τόσο το χαράτσι για τη λεγόμενη «αλληλεγγύη», όσο και τους φόρους εισοδήματος που αναλογούν στη βάση του αφορολόγητου ορίου και της φορολογικής κλίμακας.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ):

-- Υποβλήθηκαν 5,59 εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις, αριθμός που υπερβαίνει τον αντίστοιχο περσινό κατά 150 χιλιάδες.

-- Το συνολικό φορολογούμενο εισόδημα υποχώρησε φέτος στα 55,76 δισ. ευρώ (από 81 δισ. πέρυσι). Η κατρακύλα, σε απόλυτα μεγέθη, φτάνει στα 25,2 δισ. ευρώ και ποσοστιαία στο 31,2%.

-- Στα 2,7 εκατομμύρια (ποσοστό 49%) φτάνει ο αριθμός των νοικοκυριών για τα οποία προκύπτουν συμπληρωματικοί φόροι και χαράτσια, τα οποία κατά μέσο όρο διαμορφώνονται στα 1.469 ευρώ.

-- Ο «καθαρός φόρος» που προκύπτει από τη διαδικασία της εκκαθάρισης (μετά τις τυχόν επιστροφές που φέτος έχουν σχεδόν εξαϋλωθεί) διαμορφώνεται στα 3,64 δισ. ευρώ.

-- Από τα 4 δισ. ευρώ που έχουν βεβαιωθεί για είσπραξη (χρεωστικά σημειώματα) περίπου 3 δισ. ευρώ αφορούν στον πρόσθετο φόρο εισοδήματος, 698,8 εκατ. ευρώ στο χαράτσι της «αλληλεγγύης» και 363,8 εκατ. ευρώ στο χαράτσι του επιτηδεύματος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ