ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Σεπτέμβρη 2003
Σελ. /32
Ξεδιάντροπη παραπλάνηση

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ασφαλώς ο Κ. Σημίτης επιχειρεί να «παραπλανήσει και πάλι» τους «οικονομικά ασθενέστερους», όπως επίσης δεν υπάρχει αμφιβολία ότι «καταφεύγει σε μια απελπισμένη προσπάθεια εξαγοράς συνειδήσεων» και σε «νέο εμπόριο ελπίδας»... Ομως, ο Κ. Καραμανλής, στον οποίο ανήκουν οι παραπάνω κοινότοπες διαπιστώσεις, δεν επιχειρεί να παραπλανήσει και εξαπατήσει τις λαϊκές μάζες, όταν περιγράφει τα προβλήματα και αποκρύπτει τις αιτίες που τα γεννούν και τα θρέφουν, δηλαδή τη νεοφιλελεύθερη πολιτική, που και ο ίδιος στηρίζει; Η απαρίθμηση των «κοινωνικών δεικτών», όπως ότι η Ελλάδα είναι τελευταία στις κρατικές δαπάνες για Παιδεία, Υγεία, ή ότι ένα στα πέντε νοικοκυριά ζει κάτω από το όριο φτώχειας κ.ο.κ., δεν είναι ξεδιάντροπη προπαγάνδα, όταν δε δηλώνεται ευθέως ότι αυτά είναι τα αναπόφευκτα αποτελέσματα της πολιτικής, που και η ΝΔ θα εφάρμοζε αν βρισκόταν στην κυβέρνηση; Ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής δεν ήταν που μόλις προχτές το βράδυ, στη Θεσσαλονίκη, κατήγγειλε τον Κ. Σημίτη ότι «μας αντιγράφει», όχι μόνον επί της ουσίας της εφαρμοζόμενης πολιτικής, αλλά και «επικοινωνιακά»; Αλλά αν η ηγεσία της ΝΔ άφηνε να πέσουν οι μάσκες, πώς θα απευθυνόταν στις λαϊκές μάζες για να υφαρπάξει την ψήφο τους;

Περί παραγωγικότητας

Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα ποτέ δε συμφώνησε με τις γνωστές αντιλήψεις σύνδεσης και καθορισμού των αυξήσεων σε μισθούς και μεροκάματα με την αύξηση της παραγωγικότητας και πολύ καλά κάνει. Μια και συχνά πυκνά, όμως, τόσο οι κυβερνώντες - όπως χτες ο Κ. Σημίτης - όσο και οι δικομματικοί τους εταίροι, αλλά και οι εκπρόσωποι της ολιγαρχίας, λένε και ξαναλένε τα σχετικά με την προαναφερόμενη σύνδεση, σημειώνουμε τα παρακάτω στοιχεία:

Η παραγωγικότητα στην Ελλάδα στη διάρκεια του 2002 αυξήθηκε κατά 4,1%, έναντι 2,8% των ΗΠΑ, 1,2% της ΕΕ και 1,1% της Ιαπωνίας. Επίσης, οι Ελληνες εργαζόμενοι εργάστηκαν την ίδια περίοδο κατά μέσον όρο 1.934 ώρες, ξεπερνώντας τις 1.825 των Αμερικανών και, βέβαια, τις ακόμη λιγότερες των εργαζομένων στην ΕΕ. Τα στοιχεία προέρχονται από την έρευνα του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας του ΟΗΕ, που γίνεται κάθε δύο χρόνια και αποδείχνουν - πέραν πάσης αμφισβήτησης - ότι η παραγωγικότητα στη χώρα μας αυξάνει και, μάλιστα, με αξιοσημείωτα ποσοστά. Χρειάζεται, άραγε, η παράθεση στοιχείων, για να αποδειχθεί ότι τα αποτελέσματα της αύξησης αυτής ωφέλησαν αποκλειστικά και μόνον την ακόμη μεγαλύτερη συσσώρευση κερδών από τις τράπεζες και τις μεγάλες επιχειρήσεις; Δε νομίζουμε. Ολοι οι εργαζόμενοι γνωρίζουν - εξ ιδίας πείρας - ότι έγιναν φτωχότεροι στη διάρκεια της περασμένης χρονιάς.

Τεράστιες ευθύνες

«Στον ίδιο καμβά όσον αφορά τις εργατικές διεκδικήσεις κινούνται κυβέρνηση και Νέα Δημοκρατία. Αυτή είναι η διαπίστωση του προεδρείου της ΓΣΕΕ, μετά και τη σημερινή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κ. Καραμανλή. Είχε προηγηθεί η συνάντηση του Σαββάτου με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη». Αυτά γράφει η χτεσινή «Αυγή» και, εμμέσως πλην σαφώς, ομολογεί τις τεράστιες ευθύνες των δυνάμεων (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΣΥΝ), που συγκροτούν τη σημερινή πλειοψηφία και το προεδρείο της τριτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης. Αν αυτή είναι η εκτίμηση του προεδρείου της ΓΣΕΕ, τότε τι αντιτάσσει και τι κάνει απέναντι στον «ίδιο καμβά», απέναντι στην «άρνηση ή σιωπή ή παραπομπή στις καλένδες των εργατικών διεκδικήσεων» (από τη σχετική δήλωση του αντιπροέδρου της ΓΣΕΕ); Δε χρειάζεται απάντηση. Τη γνωρίζουν οι πάντες. Αλλωστε, η χτεσινή δήλωση του προέδρου της ΓΣΕΕ, που έσπευσε να εκτιμήσει θετικά τα προεκλογικά ψίχουλα της κυβέρνησης, δεν αφήνει την παραμικρή αμφιβολία...

Το αξιοσημείωτο...

Ανακοίνωση για την επέτειο της «3ης Σεπτέμβρη», εξέδωσε χτες ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Μ. Χρυσοχοΐδης. Το αξιοσημείωτο δεν είναι ότι στη δισέλιδη ανακοίνωση η λέξη «σοσιαλιστές» υπάρχει μια φορά όλο κι όλο. Το αξιοσημείωτο για το νέο γραμματέα του ΠΑΣΟΚ είναι ότι η λέξη «ΗΠΑ» δεν υπάρχει ...καμία φορά!

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Στο συλλαλητήριο στη ΔΕΘ

Μέχρι χτες, ήταν ανάγκη η εργατική τάξη, ο λαός και η νεολαία της Θεσσαλονίκης να συμμετέχουν σύσσωμοι στις διήμερες αγωνιστικές κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ και της ΠΑΣΥ, στη Θεσσαλονίκη, στις 6 και 7 του Σεπτέμβρη. Σήμερα, τούτη η ανάγκη γίνεται καθήκον. Οι «κοινωνικές» εξαγγελίες, που έκανε χτες ο πρωθυπουργός, εξηγούν το πώς η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αντιλαμβάνεται τις ανάγκες του εργαζόμενου λαού, πώς τις ιεραρχεί και πώς τις αντιμετωπίζει.

Αφού χρόνια σταυρώνει τους εργαζόμενους, έρχεται, προεκλογικά, να το παίξει ελεήμων. Ελπίζει πως αυτό θα αποτελέσει σωσίβιο σωτηρίας για την πολιτική της, τις επιλογές της ΕΕ των μονοπωλίων, την πολιτική ενίσχυσης του μεγάλου κεφαλαίου. Γνωρίζει πως το σύνολο της εργατικής τάξης, της αγροτιάς, των μικρομεσαίων, των συνταξιούχων, της νεολαίας, το σύνολο του λαού τσακίζεται κάθε μέρα για την επιβίωση. Ξέρει ότι αν δε δώσει σήμερα λίγα ψίχουλα, η οργή θα μεγαλώνει και η αγανάκτηση θα γίνεται δύναμη αγώνα και ανατροπής.

Κομπάζει για τα αποτελέσματα της πολιτικής της. Μόνο που διαβάζει τα νούμερα από την ανάποδη ή απλά επιβεβαιώνει τη ρήση «στην Ελλάδα ευημερούν οι αριθμοί και υποφέρουν οι εργαζόμενοι». Δηλώνει πως μειώθηκε η ανεργία. Και μένουν άναυδοι οι 500.000 άνεργοι, οι χιλιάδες νέοι που υποαπασχολούνται με μεροκάματα πείνας χωρίς ασφαλιστικά δικαιώματα και βλέπουν πως κάθε μέρα προστίθενται κι άλλοι στη στρατιά της φτώχειας. Δηλώνει πως οι μικροπαροχές, που εξάγγειλε, οδηγούν στη «σύγκλιση» εισοδημάτων με τους λαούς της ΕΕ. Σύγκλιση στη φτώχεια, και όχι ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών, αυτών που παράγουν τον πλούτο που καρπώνεται η ολιγαρχία.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός ρίχνει και το σπόρο της αντιπαράθεσης, δηλώνοντας πως θα ανταμείψει τους «άξιους», όσους δουλεύουν περισσότερο. Αυτό είναι το νέο εφεύρημα. Λες και η εκμετάλλευση θα γίνει πιο υποφερτή και η φτώχεια θα εξαφανιστεί. Αυτή η πολιτική, που γεννά προκλητικά κέρδη για το μεγάλο κεφάλαιο, αυξάνει την εκμετάλλευση, τη φτώχεια και τα αδιέξοδα, πυροδοτεί πολέμους, δεν μπορεί να υπηρετήσει τις ανάγκες και τα συμφέροντα του εργαζομένων.

Γι' αυτό απαιτείται η όξυνση της αντιπαράθεσης, η καταδίκη των πολιτικών ηγεσιών (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ), που υπηρετούν την πολιτική του κεφαλαίου και καλούν το λαό να βγάλει μόνος του τα μάτια του, προσκυνώντας τους εκμεταλλευτές του, αλλά και του ΣΥΝ, που δε ζητά τίποτα περισσότερο από λίγο περισσότερη «ελεημοσύνη», για την ποθητή «σύγκλιση». Απαιτείται συσπείρωση στη γραμμή της ταξικής πάλης. Γι' αυτό η παλλαϊκή συμμετοχή στις διήμερες αγωνιστικές κινητοποιήσεις, που οργανώνουν το ΠΑΜΕ και η ΠΑΣΥ με αφορμή τα εγκαίνια της ΔΕΘ, αποτελεί καθήκον όλων όσοι πλήττονται από την αντιλαϊκή πολιτική και θέλουν να ανοίξουν το δρόμο για την ανατροπή της.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ