ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 31 Μάη 1998
Σελ. /48
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Αιματηρό το στίγμα του χρόνου και της ιστορίας

Η Ινδονησία έχει να παρουσιάσει μία ιστορία χιλιάδων χρόνων. Οι πρώτες αποδείξεις για την ύπαρξη ανθρώπων στο Ινδονησιακό Αρχιπέλαγος έρχονται στο φως με τα απολιθώματα και τα ανθρώπινα οστά του "Ανθρώπου της Ιάβας", ηλικίας άνω των 500.000 χρόνων. Ωστόσο, η πραγματική ιστορία της Ινδονησίας φαίνεται να αρχίζει γύρω στον 1ο αιώνα π.Χ.,οπότε έφτασαν στην περιοχή οι πρώτοι ναυτικοί και έμποροι από την Ινδία, ιδρύοντας οικισμούς σε διάφορα νησιά του αρχιπελάγους. Τον 7ο αιώνα,η ινδονησιακή - ινδουιστική αυτοκρατορία Σριουιτζιάγια έκανε την εμφάνισή της στη Σουμάτρα, μετατρεπόμενη σιγά σιγά σε ναυτική δύναμη. Μέσα σε τρεις αιώνες επέκτεινε την επιρροή της στη Μαλαισία, στις Φιλιππίνες, στην Ταϊβάν και σε περιοχές της Κίνας. Γύρω στο 1377,το βασίλειο του Μαχαπατίτ, που κατέλαβε το νότιο μέρος της Ιάβας, έριξε από το βάθρο τη ναυτική ηγεμονία της Σριουιτζιάγια και μετατράπηκε σε αυτοκρατορία Μαχαπατίτ, που κυριάρχησε σε όλο το Ινδονησιακό Αρχιπέλαγος μέχρις ότου ηττήθηκε από τους μουσουλμάνους Αραβες το 1478 (1).

Οι Πορτογάλοι αποικιοκράτες εμφανίστηκαν στην περιοχή το 1511. Τους διαδέχτηκαν οι Ισπανοί, οι Ολλανδοί, οι Αγγλοι και οι Γάλλοι. Ο αγώνας για την επικράτηση στα νησιά του Ινδονησιακού Αρχιπελάγους πήρε τελικά τη μορφή σε διαμάχη ανάμεσα σε Βρετανούς και Ολλανδούς, οι οποίοι και επικράτησαν το 17ο αιώνα.

Η αποίκιση των νησιών ήταν έργο της "Ολλανδικής Εταιρίας Ανατολικής Ινδίας" μέχρι το 1800,οπότε η ολλανδική κυβέρνηση πήρε τον άμεσο έλεγχο της περιοχής. Αργότερα, το 1811,οι Βρετανοί κατέλαβαν έναν αριθμό νησιών κρατώντας για μερικά χρόνια αλλά χάνοντάς τα μετά τους Ναπολεόντειους πολέμους. Τότε, το 1816 και με τη Συνθήκη του Λονδίνου, που υπογράφηκε τρία χρόνια μετά, τα νησιά αυτά ξαναγύρισαν στον έλεγχο των Ολλανδών.

Το 19ο αιώνα ο λαός της Ινδονησίας εξεγέρθηκε αρκετές φορές, μόνο που ο απελευθερωτικός του αγώνας πνίγηκε στο αίμα από τους αποικιοκράτες Ολλανδούς. Η αντίσταση κατά των αποικιοκρατών ήταν αδύναμη εξαιτίας της έλλειψης συνοχής και του οργανωμένου χαρακτήρα του λαϊκού κινήματος, κατάσταση που άλλαξε στις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα. Αξιοσημείωτο είναι ότι το πρώτο κομμουνιστικό κόμμα που ιδρύεται στην Ασία είναι το Ινδονησιακό Κομμουνιστικό Κόμμα (ΙΚΚ) το 1920.Οι επαναστάσεις, οι απεργίες, οι διαδηλώσεις ήταν φαινόμενο συχνό και κορυφώθηκαν γύρω στα 1927,οπότε εκδηλώθηκε λαϊκή εξέγερση που καταπνίχτηκε στο αίμα από τους Ολλανδούς. Εκείνη τη χρονιά, ο Αχμάντ Σουκάρνο ιδρύει το "Εθνικό Ινδονησιακό Κόμμα" με κεντρικούς στόχους την εθνική ενότητα και την ανεξαρτησία της Ινδονησίας.

Το 1942 εισβάλλουν οι Ιάπωνες και καταλαμβάνουν το Ινδονησιακό Αρχιπέλαγος και για τρία χρόνια απομυζούν κάθε πλούτο από την περιοχή. Διάφοροι εθνικιστές ηγέτες, μεταξύ αυτών και ο μετέπειτα δικτάτορας Σουχάρτο, διεισδύουν στην κυβέρνηση των Ιαπώνων και συνεργάζονται με τους κατακτητές δήθεν για να "προωθήσουν" - όπως ισχυρίστηκαν αργότερα... - την ανεξαρτησία της χώρας! Στις 17 Αυγούστου 1945,δύο μέρες μετά την παράδοση των Γιαπωνέζων, κηρύσσεται η ανεξαρτησία της Δημοκρατίας της Ινδονησίας.Στο μεταξύ, ο Σουκάρνο βρίσκει ευκαιρία να ενισχύσει τις δυνάμεις του και να φτιάξει στρατό χρησιμοποιώντας όπλα που πήρε από τους Ιάπωνες. Ολα αυτά προτού επιστρέψουν οι Ολλανδοί και οι Βρετανοί, που καταφτάνουν στην περιοχή επιδιώκοντας να διατηρήσουν τα κεκτημένα την εποχή που είχαν θέση αποικιοκρατών... Οι συζητήσεις ανάμεσα στην τότε ινδονησιακή κυβέρνηση και τους παλιούς Ολλανδούς αποικιοκράτες δεν τελεσφόρησαν, με αποτέλεσμα το ξέσπασμα σοβαρών ταραχών. Ο πόλεμος που ξεκίνησε, με τους Ολλανδούς να υπερτερούν σημαντικά στον πολεμικό εξοπλισμό, τερματίστηκε το 1949.Στις 27 Νοέμβρη εκείνης της χρονιάς, η Ολλανδία αναγνωρίζει την ανεξαρτησία των "Ηνωμένων Πολιτειών Ινδονησίας", που υιοθετούν το ομοσπονδιακό σύστημα διακυβέρνησης.

Στα μέσα της δεκαετίας του '50,η κεντρική ινδονησιακή κυβέρνηση είναι αδύναμη να επιβάλει εξουσία και δοκιμάζεται από μία σειρά ανταρσιών, με πιο σημαντικές τις απόπειρες πραξικοπήματος από το εξτρεμιστικό ισλαμικό κίνημα "Ναρούλ Ισλάμ" στην Ιάβα και την ομάδα στασιαστών αξιωματικών του στρατού που επιχειρούν εξέγερση στη Σουμάτρα. Οι αντάρτες στη Σουμάτρα επιχείρησαν να πείσουν την τότε διοίκηση της CIA ότι ο Σουκάρνο προωθούσε αντιδυτική πολιτική. Σύντομα οι πράκτορες της CIA άρχισαν να στέλνουν διά της θαλάσσιας οδού όπλα στους στασιαστές. Την ίδια ώρα, ο τότε Πρόεδρος των ΗΠΑ, Αϊζενχάουερ, θόλωνε τα νερά δηλώνοντας: "Η πολιτική μας έναντι της Ινδονησίας είναι αυτή της προσεκτικής ουδετερότητας" (2).

Ομως, η CIA δεν έστελνε μόνον όπλα στους στασιαστές του στρατού, αλλά βομβάρδιζε και κυβερνητικές θέσεις, με αποκορύφωμα τη συντριβή ενός αμερικανικού μαχητικού Β - 26 το Μάη του 1958 στην Αμπόν. Στο αεροσκάφος βρέθηκαν όπλα από την αμερικανική εταιρία "Ιντεράρμς", βιομηχανία που είχε στενές σχέσεις με την αμερικανική Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών. Το γεγονός στάθηκε ιδιαίτερα σημαντικό στις σχέσεις του Σουκάρνο με τους Αμερικανούς, τους οποίους έκτοτε ουδέποτε εμπιστεύτηκε... (2).

Στο προσεχές διάστημα, η χώρα γίνεται θέατρο συγκρούσεων ανάμεσα σε αντιτιθέμενες ανταρτικές ομάδες. Την περίοδο 1960 - '61 δίνεται αγώνας για την προσάρτηση του δυτικού τμήματος του νησιού Ιριάν Τζάγια (Δυτική Νέα Γουινέα), που παρέμενε υπό τη διοίκηση των Ολλανδών μέχρις ότου παραδόθηκε τελικά στην Ινδονησία το 1963.

Τα επικίνδυνα χρόνια και το λουτρό αίματος

Τα μέσα της δεκαετίας του '60 βρίσκει το Κομμουνιστικό Κόμμα Ινδονησίας ισχυρότατη δύναμη στην Ιάβα με πάνω από 3.000.000 μέλη! Ομως, το 1965 ανατέλλει η εποχή των "επικίνδυνων χρόνων".

Στις 30 Σεπτέμβρη του 1965,έξι ανώτατοι στρατηγοί του στρατού υπό την ηγεσία του διοικητή της προεδρικής φρουράς, Ουντούνγκ, σκοτώνονται στη διάρκεια προσπάθειας ανατροπής της τότε διοίκησης του στρατού. Στη διοίκηση του στρατού, όχι όμως και στη "μαύρη λίστα" των στασιαστών, είναι ο στρατηγός και μελλοντικός δικτάτορας επί σειρά ετών, Σουχάρτο. Ο Σουχάρτο είναι εκείνος που συνθλίβει μέσα σε 24 ώρες τους στασιαστές, προκακώντας στη συνέχεια ένα από τα χειρότερα λουτρά αίματος στην ιστορία του ανθρώπινου γένους. Στις 11 Μάρτη 1966 η εκτελεστική εξουσία μεταφέρεται από τον Πρόεδρο Σουκάρνο στα χέρια του στρατηγού Σουχάρτο, ενώ μία μέρα μετά (12 Μάρτη 1966) το Κομμουνιστικό Κόμμα Ινδονησίας τίθεται εκτός νόμου! Στη συνέχεια, πάνω από 1.000.000 άνθρωποι σφαγιάζονται εν ψυχρώ...

"Η τεράστια σφαγή της Ινδονησίας στα 1965 - '69 παρέχει την πιο εντυπωσιακή απόδειξη της απάντησης που δόθηκε από το κατεστημένο των ΗΠΑ σε ένα λουτρό αίματος, που τα πολιτικά του αποτελέσματα θεωρούνται "θετικά". Κατά τη διάρκεια του λουτρού αίματος της ινδονησιακής αντεπανάστασης, το λιγότερο πολλές εκατοντάδες χιλιάδες άνδρες, γυναίκες και παιδιά οδηγήθηκαν εν ψυχρώ στη σφαγή. Ο τελικός αριθμός των θυμάτων φτάνει το 1.000.000 (!). Ο στρατός έπαιξε πρωτεύοντα ρόλο σ' αυτό το ολοκαύτωμα, πραγματοποιώντας ο ίδιος, κατά μέγα μέρος, τη σφαγή προμηθεύοντας εξάλλου τα καμιόνια, τα όπλα και ενθαρρύνοντας τους ουλαμούς του θανάτου και τους άγρυπνους παραστρατιωτικούς, ξεσηκώνοντας δραστήρια αντικομμουνιστική υστερία, που συντέλεσε σε πλατιά κλίμακα για να πραγματοποιηθεί μία γιγάντια μαζική δολοφονία. Η σφαγή αυτή χαρακτηρίστηκε ακόμη και από έναν ειδικό αντικομμουνιστή των ινδονησιακών προβλημάτων ως "τρομακτικό αντικομμουνιστικό πογκρόμ""...

"Στα 1968, είχαμε επανάληψη μαζικών εκτελέσεων και σε μία ιδιαίτερη περίπτωση, στις αρχές του 1969, στρατιωτικοί και τοπικοί πολιτοφύλακες "κατηγορήθηκαν πως σκότωσαν 3.500 περίπου υποτιθέμενους οπαδούς του ΙΚΚ, χτυπώντας τους με ατσάλινα ραβδιά στον αυχένα". Μόνον σ' αυτή την περίοδο των δολοφονιών, ο αριθμός των πολιτικών κρατουμένων - που κρατούνται σχεδόν πάντοτε χωρίς δίκη και συχνά μέσα σε συνθήκες βαναυσότητας - κυμαίνεται μεταξύ 70.000 και 100.000... Τον ίδιο καιρό, η χώρα των μαζικών δολοφονιών και των απέραντων στρατοπέδων συγκέντρωσης γινόταν "παράδεισος για τους ξένους κεφαλαιούχους" (3).

Το Μάρτη του 1973 ο Σουχάρτο ξαναδιορίζεται Πρόεδρος από τη Λαϊκή Συμβουλευτική Εθνοσυνέλευση, πράγμα που επαναλαμβάνεται άλλες πέντε φορές: 1978, 1983, 1988, 1993 και 1998, χωρίς να προλάβει να ολοκληρώσει τη θητεία του...

Το Δεκέμβρη του 1975 ο στρατός της Ινδονησίας, με την υποστήριξη της Δύσης, εισβάλλει στην πρώην πορτογαλική αποικία του Ανατολικού Τιμόρ. Το καταλαμβάνει με, μεταξύ άλλων, συνέπεια τις σφαγές δεκάδων χιλιάδων αθώων και το προσαρτά το 1976 ως την 27η επαρχία της Ινδονησίας. Η κατοχή του Αν. Τιμόρ από την Ινδονησία δεν αναγνωρίστηκε ποτέ από τον ΟΗΕ.

Το χρονικό της πρόσφατης κρίσης

Η αντίστροφη μέτρηση για την πτώση της 32χρονης δικτατορίας του Σουχάρτο άρχισε το τελευταίο εξάμηνο του 1997, οπότε άρχισε η ραγδαία οικονομική ύφεση.

Στις 8 Ιούλη 1997 αρχίζει η καθοδική πορεία της ρουπίας στα ασιατικά χρηματιστήρια. Το Νοέμβρη του 1997 το ΔΝΤ εγκρίνει δάνειο ύψους 10 δισ. δολαρίων στην Ινδονησία, αλλά στις 6 Γενάρη 1998 η αξία της ρουπίας παίρνει την κάτω βόλτα, με αποτέλεσμα ένα δολάριο να αντιστοιχεί με 10.000 ρουπίες! Λίγες μέρες μετά, 15 Γενάρη 1998,η κυβέρνηση Σουχάρτο και ο διευθυντής του ΔΝΤ καταλήγουν σε συμφωνία - πακέτο σκληρών αντιλαϊκών μέτρων λιτότητας. Στις 9 Φλεβάρη 1998 εντείνονται οι ταραχές στην επαρχία, λόγω της ραγδαίας αύξησης στις τιμές βασικών καταναλωτικών προϊόντων.

Στις 10 Μάρτη 1998 ο Σουχάρτο ξαναδιορίζεται, για τελευταία φορά, Πρόεδρος της Ινδονησίας, ενώ τέσσερις μέρες μετά διορίζει το νέο Υπουργικό Συμβούλιο, που απαρτίζεται και πάλι από "ημέτερους" πολιτικούς, επιχειρηματίες και τη μεγαλύτερη σε ηλικία κόρη του.

Στις 16 Απρίλη 1998 χιλιάδες φοιτητές κλιμακώνουν τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις τους σε πανεπιστήμια της χώρας, ζητώντας την παραίτηση του Σουχάρτο. 4 Μάη 1998: Η κυβέρνηση αυξάνει τις τιμές των καυσίμων και του ηλεκτρικού κατά 71%. Τρεις μέρες ταραχών ξεσπούν στην πόλη Μεντάν της Σουμάτρας με αρκετούς τραυματίες και δεκάδες νεκρούς. 15 Μάη 1998: Πλήθη λεηλατούν και κατακαίουν το κέντρο της Τζακάρτα, ενώ ο Σουχάρτο αναγκάζεται να επιστρέψει στη χώρα από την Αίγυπτο. 16 Μάη 1998: Οι νεκροί από τις ταραχές των τελευταίων μερών ξεπερνούν τους 500 και στις 18 Μάη 1998 ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Χαρμόκο ζητεί την παραίτηση Σουχάρτο, γεγονός που διαδραματίζεται στις 21 Μάη,αλλά με αντικαταστάτη του τον στενό του φίλο και συνεργάτη αντιπρόεδρο Χαμπίμπι, που ορκίζεται να "υπηρετήσει" τη χώρα ως Πρόεδρος μέχρι το 2003. Οι φωνές αποδοκιμασίας υψώνονται και εναντίον του νέου "Προέδρου", που θεωρείται μαριονέτα του Σουχάρτο. Σε μία προσπάθεια να αποδείξει το αντίθετο, ο Πρόεδρος Γιουσούφ Χαμπίμπι ανακοινώνει στις 28 Μάη πως το αργότερο μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 1999 θα διεξαχθούν εκλογές, αφού προηγουμένως ψηφιστεί μία σειρά εκλογικών μεταρρυθμίσεων... (4).

Ομως, την ίδια μέρα, νέες φοιτητικές διαδηλώσεις και αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις ξεκινούν στην Τζακάρτα και τη Βόρεια Ινδονησία με σύνθημα: "Αλλαγές τώρα!".

Δέσποινα ΟΡΦΑΝΑΚΗ

(1) Movement of Non - Aligned Countries, short history of Indonesia, Prensa Latina.

(2) World Conflicts, Patrick Progan, Bloomsbury 1992.

(3) Απόσπασμα από τα "Λουτρά Αίματος" του Νόαμ Τσόμσκι, Εκδόσεις "Ηριδανός".

(4) Chronology of Suharto's rule, CNN Interactive και Associated Press

ΟΧΙ στην "ειρήνη της σιωπής"

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, αστυνομικές δυνάμεις ΜΑΤ ξυλοκοπούν τους απεργούς εργάτες της Αθήνας και του Πειραιά, εν είδει ταγμάτων εφόδου. Είναι χοντρό το πρόβλημα, που αναπτύσσεται μπροστά στην κοινωνία και εναντίον της. Φτωχόπαιδα από τα χωριά της Ελλάδας μαζεύονται σε υποτιθέμενες αστυνομικές σχολές και μεταβάλλονται σε σύγχρονους κοινούς ραβδούχους, που χτυπούν χωρίς κοινωνική διάκριση. Είναι ανάγκη της κοινωνίας να υπάρχουν αστυνομικά Σώματα, που θα αντιμετωπίζουν αποκλειστικά το κοινό έγκλημα. Ομως, αυτά τα σώματα εκφυλίζονται σε δεσμώτες της ίδιας της κοινωνίας. Ανομα συμφέροντα της ολιγαρχίας των κυβερνήσεων και των πολιτικών προσπαθούν να δημιουργήσουν Σώματα γενιτσάρων πάνω στην κοινωνία. Μέσα στο γενικευμένο κλίμα της υλικής φτώχειας και τους εκφυλισμένου ηθικού, γίνεται ένα σύγχρονο παιδομάζωμα υποψηφίων πραιτοριανών. Τα συνδικαλιστικά όργανα των αστυνομικών οφείλουν να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους ανοιχτά και δημόσια χωρίς τσιριμόνιες και μισόλογα.

Ας γνωρίζουν ότι τα εκφυλιστικά αυτά γεγονότα να χτυπιούνται απεργοί εργάτες και αγρότες δύνανται να οδηγήσουν σε σκοτεινές καταστάσεις του παρελθόντος που όλοι θέλουν να ξεχαστούν.

****

Το γεγονός του ξυλοδαρμού των απεργών εργατών της Αθήνας και του Πειραιά έχει βαθύτερες ρίζες και προμηνύει βαθύτερους κινδύνους.

Δεν είναι μόνο η αθλιότητα του γεγονότος αυτού καθεαυτού να ξυλοκοπιούνται άνθρωποι που θέλουν να εξασφαλίσουν τη ζωή των οικογενειών τους. Δεν είναι ένα απλό συνδικαλιστικό παζάρι διεκδικήσεων πέντε πάνω - πέντε κάτω και τα βρίσκουμε στη μέση. Πρόκειται για το βάθεμα της διάλυσης της κοινωνίας και του έθνους.

"Οταν θέλεις να καταστρέψεις ένα έθνος, πρέπει να διαβρώσεις την πολιτιστική του παράδοση. Οταν αυτή η διάβρωση επεκταθεί και στην οικονομική του ανάπτυξη, τότε, η καταστροφή του είναι καθολική και αμετάκλητη". Περί αυτού πρόκειται. Η πολιτιστική διάβρωση συντελείται από πολλού χρόνου με τους "αρουραίους" των Μαζικών Μέσων Επικοινωνίας. Η οικονομική διάβρωση συντελέστηκε με την εγκληματική πολιτική των τραπεζών έναντι μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που τις οδήγησε στη χρεοκοπία με τη μέθοδο των πανωτοκίων.

****

Αυτή τη στιγμή, η οικονομική διάβρωση βρίσκεται στο αποφασιστικό σημείο μας οριστικής εθνικής καταστροφής. Πρέπει να ξεπουληθούν όσο - όσο και γρήγορα όλες οι δημόσιες επιχειρήσεις, που συνθέτουν τον εθνικό πλούτο της Ελλάδας. Εκτελεστές αυτού του εγκλήματος είναι το σύνολο των ελληνικών πολιτικών δυνάμεων που ψήφισαν και αποδέχονται την υπαρκτή Ευρωπαϊκή Ενωση του κεφαλαίου και του μιλιταρισμού. Ολος ο εσμός των τροφίμων των ευρωενωσιακών κοινοβίων της ΟΝΕ. Κλεπταποδόχοι είναι το σύμπλεγμα των ξένων πολυεθνικών και της ελληνικής ολιγαρχίας. Αντίπαλος στη διάπραξη αυτού του εθνικού εγκλήματος είναι η συντριπτική πλειοψηφία της εργατικής τάξης, με συμπαραστάτη τη φτωχολογιά της πόλης και του χωριού. Γι' αυτό και το χτύπημα είναι δυνατό και θα συνεχιστεί. Η σύγκρουση, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, είναι αναπόφευκτη. Τα αντεθνικά σκυλιά διαβρώνουν συστηματικά την πολιτιστική παράδοση και την οικονομία του έθνους. Αρχισαν να χρησιμοποιούν τα ειδικά αστυνομικά Σώματα ΜΑΤ εναντίον των εργαζομένων. Θέλουν να μεταβάλουν την Ελλάδα σε σύγχρονη Βαβέλ και τους Ελληνες σε μια μετακινούμενη και μεταφερόμενη νομαδική μάζα, χωρίς ιστορικό παρελθόν και μέλλον.

Οι κοινοί συμμορίτες της οικονομίας της βούτας και της αρπαχτής βγήκαν για ολοκληρωτικό πλιάτσικο. "Βγήκαν τα παλιομάχαιρα και οι γειτονιές αχολογάνε". Είναι η βαρβαρότητα της Νέας Τάξης σε κοινωνικό επίπεδο. Σ' αυτές τις συνθήκες, ο ρόλος του μαχόμενου ειρηνιστικού κινήματος είναι μοναδικός και αναντικατάστατος. Οπλισμένο με τη γενική του αρχή, ότι κάθε μορφή κοινωνικής καταπίεσης και εκμετάλλευσης είναι αιτία πολέμου, να βγει στα εργοστάσια, στις επιχειρήσεις και στα γιαπιά και να δεθεί με το εργατικό κίνημα. Οι μαχητές της ειρήνης, μετά των Μαραθώνια Πορεία - σταθμό του κινήματος, να βγουν στους δρόμους, στις γειτονιές. Πόρτα την πόρτα, γείτονα το γείτονα, να εξηγήσουν το εθνικό έγκλημα που συντελείται εις βάρος της Ελλάδας, από έναν εσμό οικονομικών και πολιτικών παραγόντων. Συναγωνίστριες και συναγωνιστές του μαχόμενου κινήματος ειρήνης, θυμηθείτε: Ο αγώνας για την ειρήνη είναι αγώνας για την ελευθερία. Θέλουν να μας επιβάλουν την ειρήνη της σιωπής, που γεννά την πείνα και το φόβο. Θέλουν να πάρουν και την τελευταία μπουκιά από το στόμα των εργαζομένων. Μας θέλουν άθλιους κιοτήδες. Πρωτοστατήστε στη δημιουργία του κοινωνικού μετώπου. Αγωνιζόμαστε για εθνική ανασυγκρότηση και κοινωνική δικαιοσύνη.

Ο αγώνας μας είναι υπόθεση χρέους προς την Ελλάδα και τα παιδιά της.

Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ

Παλιοί και νέοι πρωταγωνιστές

Βαριά εξακολουθεί να πέφτει η σκιά του Σουχάρτο στην πολιτική και οικονομική ζωή της Ινδονησίας, αφού παρά την παραίτησή του από τον προεδρικό θώκο, που ο ίδιος είχε καταλάβει πραξικοπηματικά πριν τριάντα και πλέον χρόνια, εξακολουθεί να κινεί τα νήματα της εξουσίας. Οι άνθρωποί του, όπως δικαστές, σημαντικοί αξιωματικοί του στρατού, διευθυντές υπουργείων και εταιριών, άνθρωποι - κλειδιά σε θέσεις εκδοτών ή ιδιοκτητών έντυπων αλλά και ηλεκτρονικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, παραμένουν στα πόστα τους μέχρι σήμερα. Η μέρα οπότε θα ανανεωθεί η γραφειοκρατική και κρατική μηχανή της τέταρτης πολυπληθέστερης χώρας του κόσμου (202.000.000 άτομα!) φαίνεται πως θα αργήσει να ξημερώσει. Μεταξύ άλλων όχι μόνον γιατί ο "νέος" Πρόεδρος Χαμπίμπι είναι "πνευματικό τέκνο" του παλιού δικτάτορα, αλλά και επειδή κανείς, ούτε από την πολιτική εξουσία, ούτε από την ηγεσία του στρατού, δε φαίνεται διατεθειμένος να έρθει σε οριστική ρήξη με το νεποτισμό, τη δύναμη της οικογένειας Σουχάρτο.

Ετσι, μόνον ανέκδοτο δεν είναι η "ιστορία" που κυκλοφορεί εδώ και καιρό στην Τζακάρτα: "Από τον καιρό που πατάς το πόδι σου στο αεροδρόμιο, γεμίζεις το πορτοφόλι της οικογένειας Σουχάρτο. Πώς; Κάνοντας πολύ απλές κινήσεις όπως με το να αγοράζεις τσιγάρα, να παίρνεις ταξί, να πληρώνεις διόδια και ξενοδοχείο, να αγοράζεις εφημερίδες..." (1).

Σαν αρχίσει κανείς να ψιλοψάχνει την ιστορία του αισχρού πλουτισμού της οικογένειας Σουχάρτο - σε βάρος του ινδονησιακού λαού, εννοείται... - του έρχεται στο μυαλό ο παράλληλος βίος και πολιτεία ενός άλλου δικτάτορα, εξίσου αβυσσαλέου και αδίστακτου: του Ζαϊρινού Μομπούτου Σεσεσέκο! Ισως, γιατί όπως και στην περίπτωση του τελευταίου, έτσι και στην περίπτωση του 76χρονου Σουχάρτο, έχουμε να κάνουμε με έναν από τους πλουσιότερους ανθρώπους της Γης. Το περιοδικό FORBES εκτιμούσε την περιουσία του σε 16 δισ. δολάρια και τον κατέτασσε ανάμεσα στους έξι πλουσιότερους της Γης. Οσο για την περιουσία της οικογένειάς του (έξι παιδιά, συγγενείς, ετεροθαλής αδελφός κλπ.); Αυτή συνολικά ξεπερνά τα 30 δισ. δολάρια.

Και ο νέος Πρόεδρος Χαμπίμπι; Ο 61χρονος Χαμπίμπι δε φέρει τόσο την ταμπέλα του πλουτοκράτη όσο του "ονειροπόλου υψηλής τεχνολογίας". Οχι μόνον γιατί διαθέτει το δικό του κόμβο στο Διεθνές Διαδίκτυο Πληροφοριών (ΙΝΤΕΡΝΕΤ), ή επειδή διαθέτει μία σεβαστή σειρά αεροπλανικών μοντέλων στο γραφείο του, αλλά και γιατί υποστήριξε με θέρμη στο παρελθόν πολυδάπανα σχέδια, με πρώτο, εκείνο για την ανάπτυξη μίας φιλόδοξης ινδονησιακής - παρακαλώ! - αεροναυπηγικής βιομηχανίας και δεύτερο, την ανάπτυξη κέντρων παραγωγής πυρηνικής ενέργειας σε μία ταλαιπωρημένη από τους Εγκέλαδους Ινδονησία! (2).

Βέβαια, όλα αυτά δεν είναι τυχαία. Ο Χαμπίμπι σπούδασε αεροναυπηγική στη Γερμανία και δούλευε για πολλά χρόνια ως αντιπρόεδρος στην αεροναυπηγική εταιρία "Messerschmitt - Bolkow" έως ότου τον κάλεσε ο Σουχάρτο το 1974 για να αναλάβει υπουργός Ερευνών και Τεχνολογίας... Πέραν αυτών, ο Χαμπίμπι είναι γνωστός ως αφοσιωμένος μουσουλμάνος, ιδρύοντας το 1990 την "Ινδονησιακή Ενωση Μουσουλμάνων Διανοούμενων". Θα πετύχει, άραγε, στο νέο του ρόλο;

Ανθρωποι που τον γνωρίζουν καλά, του αμφισβητούν τις ικανότητες του πολιτικού. Τον θεωρούν όλοι "παιδί του Σουχάρτο" (3) με ελάχιστη προσωπική πολιτική πείρα και γι' αυτό ελάχιστοι εμπιστεύονται πως θα μπορέσει να ανταποκριθεί στα αιτήματα των φοιτητών και του λαού για δημοκρατικές αλλαγές, εκλογικές μεταρρυθμίσεις και κάλπες σε σύντομο χρονικό διάστημα... Οσο για τις ικανότητές του στα οικονομικά; Κυκλοφορούν φήμες πως η κατάρτιση του Χαμπίμπι σε οικονομικά ζητήματα περιορίζεται σε παράλογες θεωρίες "ζιγκ ζαγκ", περί αντιμετώπισης του πληθωρισμού με μείωση και μετά διπλασιασμό των τραπεζικών επιτοκίων κλπ.

Οσο για την αντιπολίτευση; Χρόνια αντικομμουνισμού και καταπίεσης στοιχειωδών δημοκρατικών πολιτικών δικαιωμάτων κάνουν φανερά τα σημάδια τους σε μία απονευρωμένη αντιπολίτευση. Η αχνή φωνή της φαίνεται να περιορίζεται σε δύο κυρίως πρόσωπα: Τον 54χρονο Αμιέν Ράις, ηγέτη του μουσουλμανικού κόμματος "Μουχαμαντίγιαχ" και τη χαμηλών τόνων 51χρονη κόρη του πρώην Προέδρου Σουχάρτο και προεδρίνα του απαγορευμένου "Ινδονησιακού Δημοκρατικού Κόμματος", Μεγκαβάτι Σουκαρνοπούτρι...

Δ. ΟΡΦ.

(1) "Ιντερνάσιοναλ Χέραλντ Τρίμπιουν": "Τι θα γίνει με τα πλούτη της "Σουχάρτο ΑΕ""; (23 - 24 Μάη).

(2) B. J. Habibie: Suharto's successor and boyhood friend, CNN Interactive (21 Μάη).

(3) ΤΙΜΕ "Ποιος είναι ο Χαμπίμπι;" (1 Ιούνη 1998)

Αντικατάσταση της φωτογραφίας του Σουχάρτο με εκείνη του Χαμπίμπι...
Αξιοσημείωτο, ότι το πρώτο κομμουνιστικό κόμμα που ιδρύεται στην Ασία

Αξιοσημείωτο, ότι το πρώτο Κομμουνιστικό Κόμμα που ιδρύεται στην Ασία είναι το Ινδονησιακό Κομμουνιστικό Κόμμα το 1920. Οι επαναστάσεις, οι απεργίες, οι διαδηλώσεις ήταν φαινόμενο συχνό και κορυφώθηκαν γύρω στο 1927, οπότε εκδηλώθηκε λαϊκή εξέγερση που καταπνίχτηκε στο αίμα από τους Ολλανδούς



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ