Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ
Σε ανακοίνωσή του για την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας στα εμπορικά καταστήματα, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:
«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με την ουσιαστική κατάργηση της κυριακάτικης αργίας των εμποροκαταστημάτων, υλοποιεί και ολοκληρώνει ένα πάγιο αίτημα των μεγαλεμπόρων και των πολυεθνικών, που ξεκίνησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση υποκριτικά "πανηγυρίζει" για την απόκρουση των αντεργατικών απαιτήσεων του ΔΝΤ, προωθεί την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, που αποτελεί το επιστέγασμα του "εργασιακού μεσαίωνα". Το μέτρο αυτό χτυπάει στην καρδιά των δικαιωμάτων των εργαζομένων, οδηγώντας σε ακόμα μεγαλύτερη επιδείνωση των εργασιακών τους σχέσεων, γενικευμένη ελαστική εργασία, ένταση της εκμετάλλευσης, ακόμα και αποδιοργάνωση της προσωπικής και οικογενειακής τους ζωής.
Είναι προπομπός και οδηγός νέων ανατροπών στις εργασιακές σχέσεις και τον εργάσιμο χρόνο για όλους σχεδόν τους κλάδους. Το ζήτημα της κυριακάτικης αργίας αφορά ιδιαίτερα τις γυναίκες και τη νεολαία, που αποτελούν την πλειοψηφία των εργαζομένων στον κλάδο, όλο το λαό, που πρέπει να υπερασπιστεί το δικαίωμα να υπάρχει σταθερή μέρα ανάπαυσης για όλους.
Την ίδια στιγμή, οδηγεί τα μικρά εμπορικά καταστήματα - όσα δεν έχουν ήδη βάλει λουκέτο, εξαιτίας της κυριαρχίας των μονοπωλίων, της φτώχειας του λαού και της φοροληστείας - ακόμα πιο μαζικά στο κλείσιμο, λόγω των αυξημένων λειτουργικών εξόδων και του ανταγωνισμού με τα μονοπώλια, που πλέον, με ένα ακόμη όπλο στη φαρέτρα τους, θα αποσπάσουν ακόμη μεγαλύτερο κομμάτι της αγοράς.
Το μέτρο αυτό επιβεβαιώνει ότι τα μέτρα των μνημονίων δεν αποτελούν μόνο κάποιες απαιτήσεις των δανειστών. Είναι οι κατευθύνσεις της ΕΕ για να προχωρήσει πιο γρήγορα η συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του κεφαλαίου, για να ανακάμψει η καπιταλιστική κερδοφορία πάνω στα συντρίμμια των εργατικών δικαιωμάτων και των κατεστραμμένων μικρομάγαζων. Είναι μια ακόμη απόδειξη για τον ταξικό, αντιλαϊκό χαρακτήρα της "ανάπτυξης" που επιδιώκουν η κυβέρνηση και όλα τα άλλα κόμματα.
Οι ισχυρισμοί ότι η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές θα τονώσει την αγορά είναι προκλητικοί, σε μια περίοδο που έχουν τσακιστεί οι μισθοί και οι συντάξεις, που εκατομμύρια άνθρωποι δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τις στοιχειώδεις ανάγκες επιβίωσης.
Είναι ανάγκη, οι εργατοϋπάλληλοι και οι αυτοαπασχολούμενοι στο Εμπόριο, με τον κοινό τους αγώνα, να ορθώσουν τείχος στην εφαρμογή αυτού του μέτρου, να διεκδικήσουν τη νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας, την κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων και πρέπει να βρουν την ενεργητική στήριξη απ' όλους τους εργαζόμενους.
Η λύση βρίσκεται στην κοινωνική συμμαχία για την οριστική ανατροπή αυτής της πολιτικής. Αυτός είναι ο μόνος ρεαλιστικός δρόμος για τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους, ο δρόμος της αντεπίθεσης για την υπεράσπιση των δικών τους αναγκών και όχι για τα υπερκέρδη των μονοπωλίων».
Ανακοίνωση - κάλεσμα για ηχηρό μήνυμα αντίστασης, μαζί με τους εργαζόμενους στο Εμπόριο και τα ταξικά συνδικάτα
Το κάλεσμα αυτό απευθύνει στους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς εμπόρους η Πανελλαδική Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ, μπροστά στις απεργιακές κινητοποιήσεις που έχουν προγραμματιστεί για αύριο με αίτημα τη νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας. Παράλληλα, η ΠΑΣΕΒΕ τονίζει την ανάγκη να συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις με κλείσιμο των καταστημάτων σε όλη τη χώρα ενάντια στα νέα μέτρα, όταν έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή.
Στην ανακοίνωσή της, η ΠΑΣΕΒΕ αναφέρει: «Το άνοιγμα των καταστημάτων που προωθείται σήμερα για τουλάχιστον 30 Κυριακές το χρόνο, σε συνδυασμό με τη διεύρυνση των περιοχών που χαρακτηρίζονται ως τουριστικές, θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στην επιτάχυνση της συγκέντρωσης της αγοράς στα χέρια μιας χούφτας πολυκαταστημάτων, μεγάλων εμπορικών αλυσίδων. Θα εκτοξεύσει τα κέρδη των μεγαλοεπιχειρηματιών στον κλάδο του τουρισμού και αλλού, δίνοντας τη χαριστική βολή σε χιλιάδες καταχρεωμένα μικρομάγαζα και ελεύθερους επαγγελματίες που παλεύουν για την καθημερινή επιβίωση, αλλά και στους εργαζόμενους που ήδη βιώνουν τον εφιάλτη των ελαστικών σχέσεων εργασίας».
«Κανένας να μην ξεγελαστεί από τα ψέματα της κυβέρνησης. Η απελευθέρωση της κυριακάτικης αργίας θα είναι σε βάρος μας. Δεν θα αυξηθεί το μερίδιό μας από την προσδοκώμενη τόνωση της αγοράς», επισημαίνει η ΠΑΣΕΒΕ και εξηγεί ποιος θα ωφεληθεί από την εξέλιξη αυτή: «Με την εφαρμογή του μέτρου αυτού τρίβει τα χέρια του το μεγάλο κεφάλαιο, που αποκτά ένα ακόμα όπλο στη φαρέτρα του για να ενισχύσει την κυριαρχία του ενάντιά μας, αφού θα κληθούμε να δουλέψουμε σε συνθήκες ασφυκτικού ανταγωνισμού, αυξημένου κόστους λειτουργίας και εξοντωτικών ωραρίων, χωρίς κανένα ουσιαστικό αντίκρισμα. Για όσο καιρό καταφέρνουμε να επιβιώνουμε, το μόνο που θα παραμένει σταθερό, θα είναι η διάλυση της οικογενειακής μας ζωής. Ως εδώ! Απαιτούμε να πάρει πίσω η κυβέρνηση το έκτρωμα που φέρνει προς ψήφιση. Διεκδικούμε νομοθέτηση της κυριακάτικης αργίας εδώ και τώρα».
Καθώς η επίθεση στην κυριακάτικη αργία εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο της «δίκαιης ανάπτυξης» και της επιστροφής στην «κανονικότητα» που προπαγανδίζει η κυβέρνηση, η ΠΑΣΕΒΕ εξηγεί τι σημαίνουν τα παραπάνω για τους αυτοαπασχολούμενους: «Την ίδια ώρα που οι αναγκαστικές εισπράξεις και οι κατασχέσεις εκτοξεύονται (ήδη έχουν φτάσει στις 870.000 συνολικά), μια χούφτα εισηγμένες επιχειρήσεις στο χρηματιστήριο καταγράφουν κέρδη 1 δισ. ευρώ μόνο για το 2016. Αυτή είναι η κατάληξη της πολιτικής τους και όλων όσων υπηρετούν το θεό της ανταγωνιστικότητας και τον ευρωμονόδρομο».
Η ανακοίνωση της ΠΑΣΕΒΕ επισημαίνει παράλληλα τις μεγάλες ευθύνες των συνδικαλιστικών ηγεσιών σε ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ για τη σημερινή κατάσταση: «Αν και σήμερα εμφανίζονται αντίθετοι στη γενικευμένη απελευθέρωση της κυριακάτικης αργίας, έχουν "βάλει το χεράκι τους" στο σταδιακό ξήλωμά της. Εχουν αποδεχτεί και συμφωνούν με το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο, γι' αυτό και δεν θέτουν καθαρά και ξάστερα το αίτημα για πλήρη κατοχύρωσή της. Τώρα αντιδρούν, γιατί σκέφτονται ότι και σχετικά μεγαλύτερες, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, για τις οποίες άλλωστε κόπτονται, δεν θα μπορούν να ανταγωνιστούν νέες μεγαλύτερες επενδύσεις και κεφάλαια που θα δραστηριοποιηθούν στο χώρο.
Ακόμα και τώρα όμως, συνεχίζουν να σκορπούν αυταπάτες. Σκόπιμα καλλιεργούν φρούδες ελπίδες ότι η απόφαση του ΣτΕ μπορεί να λύσει το πρόβλημα. Συνεχίζουν αμετανόητα "να καλούν το λύκο να φυλάει τα πρόβατα", ζητώντας από την ίδια την κυβέρνηση που προωθεί την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, να διαπραγματευτεί με τους δανειστές την απόσυρση του μέτρου!».
Η ΠΑΣΕΒΕ καλεί τους αυτοαπασχολούμενους, επαγγελματίες, βιοτέχνες, μικρούς εμπόρους και αυτοκινητιστές να οργανώσουν την πάλη τους μέσα από τα σωματεία, υπογραμμίζοντας πως τον αγώνα ενάντια σε αυτή την πολιτική πρέπει να τον δώσουν από κοινού με τους εργαζόμενους.
«Δεν είμαστε μόνοι μας. Μπορούμε να πολλαπλασιάσουμε τη δυναμική του αγώνα μας, αν ενώσουμε τη φωνή και τη δράση μας με τους εργαζόμενους στον κλάδο του Εμπορίου και συνολικά με το ταξικό κίνημα.Μαζί δεχόμαστε τα χτυπήματα για να θησαυρίζουν τα μονοπώλια. Μαζί μπορούμε να υψώσουμε τείχος αντίστασης στην πολιτική που μας τσακίζει», καταλήγει στην ανακοίνωσή της.