Δε διακρίνεται καμιά δυνατότητα ουσιαστικής εξόδου από την πολύ βαθιά κρίση που μαστίζει τη χώρα. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπ. Κλίντον "ήρθε, είδε και απήλθε" ή αλλιώς "έκανε ένα πέρασμα..." μέσα στη βδομάδα, όπου φάνηκε ότι το μόνο που τον ενδιέφερε ήταν να επιβεβαιώσει την καταστρεπτική διαδικασία των λεγόμενων μεταρρυθμίσεων. Πρόκειται για την πολιτική του ΔΝΤ και των άλλων ιμπεριαλιστικών μηχανισμών, που στην ουσία ευθύνεται για τη σημερινή κατάσταση στη μεγάλη αυτή χώρα. Και οι άλλοι ηγέτες της Δύσης, με παραλλαγές, σύμφωνα με τα ειδικά συμφέροντα και ρόλους, σε κάθε τους δήλωση επιθυμούν ακριβώς να βεβαιώσουν αυτή την καταστρεπτική πορεία που θα τους δώσει την ευκαιρία καταλήστευσης των πλουτοπαραγωγικών πηγών. Ανάμεσά τους οι Γερμανοί κυβερνώντες δείχνουν ένα αυξημένο ενδιαφέρον που πηγάζει ακριβώς στα ειδικά συμφέροντα που έχουν αναπτύξει τα τελευταία χρόνια. Αυτός ο ταυτόχρονος ανταγωνισμός - συμφωνία των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για το άρμεγμα του πλούτου της χώρας και την ταυτόχρονη εξασφάλιση πολιτικής επιρροής, εκφράζεται στις διάφορες δυνάμεις που ασκούν τα τελευταία χρόνια την εξουσία στη χώρα. Αυτές οι δυνάμεις κατά περίπτωση συγκρούονται ή συμμαχούν πολλές φορές σαν απευθείας προέκταση των διαφορετικών συμφερόντων και σχεδίων που εκφράζουν. Ετσι οι "φαινομενικά" αψυχολόγητες αλλαγές προσώπων στις κυβερνητικές θέσεις αντανακλούν αλλαγές ή παραλλαγές των ιμπεριαλιστικών σχεδίων και άλλων συμφερόντων του κεφαλαίου. Αλλες φορές πάλι πρόκειται για απλούς ελιγμούς ώστε να διατηρηθεί η εξουσία στις δυνάμεις που υπηρετούν τον γενικό στόχο προώθησης της πολιτικής της καπιταλιστικής παλινόρθωσης. Στην άλλη πλευρά βρίσκεται ο λαός που πληρώνει τις συνέπειες της παρατεταμένης κρίσης.
Ο Β. Τσερνομίρντιν, εκλεκτός, κατόπιν πρόσφατου συμβιβασμού, του Μπ. Γιέλτσιν για την πρωθυπουργία, στην προχτεσινή ομιλία του στην Ανω Βουλή υποσχέθηκε μια "οικονομική δικτατορία".
Προχτές η Κρατική Δούμα (Κάτω Βουλή) ανέβαλε την ψηφοφορία για την έγκριση του πρωθυπουργού για αύριο Δευτέρα. Τη δικαιολογία την παρουσίασε ο πρόεδρος της Δούμας, Γ. Σελέζνιοφ, που είπε στο Σώμα πως ο Πρόεδρος Γιέλτσιν ζήτησε αυτή την αναβολή προκειμένου να οργανωθούν τριμερείς συζητήσεις "στρογγυλής τράπεζας" τη Δευτέρα το πρωί. Πάντως, η αναβολή έγινε δεκτή και τώρα πια αύριο αναμένονται οι εξελίξεις. Πριν από αυτή τη διαδικασία στη Δούμα, ο Γ. Ζιουγκάνοφ, ηγέτης του ΚΚΡΟ, είχε κάνει μια δήλωση που προκάλεσε πολλές συζητήσεις και ίσως και ερωτηματικά. Είχε δηλώσει πως "αν δεν ψηφίσουμε πρωθυπουργό μέσα σε δυο - τρεις μέρες θα είναι πολύ αργά ως τις 20 Σεπτεμβρίου. Θα τεθούν άλλοι κανόνες σε εφαρμογή". Πάντως, αμέσως μετά την απόφαση αναβολής της ψηφοφορίας στη Δούμα, επανέλαβε για άλλη μια φορά: "Επιβεβαιώνουμε ακόμη μια φορά την αταλάντευτη θέση μας. Δε θα ψηφίσουμε τον Β. Σ. Τσερνομίρντιν". Επίσης, επειδή υπάρχει πολύ "φιλολογία" για τον τρόπο της ψηφοφορίας, ο Γ. Ζιουγκάνοφ βεβαίωσε ότι θα επιμείνουν στη φανερή ψηφοφορία. Οσον αφορά τις αυριανές διαβουλεύσεις και τις συζητήσεις της λεγόμενης "στρογγυλής τράπεζας", ο Γ. Ζιουγκάνοφ επίσης δήλωσε πως "δε θα αναθεωρήσουμε καμιά συμφωνία τη Δευτέρα, ούτε θα υπογράψουμε τίποτα... είναι απολύτως άσκοπο".
Οι προεδρικοί κύκλοι στη Ρωσία αφήνουν να διαρρέουν πληροφορίες ότι ο Γιέλτσιν θα επιμείνει στο ίδιο πρόσωπο του προτεινόμενου πρωθυπουργού, ακόμα και αν απορριφτεί στη δεύτερη ψηφοφορία της Δούμας και πάνε για την τρίτη. Εκτιμούν ότι έτσι στην τρίτη, που σύμφωνα με το Σύνταγμα είναι και η τελευταία πριν τη διάλυση της Βουλής, το δίλημμα στους βουλευτές θα είναι μεγαλύτερο.
ΠΡΙΣΤΙΝΑ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. -
Η κατ' αρχήν αποδοχή Ρουγκόβα της πρότασης Μιλόσεβιτς για ενδιάμεσο καθεστώς 3-5 ετών παροχής "αυτονομίας" στην ακόμη σπαρασσόμενη από συγκρούσεις επαρχία του Κόσσοβου διάνοιξε, όπως "ελπίζουν" οι Δυτικοί μεσολαβητές, πιθανότητες "επίλυσης" του ζητήματος. Αν ο Ρουγκόβα καταφέρει να "καθυποτάξει" τον Απελευθερωτικό Στρατό (UCK) και να διαπραγματευτεί, όπως λέει, εξ ονόματος "όλων των Κοσσοβάρων Αλβανών" την εφαρμογή του πλάνου αυτού, η "αποκλιμάκωση" είναι ορατή.
Ωστόσο, τα εμπόδια (όρα συνεχείς σποραδικές συγκρούσεις) παραμένουν: Οι νεκροί, σύμφωνα με πληροφορίες των δύο πλευρών που δόθηκαν στη δημοσιότητα αυτήν τη βδομάδα, ξεπέρασαν τους 800 από πλευράς Αλβανών και τους 100 από πλευράς σερβικών δυνάμεων Ασφαλείας - αν ξεχάσει κανείς τους αγνοούμενους. Οι πάνω από 200.000 πρόσφυγες παραμένουν σημαντικό "αγκάθι". Μιλόσεβιτς και Ρουγκόβα πιέζονται βέβαια από τη Δύση, αλλά δεν εξαρτάται μόνο από αυτούς η εξεύρεση "συμφέρουσας" (για τον διεθνή παράγοντα) και "βιώσιμης" (για Βελιγράδι και Πρίστινα) λύσης.
Η γερμανική διπλωματία, που επιχειρεί να εμπλακεί ενεργότερα στις "προσπάθειες επίλυσης", εμφανίστηκε για πρώτη φορά "αρραγής" και πρότεινε ενδεχόμενη... "σταθεροποιητική" (!) στρατιωτική επέμβαση του ΝΑΤΟ να γίνει βάσει "ασαφούς νομικού πλαισίου", ώστε να αποφευχθεί εμπλοκή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου η Ρωσία, που αντιτίθεται σ' αυτήν, να μην την μπλοκάρει με "βέτο". Και βεβαίως, ο Χαβιέρ Σολάνα, γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, επαναλάμβανε την επωδό της "ετοιμότητας" του Συμφώνου να δράσει.
Ως συνήθως, κι αυτό το Σαββατοκύριακο Αμερικανοί αξιωματούχοι και απεσταλμένοι περιοδεύουν σε Βελιγράδι και Πρίστινα, για να ασκήσουν πιέσεις. Στην "ομάδα" προστέθηκε ο άλλοτε υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπομπ Ντόουλ. Σημείο, ίσως, του πάντα έντονου αμερικανικού ενδιαφέροντος. Εξελίξεις ενόψει;
Η Κολομβία είναι μία από τις χώρες με τα περισσότερα θύματα από την πολιτική βία. Το αντάρτικα κίνημα, το πιο παλιό στη Λατινική Αμερική, έχει επεκτείνει τη δράση του σ' ολόκληρη τη χώρα. Το λαϊκό μαζικό κίνημα βρίσκεται σε συνεχή άνοδο.
Αστυνομία και στρατός, σε στενή συνεργασία με τον παρακρατικό μηχανισμό και τις παραστρατιωτικές οργανώσεις, έχουν βυθίσει τη χώρα σε ένα όργιο βίας και τρομοκρατίας. Καθημερινά δολοφονούνται άοπλοι πολίτες, συνδικαλιστές, αγωνιστές του μαζικού κινήματος, στην πλειοψηφία τους μέλη και στελέχη του Κομμουνιστικού Κόμματος.
Οι οικογένειες των 30 χιλιάδων αγνοουμένων, των 2.500 πολιτικών κρατουμένων, των 5 χιλιάδων δολοφονημένων κομμουνιστών, το 1,5 εκατομμύριο ξεριζωμένοι, χρειάζονται άμεση βοήθεια.
Οι κομμουνιστές της Κολομβίας έχουν απόλυτη ανάγκη τη συμπαράσταση, την υποστήριξη και την αλληλεγγύη όλων μας.
(Αριθμός λογαριασμού στην Εθνική Τράπεζα: 150/969355 - 62)
Σε τρεις Κυριακές από σήμερα, οι κάλπες της Γερμανίας ανοίγουν. 33 κόμματα διεκδικούν την ψήφο των εκλογέων. Κι ένας εκ των δύο "μονομάχων" για την καγκελαρία, ή ο απερχόμενος Χέλμουτ Κολ ή ο σοσιαλδημοκράτης Γκέρχαρντ Σρέντερ, θα βγει "νοκ - άουτ". Προβλέψεις, ποσοστά και πιθανές αλλαγές πολιτικής
Σελίδες 36 - 37
Πεντακόσιες πενήντα χιλιάδες νέοι άνεργοι μόνο για εφέτος, κι ακόμα μετράνε: Η κρίση της Ασίας έχει κτυπήσει πολύ πιο άσχημα από όσο αναμενόταν την ιαπωνική οικονομία - αυτή που ηγούνταν παρασάγγας όλων των ασιατικών τίγρεων (sic). Αλλάζουν οι καιροί, σκάνε και οι φούσκες...
Σελίδα 37
Με την τουρκική κυβέρνηση παγιδευμένη στα αδιέξοδα της χώρας που δημιούργησε η ίδια, αλλά κι εκείνα που είναι σύμφυτα με την ανάπτυξή της, οι θανατηφόρες εσωτερικές συγκρούσεις αναδύονται και πάλι. Κουρδιστάν, πολιτικό Ισλάμ και εκλογές συνθέτουν "εκρηκτικό" μείγμα
Σελίδες 38 - 39
ΧΑΛΙΦΑΞ - ΝΕΑ ΣΚΟΤΙΑ. - Η εικόνα των ξεβρασμένων στην ακτή υπολειμμάτων του αεροσκάφους "MD - 11" της "Swissair", που κατέπεσε στον Ατλαντικό, παρασύροντας στο θάνατο 229 ανθρώπους (ανάμεσά τους 11 Ελληνες) έγραψε μια ακόμη πράξη της ανεξήγητης τραγωδίας. Τα "μαύρα κουτιά" του αεροσκάφους ως και χθες αναζητούνταν στο βυθό του παγωμένου ωκεανού. 300 συγγενείς των νεκρών έφθασαν σ' ένα μικρό χωριό του Καναδά, λίγα χιλιόμετρα μακρύτερα, για ν' αναγνωρίσουν τους νεκρούς τους...