Παρασκευή 10 Φλεβάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Θέλουν αμόρφωτα και φτηνά τα παιδιά

Ολες σχεδόν οι εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις των τελευταίων χρόνων συνοδεύονταν από μεγαλόστομες διακηρύξεις των εκάστοτε κυβερνήσεων για την «τεχνική» εκπαίδευση, από υποσχέσεις για αναβάθμισή της και για μετατροπή της σε ισότιμο πυλώνα του εκπαιδευτικού συστήματος. Η ιστορία (ή, καλύτερα θα μπορούσαμε να πούμε η απάτη!) επαναλαμβάνεται και τώρα, που η κυβέρνηση της ΝΔ είναι έτοιμη να προχωρήσει στη μετατροπή των ΤΕΕ σε Τεχνικά Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑΛ) και επιπλέον να δημιουργήσει δίχρονες Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ). Για άλλη μια φορά όμως, κάτω από τις υποσχέσεις περί «αναβάθμισης», κρύβεται η προσπάθεια για μεγαλύτερη στροφή των μαθητών προς τη χαμηλού επιπέδου κατάρτιση.

Η κυβέρνηση διαλέγει ωραία λόγια για να πλασάρει τα Τεχνικά Λύκεια, υπόσχεται μαθήματα γενικής παιδείας και δυνατότητα πρόσβασης στην ανώτατη εκπαίδευση. Στόχος της είναι να κάνει τα Τεχνικά Λύκεια πιο ελκυστικά απ' ό,τι είναι σήμερα τα ΤΕΕ, για να τα επιλέγουν περισσότεροι μαθητές. Στις ανεπτυγμένες καπιταλιστικά χώρες της ΕΕ, η αναλογία των μαθητών γενικής και τεχνικής εκπαίδευσης γέρνει σοβαρά υπέρ της δεύτερης και στόχος της κυβέρνησης είναι να φτάσει και η χώρα μας σ' αυτά τα επίπεδα εγκατάλειψης της ολόπλευρης γενικής παιδείας.

Η ώθηση των νέων στα ΕΠΑΛ (όπως και τώρα στα ΤΕΕ ή παλιότερα στα ΤΕΛ), είναι ώθηση σε μια χαμηλότερου επιπέδου εκπαίδευση κι αυτό, όχι γιατί η τεχνική εκπαίδευση είναι εξ ορισμού υποδεέστερη, αλλά γιατί η κυρίαρχη πολιτική την υποβαθμίζει, με στόχο να την παρέχει στους πολλούς, στη μεγάλη μάζα των παιδιών της εργατικής τάξης τα οποία - αυτό είναι απόλυτα ξεκάθαρο - δεν τα θέλει μορφωμένα. Γι' αυτό και είτε λέγονται ΤΕΛ, είτε ΤΕΕ, είτε ΕΠΑΛ, τα σχολεία της τεχνικής εκπαίδευσης φτιάχνονται για να παρέχουν χαμηλού επιπέδου κατάρτιση σε παιδιά που σπρώχνονται προς τα εκεί χωρίς να προλάβουν να ολοκληρώσουν τη βασική μόρφωσή τους. Με άλλα λόγια, όσο η δευτεροβάθμια εκπαίδευση θα είναι χωρισμένη σε γενική και τεχνική, με όποιους πειραματισμούς κι όποιο «κουστούμι» κι αν αυτό πλασάρεται, η τεχνική εκπαίδευση θα παραμένει υποβαθμισμένη, θα «εγκλωβίζει» τους μαθητές της μακριά από την ολόπλευρη μόρφωση πριν καν φτάσουν στα 18 τους χρόνια.

Ομως η επαγγελματική εκπαίδευση είναι στην πραγματικότητα μια πολύ σοβαρή υπόθεση για να την υποβαθμίζουν, να την τσαλαπατούν με τέτοιο τρόπο οι κυβερνήσεις είτε της ΝΔ, είτε του ΠΑΣΟΚ, για να την υποβιβάζουν σε κατάρτιση με ημερομηνία λήξης, που δεν εξασφαλίζει ούτε καν επαγγελματική προοπτική. Γι' αυτό και μόνη απάντηση στις φανφάρες περί «αναβάθμισης» των Τεχνικών Λυκείων, είναι η απαίτηση για ολόπλευρη εκπαίδευση όλων των παιδιών του λαού μέσα από ένα Ενιαίο Δωδεκάχρονο Βασικό Υποχρεωτικό Σχολείο, δημόσιο και δωρεάν. Μετά από αυτό το σχολείο, που και θα μορφώνει ουσιαστικά και θα διαπλάθει τις προσωπικότητες των νέων ανθρώπων μέχρι τα 18 τους χρόνια, έχει θέση η επαγγελματική εκπαίδευση, για τις ειδικότητες που δεν απαιτείται ανώτατη παιδεία, μέσα από ένα σύστημα Δημόσιων Ειδικών Επαγγελματικών Σχολών, υψηλού επιπέδου κι όχι φθηνής κατάρτισης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ