ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 8 Ιούνη 1997
Σελ. /60
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Χρειάζεται αλλαγή πολιτικής

Ανακοίνωση του Προεδρείου της ΚΕ του ΚΚΡΟ

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ). -

"Ανοιχτή επίθεση κατά της Κρατικής Δούμας ως εκφραστή των συμφερόντων της πλειονότητας των Ρώσων, με στόχο να δυσφημιστεί η λαϊκή αντιπροσωπεία και να διαλυθεί η Δούμα, με την επακόλουθη αντισυνταγματική αλλαγή του εκλογικού νόμου", έχει ξεκινήσει τελευταία στη χώρα, αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Πέμπτη, 5 Μάη, το Προεδρείο της ΚΕ του ΚΚΡΟ. Συγχρόνως, για να αποσπαστεί η προσοχή από το έρπον πραξικόπημα, το καθεστώς επιδιώκει να σύρει τη Δούμα στην περικοπή του προϋπολογισμού, στην υλοποίηση άλλων καταστροφικών σχεδίων και στη μετατροπή του Κοινοβουλίου σε παραπέτασμα της ολέθριας πολιτικής και σε αλεξικέραυνο της λαϊκής διαμαρτυρίας. Το ΚΚΡΟ θεωρεί ότι, αν η κυβέρνηση δεν είναι ικανή να τηρήσει απαρέγκλιτα τους νόμους, πριν απ' όλα το νόμο για τον προϋπολογισμό, πρέπει να παραιτηθεί. Η ΚΟ του ΚΚΡΟ, στη Δούμα, είναι έτοιμη να θέσει ζήτημα εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Συνάμα στην ανακοίνωση τονίζεται ότι τη χώρα δεν μπορεί να σώσει η αλλαγή ορισμένων προσώπων στην κυβέρνηση, αλλά η αλλαγή της κοινωνικοοικονομικής πολιτικής. "Γι' αυτό, για να υπερνικηθεί η δημιουργηθείσα κατάσταση, απαιτείται έντονη δράση όχι μόνο και όχι τόσο στο Κοινοβούλιο, όσο έξω απ' αυτό, στις εργατικές κολεκτίβες, στους δρόμους και τις πλατείες. Μόνο οι μαζικές κινητοποιήσεις είναι σε θέση να αλλάξουν την πολιτική των σημερινών κυβερνώντων", σημειώνεται στην ανακοίνωση. Προστίθεται δε ότι το ΚΚΡΟ εκτιμά και το δυναμικό των πατριωτικά διατιθέμενων βιομηχάνων και επιχειρηματιών και τους καλεί σε συνεργασία.

Το Προεδρείο της ΚΕ του ΚΚΡΟ επισημαίνει ότι στην εξουσία εισορμά η πιο αντιδραστική ομάδα του μεταπρατικού κεφαλαίου, που βρίσκεται πίσω από τους λεγόμενους "νεαρούς μεταρρυθμιστές" Ανατόλι Τσουμπάις και Μπορίς Νεμτσόφ. Επιθυμεί να ολοκληρώσει το μοίρασμα της κρατικής περιουσίας προς όφελός της, να θέσει υπό πλήρη έλεγχο την οικονομία, τα δημοσιονομικά και τα ΜΜΕ. Επόμενος στόχος είναι ο έλεγχος του υπουργείου Αμυνας, του υπουργείου Εσωτερικών, της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας και των άλλων δυνάμεων της τάξης. Οπως πάντα, η εξουσία των μεταπρατών συνδέεται με την προδοσία του ρωσικού κράτους και των πολιτών του. "Η συγκατάθεση για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, η μείωση της μαχητικής ικανότητας των πυρηνικών δυνάμεων, η διαίρεση του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας, η ντε φάκτο αναγνώριση του αποχωρισμού της Τσετσενίας, οδηγούν στην οριστική απώλεια από τη Ρωσία της ανεξαρτησίας και των διεθνών θέσεών της. Τα σχέδια περικοπής των κονδυλίων του προϋπολογισμού για τις κοινωνικές ανάγκες, τις συντάξεις, η αύξηση των ενοικίων επιβουλεύονται τα τελευταία υπολείμματα των κοινωνικοοικονομικών δικαιωμάτων των εργαζομένων", υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του Προεδρείου της ΚΕ του ΚΚΡΟ. Από την άλλη μεριά, το ΚΚΡΟ ξεκίνησε εκστρατεία σε ολόκληρη τη χώρα για τη συλλογή υπογραφών με κύριο πολιτικό αίτημα την παραίτηση του Προέδρου, Μπορίς Γιέλτσιν, την αλλαγή της εφαρμοζόμενης πολιτικής και το σχηματισμό κυβέρνησης λαϊκής εμπιστοσύνης. Το ΚΚΡΟ θεωρεί τη συγκέντρωση υπογραφών ως σημαντικό βήμα στην προετοιμασία της πανρωσικής πολιτικής απεργίας, στην κινητοποίηση των δυνάμεων της Αριστερής και λαϊκοπατριωτικής αντιπολίτευσης και την ενίσχυση των γραμμών και της οργάνωσης των διαμαρτυρούμενων πολιτών. Καλεί στη δημιουργία επιτροπών σωτηρίας, σοβιέτ αυτοδιοίκησης, απεργιακών επιτροπών.

Στο μεταξύ, παρατηρείται πράγματι αύξηση της πολιτικής αντιπαράθεσης. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, η δήλωση για παραίτηση του πρωθυπουργού, Βίκτορ Τσερνομίρντιν, ο οποίος ξαφνικά πήρε άδεια, είναι έτοιμη και περιμένει την ώρα της στη διοίκηση του Γιέλτσιν. Οι περισσότεροι αναλυτές προβλέπουν ένα "ψυχρό πολιτικό καλοκαίρι" στη Ρωσία, ενώ η κοινωνική θερμοκρασία πλησιάζει το σημείο έκρηξης.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΝΕΑΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Πυρετός προεκλογικών "βολιδοσκοπήσεων"

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Εγινε η επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς για το αξίωμα του Προέδρου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας. Ωστόσο, πρόβλημα παραμένει για την αντιπολίτευση οι διαφωνίες που έχουν ξεσπάσει στους κύκλους του συνασπισμού "Ζάγιεντο", σχετικά με την επιλογή του κοινού υποψήφιου για το αξίωμα του Προέδρου της Σερβίας, κάτι που ενισχύει το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Ο Μιλόσεβιτς, που σύμφωνα με το Σύνταγμα δεν έχει δικαίωμα να θέσει για τρίτη φορά υποψηφιότητα για το αξίωμα του Προέδρου της Σερβίας, επέλεξε τη μετακίνησή του στην Προεδρία της Νέας Γιουγκοσλαβικής Ομοσπονδίας, εξασφαλίζοντας, έτσι, άλλα τέσσερα χρόνια παραμονής του στην εξουσία.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΑΠΕ στο Βελιγράδι, ο Μιλόσεβιτς, επιχειρώντας να αποκτήσει περισσότερες αρμοδιότητες και μεγαλύτερο κύρος, επιθυμεί να τροποποιήσει το Σύνταγμα της Ομοσπονδίας της Γιουγκοσλαβίας, βάζοντας, σε πρώτη φάση, στόχο τα άρθρα που αφορούν την εκλογή του Προέδρου. Συγκεκριμένα, προτείνει την εκλογή του Προέδρου από το εκλογικό σώμα και όχι από την Ομοσπονδιακή Βουλή, όπως ισχύει μέχρι σήμερα. Για την τροποποίηση όμως του Συντάγματος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας, απαιτείται η πλειοψηφία των 2/3 της Ομοσπονδιακής Βουλής, και αυτό σημαίνει ότι η πρόταση αυτή πρέπει να υποστηριχτεί και από το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα Σοσιαλιστών του Μαυροβουνίου. Οι Μαυροβούνιοι, ωστόσο, εκφράζουν επιφυλάξεις για την τροποποίηση του Συντάγματος, ζήτημα με το οποίο και θα ασχοληθούν στην πρώτη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κυβερνώντος κόμματος, κατά πάσα πιθανότητα τη Δευτέρα.

Η γενική γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Γκόριτσα Γκάγιεβιτς, δήλωσε χτες ότι, αν δε συμφωνήσουν οι Μαυροβούνιοι με την τροποποίηση του Συντάγματος, ο Μιλόσεβιτς θα εκλεγεί με την υφιστάμενη διαδικασία που ορίζει το Σύνταγμα. Ανακοίνωσε, πάντως, πως οι Σοσιαλιστές θα αναλάβουν την επόμενη χρονιά πρωτοβουλία για τροποποίηση του Συντάγματος, που δε θα περιορίζεται μόνο στην αλλαγή των άρθρων που αφορούν την εκλογή του Προέδρου.

ΑΝΑΓΓΕΛΤΙΚΑ

Γαλλικές εκλογές

Θα διαψευστεί η ψήφος διαμαρτυρίας;

Πολλές οι ελπίδες και οι προσδοκίες του γαλλικού λαού από τη νέα σοσιαλιστική κυβέρνηση, όμως η πραγματικότητα περιέχει πολλά αδιέξοδα και εμπόδια. Τα πρώτα "δείγματα γραφής" της νέας κυβέρνησης αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον

Σελίδες 46 - 47

Τουρκία

Ο στρατός κινεί τα νήματα

Η πολιτική κρίση στη γείτονα μαίνεται και η κυβέρνηση συνασπισμού του Ερμπακάν μοιάζει να καταρρέει, ενώ ο τουρκικός στρατός επιμένει ότι δε "διαμορφώνει" την πολιτική της χώρας. Είναι μυστήριο το ποιος διαμορφώνει, τελικά, το πολιτικό σκηνικό στην Τουρκία

Σελίδα 44

ΝΑΤΟ

Διεύρυνση προς Ανατολάς

Η υπογραφή της "ιστορικής" συμφωνίας της 27ης Μάη στο Παρίσι, που επιτρέπει την επέκταση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας προς Ανατολάς, ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου, όχι μόνο για την Ανατολική Ευρώπη και τη Ρωσία, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή της πρώην ΕΣΣΔ

Σελίδες 42 - 43

Σιέρα Λεόνε

Νιγηριανή επέμβαση για το χατίρι των ΗΠΑ

Η απομονωμένη από τη διεθνή κοινότητα χούντα της Νιγηρίας αποφάσισε να εμπλακεί στην περιπέτεια της Σιέρα Λεόνε, όχι βέβαια για να αποκαταστήσει τη δημοκρατία, αλλά για να αποσπάσει τη συμπάθεια της Ουάσιγκτον, με στόχο την ελαστικοποίηση των σε βάρος της διεθνών κυρώσεων

Σελίδες 46 - 47

Επίσκεψη - εξπρές του Φ. Βρανίτσκι στην Αλβανία

ΤΙΡΑΝΑ.- Σήμερα το πρωί αναμενόταν να φθάσει στην αλβανική πρωτεύουσα ο απεσταλμένος του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη, Φραντς Βρανίτσκι, ο οποίος θα "ελέγξει" τις προετοιμασίες για τις γενικές εκλογές, που πρόκειται να διεξαχθούν στις 29 του Ιούνη στη χώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του "Ρόιτερ", που επικαλείται αξιωματούχος του ΟΑΣΕ, ο πρώην Αυστριακός καγκελάριος θα συναντηθεί με αξιωματούχους του Οργανισμού, τον Αλβανό Πρόεδρο Σαλί Μπερίσα, τον πρωθυπουργό της κυβέρνησης εθνικής συμφιλίωσης Μπασκίμ Φίνο και ηγέτες των κυριότερων κομμάτων της αντιπολίτευσης. Από τα πρώτα θέματα στην ατζέντα των συνομιλιών αναμένεται να είναι και η αναζωπύρωση της σποραδικής βίας στη χώρα, τις τελευταίες μέρες.

ΚΑΜΠΟΥΛ
Νέα επέλαση των Ταλιμπάν

ΚΑΜΠΟΥΛ.-

Στα χέρια των ανταρτών Ταλιμπάν έπεσε, για δεύτερη φορά χτες νωρίς το πρωί, η στρατηγικής σημασίας, πόλη Τζαμπάλ αλ Σιράζ, Βόρεια της Καμπούλ. Οπως μετέδωσε το Αφγανικό Ισλαμικό Πρακτορείο (ΑΙΠ), οι Ταλιμπάν κατάφεραν να υποχρεώσουν τα στρατεύματα του στρατηγού Μασούντ σε υποχώρηση, μετά από πολύωρες μάχες. Μιλώντας στο ΑΙΠ, αξιωματούχος των ανταρτών, που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του, είπε πως στις συγκρούσεις πήραν μέρος 2.000 αντάρτες υποστηριζόμενοι από τεθωρακισμένα οχήματα και από βομβαρδιστικά. Η πορεία των ανταρτών Ταλιμπάν συνεχίζεται προς την κοιλάδα Παντζσέρ, με στόχο την ανακατάληψη της πόλης Γκολμπαχάρ.

Ο φόβος και η αγωνία ήταν παρούσα, όπως ήταν και η αδιαφορία. Η συμμετοχή των ψηφοφόρων σε αυτές τις πρώτες πολυκομματικές εκλογές, δε δικαιολογεί τους πανηγυρισμούς του Προέδρου Ζερουάλ, παρότι τα αποτελέσματα τον ανέδειξαν σαν το μοναδικό κυρίαρχο του επίσημου πολιτικού παιχνιδιού στην Αλγερία



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ