Δήλωση του προεδρείου της ΚΕ του ΚΚΡΟ
Σε σχέση με τις εντεινόμενες φήμες για την κατάργηση του Μαυσωλείου και την ταφή της σορού του Β.Ι. Λένιν, το προεδρείο της ΚΕ του ΚΚΡΟ προέβη στις 7 του Ιούλη στην εξής δήλωση:
"Τα "δημοκρατικά" ΜΜΕ, προσπαθώντας να αποσπάσουν τη ρωσική κοινωνία από τα φλέγοντα προβλήματα, για πολλοστή φορά, κλιμακώνουν την κοινωνική ένταση με φήμες για την επικείμενη απομάκρυνση της σορού του Β.Ι. Λένιν από το Μαυσωλείο και την κατάργηση της νεκρόπολης στο τείχος του Κρεμλίνου, όπου αναπαύονται εκατοντάδες γιοι και κόρες της πατρίδας, δημιουργοί του μεγαλείου και της ισχύος της πατρίδας μας.
Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα οι εμπνευστές παρόμοιων προκλήσεων θα παραπέμπονταν αμέσως σε δίκη για υπόθαλψη της κοινωνικής και θρησκευτικής διχόνοιας. Ωστόσο, η σημερινή σύγχυση στα μυαλά είναι τόσο μεγάλη που οι βαρύτατες συνέπειες όλης αυτής της προβοκατόρικης εκστρατείας δεν είναι ολοφάνερες ακόμα και στους παράγοντες οι οποίοι είναι επιφορτισμένοι με την υψηλή κοινωνική εμπιστοσύνη, που το κρατικό, πολιτικό και πνευματικό χρέος τούς υποχρεώνει να φροντίζουν για τη διατήρηση και την εδραίωση της κοινωνικής ειρήνης και συναίνεσης. Οι διφορούμενες δηλώσεις του αρχηγού του κράτους και του προκαθήμενου της Ορθόδοξης Εκκλησίας παίζουν στην ουσία το παιχνίδι των προβοκατόρων και δημιουργούν πρόβλημα εκεί που πράγματι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.
Ο Βλαντίμιρ Ιλίτς Λένιν έχει ταφεί το 1924 όπως είχε αποφασίσει ο λαός, εκφράζοντας και κατοχυρώνοντας τη βούλησή του στην ομόφωνη απόφαση του Συνεδρίου των Σοβιέτ της ΕΣΣΔ. Στα χρόνια που πέρασαν το Μαυσωλείο του έχει μετατραπεί όχι μόνο σε ιστορικό και πολιτικό ιερό - μάρτυρα της Παρέλασης της Νίκης, της υποδοχής του πρώτου κοσμοναύτη της Γης και άλλων μεγαλειωδών επιτευγμάτων του σοβιετικού λαού, αλλά έγινε και αντικείμενο λατρευτικού, προσκυνήματος μεγάλου τμήματος των Σοβιετικών και Ρώσων πολιτών ανεξάρτητα από την εθνική και θρησκευτική υπαγωγή τους. Γι' αυτό δεν έχουν την αρμοδιότητα εκπρόσωποι άλλων πίστεων να κρίνουν για την ορθότητα της επιλεγμένης πριν από 75 χρόνια τελετής. Αν, φυσικά, δεν επιθυμούν να μιμηθούν τους καταστροφείς ναών, οι οποίοι από καιρό και όπως τους άξιζε εκδιώχθηκαν από τις γραμμές του Κομμουνιστικού Κόμματος.
Ο εργαζόμενος λαός σέβεται τα ιερά του και θα μπορέσει να τα προστατεύσει από οποιεσδήποτε επιβουλές των τυμβωρύχων. Ωστόσο, όλο το βάρος της ευθύνης για την αναπόφευκτη όξυνση της κοινωνικής και πολιτικής έντασης πέφτει στους πρωτεργάτες της ιεροσυλίας και κείνους που τους ανέχονται.
Αυτό το επινοημένο "ζήτημα" πρέπει να αποσυρθεί οριστικά με ειρηνικό και πολιτισμένο τρόπο, με τον πλήρη σεβασμό της βούλησης του σοβιετικού λαού και λαμβάνοντας υπόψη τη γνώμη των συγγενών του Β.Ι. Λένιν. Είμαστε πεπεισμένοι ότι η πλατιά κοινή γνώμη της Ρωσίας, οι παράγοντες του πολιτισμού και της επιστήμης, όλοι όσοι αγαπούν την κοινωνική ειρήνη και συναίνεση, θα μας υποστηρίξουν στην καταδίκη των προβοκατόρικων σχεδίων. Υπολογίζουμε στη συμπαράσταση του παγκόσμιου αριστερού, σοσιαλιστικού και κομμουνιστικού κινήματος. Ελπίζουμε ότι δε θα μείνει ουδέτερη και η ΟΥΝΕΣΚΟ, υπό την προστασία της οποίας βρίσκεται η ιστορικά διαμορφωμένη όψη της Κόκκινης Πλατείας.
Οι λαοί της Ρωσίας έχουν πλήθος δυσκολοτάτων προβλημάτων, η απόφαση των οποίων απαιτεί την εγκαθίδρυση σταθερής κοινωνικής ειρήνης και την υπερνίκηση της κοινωνικής διάσπασης. Αυτή εμποδίζεται με όλες τις δυνάμεις από εκείνους που οργανώνουν το βέβηλο χορό πάνω στα πάτρια μνημεία και προσπαθούν να ξαναγράψουν την ιστορία. Η κοινωνία όμως, που στερείται την ιστορία της, δεν έχει προοπτική. Το μέλλον μπορεί να οικοδομηθεί μόνο με το σεβασμό του παρελθόντος μας και στηριζόμενοι στις ιστορικές παραδόσεις και τα ιερά του λαού".
ΛΟΝΔΙΝΟ.-
Πλήρης ιερής οργής εμφανίστηκε ο "σύμβουλος επικοινωνίας" του Βρετανού πρωθυπουργού, Τόνι Μπλερ, την Παρασκευή: ξεσπάθωσε εναντίον του τρόπου με τον οποίο κάλυψαν τα δυτικά μέσα ενημέρωσης τον πόλεμο στο Κόσσοβο. Αιτία: έθεσαν "στην ίδια πλάστιγγα" τις "εθνικές εκκαθαρίσεις" με τα "λάθη του ΝΑΤΟ"!..
Ο κύριος Κάμπελ κατηγόρησε τους δημοσιογράφους ότι έπεσαν θύματα του "μηχανισμού παραγωγής ψεμάτων" του Προέδρου της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Διότι οι εκπρόσωποι του Τύπου επέλεξαν να παρακάμψουν το ερώτημα της "αξιοπιστίας των πηγών του ΝΑΤΟ" σε σχέση με τις σερβικές πηγές και αποφάσισαν ότι "η αλήθεια βρισκόταν κάπου στη μέση".
"Λοιπόν, δεν ήταν", αποφάνθηκε ο επίσημος εκπρόσωπος του πρωθυπουργού της Βρετανίας. "Ως αποτέλεσμα, σε ορισμένα μέσα οι εθνικές εκκαθαρίσεις τέθηκαν στο ίδιο ηθικό επίπεδο με τους βομβαρδισμούς στους οποίους σκοτώνονταν κατά λάθος πολίτες" υποστήριξε (Τι φρίκη!). Πρόσθεσε ακόμη ότι "ορισμένες φορές" σε κάποια μέσα ενημέρωσης οι Βρετανοί πολιτικοί παρουσιάζονταν "σαν πραγματικοί εγκληματίες πολέμου"... Τελικά, είπε, τα ρεπορτάζ δεν αντικατόπτριζαν την "αλήθεια" και γράφονταν ή μεταδίδονταν "περισσότερα για τα λάθη από ό,τι για τους βομβαρδισμούς που έβρισκαν το στόχο τους" (ω, ναι...).
Κατέληξε ότι "προκαλεί εντύπωση" το ότι ελάχιστοι δημοσιογράφοι πήγαν στο Κόσσοβο για να ερευνήσουν τις "φρικαλεότητες που διαπράττονταν πριν από την ανάπτυξη της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης (KFOR)" και ότι πολύ λίγοι επιχείρησαν να το κάνουν...
Στις δηλώσεις Κάμπελ επιχείρησαν να απαντήσουν δύο στελέχη των ηλεκτρονικών ΜΜΕ της Βρετανίας. Ο διευθυντής του δορυφορικού "Σκάι Νιούς", Νικ Πόλαρντ, σχολίασε ότι οι πολιτικοί θα πρέπει να κατηγορούν τους συμβούλους επικοινωνίας τους όταν αμφισβητούνται τα λεγόμενα τους.
Ο αρχισυντάκτης του ρεπορτάζ του "Μπι - Μπι - Σι", Ρίτσαρντ Σάμπρουκ, το έθεσε με λίγο πιο βασικούς όρους. Δεν είναι δουλιά του εκπροσώπου της κυβέρνησης, είπε, να αποφασίζει ποιες πληροφορίες θα μεταδίδονται...
ΤΕΧΕΡΑΝΗ. -
Εφημερίδες του Ιράν δημοσίευαν χθες πληροφορίες για (τουλάχιστον) τρεις νεκρούς φοιτητές στην Πανεπιστημιούπολη της Τεχεράνης, μετά από τις βίαιες συγκρούσεις που ακολούθησαν το κλείσιμο, από τις αρχές, εφημερίδας που πρόσκειται στους "μεταρρυθμιστές".
Η εφημερίδα "Εντεχάμπ", συγκεκριμένα, σημείωσε ότι "στη διάρκεια των συγκρούσεων (μεταξύ φοιτητών και των δυνάμεων της τάξης) σκοτώθηκαν τρεις φοιτητές". Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο ένας από τους νεκρούς είναι ο φοιτητής της Νομικής Σχολής Τζαβάντ Αμπίντι. Η ίδια εφημερίδα συμπλήρωσε ότι υπάρχουν επίσης δύο σοβαρά τραυματισμένοι φοιτητές.
Για τρεις νεκρούς και για δύο σοβαρά τραυματισμένους, κάνει λόγο και η "Αρία". Πάντως, άλλες εφημερίδες έκαναν λόγο για "πολλούς" τραυματίες, αλλά όχι για νεκρούς.
Η εφημερίδα "Καρ - ο - Καργκάρ" δημοσίευσε ρεπορτάζ για ένα φοιτητή που τον έριξαν από τον δεύτερο όροφο ενός κτιρίου του πανεπιστημίου, αλλά δε διευκρίνισε εάν σκοτώθηκε.
Πρόσθεσε ότι πενήντα άτομα τραυματίστηκαν και 200 συνελήφθησαν. Δεν έχει υπάρξει επίσημος απολογισμός.
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.- Πληροφορίες ειδησεογραφικών πρακτορείων από τη Νέα Υόρκη ανέφεραν χθες πως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προτίθεται να άρει "το ταχύτερο δυνατόν" τις εμπορικές κυρώσεις που επέβαλε το 1992 στη Λιβύη, μετά τη συνεργασία της χώρας αυτής με τα Ηνωμένα Εθνη και την ανταπόκρισή της στα αιτήματά του.
Οι κυρώσεις διεκόπησαν στις 5 του Απρίλη, όταν δηλαδή η Λιβύη παρέδωσε τους δύο υπόπτους για τη βομβιστική επίθεση στο αεροσκάφος της ΡΑΝ ΑΜ πάνω από το Λόκερμπι της Σκοτίας, για να δικαστούν στη Χάγη.
Η συνεργασία της Λιβύης για την πραγματοποίηση της δίκης "ανάγκασε" το Συμβούλιο να προχωρήσει σε μια ακόμη χειρονομία προς την άρση των εμπορικών κυρώσεων. Ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες αντέδρασαν στο να γίνουν οποιαδήποτε επίσημα βήματα από το Συμβούλιο, με τη μορφή απόφασης.
Πολλά θα εξαρτηθούν, ωστόσο, από το αν η Ουάσιγκτον θα θελήσει (πάλι) να δείξει στον κόσμο ποιος είναι στ' αλήθεια το μεγάλο αφεντικό...
Δύο ολόκληρους μήνες, η ίδια επαναλαμβανόμενη σκηνή: βαριά πυροβόλα σκορπούν απλόχερα θάνατο στα υψίπεδα του Κασμίρ, στη σύγκρουση μεταξύ Ινδών στρατιωτών και Πακιστανών "εισβολέων" που έχει κοστίσει πάνω από 341 και 639 νεκρούς αντίστοιχα - και το ξερίζωμα δεκάδων χιλιάδων. Η σύγκρουση συνεχίζεται, παρά τις κορόνες του Αμερικανού Προέδρου Κλίντον περί "διαλόγου", παρά τις εκκλήσεις του Πακιστανού πρωθυπουργού Σαρίφ περί "αποχώρησης" των "μουτζαχεντίν". Και ο κίνδυνος ανοιχτού πολέμου Ινδίας - Πακιστάν παραμένει εφιαλτικά κοντά...
Το Κουρδικό, το "πρόβλημα των προβλημάτων", το ζήτημα του "πολιτικού Ισλάμ", η στάση (και η αντίσταση) της Αριστεράς, είναι θέματα κρίσιμης σημασίας για το παρόν και το μέλλον της Τουρκίας. Το δεύτερο μέρος του οδοιπορικού του "Ρ"
Σελίδες 42 - 43
Επί 40 χρόνια οι μυστικές υπηρεσίες εγκληματούν συστηματικά και αδίστακτα σε βάρος του λαού της Κούβας. Φρόντισαν να στείλουν στο νησί έως και μικρόβια - που προκάλεσαν επιδημία από την οποία πέθαναν 158 άνθρωποι, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων (101) ήταν παιδιά... Αυτές τις μέρες αρχίζει η εξέταση της μήνυσης μιας σειράς οργανώσεων κατά της κυβέρνησης των ΗΠΑ...
Σελίδες 44 - 45
Οι πρώην σοβιετικές Δημοκρατίες ακολουθούν μια πορεία που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε μια νέου τύπου "αποικιοκρατία", με πρωτοφανείς εξαρτήσεις από τις ΗΠΑ. Μόνη απάντηση μπορεί να είναι ο συνεχής αγώνας... Συνέντευξη με τον Βλαντιμίρ Γκριγκόριεβιτς Τόλστικοφ, μέλος του Συμβουλίου της Ενωσης Κομμουνιστικών Κομμάτων - ΚΚΣΕ
Σελίδες 46 - 47