Το Σάββατο 4 Ιούνη | Θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας
Η εκδήλωση για τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 4 Ιούνη, στις 10 π.μ., με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα. Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα.
Οι αναχωρήσεις για την Ανάφη έχουν ως εξής:
Παρασκευή 3 Ιούνη από το λιμάνι του Πειραιά στις 9 μ.μ.
Σάββατο 4 Ιούνη από το λιμάνι Αθηνιού της Σαντορίνης στις 7.30 π.μ.
Η αποχώρηση από την Ανάφη θα γίνει το βράδυ του Σαββάτου 4 Ιούνη στις 11.30 μ.μ.
Δηλώσεις συμμετοχής γίνονται μέσω των Κομματικών Οργανώσεων.
Η Ανάφη πέρασε στην Ιστορία ως ένας από τους πρώτους τόπους εξορίας, όπως λειτούργησε από το 1924 έως το 1943 και από το 1946 έως το 1948. Συγκεκριμένα, άρχισε να χρησιμοποιείται από το 1925 ως τόπος εξορίας μελών και στελεχών του ΚΚΕ, εργατών, αγροτών, νεολαίων και άλλων αγωνιστών. Ηταν μια περίοδος που εντάθηκε η καταστολή του αστικού κράτους ενάντια στο ΚΚΕ και στο εργατικό - λαϊκό κίνημα, με τη δικτατορία Πάγκαλου. Ο αριθμός των εξόριστων πολλαπλασιάστηκε μετά το «Ιδιώνυμο» της κυβέρνησης Βενιζέλου το 1929, που ποινικοποίησε την κομμουνιστική ιδεολογία και δράση. Στην αρχική δε περίοδο της δικτατορίας Μεταξά, στα χρόνια 1936 - 1938, οι εξόριστοι στην Ανάφη έφτασαν τους 750.
Το 1941, 220 εξόριστοι παραδόθηκαν από τις ελληνικές κρατικές αρχές στις φασιστικές δυνάμεις κατοχής. Ακολούθησαν 8 μήνες απερίγραπτης πείνας και τιτάνιας προσπάθειας των εξόριστων για να την αντέξουν. Πολλοί μεταφέρθηκαν σε άλλα κάτεργα και τελικά οδηγήθηκαν σε τόπους εκτέλεσης, στο Κούρνοβο, στο στρατόπεδο «Παύλου Μελά», στην Καισαριανή, με μαρτυρίες να αναφέρουν ότι από τους 200 εκτελεσθέντες κομμουνιστές την 1η Μάη 1944 οι 70 είχαν περάσει από την Ανάφη.Το 1947, έναν χρόνο μετά την επαναλειτουργία του νησιού ως τόπου εξορίας, στην Ανάφη κρατούνταν 262 εξόριστοι, ανάμεσά τους 30 γυναίκες και 2 παιδιά. Στο νησί εξορίστηκαν μια σειρά από στελέχη του ΚΚΕ: Ηλέκτρα Αποστόλου, Δημήτρης Γληνός, Βασίλης Μπαρτζιώτας, Αδάμ Μουζενίδης, Γιώργος Σιάντος, Κώστας Θέος, Κώστας Βαρουξής κ.ά.
Η επίσκεψη στις 4 Ιούνη είναι μέρος της υπόσχεσης ότι η θυσία και ο αγώνας των εξόριστων και των χιλιάδων ακόμα αγωνιστών δεν θα ξεχαστούν, ότι αποτελούν παράδειγμα για την πάλη στο σήμερα, στον αγώνα για την κοινωνία της πραγματικής ελευθερίας, τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό.
Τη διοργανώνουν η ΚΕ του ΚΚΕ και η οικογένεια του μεγάλου ερμηνευτή, τη Δευτέρα 30 Μάη στο γήπεδο του Πανιωνίου στη Νέα Σμύρνη
Τιμή εισιτηρίου 12 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων ηλεκτρονικά στο ticketservices.gr.
Προσκλήσεις διατίθεται από τις Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.
Σπουδαία ονόματα του ελληνικού τραγουδιού θα ανέβουν στη σκηνή και θα ερμηνεύσουν τραγούδια πολλών σημαντικών Ελλήνων συνθετών και στιχουργών, που έχουν μείνει ανεξίτηλα χαραγμένα στις καρδιές των ανθρώπων του λαού χάρη στη μοναδική, δωρική φωνή του Δημήτρη Μητροπάνου που τα σφράγισε, περνώντας τα στην Ιστορία του ελληνικού τραγουδιού.
Η Πέγκυ Ζήνα, ο Παντελής Θαλασσινός, ο Βαγγέλης Κορακάκης, ο Λάκης Παπαδόπουλος, ο Μίλτος Πασχαλίδης, ο Γιώργος Σαμπάνης και ο Κώστας Τριανταφυλλίδης, πλαισιωμένοι από την ορχήστρα που συνόδευε τον Δημήτρη Μητροπάνο, θα μας θυμίσουν τα τραγούδια του και θα αποτίσουν φόρο τιμής σε έναν μοναδικό άνθρωπο και καλλιτέχνη. Την παρουσίαση, τη σκηνοθεσία και την επιμέλεια της συναυλίας έχει αναλάβει ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης, την καλλιτεχνική επιμέλεια ο Γιάννης Παπαζαχαριάκης και την ηχοληψία ο στενός συνεργάτης του Δημήτρη Μητροπάνου, Δημήτρης Ευαγγελάτος.
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα επισκεφτεί τη Βόρεια Εύβοια την Παρασκευή 20 Μάη. Το πρόγραμμα της επίσκεψης περιλαμβάνει:
- Στις 19.00 συνάντηση με μαζικούς φορείς της περιοχής, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Μαντουδίου.
- Στις 20.30 ομιλία σε πολιτική συγκέντρωση στην πλατεία Μαντουδίου.
Ο Π. Σ. προσφέρει 500 ευρώ για το Μνημείο στην Ανάφη.
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σήμερα Τετάρτη στις 6.15 μ.μ. θα συναντηθεί στη Βουλή με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Τίνι Κοξ.