Σοβαρές δυσκολίες συναντά η επιχείρηση οργανωτικής ανασυγκρότησης της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, γεγονός που αποτελεί μία σημαντική ένδειξη της κοινωνικής "απήχησης" που συναντά η πολιτική των νεοφιλελεύθερων "εκσυγχρονιστών".
Το θέμα θα απασχολήσει τη συνεδρίαση της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ την Παρασκευή, αλλά ήδη έχει διαπιστωθεί απροθυμία κορυφαίων στελεχών να συμμετάσχουν στις σχετικές διαδικασίες, γιατί, εκτός των άλλων, "παίζεται" το θέμα των εσωκομματικών ισορροπιών.
Χαρακτηριστική του κλίματος που υπάρχει στις οργανωμένες δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ είναι η κατάσταση που υπάρχει στην Οργάνωση του Λεκανοπεδίου. Σύμφωνα με το κείμενο των συμπερασμάτων της περιφερειακής επιτροπής Λεκανοπεδίου, η Οργάνωση αριθμούσε συνολικά, πριν το συνέδριο, 37.015 μέλη, αλλά "ενεργά" είναι 25%. Από τον αριθμό των μελών ανά Οργάνωση προκύπτει, σύμφωνα με το κείμενο, ότι "η παρέμβαση είναι ισχυρότερη στο δημόσιο τομέα, πολύ μικρή στο επίπεδο της συνοικίας, ασήμαντη στον ιδιωτικό τομέα και σχεδόν ανύπαρκτη στους ΕΒΕ". Στο κεντρικό συμπέρασμα που καταλήγει η περιφερειακή επιτροπή είναι ότι "επί της ουσίας ουδέποτε αποδεχτήκαμε το πραγματικό πρόβλημα που είναι ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει περιφερειακή οργάνωση στο Λεκανοπέδιο και οι Οργανώσεις Βάσης του, είτε δεν έχουν αντικείμενο, είτε είναι συνδικαλιστικού χαρακτήρα".
Οπως είναι γνωστό, την υπόθεση της ανασυγκρότησης έχει αναλάβει σχεδόν αποκλειστικά ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Θ. Τσουκάτος και δευτερευόντως ο Κ. Σκανδαλίδης,ο οποίος επιχειρεί να "στήσει" τον κομματικό μηχανισμό κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της "εκσυγχρονιστικής" ηγεσίας, χωρίς όμως, προς το παρόν, να έχουν απτά αποτελέσματα.
Το μέλος του ΕΓ Μ. Δασκαλάκης δήλωσε χτες στον "9,84" ότι "διατηρεί επιφυλάξεις για το αν θα αξιοποιηθούν όλα τα στελέχη και όχι μόνο οι Τσουκάτος και Σκανδαλίδης" και ζήτησε να μην υπάρχει η λογική του "ποιος είναι με ποιον".
Στο πλαίσιο της ανασυγκρότησης του κομματικού μηχανισμού ο Κ. Σημίτης συναντήθηκε χτες με τα στελέχη του ΙΣΤΑΜΕ (Επιστημονικό και Μελετητικό Συμβούλιο), ενώ νωρίτερα είχε συνάντηση δύο ωρών με το προεδρείο της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, ο Κ. Σημίτης έκανε λόγο για ύπαρξη "πολυπολικότητας" στο εσωτερικό της ΚΟ, ενώ επισήμανε ότι "χάσαμε τον ενθουσιασμό του νικητή των εκλογών".
Πέρα από το γεγονός ότι πρόκειται για ένα όραμα που έχει τσαλακωθεί και συνθλιβεί από τα πολλαπλά χτυπήματα της σκληρής πραγματικότητας, οι εξελίξεις των τελευταίων 24ωρων στο Διευθυντήριο των Βρυξελλών αποδεικνύουν περίτρανα ότι όχι μόνο δεν έχει καμία ελπίδα να επιτύχει τον πολυπόθητο "στόχο", αλλά και ψεύδεται ασύστολα.
* * *
Οσον αφορά το ερώτημα ποιες χώρες θα συμμετέχουν στην πρώτη ομάδα του ΕΥΡΩ είναι χαρακτηριστική η "σύσταση" του Γερμανού καγκελάριου στον Ιταλό πρωθυπουργό Ρ. Πρόντι να μη βιάζεται η Ιταλία "να εισέλθει μαζί μας στην ΟΝΕ το 1998, σας εγγυώμαι ότι το 2002 θα μπείτε σίγουρα" (!). Ο λόγος που δε θέλουν οι Γερμανοί την επέκταση της ζώνης του ΕΥΡΩ "νότια των Αλπεων" είναι ότι το ενιαίο νόμισμα θα είναι ασθενές.
Αν αυτή είναι η μεταχείριση της Ιταλίας από το γαλλογερμανικό άξονα, δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κάποιος ποια μοίρα επιφυλάσσουν στην Ελλάδα.
* * *
Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ
Το Μάρτη, πιθανά, θα επισκεφθεί την Ουάσιγκτον ο Ελληνας πρωθυπουργός
Αν είναι ακριβή, τα όσα δήλωσε χτες, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, τότε θα πρέπει στο εξής να αναμένει κανείς μια εύρυθμη λειτουργία και έναν καλό συντονισμό στο νέο σχήμα του υπουργείου, όπως αυτό διαμορφώθηκε με την υφυπουργοποίηση του Γ. Κρανιδιώτη. Ωστόσο, η διάθεση της Ουάσιγκτον, να προωθήσει διαδικασίες για τη διευθέτηση του Κυπριακού, δημιουργεί τη βεβαιότητα ότι οι τριβές στους κόλπους του υπουργείου Εξωτερικών και της κυβέρνησης θα συνεχιστούν.
Η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Γ. Παπανδρέου κράτησε μιάμιση ώρα και, σύμφωνα με τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού, η συζήτηση περιστράφηκε στην ενδεχόμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, καθώς και στο πρόσφατο ταξίδι του Γ. Παπανδρέου στο Νταβός.
Ο Γ. Παπανδρέου, στις δηλώσεις του, χαρακτήρισε εξαιρετική τη συνεργασία του με τον Θ. Πάγκαλο και διέψευσε τις φήμες περί παραιτήσεώς του. Οσο για τις τριβές που παρατηρούνται στην κυβέρνηση για θέματα εξωτερικής πολιτικής, ο Γ. Παπανδρέου τις απέδωσε σε διαφωνίες επί των χειρισμών, οι οποίες δε δημιουργούν, όπως υποστήριξε, πρόβλημα, αλλά συμβάλλουν στην εξέλιξη του απαραίτητου διαλόγου, ώστε να λαμβάνονται οι σωστές αποφάσεις.
Οι "σωστές αποφάσεις", για τις οποίες μίλησε στη δήλωσή του ο Γ. Παπανδρέου, προφανώς αφορούν στα Ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό, τα οποία βρίσκονται στο επίκεντρο του αμερικανικού ενδιαφέροντος. Οπως είναι γνωστό, η Ουάσιγκτον, με αφετηρία το Κυπριακό, επιδιώκει μια συνολική διευθέτηση των ελληνοτουρκικών διαφορών.
Για το λόγο αυτό, αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον η ανοιχτή πρόσκληση της Ουάσιγκτον προς τον Κ. Σημίτη για επίσκεψη στις ΗΠΑ, η οποία είναι πιθανό να πραγματοποιηθεί στις αρχές Μάρτη.
Πάντως, σύμφωνα με επισημάνσεις κύκλων του υπουργείου Εξωτερικών, μια δεύτερη επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον, μέσα σε ένα χρόνο, δεν μπορεί παρά να αφορά στην ουσία των αμερικανικών προτάσεων για το Κυπριακό και τα Ελληνοτουρκικά. Για το λόγο αυτό, σύμφωνα με τις ίδιες επισημάνσεις, η επίσκεψη Σημίτη στην Ουάσιγκτον θα πραγματοποιηθεί αν υιοθετηθούν επί της αρχής οι αμερικανικές ιδέες.
Στην τελική ευθεία έχει μπει η νέα έκδοση της πρωινής εφημερίδας ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ της Κατερίνας Βελλίδη σε συνεργασία με τον εκδότη της "Αυριανής" Γ. Κουρή, ενώ η διαδικασία της εκκαθάρισης του συγκροτήματος Βελλίδη βρίσκεται σε εξέλιξη, και η ίδια η εκδότρια δεν έχει λογοδοτήσει ακόμη για τα υπέρογκα χρέη της εταιρίας προς τους εργαζόμενους και τις τράπεζες παρά τις δικαστικές αποφάσεις και τις μηνύσεις. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν πάνω από 500 εκατομμύρια από αποζημιώσεις και δεδουλευμένα, υπάρχει δικαστική απόφαση για τη σύλληψη της αλλά η ίδια καταγράφεται από τις αρχές "αγνώστου διαμονής".
Παρ' όλα αυτά, η εφημερίδα με ελαφρά παραλλαγμένο τον τίτλο της σε ΝΕΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, σύμφωνα με πληροφορίες, θα κυκλοφορήσει στις 9 Φεβρουαρίου και θα τυπώνεται στις εγκαταστάσεις του Κουρή στο Νέο Ρύσσιο. Στο μεταξύ οι 300 πρώην εργαζόμενοι του συγκροτήματος και από τις δύο εφημερίδες "Θεσσαλονίκη" και "Μακεδονία" αντιμετωπίζουν με ιδιαίτερη ανησυχία τις εξελίξεις και δηλώνουν αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν την καπηλεία του ονόματος της εφημερίδας αν δεν ολοκληρωθεί η διαδικασία της εκκαθάρισης και δε δοθεί οριστική και ξεκάθαρη λύση τόσο σχετικά με την καταβολή των δεδουλευμένων και των αποζημιώσεων, όσο και στο ζήτημα της επανέκδοσης των δύο εφημερίδων που θα λύσει το πρόβλημα της ανεργίας.
Η παραλυτική ισορροπία την οποία προσπαθούν να κρατήσουν τα κορυφαία στελέχη της ΝΔ οδηγούν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε εξωφρενικές αποφάσεις, όπως αυτήν που συζήτησε χτες η οργανωτική επιτροπή συνεδρίου.
Συγκεκριμένα, η επιτροπή συζήτησε - και κατά τα φαινόμενα θα καταλήξει σήμερα - τα οργανωτικά θέματα του συνεδρίου και σύμφωνα με την καταρχήν συζήτηση ο πρόεδρος του κόμματος θα εκλεγεί την πρώτη (!) μέρα του συνεδρίου και στη συνέχεια το σώμα θα ασχοληθεί με τα πολιτικά θέματα και τα άλλα προβλήματα του κόμματος. Η πρωτοφανής αυτή διαδικασία επιλέχθηκε, σύμφωνα με τους υποστηρικτές της, γιατί μετά την επίλυση του θέματος της προεδρίας το σώμα θα μπορέσει απερίσπαστο να ασχοληθεί με τα άλλα θέματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, με τη ρύθμιση συμφωνεί η πλευρά Σουφλιά επειδή φοβάται ότι εάν οι σύνεδροι παραμείνουν επί ένα τετραήμερο στην Αθήνα θα είναι έκθετοι στις πιέσεις που θα τους ασκήσει ο κομματικός μηχανισμός της Ρηγίλλης.
Οπως έδειξε και η προχτεσινή επεισοδιακή "συνάντηση κορυφής" η πορεία προς το συνέδριο θα είναι γεμάτη αντεγκλήσεις εκατέρωθεν, καθώς αυτό που κυριαρχεί στις σχέσεις των δύο πλευρών είναι η καχυποψία ακόμα και για την παραμικρή κίνηση. Ο Μ. Εβερτ συνεχίζει να δείχνει ότι δεν ασχολείται με τα εσωκομματικά αλλά μόνο με την αντιπολίτευση στην κυβέρνηση, ενώ στελέχη που βρίσκονται κοντά του θεωρούν σίγουρη την επανεκλογή του. Αντίθετα ο Γ. Σουφλιάς συνεχίζει τις επαφές με τα στελέχη του κόμματος και οι συνεργάτες του τονίζουν ότι ήδη το κλίμα έχει αλλάξει και η βάση του κόμματος δε θέλει με τίποτα τον Μ. Εβερτ.
Σε 9,6 δισεκατομμύρια δραχμές ανέρχεται η κρατική οικονομική ενίσχυση, για φέτος, στα δικαιούχα πολιτικά κόμματα. Σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, το ΚΚΕ ενισχύεται το '97 με 724,6 εκατομμύρια δρχ., το ΠΑΣΟΚ με 3,8 δισ. δρχ., η ΝΔ με 3,5 δισ. δρχ., ο ΣΥΝ με 682,8 εκατ. δρχ., το ΔΗΚΚΙ με 623,9 εκατ. δρχ. και η ΠΟΛ. ΑΝ. με 240,7 εκατ. δρχ.