ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Φλεβάρη 2006
Σελ. /40
Ο απολογισμός

Γρηγοριάδης Κώστας

Ασφαλτόστρωση δρόμων μήκους αρκετών χιλιομέτρων, ανάπλαση δεκάδων πλατειών, φύτευση χιλιάδων δέντρων, δημιουργία χιλιάδων ραμπών για άτομα με αναπηρίες, βάψιμο προσόψεων, απόκτηση ελεύθερων χώρων, πρόγραμμα ανακύκλωσης, κλπ. Κι από κοντά, σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης, πρόγραμμα εθελοντισμού, δημιουργία οργανισμού τουριστικής και οικονομικής ανάπτυξης, ενίσχυση της δημοτικής αστυνομίας κλπ. Τα παραπάνω αποτελούν τον απολογισμό, που παρουσίασε προχτές η δήμαρχος Αθηναίων, Ντόρα Μπακογιάννη, στη σχετική φιέστα στο Μέγαρο Μουσικής. Κι αν αναρωτιέστε, πού βρίσκονται τα πρώτα, αφού το μόνο που έχει γίνει αισθητό στους δημότες της Αθήνας είναι η τσουχτερή αύξηση των δημοτικών τελών, σας πληροφορούμε, ότι «πίσω έχει η αχλάδα την ουρά». Μπορεί, η κ. Μπακογιάννη, να εγκαταλείπει τον δημαρχιακό θώκο, για να αναλάβει κάποιο υπουργείο, αλλά αφήνει πίσω της το τεράστιο δάνειο, που έχει συνάψει, καταχρεώνοντας το δήμο για αρκετές τετραετίες. Οσο για τα δεύτερα, αφορούν, είτε στην εξυπηρέτηση συμφερόντων και των πολυκαταστημάτων του κέντρου (ελεγχόμενη στάθμευση και οργανισμός τουριστικής ανάπτυξης), είτε στο μεγαλύτερο ξεζούμισμα των εργαζομένων (εθελοντισμός = απλήρωτη εργασία), είτε στην ενίσχυση των κατασταλτικών μηχανισμών (δημοτική αστυνομία).

Κατά τ' άλλα, οι εργαζόμενοι - δημότες της Αθήνας συνεχίζουν να ζουν σε μια πόλη, που γίνεται συνεχώς λιγότερο ανθρώπινη, έχοντας μόνιμη συντροφιά τα χαμηλά μεροκάματα και τις συντάξεις πείνας, την ανασφάλεια και αβεβαιότητα της ανεργίας και των απολύσεων, τις υποβαθμιζόμενες συνεχώς υπηρεσίες Υγείας και Παιδείας, την ανύπαρκτη Πρόνοια, κλπ. κλπ.

Ποιοι είναι οι αδιόρθωτοι...

«Παραμένουν αδιόρθωτοι και αρνούνται να αντιληφθούν ό,τι ξέρει όλος ο λαός, ό,τι έμαθε μέσα από επώδυνες εμπειρίες. Οτι οι δικτατορίες αποτρέπονται με πρώτη προϋπόθεση τη μεγάλη, πλατιά ενότητα, όταν οι πολιτικές δυνάμεις, κυρίως της αριστεράς, προτάσσουν συνειδητά το στόχο αυτόν». Αυτά μας καταλογίζει σε σχόλιό της η χτεσινή «Αυγή», με αφορμή πρόσφατο άρθρο του «Ρ» με τίτλο «Κύρκος αδιόρθωτος...», που αναφερόταν σε δηλώσεις του τελευταίου, σχετικά με την περίοδο της δεκαετίας του 1960.

Τα πράγματα, όμως, δεν έχουν έτσι, ακόμη κι αν θεωρηθεί, ως πρώτη προϋπόθεση η «μεγάλη, πλατιά ενότητα» και όχι, για παράδειγμα, η πρόβλεψη και η εκτίμηση του κινδύνου δικτατορίας. Το κρίσιμο ζήτημα, πάντως, σ' αυτές τις περιπτώσεις - π.χ. στην περίοδο πριν το 1967 - δεν είναι η έτσι κι αλλιώς αυτονόητη για τους κομμουνιστές επιδίωξη της μεγαλύτερης δυνατής ενότητας, αλλά με ποιο προσανατολισμό και συγκεκριμένο περιεχόμενο θα γίνει αυτό, ώστε να εμπνεύσει, να συσπειρώσει και να κινητοποιήσει τους εργαζόμενους και το λαό, να ενισχύσει τις δημοκρατικές ελευθερίες και δικαιώματά του, να αποκρούσει τον κίνδυνο της όποιας δικτατορικής εκτροπής και να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τους παράγοντες που την εκτρέφουν.

Για τα υπόλοιπα, παραπέμπουμε την «Αυγή» ακόμη και σε αστούς ιστορικούς και πολιτικούς, οι οποίοι παραδέχονται ότι η νομιμοποίηση του ΚΚΕ ήταν ένα κρίσιμο ζήτημα δημοκρατίας και ώριμο για να λυθεί εκείνη την περίοδο.

... και η ουσία της υπόθεσης

Προφανώς, όμως, όλα όσα αναφέρονται στο προηγούμενο σχόλιο είναι «ψιλά» γράμματα για την «Αυγή». Τόσο «ψιλά», ώστε να «ξεχνά» και τα ιστορικά γεγονότα εκείνης της περιόδου. Οπως το γεγονός, πως υπήρξε τότε «ενωτική πολιτική» της ΕΔΑ έναντι της Ενωσης Κέντρου, αλλά μην έχοντας το σωστό πολιτικό προσανατολισμό και περιεχόμενο, μετέτρεψε την πρώτη σε «ουρά» της δεύτερης, με αρνητικές συνέπειες στην ανάπτυξη και παρέμβαση του λαϊκού κινήματος στις εξελίξεις εκείνης της περιόδου και, βέβαια, χωρίς να αποτρέψει τη δικτατορία.

Και για να ξανάρθουμε στις επίμαχες δηλώσεις του Λ. Κύρκου. Πέρα από τις ιστορικές ανακρίβειες, εκφράζουν ουσιαστικά την αρνητική άποψή του στο θεμελιακό ζήτημα της αναγκαιότητας ύπαρξης και δράσης του ΚΚΕ, ως επαναστατικής πολιτικής πρωτοπορίας της εργατικής τάξης. Αποψη, που την έχει πολλές δεκαετίες τώρα και την έχει υπερασπιστεί με κάθε τρόπο και μέσο, είτε όταν βρισκόταν στο ΚΚΕ, είτε αργότερα. Αλλωστε, δεν είναι λίγες οι φορές, που έβαλε «πλάτη» σε προσπάθειες διάλυσης του ΚΚΕ, με τελευταία την περίοδο 1990 - '91. Προφανώς, όμως, η αντίληψη αυτή δεν αφορά μόνο τον Λ. Κύρκο. Εχει διαποτίσει - στον έναν ή άλλο βαθμό - τόσο τον ΣΥΝ, όσο και την «Αυγή»...

Θράσος απύθμενο!

Ακόμη και «κόντρα» μεταξύ του ΥΠΕΧΩΔΕ και της δημάρχου Αθηναίων Ντ. Μπακογιάννη τροφοδότησε ο απολογισμός της τελευταίας για τα πεπραγμένα της στο Δήμο. Οχι βέβαια για τις πραγματικές ανακρίβειες και συνειδητές παραλείψεις που περιλάμβανε ο έτσι κι αλλιώς πλούσιος αντιλαϊκός αυτός απολογισμός.

Οι παράγοντες του ΥΠΕΧΩΔΕ καταλόγιζαν στην δήμαρχο ότι δεν είπε ένα «ευχαριστώ» προς το υπουργείο, που ήταν ο ...«Μέγας Χορηγός του Δήμου - και επί ΠΑΣΟΚ και επί ΝΔ - και δαπάνησε πάνω από 100 εκατ. ευρώ για αναπλάσεις των μεγάλων πλατειών όπως του Συντάγματος, Κολωνακίου, Κουμουνδούρου, Εξαρχείων, Ομονοίας, Αργεντινής κ.ά.».

Εμείς τι να πούμε; Εχουν και οι δύο το θράσος να τσακώνονται κιόλας για έργα που αντί να αυξήσουν το πράσινο μιας πόλης σαν την Αθήνα που ασφυκτιά στο νέφος, το περιόρισαν, όπως στις προαναφερόμενες πλατείες. Εχουν το απύθμενο θράσος να υπερηφανεύονται για δήθεν αναπλάσεις, όταν δεκάδες ελεύθεροι χώροι, όπως του Θων, το Ελληνικό, το Γουδί και ο Ελαιώνας, παραδίδονται βορά στην κερδοσκοπία του μεγάλου κεφαλαίου και στην ασύδοτη τσιμεντοποίηση!

Αίσχος πια. Και ο «μαυρογιαλουρισμός» έχει και τα όριά του...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Θέλουν αμόρφωτα και φτηνά τα παιδιά

Ολες σχεδόν οι εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις των τελευταίων χρόνων συνοδεύονταν από μεγαλόστομες διακηρύξεις των εκάστοτε κυβερνήσεων για την «τεχνική» εκπαίδευση, από υποσχέσεις για αναβάθμισή της και για μετατροπή της σε ισότιμο πυλώνα του εκπαιδευτικού συστήματος. Η ιστορία (ή, καλύτερα θα μπορούσαμε να πούμε η απάτη!) επαναλαμβάνεται και τώρα, που η κυβέρνηση της ΝΔ είναι έτοιμη να προχωρήσει στη μετατροπή των ΤΕΕ σε Τεχνικά Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑΛ) και επιπλέον να δημιουργήσει δίχρονες Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ). Για άλλη μια φορά όμως, κάτω από τις υποσχέσεις περί «αναβάθμισης», κρύβεται η προσπάθεια για μεγαλύτερη στροφή των μαθητών προς τη χαμηλού επιπέδου κατάρτιση.

Η κυβέρνηση διαλέγει ωραία λόγια για να πλασάρει τα Τεχνικά Λύκεια, υπόσχεται μαθήματα γενικής παιδείας και δυνατότητα πρόσβασης στην ανώτατη εκπαίδευση. Στόχος της είναι να κάνει τα Τεχνικά Λύκεια πιο ελκυστικά απ' ό,τι είναι σήμερα τα ΤΕΕ, για να τα επιλέγουν περισσότεροι μαθητές. Στις ανεπτυγμένες καπιταλιστικά χώρες της ΕΕ, η αναλογία των μαθητών γενικής και τεχνικής εκπαίδευσης γέρνει σοβαρά υπέρ της δεύτερης και στόχος της κυβέρνησης είναι να φτάσει και η χώρα μας σ' αυτά τα επίπεδα εγκατάλειψης της ολόπλευρης γενικής παιδείας.

Η ώθηση των νέων στα ΕΠΑΛ (όπως και τώρα στα ΤΕΕ ή παλιότερα στα ΤΕΛ), είναι ώθηση σε μια χαμηλότερου επιπέδου εκπαίδευση κι αυτό, όχι γιατί η τεχνική εκπαίδευση είναι εξ ορισμού υποδεέστερη, αλλά γιατί η κυρίαρχη πολιτική την υποβαθμίζει, με στόχο να την παρέχει στους πολλούς, στη μεγάλη μάζα των παιδιών της εργατικής τάξης τα οποία - αυτό είναι απόλυτα ξεκάθαρο - δεν τα θέλει μορφωμένα. Γι' αυτό και είτε λέγονται ΤΕΛ, είτε ΤΕΕ, είτε ΕΠΑΛ, τα σχολεία της τεχνικής εκπαίδευσης φτιάχνονται για να παρέχουν χαμηλού επιπέδου κατάρτιση σε παιδιά που σπρώχνονται προς τα εκεί χωρίς να προλάβουν να ολοκληρώσουν τη βασική μόρφωσή τους. Με άλλα λόγια, όσο η δευτεροβάθμια εκπαίδευση θα είναι χωρισμένη σε γενική και τεχνική, με όποιους πειραματισμούς κι όποιο «κουστούμι» κι αν αυτό πλασάρεται, η τεχνική εκπαίδευση θα παραμένει υποβαθμισμένη, θα «εγκλωβίζει» τους μαθητές της μακριά από την ολόπλευρη μόρφωση πριν καν φτάσουν στα 18 τους χρόνια.

Ομως η επαγγελματική εκπαίδευση είναι στην πραγματικότητα μια πολύ σοβαρή υπόθεση για να την υποβαθμίζουν, να την τσαλαπατούν με τέτοιο τρόπο οι κυβερνήσεις είτε της ΝΔ, είτε του ΠΑΣΟΚ, για να την υποβιβάζουν σε κατάρτιση με ημερομηνία λήξης, που δεν εξασφαλίζει ούτε καν επαγγελματική προοπτική. Γι' αυτό και μόνη απάντηση στις φανφάρες περί «αναβάθμισης» των Τεχνικών Λυκείων, είναι η απαίτηση για ολόπλευρη εκπαίδευση όλων των παιδιών του λαού μέσα από ένα Ενιαίο Δωδεκάχρονο Βασικό Υποχρεωτικό Σχολείο, δημόσιο και δωρεάν. Μετά από αυτό το σχολείο, που και θα μορφώνει ουσιαστικά και θα διαπλάθει τις προσωπικότητες των νέων ανθρώπων μέχρι τα 18 τους χρόνια, έχει θέση η επαγγελματική εκπαίδευση, για τις ειδικότητες που δεν απαιτείται ανώτατη παιδεία, μέσα από ένα σύστημα Δημόσιων Ειδικών Επαγγελματικών Σχολών, υψηλού επιπέδου κι όχι φθηνής κατάρτισης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ