Μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθήνας κατέθεσαν 14 γονείς
Αν δεν ανοίξει άμεσα το Κέντρο, κινδυνεύει η ζωή μικρών παιδιών που μπορούν να θεραπευτούν |
Το παιδί πάσχει από σύνδρομο Down και συγγενή καρδιοπάθεια (τετραλογία του Fallot). Για την καρδιοπάθειά του επρόκειτο να χειρουργηθεί στο Παίδων «Η Αγία Σοφία» μέσα στο 2011. Ομως το Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο του «Αγία Σοφία» έκλεισε τον περασμένο Οκτώβρη και το παιδί παραπέμφθηκε από τους γιατρούς - όπως και άλλα περιστατικά - για χειρουργείο καρδιάς στο Ωνάσειο.
Οπως σημειώνει στον «Ρ» ο πατέρας του, Αρμπέν Ζέλα, «στο Ωνάσειο μας είπαν το Νοέμβρη του 2011 πως δεν γίνεται να το χειρουργήσουν γιατί δεν έχει ασφάλιση. Εγώ είχα όλα τα δικαιολογητικά και τα ένσημα, αλλά περίμενα να εκδοθεί η άδεια παραμονής. Το ίδιο μας είπαν και το Φλεβάρη του 2012 και έστειλαν τη γνωμάτευση στο υπουργείο Εσωτερικών για να προχωρήσει γρήγορα τη διαδικασία έκδοσης της άδειας παραμονής». Κι ενώ όσο πιο μικρό είναι το παιδί όταν χειρουργηθεί, τόσο καλύτερα αποτελέσματα θα έχει το χειρουργείο, οι μήνες περνούσαν. Ετσι, την προηγούμενη Τρίτη το παιδί σήκωσε πυρετό και μεταφέρθηκε στο «Αγία Σοφία» κι από εκεί στο Ωνάσειο την Παρασκευή, όπου και περιμένει για να εγχειρηθεί. Ωστόσο η κατάσταση του παιδιού είναι πλέον πολύ σοβαρή. Η διάγνωση κατά την εισαγωγή του στο «Αγία Σοφία» ήταν: «Βαριά κυάνωση (κορεσμός αίματος 60%) και πυρετό. Εξετάσθηκε από τους γιατρούς και έκανε εισαγωγή στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου».
Τους θανάτους τριών παιδιών το διάστημα Φλεβάρης - Μάρτης 2012 ως συνέπεια του κλεισίματος του Παιδοκαρδιοχειρουργικού Κέντρου του «Αγία Σοφία» καταγγέλλουν 14 γονείς παιδιών με καρδιοπάθεια με μηνυτήρια αναφορά τους (24/5/2012) στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών. Το Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο, μοναδικό στο ΕΣΥ, περιελάμβανε: Το Καρδιοχειρουργικό Τμήμα, το Καρδιολογικό Τμήμα και το Αιμοδυναμικό Εργαστήριο, το Καρδιοαναισθησιολογικό Τμήμα και την Καρδιοχειρουργική Εντατική Μονάδα. Πρόσφερε, δηλαδή - παρά τις ελλείψεις - ολοκληρωμένες υπηρεσίες, υψηλού επιπέδου και είχε προσωπικό με εμπειρία και εξειδίκευση. Η επέκτασή του ήταν αναγκαιότητα για να καταργηθούν οι μεγάλες λίστες αναμονής και όχι η κατάργησή του για να ενισχυθεί ο ιδιωτικός τομέας, όπως έκανε η κυβέρνηση.
Οι γονείς ζητούν από τον εισαγγελέα να διερευνήσει «αν οι θάνατοι των παιδιών σχετίζονται με πράξεις και παραλείψεις ιατρών ή υπηρεσιακών παραγόντων του Ωνασείου ή του Παίδων κι αν το κλείσιμο του Κέντρου είχε συνέπειες και ποιες στους συγκεκριμένους θανάτους». Ως αδικήματα αναφέρουν «ενδεχόμενη παράβαση καθήκοντος, ανθρωποκτονία εξ αμελείας ή διά παραλείψεως ή άρνηση παροχής ιατρικής βοήθειας».
Συλλαλητήριο από το Εργατικό Κέντρο Λευκάδας την Παρασκευή 6 Ιούνη και ώρα 10.30 π.μ. στο νοσοκομείο
Αντιμέτωπο με τις συνέπειες της πολιτικής υποχρηματοδότησης των δημόσιων νοσοκομείων, της εμπορευματοποίησης της Υγείας βρίσκεται και το νοσοκομείο Λευκάδας. Αποτέλεσμα αυτής της εγκληματικής πολιτικής είναι οι σοβαρές ελλείψεις σε υγειονομικά υλικά που εξωθούν ακόμη και στην επαιτεία με δωροεπιταγές από επιχειρηματίες, για να παρθούν κάποια από αυτά, οι σοβαρές δυσλειτουργίες των κλινικών λόγω έλλειψης προσωπικού που προσπαθούν να καλυφθούν από την υπεράνθρωπη προσπάθεια των εργαζομένων.
Συγκεκριμένα, ακόμη και με βάση το πεπαλαιωμένο και αναχρονιστικό οργανόγραμμα, όπου οι προβλεπόμενες θέσεις σε προσωπικό είναι 307 καλύπτονται οι 198. Τα κενά εξακολουθούν και στο νέο οργανόγραμμα για 120 κλίνες (από 100) που εγκρίθηκε από το υπουργείο Υγείας, αφού από τις 360 θέσεις καλύπτονται οι 256. Οι ελλείψεις αυτές όπως σε καρδιολόγο, αναισθησιολόγο παιδίατρο και ακτινολόγο εκφράζονται στις ακάλυπτες εφημερίες μέσα στο μήνα. Με το σταγονόμετρο δίνονται και τα υλικά καθαρισμού και απολύμανσης, ελλείψεις υπάρχουν από σύριγγες μέχρι φάρμακα, και αντιδραστήρια για βασικές ιατρικές εξετάσεις που οδήγησαν ακόμη και στην αναζήτηση κάποιων ευρώ από αλυσίδα σούπερ - μάρκετ, για να παρθούν κάποια από αυτά τα υλικά. Οι προμηθεύτριες εταιρείες αρνούνται να προμηθεύσουν υλικά, γιατί το Νοσοκομείο Λευκάδας οφείλει 1.900.000 ευρώ. Την ίδια, όμως, ώρα ο νέος φορέας ΕΟΠΥΥ του οφείλει από 1/1/2011 μέχρι σήμερα 3.300.000 ευρώ. Αποτέλεσμα αυτής της οικονομικής ασφυξίας είναι να μην πληρώνεται το 25% των δεδουλευμένων εφημεριών. Γι' αυτήν την κατάσταση το Εργατικό Κέντρο Λευκάδας πραγματοποιεί συλλαλητήριο την Παρασκευή 6 Ιούνη και ώρα 10.30 π.μ. στο νοσοκομείο.
Επίσης, με ομόφωνη απόφασή του κατόπιν σχετικής πρότασης της «Λαϊκής Συσπείρωσης», το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων εκτιμώντας ότι η κατάσταση της λειτουργίας στα Νοσοκομεία Κέρκυρας, Λευκάδας, Ληξουρίου, Αργοστολίου και Ζακύνθου έχει περιέλθει σε οριακό και κρίσιμο σημείο, εξαιτίας της ελλιπούς κρατικής χρηματοδότησης και της μεγάλης έλλειψης προσωπικού (Ιατρικού - Νοσηλευτικού - Διοικητικού και Τεχνικού) απαιτεί την άμεση χρηματοδότηση με επαρκή κονδύλια, ώστε να υπάρχει πλήρης επάρκεια σε υλικά και αναλώσιμα στα Νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας. Να πληρωθούν άμεσα όλες οι εφημερίες των γιατρών και οι υπερωρίες του Νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού. Αμεση πρόσληψη μόνιμου Ιατρικού - Νοσηλευτικού - Διοικητικού και Τεχνικού προσωπικού στα Νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας, για την κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων.
Νέα επίθεση σε βάρος του επιχειρησιακού σωματείου και των εργαζομένων εξαπολύει η εργοδοσία της πολυεθνικής επιχείρησης «ΠΡΑΚΤΙΚΕΡ», η οποία προκειμένου να επιβάλλει το τσάκισμα των δικαιωμάτων των εργαζομένων, αμφισβητεί ευθέως το επιχειρησιακό σωματείο!
Συγκεκριμένα, πριν λίγες μέρες η εργοδοσία τροποποίησε τους όρους της σύμβασης σε εννέα εργαζόμενους στο κατάστημά της στην περιοχή της Ξάνθης μετατρέποντας την απασχόλησή τους από 8ωρη σε 6ωρη. Αμεσα παρενέβη το σωματείο ζητώντας τριμερή συνάντηση στην Επιθεώρηση Εργασίας στην περιοχή. Απαντώντας η εργοδοσία στην πρόσκληση για τριμερή συνάντηση δηλώνει, μεταξύ άλλων, σε ό,τι αφορά την τροποποίηση των συμβάσεων, πως «... δεν απαιτείται η σύμφωνη γνώμη ούτε η έγκριση του σωματείου ή κάποιας διοικητικής αρχής ή από άλλο όργανο». Παρακάτω, αφού παραδέχεται ότι πράγματι προχώρησε στην τροποποίηση των συμβάσεων, αναφέρει ότι «...Δε νομιμοποιείται το ΔΣ του σωματείου, ερήμην των εργαζομένων, να ζητά να συζητηθεί ενώπιον της Επιθεώρησης Εργασίας το περιεχόμενο της νέας ατομικής τους σύμβασης, που συνήψαν όπως είχαν δικαίωμα οι εργαζόμενοι και η Praktiker Hellas ΑΕ».
Η παρέμβαση της εργοδοσίας ομολογεί την ανησυχία που της προκαλεί η οργάνωση και συσπείρωση των εργαζομένων στο σωματείο τους, το οποίο με επιμονή υποστηρίζει τα δικά τους συμφέροντα και δε σέρνει τους εργαζόμενους στα τραπέζια του «διαλόγου» για να παζαρεύουν πώς θα σωθούν οι μεγαλέμποροι (και κατά συνέπεια πώς θα καταστραφούν οι εργάτες).
Βεβαίως, από την πλευρά του το σωματείο δηλώνει ότι δε θα αφήσει αναπάντητη την πρόκληση της εργοδοσίας. Ηδη προχώρησε σε καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας, ενώ το γεγονός θα καταγγείλει σήμερα και στο υπουργείο Εργασίας.
Νέο ναυτεργατικό ατύχημα σημειώθηκε προχτές το απόγευμα με θύμα έναν ...69χρονο αλλοδαπό ναυτικό. Το ατύχημα έγινε στο φορτηγό πλοίο «KALANA», σημαίας Εσθονίας, το οποίο ήταν αγκυροβολημένο έξω από το λιμάνι της Κορίνθου. Από το Γραφείο Τύπου του ΥΠΑΑΝ η μόνη πληροφορία που δόθηκε για τις συνθήκες του τραυματισμού ήταν πως μάλλον ο ναυτεργάτης έπεσε στο χώρο του μηχανοστασίου. Ο τραυματίας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Κορίνθου και στη συνέχεια στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» με βαριά κρανιοεγκεφαλική κάκωση όπου και παραμένει για νοσηλεία.
Οι εργαζόμενοι και οι γιατροί του 3ου Θεραπευτηρίου του ΙΚΑ θα κάνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» αύριο, ώρα 12 το μεσημέρι. Διαμαρτύρονται για την υποβάθμιση και συρρίκνωση του νοσοκομείου μετά τη συγχώνευσή του με την Πολυκλινική Αθηνών - η οποία με τη σειρά της συγχωνεύτηκε με τον «Ευαγγελισμό». Επίσης, διεκδικούν τις δεδουλευμένες εφημερίες και τα δεδουλευμένα νυχτερινά και αργίες απ' τον Οκτώβρη του 2011.