ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Ιούνη 1999
Σελ. /56
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΑΜΟΥ
Σοβαρές αμφιβολίες επιστημονικής σοβαρότητας

Ο αντίλογος των γιατρών απ' το ακριτικό νησί, σε "επισκέψεις - αστραπή" διαφόρων φορέων και τις βαρύγδουπες ανακοινώσεις τους

Την πραγματική διάσταση του ενδιαφέροντος - που συνοδεύεται και με επισκέψεις, κυρίως τα Σαββατοκύριακα, σε ακριτικά νησιά - τοποθετεί, με ανακοίνωσή του, ο Ιατρικός Σύλλογος Σάμου (ΙΣΣ), με αφορμή την επίσκεψη στα νησιά της περιοχής του συλλόγου "Νέοι Γιατροί" και τις ανακοινώσεις που έκαναν σε συνέντευξη Τύπου (3.6.1999) στην αίθουσα Ανταποκριτών Ξένου Τύπου.

Εν πρώτοις, ο ΙΣΣ αποκαθιστά τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν την υγειονομική κατάσταση στη Σάμο, σε σχέση με αυτά που παρουσίασαν οι "Νέοι Γιατροί". (Δεν υπάρχουν 350 νεφροπαθείς, αλλά λιγότεροι, ότι λειτουργεί Μονάδα Τεχνητού Νεφρού και ότι δε χάνεται πολύτιμος χρόνος στην αντιμετώπιση των εμφραγμάτων). "Είναι γεγονός ότι δεν υπάρχει μονάδα εντατικής θεραπείας, παθολογοανατομικό εργαστήριο, τμήμα πυρηνικής ιατρικής και ότι απουσιάζουν από το νομό αρκετές ιατρικές ειδικότητες", υπογραμμίζει ο ΙΣΣ και επισημαίνει: "Οι συνάδελφοι διέδωσαν μέσω του Τύπου ψευδείς πληροφορίες για την κατάσταση των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας στο νομό Σάμου και τούτο συνιστά βαρύτατο ατόπημα και προσβλητική συμπεριφορά προς τους 140 ιατρούς της περιοχής, οι οποίοι, κάτω από αντίξοες συνθήκες, πασχίζουν να προσφέρουν υψηλού επιπέδου ιατρικές υπηρεσίες στους κατοίκους. Παράλληλα, η ευκολία με την οποία κοινοποίησαν πανελλαδικά ψευδή και ανακριβή στοιχεία, χωρίς να μπουν στο κόπο να επικοινωνήσουν με τους αρμόδιους φορείς και να διασταυρώσουν τις πληροφορίες τους, εγείρει σοβαρές αμφιβολίες ως προς την επιστημονική τους σοβαρότητα και αξιοπιστία".

"Είναι γνωστό σε όλο τον ιατρικό κόσμο, τονίζει ο ΙΣΣ, ότι η άσκηση ιατρικής πράξεως είναι παράνομη, εάν δε ζητηθεί και δεν εκδοθεί άδεια από τον οικείο ιατρικό σύλλογο. Αυτό είναι βεβαίως θέμα του Πειθαρχικού Συμβουλίου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, αλλά το γεγονός ότι δε ζήτησαν την έκδοση της απαραίτητης από το νόμο άδειας, δημιουργεί ερωτηματικά ως προς τη σοβαρότητα και το σκοπό της κίνησης".

Και η ανακοίνωση καταλήγει: "Οι γιατροί που εργάζονται στη Σάμο, την Ικαρία και τους Φούρνους είναι οι τελευταίοι σ' αυτή τη χώρα, που θα αρνηθούν την ύπαρξη σοβαρών προβλημάτων και ελλείψεων και σε ανθρώπινο δυναμικό και σε υποδομή και εξοπλισμό στα ακριτικά νησιά μας. Τα ζούμε καθημερινά, ζώντας μονίμως και ασκούντες την ιατρική υπό τις συνθήκες που αντίκρισαν οι μόνιμοι κάτοικοι Αθηνών συνάδελφοι κατά την επίσκεψή τους, ένα καλοκαιρινό Σαββατοκύριακο. Είναι όμως πρόκληση και ασέβεια να μηδενίζεται η προσφορά και το έργο τους, με χονδροειδή ψεύδη και ανακρίβειες".

Συσσωρευμένα προβλήματα στην Πυροσβεστική

Οι διαρκείς περικοπές των κοινωνικών δαπανών (εκτός των άλλων) έχουν τραγικές συνέπειες και λειτουργούν σε βάρος και της ικανότητας του Πυροσβεστικού Σώματος (ΠΣ) να ανταποκριθεί στα πολύπλευρα καθήκοντά του, ενώ διαμορφώνουν συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα για τους εργαζόμενους που υπηρετούν σ' αυτό.

Η κυβέρνηση εμφανίζει ότι έχει πάρει τα πλέον κατάλληλα μέτρα και ότι φέτος, ειδικότερα όσον αφορά τις δασικές πυρκαγιές, δε θα υπάρχουν προβλήματα.

Αυτό ακούγεται ως ειρωνεία από τους εργαζόμενους στο ΠΣ, γιατί γνωρίζουν από τα μέσα την άσχημη κατάσταση που επικρατεί και τις τραγικές ελλείψεις. Οχι άδικα ορισμένοι χαρακτηρίζουν την κατάσταση "ώρα μηδέν" Η νέα αντιπυρική περίοδος δασών άρχισε και οι κενές οργανικές θέσεις του ΠΣ βρίσκονται πάνω από το 30%. Σύμφωνα με το νόμο υπαγωγής της καταστολής των πυρκαγιών δασών στο ΠΣ, απαιτείται η πρόσληψη 2.500 πυροσβεστών έως το έτος 2000. Μέχρι σήμερα δεν έχει καλυφθεί καμία θέση απ' αυτές. Και φυσικά, οι πραγματικές κενές οργανικές θέσεις είναι πολύ μεγαλύτερες με δεδομένο την κάλυψη μεγάλων γεωγραφικά περιοχών (ηπειρωτικών και νησιωτικών), στις οποίες δεν υφίσταται Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Οι συνέπειες είναι οι παρακάτω γνωστές από πέρσι:

α) Το βάρος της λειψής οργανικής δύναμης θα πέσει και πάλι στις πλάτες των πυροσβεστών με τις μόνιμες επιφυλακές και χωρίς αμοιβή.

β) Αξιωματικοί και πυροσβέστες από Πυροσβεστικούς Σταθμούς και Υπηρεσίες θα μεταφέρονται πανελλαδικά για να καλύψουν τα κενά.

γ) Θα λειτουργήσουν πυροσβεστικά κλιμάκια με λειψή οργανική δύναμη και με αποσπάσεις ανά τετράγωνο και μάλιστα χωρίς αποζημίωση εκτός έδρας ημερήσιας παραμονής.Κατανοητό βέβαια είναι σε όλους ότι δεν υπάρχουν κριτήρια απόσπασης νομοθετημένα και "οι υπηρεσιακοί λόγοι" θα οδηγήσουν πολλούς σε μία οιονεί μετάθεση τεσσάρων μηνών.

δ) Θα περικοπεί και φέτος η καλοκαιρινή άδεια, με αποτέλεσμα αρκετοί υπάλληλοι να έχουν δεκάδες οφειλόμενα ρεπό και ημέρες άδειας από περασμένα χρόνια. Μα οι πυροσβέστες δεν είναι μόνο για τις πυρκαγιές δασών!!!

Κατάσταση ανάγκης

-

Οι Πυροσβεστικοί Σταθμοί λειτουργούν υπολειπόμενοι κατά πολύ σε πυροσβέστες όσο και σε επικεφαλής αξιωματικούς, που σε μερικούς Σταθμούς είναι ανύπαρκτοι στις βάρδιες.

- Υπηρεσίες όπως η Πυρασφάλεια και το Ανακριτικό Τμήμα στην Αττική λειτουργούν με το 30 έως 40% της αναγκαίας οργανικής σύνθεσης.

- Σε περιπτώσεις παράλληλων συμβάντων αστικών και δασικών πυρκαγιών στα όρια ευθύνης ενός Πυροσβεστικού Σταθμού ή Υπηρεσίας εμφανίζεται η γύμνια της οργανικής δύναμης, η αναποτελεσματικότητα μα και ο κίνδυνος για τη ζωή όσων ορίστηκαν... να φυλάνε Θερμοπύλες.

Στοιχειώδεις διεκδικήσεις

Και ενώ υφίστανται τόσα σοβαρά προβλήματα, η κυβέρνηση μέχρι σήμερα αρνείται να δώσει λύση ικανοποιώντας στοιχειώδεις διεκδικήσεις,όπως:

  • ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ:

1. Αναγνώριση του επικίνδυνου και ανθυγιεινού του επαγγέλματος του πυροσβέστη.

2. Κάλυψη οικονομική των εκτός έδρας αποζημιώσεων στην περίπτωση των αποσπάσεων.

3. Τήρηση του πενθήμερου, εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας για την πληρωμή των υπερωριών, αργιών - Κυριακών - νυχτερινών όπως και στους άλλους υπαλλήλους του δημοσίου.

4. Αναγνώριση της στρατιωτικής θητείας στις μισθολογικές προαγωγές όλων των υπαλλήλων και ως συντάξιμου χρόνου υπηρεσίας.

  • ΘΕΣΜΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ:

1. Εκδημοκρατισμός του ΠΣ - απαλλαγή του από τα Σώματα Ασφαλείας - αποστρατικοποίηση.

2. Σύνταξη νέου ειδικού μισθολογίου δημοσίων υπαλλήλων, όπου αντικειμενικά να παίρνονται υπόψη οι ιδιαιτερότητες του επαγγέλματος με αποστρατικοποίηση και δημοσιοϋπαλληλοποίηση του ΠΣ

3. Τήρηση του πενθημέρου, των 37 ωρών εργασίας με χορήγηση των αντίστοιχων ρεπό.

4. Ιδρυση Ενιαίου Φορέα Δασοπροστασίας με συνύπαρξη του φορέα καταστολής των πυρκαγιών δασών (ΠΣ) και του φορέα ανάπτυξης προστασίας του δασικού - περιβαλλοντικού οικοσυστήματος (Δασική Υπηρεσία).

5. Κατάργηση του Ν. 2344 ΦΕΚ 212/τ. Α/11.10.95 για την Οργάνωση και Πολιτική Προστασία της χώρας σε κατάσταση Εκτάκτων Αναγκών, με επαναδιατύπωση νέου νόμου, όπου θα παίρνει υπόψη του το ΠΣ ως κορμό της πολιτικής προστασίας της χώρας.

6. Κάλυψη όλων των πραγματικών αναγκών σε οργανικά κενά σε όλη την Ελλάδα.

7. Αλλαγή του πλαισίου εκπαίδευσης με την εισαγωγή της Πυροσβεστικής Ακαδημίας στις Πολυτεχνικές Σχολές. Τροποποίηση του Κανονισμού Προσλήψεων.8. Τροποποίηση του Κανονισμού Μεταθετότητας με την εισαγωγή σ' αυτόν όλων ανεξαιρέτως των πυροσβεστών και τη ρύθμιση του τρόπου απόσπασης κάθε υπαλλήλου.

9. Κωδικοποίηση της υφιστάμενης νομοθεσίας με κατάργηση των αντιδημοκρατικών διατάξεων νόμου, ΠΔ, Αποφάσεων κλπ., που συνισχύουν με νεότερες μέχρι σήμερα.

10. Αντικειμενικά κριτήρια στις κρίσεις - προαγωγές των αξιωματικών του ΠΣ.

11. Εφαρμογή του Ν. 1568/95 για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων.

12. Κατάργηση του ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού καθεστώτος με επαναφορά του στην προηγούμενη κατάσταση.

Και πρέπει να γίνει κατανοητό σε όλους ότι κανείς από τους κυβερνώντες δε θα λύσει τα παραπάνω ενδεικτικά προβλήματα, αν δεν αισθανθεί τη φωνή διαμαρτυρίας σύσσωμων των πυροσβεστών και αν δεν κινητοποιηθούν όλοι οι πυροσβέστες ανεξάρτητα από ιεραρχία και καθήκοντα για τη λύση τους, ξεπερνώντας τις συμβιβασμένες κυβερνητικές και μη ηγεσίες του συνδικαλιστικού κινήματος των πυροσβεστών και αξιωματικών.

Γίνεται όμως φανερό ότι τα προβλήματα που υπάρχουν σήμερα στους εργαζόμενους στο ΠΣ δεν είναι άσχετα με τα γενικότερα προβλήματα των εργαζομένων της χώρας.

Αυτό δείχνει την ανάγκη της κοινής πάλης με όλους τους εργαζόμενους ενάντια στις αιτίες των προβλημάτων.

Δεν μπορεί το συνδικαλιστικό κίνημα των πυροσβεστών να συνεχίσει να ανέχεται αυτή την κατάσταση χωρίς να ενεργοποιεί αγωνιστικά τον κλάδο.

Χ. Ο.

Καταγγελία για ελλείψεις φαρμάκων

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής (ΦΣΑ) καταγγέλλει την εταιρία "Roche" για την έλλειψη από την ελληνική αγορά φαρμάκων ("Madopar", "Roasutan" κλπ.) της εταιρίας.

Οπως επισημαίνει σε χτεσινή ανακοίνωσή του ο ΦΣΑ, "μεγάλη είναι η ευθύνη του ΙΦΕΤ, το οποίο τύποις μόνο υπάρχει, αφού ενώ οφείλει από το νόμο να παρεμβαίνει εισάγοντας αναντικατάστατα φάρμακα και να καλύπτει τέτοιες ελλείψεις, αδιαφορεί για την επί μήνες συνεχιζόμενη αυτή κατάσταση". Ενδεικτικό αυτής της κατάστασης είναι ότι λείπουν από την αγορά φάρμακα, την εισαγωγή των οποίων έχει αναλάβει αποκλειστικά το ΙΦΕΤ ("Neocytamen", "Colchicin" κλπ.).

Καταλήγοντας, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος ζητάει από το υπουργείο Υγείας να λάβει κάθε απαραίτητο μέτρο για την ομαλοποίηση της αγοράς του φαρμάκου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ