Associated Press |
Προετοιμασίες πολέμου |
Μια δεκαπεντάωρη μάχη ανάμεσα σε ισλαμιστές αντάρτες που κατέλαβαν στρατιωτική βάση στο Κασμίρ και στον ινδικό στρατό είχε ως απολογισμό τουλάχιστον 4 νεκρούς Ινδούς αντάρτες και τουλάχιστον 2 Ινδούς στρατιώτες. Αλλα επεισόδια όπως οι δύο Ινδοί στρατιώτες κατά τη διάρκεια σύγκρουσης με εξτρεμιστές στην περιοχή Ουντχαμπούρ και το ότι 17 άμαχοι και ένας Ινδός στρατιώτης σκοτώθηκαν και περίπου 40 άνθρωποι τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των ολονύκτιων βομβαρδισμών μεταξύ ινδικών και πακιστανικών δυνάμεων στα σύνορα στο Κασμίρ, επισκίαζαν, προς τέρψη της ινδουιστικής κυβέρνησης, το γεγονός ότι το αντιμουσουλμανικό πογκρόμ στο Γκουζαράτ συνεχιζόταν χθες.
Χειρότερα, σε μια μη ένδειξη κλιμάκωσης στη μακρά σχετική ακολουθία των κυβερνήσεων Ινδίας και Πακιστάν, το Ισλαμαμπάντ ανακοίνωσε ότι «σχεδιάζει» να μεταφέρει χιλιάδες στρατιώτες από τα σύνορά του στο Αφγανιστάν, στα σύνορά του στην Ινδία. Το κόλπο των Αμερικανών, στο μεταξύ, να επιχειρήσουν να ταυτίσουν τους μουσουλμάνους ισλαμιστές με την Αλ-Κάιντα και τους Ταλιμπάν, δεν έπεισε κανένα για την ειλικρίνειά του, αλλά έδωσε μια σαφή ένδειξη προθέσεων της Ουάσιγκτον. Στην ίδια κατεύθυνση ήταν οι πληροφορίες που δημοσίευε το StratFor περί πιθανής «καταστροφής πυρηνικών» του Πακιστάν εάν επιχειρούσε να κάνει πράξη την απειλή του για άμεσο πλήγμα τη στιγμή που θα εισβάλει η Ινδία στη χώρα του - υπενθυμίζοντας πως πρόσφατα ο Μπους Τζούνιορ σημείωσε την αλλαγή της πυρηνικής πολιτικής των ΗΠΑ ώστε να επιτρέπεται η δυνατότητα εξαπόλυσης «προληπτικών» πληγμάτων.
Associated Press |
Από την άλλη, είναι άγνωστο τι συνέπειες θα έχει η επίσκεψη του υπουργού Αμυνας του Μπους, του εμπνευστή του «γιου του πολέμου των άστρων», Ντόναλντ Ράμσφελντ, σε Ινδία και Πακιστάν. Πάει ήδη στην «αρχή της προσεχούς βδομάδας», ανακοίνωσε σήμερα ο Πρόεδρος Τζορτζ Μπους. «Καθιστούμε σαφές τόσο στο Πακιστάν όσο και στην Ινδία ότι ο πόλεμος δε θα εξυπηρετήσει τα συμφέροντά τους», σχολίασε.
Οι βίαιες συγκρούσεις και η ανταπόκριση των ψηφοφόρων στην έκκληση για μποϊκοτάρισμα των εκλογών στιγμάτισαν την εκλογική αναμέτρηση
ΑΛΓΕΡΙ.-
Αν ήταν παρωδία από άποψη ουσίας, η εκτίμηση επιβεβαιώθηκε και τυπικώς. Στην Αλγερία, χτες, περισσότερες από 40.000 κάλπες άνοιξαν τα ξημερώματα. Εντούτοις, τα 5 κόμματα που μποϊκοτάρουν την εκλογική διαδικασία, υποστηρίζοντας ότι δεν αντιμετωπίζει κανένα από τα σοβαρά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα της χώρας και τονίζουν ότι όσο ισχύει στρατιωτικός νόμος πραγματικός κυβερνήτης παραμένει ο στρατός (άρα δεν υπάρχει λόγος εκλογών), φαίνεται ότι βρίσκουν σύμφωνη την πλειοψηφία των ψηφοφόρων. Οι πολίτες δεν ανταποκρίθηκαν στην έκκληση του Προέδρου Μπουτεφλίκα να ψηφίσουν σε αυτές τις εκλογές που είναι θέμα «ζωής και θανάτου» και συμμετέχουν 23 κόμματα και 1.266 ανεξάρτητοι υποψήφιοι διεκδικώντας 389 βουλευτικές έδρες.
Σύμφωνα με ανακοίνωση τού υπουργείου Εσωτερικών, 5 ώρες πριν το κλείσιμο των εκλογικών τμημάτων, είχαν συμμετάσχει στην ψηφοφορία μόνο το 28,2% των 18 εκατομμυρίων εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, συμπεριλαμβανομένων των Αλγερινών του εξωτερικού. Η μεγαλύτερη συμμετοχή καταγραφόταν στην Τιντούφ, στη νοτιοδυτική άκρη της αλγερινής Σαχάρας, όπου υπό την παρουσία ισχυρών στρατιωτικών δυνάμεων το 78% των ψηφοφόρων νομάδων φαίνεται ότι προσήλθε στις κάλπες. Αντίθετα, στη βερβερική επαρχία της Καμπυλίας μόλις το 2% είχε ψηφίσει.
Στην πρωτεύουσα της Καμπυλίας, Τίζι Ούζου, από τα ξημερώματα, σφοδρές συγκρούσεις μαίνονταν ανάμεσα σε διαδηλωτές βερβέρους και ειδικές δυνάμεις καταστολής που έχουν αναπτυχθεί στην επαρχία τα τελευταία 24ωρα, μετά την άρνηση των μεγαλύτερων βερβερικών κομμάτων να συμμετάσχουν στις εκλογές. Από την Τρίτη, έχει κηρυχτεί γενική απεργία σε όλη την επαρχία με αποτέλεσμα, χτες, εκτός από τους διαδηλωτές, τα πάντα να είναι κλειστά και να μην κυκλοφορεί στο δρόμο κόσμος.
Λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες, 23 πολίτες σφαγιάστηκαν στο χωριό Σεντζάς, 180 χλμ νοτιοδυτικά του Αλγερίου, στην τελευταία μιας σειράς επιθέσεων που αποδίδονται στους εξτρεμιστές ισλαμιστές. Παρατηρητές σχολίαζαν ότι εκτός από την απάθεια των ψηφοφόρων, την εκλογική αναμέτρηση αναμένεται να σημαδέψουν, και αυτή τη φορά όπως και το 1997, τα περιστατικά νοθείας. Υπενθυμίζεται ότι στρατιωτικός νόμος ισχύει στη χώρα από το 1991, οπότε και ακυρώθηκε το εκλογικό αποτέλεσμα επειδή την εξουσία κέρδιζαν οι ισλαμιστές.
ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ).--
Στις 30 Μάη πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα Σύνοδος Κορυφής των πρωθυπουργών των χωρών - μελών της ΚΑΚ και μεταξύ των άλλων θεμάτων εξέτασε το ζήτημα της παραμονής ή όχι των ειρηνευτικών δυνάμεων της ΚΑΚ στη ζώνη σύγκρουσης Γεωργίας - Αμπχαζίας που λήγει στις 30 Ιούνη. Ακόμα πριν από τη συνάντηση παρατηρητές σημείωναν ότι οι σχέσεις Μόσχας και Τιφλίδας και η κατάσταση των ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων στην Αμπχαζία είναι ένα από τα πιο δύσκολα θέματα των διαπραγματεύσεων. Στις παραμονές της συνάντησης έγινε γνωστή η θέση της γεωργιανής πλευράς, η οποία θέλει να φύγουν οι ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις, προτείνει να αλλάξει η εντολή των ειρηνευτικών δυνάμεων και ο ρόλος τους, να δημιουργηθεί στην περιοχή Γκάλι της Αμπχαζίας διεθνή διοίκηση υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, να δοθεί στις ειρηνευτικές δυνάμεις ρόλος Αστυνομίας και να διευρυνθεί ο αριθμός των μετεχόντων στην ειρηνευτική επιχείρηση. Η αμπχαζιανή πλευρά απορρίπτει κατηγορηματικά αυτή τη θέση της Γεωργίας. Οι πρωθυπουργοί των χωρών της ΚΑΚ δεν κατέληξαν σε απόφαση για τις ειρηνευτικές δυνάμεις. «Μέχρι τις 30 Ιούνη θα ετοιμαστεί το σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου αρχηγών των χωρών της ΚΑΚ για την παράταση ή την παύση της επιχείρησης της ΚΑΚ στην περιοχή σύγκρουσης Αμπχαζίας και Γεωργίας», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Ιγκορ Ιβανόφ. Από τη μεριά του, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Γεωργίας Μεράμπ Αντάτζε επισήμανε: «Υπάρχει το ζήτημα της χρηματοδότησης αυτών των ειρηνευτικών δυνάμεων. Μαζί με τη Ρωσία και την ΚΑΚ απευθυνόμαστε σε όλα τα μέλη της ΚΑΚ κατά το δυνατόν να συμμετάσχουν. Η Ουκρανία είναι υπέρ της συμμετοχής, αν θα υπάρξει εντολή διεθνούς οργάνωσης. Για την ώρα τα ζητήματα αυτά εξετάζονται». Επομένως, η Γεωργία εμμένει στη θέση της.