ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Σεπτέμβρη 2021
Σελ. /28
ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Εμπρηστικός μηχανισμός η πολιτική εμπορευματοποίησης

Eurokinissi

Την οργή και αγανάκτηση που κυριαρχεί στους χιλιάδες πυρόπληκτους για την καταστροφή των κόπων μιας ζωής, αλλά και για τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα της κυβέρνησης μετέφερε στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος.

Οπως τόνισε, ενώ ακόμα χιλιάδες άνθρωποι ζουν στις στάχτες και τα αποκαΐδια, όπως στην Ηλεία, η ΔΕΗ τους στέλνει κανονικά τους λογαριασμούς, ενώ θεωρούν κοροϊδία τα τρία έτη απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ όταν τα σπίτια έχουν καταστραφεί, ή όπου τα γλίτωσαν οι κάτοικοι καταστράφηκαν οι καλλιέργειές τους.

Απαντώντας στα κυβερνητικά μέτρα, τα οποία τόσο ο υπουργός Οικονομικών όσο και οι βουλευτές της ΝΔ που πήραν τον λόγο εμφάνισαν ως «πρωτοφανή», ο Ν. Καραθανασόπουλος σημείωσε ότι είναι μόνο για τις εντυπώσεις, χωρίς ουσία για τους πυρόπληκτους και την κατάσταση που ζουν.

«Οι ίδιοι γνωρίζουν ότι τους κοροϊδεύουν», σημείωσε και τόνισε πως ένας καλλιεργητής με 15 στρέμματα ελιάς, δηλαδή 300 δέντρα, θα εισπράξει ως αποζημίωση 16.000 ευρώ για τέσσερα χρόνια. Από αυτά θα πρέπει να πληρώσει για την ασφάλειά του 5.000 ευρώ στον ΕΛΓΑ και αν ασφαλίζεται και η γυναίκα του, άλλες 5.000 ευρώ. «Και του λέτε με τα υπόλοιπα χρήματα να αποκαταστήσει τα δέντρα και να ζήσει και την οικογένειά του για τέσσερα χρόνια», και με δεδομένο ότι τα δέντρα θα αρχίζουν να αποδίδουν ξανά μετά από 10 χρόνια «αυτός ο άνθρωπος πώς θα ζήσει;».

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα έφερε και τους κτηνοτρόφους. Για 7 χρόνια, τόνισε, απαγορεύεται η ελεύθερη βόσκηση. Που σημαίνει ότι θα πρέπει για 7 χρόνια να αγοράζει ζωοτροφές. Αυτό το κόστος ποιος θα το πληρώσει; Αντίστοιχα παραδείγματα έφερε για τους μελισσουργούς. Ενώ ειδική αναφορά έκανε για τους ρητινοπαραγωγούς της Β. Εύβοιας, τους οποίους η κυβέρνηση στέλνει είτε στα οικειοθελή προγράμματα, ή να δουλέψουν στην κατασκευή των ΑΠΕ που θα γίνουν στις καμένες περιοχές.

Κατήγγειλε την υπονόμευση της πρόληψης από όλες χωρίς εξαίρεση τις κυβερνήσεις που καθήλωσαν τον προϋπολογισμό της αντιπυρικής προστασίας στο 0,04% του προϋπολογισμού, που διατήρησαν τον διαχωρισμό της πρόληψης και της καταστολής που έκανε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 1998, που έχουν τη λογική κόστους - οφέλους της ΕΕ, η οποία χαρακτηρίζει μη επιλέξιμα τα έργα που δεν συμβάλλουν στην καπιταλιστική ανάπτυξη ως ευαγγέλιο.

«Εμπρηστικός μηχανισμός, τόνισε ο Ν. Καραθανασόπουλος, είναι η πολιτική εμπορευματοποίησης των δασών και των ορεινών όγκων, για να φυτεύονται αιολικά πάρκα, τουριστικές επιχειρήσεις και να τρίβουν τα χέρια τους οι κατασκευαστικοί όμιλοι».

Αυτή η πολιτική, σημείωσε, τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση, το θεσμικό πλαίσιο με τους κόφτες και τις εξαιρέσεις στις αποζημιώσεις που έχουν διαμορφώσει όλες οι κυβερνήσεις, έχουν στόχο τη συγκέντρωση της γης σε λίγα χέρια, την αλλαγή των χρήσεων γης για την προώθηση της «πράσινης ανάπτυξης», που είναι η κοινή στρατηγική της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Γι' αυτό η αντιπαράθεση του ΣΥΡΙΖΑ είναι στη διαχείριση και δεν μιλάει για 100% αποζημιώσεις σε όλους τους πυρόπληκτους, πλήρη κάλυψη του εισοδήματος όσο διαρκεί η αποκατάσταση των δασών, να γίνουν όλα τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα.

Απευθυνόμενος στον λαό επισήμανε: «Μην περιμένετε να σας λύσουν τα προβλήματα οι διάφοροι προστάτες. Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό. Τον δρόμο τον έδειξε το μεγάλο συλλαλητήριο στη Στροφιλιά και θα το δείξουν οι πυρόπληκτοι την Πέμπτη 2 Σεπτέμβρη στην Ηλεία».

ΔΙΑΜΑΝΤΩ ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ
Εντελώς ανεπαρκή τα μέτρα της κυβέρνησης

«

Μπορεί να υποστηρίζετε ότι δεν χάθηκαν ανθρώπινες ζωές, όμως καταστράφηκαν χιλιάδες ζωές πληγέντων ανθρώπων και οι ευθύνες είναι βαριές, φέρουν τη σφραγίδα της κυβέρνησης της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, που έχουν ως ευαγγέλιο την πολιτική της ΕΕ που εμπορευματοποιεί τη γη, βάζει στη μέγγενη του κόστους - οφέλους την πρόληψη και την προστασία των δασών και των λαϊκών περιουσιών και αυτά τα εγκλήματα δεν πρέπει ο λαός να επιτρέψει να παραγραφούν», ανέφερε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου.

Χαρακτήρισε τα μέτρα της κυβέρνησης εντελώς ανεπαρκή, που δεν καλύπτουν τις ανάγκες των πληγέντων από τις καταστροφικές πυρκαγιές σε σπίτια, αποθήκες, αγροτικές και δασικές εκτάσεις, ζώα, μελίσσια, αγροτικά μηχανήματα και άλλα. Ενώ επισήμανε ότι είναι «γενικές και αόριστες οι υποσχέσεις σας, χωρίς χρονοδιάγραμμα, με πολλές σκοπιμότητες και ασάφειες».

Οσον αφορά τα δήθεν μέτρα αποκατάστασης και προστασίας των δασών η Δ. Μανωλάκου κατήγγειλε ότι ετοιμάζεται η ακόμα μεγαλύτερη διείσδυση των επιχειρηματικών ομίλων στις δασικές εκτάσεις, με το πρόσχημα της «κλιματικής αλλαγής» και της «πράσινης» ανάπτυξης, που ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ το προβάλλουν ως άλλοθι για να μπουκώνουν με χρήμα τους ομίλους της «πράσινης» μπίζνας.

«Γι' αυτό ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ συμφωνείτε πως αυτό που τώρα επείγει, είναι να δούμε την επόμενη μέρα με τα μάτια των "πράσινων" ομίλων και όχι, βέβαια, των πυρόπληκτων που έδιναν ακόμα τη μάχη απέναντι στη γύμνια του κράτους για να σώσουν ό,τι μπορούσαν από το βιος τους», σημείωσε η Δ. Μανωλάκου, προσθέτοντας πως οι όποιες αντιπαραθέσεις τους είναι για το ποιος είναι καλύτερος στη διαχείριση αυτής της πολιτικής.

Κατέθεσε στα πρακτικά το διεκδικητικό πλαίσιο των πυρόπληκτων λέγοντας πως «η φωτιά κατέκαψε τον τόπο τους, δεν έκαμψε όμως την αποφασιστικότητά τους να μην τον εγκαταλείψουν. Αντίθετα, θα αγωνιστούν και θα παραμείνουν στον τόπο τους».

ΜΑΝΩΛΗΣ ΣΥΝΤΥΧΑΚΗΣ
Το έγκλημα αυτό βαραίνει όλες τις κυβερνήσεις

«

Η κυβέρνηση είναι ο αυτουργός σε κατά συρροή έγκλημα σε βάρος του φυσικού περιβάλλοντος, της λαϊκής περιουσίας και της ανθρώπινης ζωής», επισήμανε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης. Τόνισε ότι το έγκλημα αυτό βαραίνει όλες τις κυβερνήσεις και καμία συγγνώμη υπουργού ή τα περί ελάχιστης συνεννόησης και συναίνεσης που ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούν να ρίξουν στάχτη στα μάτια του λαού.

Οπως είπε ο Μ. Συντυχάκης, η στρατηγική συναίνεση ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ που επιχειρήθηκε να εκφραστεί και με τον ανασχηματισμό φαίνεται από την πλήρη συμφωνία για την «πράσινη» ανάπτυξη και τη στήριξη των σχετικών ομίλων από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Από την άποψη αυτή, χαρακτήρισε πρόκληση την πλειοδοσία για το ποια καταστροφή ήταν η μεγαλύτερη, στο Μάτι ή η φετινή, όταν από το 1988 έως σήμερα ο λαός έχει πληρώσει αυτήν την πολιτική με 6 εκατ. καμένα στρέμματα, 227 νεκρούς και εκατοντάδες χιλιάδες κατεστραμμένες λαϊκές περιουσίες. Οταν από το 1994 έως σήμερα, όλες οι κάθε φορά τάχα «καινοτόμες» νομοθετικές παρεμβάσεις των αστικών κυβερνήσεων είχαν ως γνώμονα την ενίσχυση της καταστολής και της διαχείρισης επειδή είναι φτηνότερη από την πρόληψη. Εβαζαν και βάζουν στο ζύγι κόστους - οφέλους τα δάση και τις λαϊκές ανάγκες και η ΕΕ προωθεί τα δάση προς αξιοποίηση και ως μέσο κερδοφορίας και ανάπτυξης για τους ομίλους.

Αναφερόμενος στα μέτρα που περιέχονται στις ΠΝΠ για την, υποτίθεται, αποκατάσταση των δασών, τόνισε ότι απλώς εξειδικεύονται οι ρυθμίσεις του νόμου 4662/20 για την Πολιτική Προστασία που έχει ως προσανατολισμό ακριβώς τη διαχείριση της καταστολής, λαμβάνει υπόψη το κόστος, προωθεί την ιδιωτικοποίηση της Πολιτικής Προστασίας και μετατρέπει το όποιο πρόγραμμα αναδάσωσης σε εργαλείο κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Ο Μ. Συντυχάκης τόνισε ότι «ο άνθρωπος, με τις σύγχρονες επιστημονικές μεθόδους, μπορεί να δαμάσει σε μεγάλο βαθμό τη φύση. Οχι να την καταστρέψει, αλλά να την κάνει σύμμαχο για την ανάπτυξη των λαϊκών αναγκών. Γι' αυτό απαιτείται ένας ριζικά διαφορετικός δρόμος ανάπτυξης, που έχει μία απλή προϋπόθεση: Εξουσία λαϊκή με κεντρικό σχεδιασμό και κοινωνικό έλεγχο».

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΤΣΩΤΗΣ
Το αστικό κράτος είναι εχθρικό απέναντι στις λαϊκές ανάγκες

Τα μέτρα της κυβέρνησης δεν αντιστοιχούν ούτε στο μέγεθος των απωλειών αλλά ούτε και στα αιτήματα των πυρόπληκτων, επισήμανε ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρ. Κατσώτης, καταγγέλλοντας ότι γι' αυτή την κατάσταση που ζούμε, υπεύθυνες είναι οι κυβερνήσεις και αιτία το καπιταλιστικό κέρδος.

Στο πλαίσιο αυτό, επεσήμανε, επί χρόνια υποχρηματοδοτείται η δασοπροστασία, η Πυροσβεστική είναι υποστελεχωμένη και δεν υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο αντιπυρικής προστασίας. Η κυβέρνηση έδωσε μόλις 1,7 εκατ. ευρώ στα δασαρχεία, όταν αυτά ζήτησαν 17 εκατ., και μόλις 30 χιλιάδες ευρώ για τη δασοπροστασία στην Αττική, όταν για ΝΑΤΟικά προγράμματα έδωσε για φέτος 6 δισ. ευρώ. Το νομοθετικό πλαίσιο που έχουν διαμορφώσει διαχρονικά οι κυβερνήσεις εμπορευματοποιεί τη γη, παραδίδει τον φυσικό πλούτο σε επιχειρηματικά συμφέροντα, προωθεί την «πράσινη ανάπτυξη», τις ανεμογεννήτριες, την τουριστική, βιομηχανική δραστηριότητα μέσα στα δάση, σημείωσε.

Αποδείχθηκε και πάλι, υπογράμμισε ο Χρ. Κατσώτης, ότι το αστικό κράτος είναι εχθρικό απέναντι στις λαϊκές ανάγκες, προσθέτοντας πως «το κράτος που δεν είχε τα μέσα για την κατάσβεση των πυρκαγιών είναι το ίδιο το κράτος που βγάζει χιλιάδες αστυνομικούς στους δρόμους όταν είναι να καταστείλει λαϊκές διαμαρτυρίες».

«Τα εγκαταλελειμμένα δάση, οι επιχειρήσεις και οι οικισμοί στα δάση, τα εγκαταλελειμμένα χωριά, οι άδειες - από προσωπικό, μέσα και υποδομές - Δασικές Υπηρεσίες είναι η εύφλεκτη ύλη, η αντίληψη της εμπορευματοποίησης των δασών, του κόστους και οφέλους είναι ο εμπρηστής τελικά», επισήμανε χαρακτηριστικά.

Το ΚΚΕ - τόνισε - καλεί τον λαό να δυναμώσει την αλληλεγγύη, να απαιτήσει τη στήριξη των πληγέντων, να διεκδικήσει την ολοκληρωμένη προστασία των δασών, σύγχρονο αντιπυρικό σχεδιασμό με βάρος στην πρόληψη και την οργάνωση των επίγειων δυνάμεων, να είναι σε ετοιμότητα και επαγρύπνηση, να απαιτήσει τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα, καλεί την εργατική τάξη και τις λαϊκές δυνάμεις να συνεχίζουν να δείχνουν την αλληλεγγύη τους και να μην δείξουν καμία εμπιστοσύνη στην πολιτική που τσακίζει το σύνολο της ζωής της προς όφελος των συμφερόντων του κεφαλαίου και της αστικής τάξης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ