Το θέμα, όμως, δεν είναι απλά να γίνεται ένα «παιχνίδι» με τα όρια των ρύπων, αφού - εκτός του ότι είναι ανεπίτρεπτο να υπάρχει έστω και ένα ίχνος επικίνδυνης ουσίας στο πόσιμο νερό - θα υπάρχουν πάντα κάποιοι να αμφισβητούν τα οποιαδήποτε όρια. Εκείνο που απαιτείται είναι η κατάργηση του μοντέλου ανάπτυξης που ακολουθούν οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και ως προτεραιότητα και στρατηγική έχει την καπιταλιστική κερδοφορία. Διότι αυτή η πολιτική είναι που εκτρέφει την ασυδοσία των επιχειρηματιών - όπως στην περίπτωση του Ασωπού - να μολύνουν, να καταστρέφουν και να υποθηκεύουν την υγεία των κατοίκων. Και κάτι τέτοιο, ασφαλώς, μόνο η πάλη του λαού μπορεί να επιβάλει...
ΥΓ: Μας έκανε εντύπωση επίσης που ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κατά τις προχτεσινές δηλώσεις του για τον καθαρισμό του Ασωπού, δεν είπε κουβέντα για την αναγκαιότητα παροχής καθαρού νερού από την ΕΥΔΑΠ, προς τους κατοίκους των περιοχών που ανιχνεύτηκε το καρκινογόνο εξασθενές χρώμιο, παρότι το υπουργείο του εποπτεύει τη συγκεκριμένη επιχείρηση. Προέχει, τελικά, τόσο πολύ για την κυβέρνηση η κερδοφορία των ιδιωτών μετόχων της από την υγεία του λαού;
Τα κρούσματα της φυματίωσης στα σχολεία του Χαλανδρίου αποκάλυψαν, για μια ακόμη φορά, τη γύμνια της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) στη χώρα μας. Ιδιαίτερα, αποκαλύπτουν την εγκατάλειψη στην τύχη τους ιδιαίτερων πληθυσμών, όπως οι Τσιγγάνοι και οι μετανάστες που δεν έχουν καμία ασφαλιστική κάλυψη.
Εκτός απ' τη γύμνια, αναδεικνύονται και οι επιπτώσεις της πολυδιάσπασης της υπάρχουσας ΠΦΥ: Να παρέχεται, δηλαδή, από διάφορους φορείς και κυρίως ιδιώτες ή να εκχωρείται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, για να ενισχύονται οι ιδιώτες. Αυτά τους νοιάζουν και όχι οι δωρεάν παροχές υπηρεσιών Υγείας και η πρόληψη.
Ετσι, με αφορμή τα κρούσματα στο Χαλάνδρι, άρχισε ένας χαρτοπόλεμος μεταξύ του υπουργείου Υγείας και της Νομαρχίας Αθηνών για το ποιος ήταν υποχρεωμένος να κάνει τους εμβολιασμούς στους Τσιγγάνους: Το υπουργείο Υγείας - με την επικούρηση του Κέντρου Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) και εθελοντικών οργανώσεων - ή η Νομαρχία με την επικούρηση του ΚΕΕΛΠΝΟ;
Καταδεικνύεται, δηλαδή, πόσο σωστή είναι η θέση του ΚΚΕ για την ανάπτυξη της ΠΦΥ στα πλαίσια ενός ενιαίου δημόσιου συστήματος, που θα δίνει έμφαση στην πρόληψη, θα έχει ως επίκεντρο το Κέντρο Υγείας (αστικού ή αγροτικού τύπου), με τον οικογενειακό γιατρό και όλες τις απαραίτητες ειδικότητες και θα παρέχει δωρεάν υπηρεσίες Υγείας. Η θέση του ΚΚΕ αποκτά ακόμα μεγαλύτερη επικαιρότητα, καθώς ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος ανακοίνωσε ότι αιχμή του δόρατος των μεταρρυθμίσεων στην Υγεία θα είναι το νομοσχέδιο για την ΠΦΥ, που θα κατατεθεί μέσα στον Οκτώβρη...
Τελευταία παρουσιάζονται συνεχώς αυξανόμενα τα κρούσματα από ασθένειες που παλιότερα ή είχαν εξαφανιστεί ή είχαν περιοριστεί στο ελάχιστο στις λεγόμενες «αναπτυγμένες χώρες».
Για την έξαρση των παλιών νοσημάτων είχε προειδοποιήσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ως «συνέπεια της κατάρρευσης των κομμουνιστικών καθεστώτων», όπως έλεγε για τις ανατροπές στις τότε σοσιαλιστικές χώρες. Τα συστήματα Υγείας σε αυτά τα καθεστώτα, υπογράμμιζε τότε ο ΠΟΥ, ήταν κρατικά με καθολική κάλυψη και - ιδιαίτερα σε πρωτοβάθμιο επίπεδο - παρείχαν επαρκή πρόληψη στον πληθυσμό.
Ολα αυτά έγιναν καπνός μετά τις ανατροπές στις σοσιαλιστικές χώρες. Η πλημμυρίδα απ' τους ακάλυπτους πια μετανάστες δεν αφήνει ανέπαφη και τη χώρα μας.
Οι άνθρωποι - που, συνήθως, δουλεύουν ανασφάλιστοι και για ένα κομμάτι ψωμί - δε φταίνε σε τίποτε για την απογύμνωσή τους από δικαιώματα και αγαθά που κάποτε ήταν υποχρέωση των λαϊκών κυβερνήσεών τους. Τα επισημαίνουμε, γιατί πρέπει να υπογραμμίζονται, πρωτίστως, οι κοινωνικές αιτίες κάποιων φαινομένων, που δε διακρίνονται πάντα εύκολα.