ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Απρίλη 2020
Σελ. /20
Συνεχίζεται η fast track επικύρωση των αντεργατικών μέτρων και των μπαλωμάτων για την Υγεία

Eurokinissi

Συνεχίζει η κυβέρνηση τη fast track επικύρωση των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) στη Βουλή, οι οποίες στο όνομα του κορονοϊού περιέχουν αλλεπάλληλα αντεργατικά μέτρα που ήρθαν για να μείνουν.

Χτες εγκρίθηκε από την αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή - και ψηφίζεται αύριο στην Ολομέλεια - η ΠΝΠ που εκδόθηκε στις 20 Μάρτη, με τίτλο «Κατεπείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κινδύνου διασποράς του κορονοϊού COVID-19, τη στήριξη της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας και τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της αγοράς και της δημόσιας διοίκησης και άλλες διατάξεις», που κατατέθηκε και αυτή με μορφή νομοσχεδίου από το υπουργείο Υγείας.

Εντελώς συνοπτικά, πρόκειται για την ΠΝΠ που πέρα από τα μέτρα για την απαγόρευση της κυκλοφορίας προβλέπει τα εξής:

Για το «προσωπικό ασφαλούς λειτουργίας επιχειρήσεων», με βάση το οποίο η κυβέρνηση δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις που συνεχίζουν τη λειτουργία τους να επιβάλλουν πρακτικά εκ περιτροπής απασχόληση για τουλάχιστον 6 μήνες, πλάι στα υπόλοιπα «όπλα» που έχουν στη φαρέτρα τους.

Την υποτιθέμενη «ρήτρα απαγόρευσης των απολύσεων», η οποία δεν καλύπτει τους δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους που έχασαν τη δουλειά τους μέχρι τις 18 Μάρτη, τις λεγόμενες «οικειοθελείς αποχωρήσεις», δηλαδή τις αναγκαστικές «παραιτήσεις», τις απολύσεις συμβασιούχων, τους εκατοντάδες χιλιάδες εποχικούς εργαζόμενους, κι αυτούς με «ευέλικτες» σχέσεις εργασίας, αφού από τη μια στιγμή στην άλλη πετιούνται στο δρόμο χωρίς καν να θεωρούνται απολυμένοι...

Περιλαμβάνεται ακόμη το επίδομα ανεργίας των 800 ευρώ για... 45 μέρες, που όχι μόνο είναι σταγόνα στον ωκεανό αλλά λίγοι θα «δουν», ενώ μέσω αυτού δίνεται η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να αναστείλουν συμβάσεις εργασίας μέρους ή όλου του προσωπικού.

Προβλέπεται ακόμα η ενδοομιλική μετακίνηση εργαζομένων χωρίς διασφάλιση δικαιωμάτων, ενώ περιέχεται και η κατάπτυστη διάταξη για την αναστολή της απαγόρευσης της πολιτικής επιστράτευσης και κάθε μορφής επίταξης κατά τη διάρκεια της απεργίας και την απαγόρευση των δημόσιων συναθροίσεων άνω των 10 ατόμων, με φανερή στόχευση στο μέλλον, όπως και την ικανοποίηση μίας ακόμα πάγιας απαίτησης του ΣΕΒ, την ακύρωση του γιατρού Εργασίας.

Το «κερασάκι στην τούρτα» είναι το «δωράκι» των 11 εκατομμυρίων ευρώ στους καναλάρχες.

Οσο για τη δημόσια Υγεία, προβλέπονται οι κινητές μονάδες Υγείας με φορέα υλοποίησης τον ΕΟΔΥ, με εργασιακές σχέσεις με ημερομηνία λήξης για όσους προσληφθούν, καθώς και η μεταφορά προσωπικού από νοσοκομεία σε Κέντρα Υγείας και το αντίστροφο, επιχειρώντας δηλαδή να καλύψουν τις διαρκείς ανάγκες με μπαλώματα αντί για μόνιμες προσλήψεις.

Κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή, ο υφυπουργός Οικονομικών Απ. Βεσυρόπουλος έκανε σαφές ότι «η συγκεκριμένη ΠΝΠ αποτελεί ένα μόνο μέρος των μέτρων που λαμβάνει η κυβέρνηση για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας, των επιχειρήσεων και των εργαζομένων. Εχουμε ήδη ενεργοποιήσει μέτρα ύψους 6,8 δισ. ευρώ, τα οποία διαρκώς επικαιροποιούνται και ενισχύονται», ενώ ο υφυπουργός Υγείας Β. Κοντοζαμάνης ανέφερε ότι θα τοποθετηθεί στην Ολομέλεια.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Τσίπρας, επιφυλάχθηκε για την ψήφο του στην Ολομέλεια, ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση ότι δεν λαμβάνει υπόψη τι γίνεται στην υπόλοιπη ΕΕ, όπου «το κράτος αναλαμβάνει είτε κατά 100% είτε κατά 80% το μισθολογικό κόστος των επιχειρήσεων», «καλύπτει τις τρέχουσες υποχρεώσεις επιχειρήσεων σε προμηθευτές, εξυπηρέτηση δανείων, φορολογικές υποχρεώσεις», παροτρύνοντας ουσιαστικά για πιο γενναία μέτρα υπέρ του κεφαλαίου. Σε αντίστοιχες «εποικοδομητικές» προτάσεις επιδόθηκαν και τα άλλα αστικά κόμματα, με το ΠΑΣΟΚ και την Ελ. Λύση επίσης να επιφυλάσσονται για την Ολομέλεια, ενώ το ΜέΡΑ25 ψήφισε «παρών».

Ο αντεργατικός κατήφορος δεν έχει όρια

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, καταψήφισε το νομοσχέδιο και κατήγγειλε ότι δεν έχει όρια ο αντεργατικός κατήφορος της κυβέρνησης με πρόφαση τον κορονοϊό, ενώ την ίδια ώρα δεν παίρνει κανένα από τα άκρως αναγκαία μέτρα που διεκδικούν υγειονομικοί και νοσηλευτές, για την κάλυψη των τεράστιων ελλείψεων σε νοσοκομεία και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, οι οποίες βάζουν ζωές σε κίνδυνο.

Κατήγγειλε τα αντεργατικά μέτρα που περιέχονται στο νομοσχέδιο και απαίτησε την άμεση απόσυρση του άρθρου 12 του νομοσχεδίου, δηλαδή της ΠΝΠ που αναστέλλει την απαγόρευση της πολιτικής επιστράτευσης κατά τη διάρκεια απεργίας και την απαγόρευση των δημόσιων συναθροίσεων, κάτι που όπως σημείωσε έχει «άμεση σχέση με το νομοσχέδιο που έχει ήδη έτοιμο η κυβέρνηση για παρεμπόδιση των διαμαρτυριών, των διεκδικήσεων, των αγώνων των εργαζομένων».

Απαίτησε την άμεση απόσυρση και του άρθρου 13 για τον γιατρό Εργασίας, επισημαίνοντας ότι «κλιμακώνει την επίθεση στους όρους προστασίας της υγείας από τον επαγγελματικό κίνδυνο, υλοποιώντας ένα πάγιο αίτημα του ΣΕΒ». Οπως εξήγησε, «διευρύνει τη δυνατότητα άσκησης της ειδικότητας της Ιατρικής της Εργασίας από γιατρούς που δεν έχουν ειδικευτεί σε αυτή, καταργώντας προηγουμένους περιορισμούς. Και μιλάμε για μια ειδικότητα που μέσα στην πανδημία ακόμα περισσότερο μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη και προστασία της υγείας των εργαζομένων, ευπαθών ομάδων, ακόμα και των υγειονομικών. Πρόκειται για αντιεπιστημονική και επικίνδυνη μεθόδευση και επίθεση στη συγκεκριμένη ειδικότητα και ζητάμε την άμεση απόσυρση του άρθρου 13 της ΠΝΠ».

Αναφορά έκανε και στις ευπαθείς ομάδες, τονίζοντας ότι μέχρι τώρα δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο ούτε έχει ακουστεί ότι υπάρχει σχέδιο «για την ιατρική, υγειονομική γενικότερα κάλυψη των ιδρυμάτων που φιλοξενούν χρονίως πάσχοντες, βαριά ανάπηρους, παιδιά, ή για τα οικοτροφεία, τους ξενώνες που φιλοξενούν εκεί ανάπηρους και ψυχικά πάσχοντες, τα γηροκομεία, τους οίκους ευγηρίας, είτε στον δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα». Απαίτησε να ληφθεί μέριμνα «για ανάπηρους και ηλικιωμένους που είναι μόνοι στα σπίτια τους και αδυνατούν να αυτοεξυπηρετηθούν ή αδυνατούν να τους στηρίξουν οι οικογένειές τους».

Ο Γ. Λαμπρούλης κατήγγειλε τέλος το άρθρο 62, που προβλέπει την προσφορά 11 εκατ. ευρώ στους καναλάρχες.

1.832 τα κρούσματα, 81 οι νεκροί

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε χτες το απόγευμα το υπουργείο Υγείας, 77 είναι τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού, σε σύνολο 1.832, εκ των οποίων το 55% είναι άνδρες. Το 27,3% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σχετίζονται με ταξίδι στο εξωτερικό και 679 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα, ενώ τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση. Εχουν γίνει συνολικά 28.584 έλεγχοι. Μέχρι στιγμής 90 άνθρωποι είναι διασωληνωμένοι, μέσης ηλικίας 66 ετών, εκ των οποίων το 21% είναι γυναίκες και το 72% έχουν υποκείμενο νόσημα ή/και είναι άνω των 70 ετών. 10 άνθρωποι έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. Αλλοι δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ανεβάζοντας το σύνολο των θανάτων στους 81, εκ των οποίων το 28% είναι γυναίκες, με μέση ηλικία τα 74 έτη.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό Σ. Τσιόδρας παρουσίασε ενθαρρυντικά στοιχεία για εγκύους, όπως αυτά απορρέουν από διεθνείς μελέτες, σύμφωνα με τις οποίες το 86% των εγκύων παρουσίασε πολύ ήπια μορφή της νόσου, ενώ κανένα μωρό δεν βρέθηκε μολυσμένο. Επανέλαβε ότι οι θάνατοι και η επιδημική καμπύλη δεν παρουσιάζουν αύξηση και προοδευτικά θα υπάρξει μείωση των θανάτων. Ωστόσο, ακόμη δεν έχει δοθεί ο ακριβής αριθμός των ανθρώπων που έχουν νοσηλευτεί στη χώρα.

Από τη μεριά του, ο υφυπουργός Υγείας Β. Κοντοζαμάνης απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις υποστήριξε ότι υπάρχει επάρκεια στα ειδικά αέρια και το οξυγόνο στα νοσοκομεία της χώρας κι ενώ η χώρα διανύει ήδη τον δεύτερο μήνα πανδημίας, επανέλαβε δράσεις οι οποίες έχουν ανακοινωθεί εδώ και βδομάδες ότι θα γίνουν. Συγκεκριμένα μίλησε για τις Κινητές Ομάδες Υγείας - ΚΟΜΥ, οι οποίες υποτίθεται θα προσφέρουν υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Υγείας και χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκούς πόρους, δηλαδή πρόκειται για ένα μέτρο αποσπασματικό και ληξιπρόθεσμο. Οι ΚΟΜΥ όπως προβλέπεται θα αποτελούνται από έναν νοσηλευτή και έναν οδηγό, με σχέση εργασίας που θα λήξει σε τρεις μήνες. Οπως αναφέρεται στο σχετικό ΦΕΚ, προβλέπονται 500 τρίμηνες προσλήψεις νοσηλευτών, 500 τρίμηνες κατόχων διπλώματος οδήγησης και 100 για τις τηλεφωνικές γραμμές του ΕΟΔΥ, με «δυνατότητα παράτασης της σύμβασης για άλλους τρεις μήνες». Οι νοσηλευτές πρόκειται να εκπαιδευτούν στα νοσοκομεία.

Κατά τ' άλλα, για άλλη μια φορά, τα κυβερνητικά στελέχη έκαναν φιλότιμες προσπάθειες να εγκωμιάσουν τους υγειονομικούς, κάνοντας λόγο για την επικινδυνότητα της δουλειάς τους επ' αφορμή και της χτεσινής Παγκόσμιας Μέρας για την Υγεία, αποσιωπώντας όμως ότι η δουλειά τους γίνεται ακόμη πιο επικίνδυνη επειδή η κυβέρνηση τους στερεί μέσα ατομικής προστασίας, δεν τους μονιμοποιεί, δεν τους εντάσσει στα ΒΑΕ, ενώ αρνείται να κάνει μαζικές, μόνιμες προσλήψεις.

Περαστικά από τον Δ. Κουτσούμπα στον αρχιεπίσκοπο

Εξιτήριο από το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, όπου εισήχθη το Σάββατο για προγραμματισμένη επέμβαση, η οποία πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, πήρε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας επικοινώνησε χτες με το γραφείο του αρχιεπισκόπου και του ευχήθηκε περαστικά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ