ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Μάη 2001
Σελ. /56
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΓΔΜ
ΕΕ και ΝΑΤΟ πιέζουν για διάλογο και μείωση των συγκρούσεων...

ΣΚΟΠΙΑ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Οι οδηγίες των ΕΕ και ΝΑΤΟ προς την κυβέρνηση εθνικής ενότητας στα Σκόπια θα μπορούσαν να συνοψιστούν στην εξής μία: Ρίξτε τους τόνους και τις βολές εναντίον των αυτονομιστών για να μειωθούν - τάχα... - «οι απώλειες των αμάχων», ξεκινήστε «διάλογο» και προβείτε σε στρατιωτικές επιχειρήσεις μόνον εάν αυτό καταστεί απαραίτητο... Τώρα, στο ποιος θα κρίνει πότε και τι είναι απαραίτητο προκειμένου να διεξαχθεί μία στρατιωτική επιχείρηση, η απάντηση εν μέρει φαίνεται να εξαρτάται από τις διαθέσεις των υπερδυνάμεων στα «στρατηγεία» των Βρυξελλών αλλά και από τις όποιες τυχόν «απρόβλεπτες» εξελίξεις αναζωπυρώσουν προσεχώς παλιά και νέα μέτωπα συγκρούσεων στο βορρά - και όχι μόνον... - της ΠΓΔΜ.

Ετσι χτες, ο Πρόεδρος της χώρας, Μπόρις Τραϊκόφσκι, ανακοίνωσε πως παρά την εκπνοή του τελεσιγράφου προς τους αυτονομιστές, ο στρατός δε θα προβεί σε νέες στρατιωτικές επιχειρήσεις... Ως εκ τούτου, η εύθραυστη «εκεχειρία» παραμένει σε ισχύ, μολονότι κατά διαστήματα βάλλεται από τις σποραδικές ανταλλαγές πυρών -όπως και χτες.. - στα χωριά πέριξ του Κουμάνοβο (Σλούπτσανε, Οριζάνε, Βάξιντσε).

Ο δε εκπρόσωπος του στρατού της ΠΓΔΜ, Μπλάγκογια Μαρκόφσκι, σχολίασε τις χτεσινές επιθέσεις των αυτονομιστών κατά των δυνάμεων των Σκοπίων ως «σημάδια ενδεχόμενων προετοιμασιών για επιθετικές ενέργειες κατά των μακεδόνων στρατιωτών». Ο ίδιος πάντως δεν επανέλαβε την πρόσφατη δήλωσή του «περί επιχειρήσεων συντριβής των ανταρτών»...

Υπουργοί της ΠΓΔΜ στις Βρυξέλλες

Την Τετάρτη, η τρόικα υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, με επικεφαλής την υπουργό Εξωτερικών της Σουηδίας, Ανν Λιντ, είχε συναντηθεί με τη νέα κυβέρνηση δίνοντας τη «σύσταση» αποτροπής περαιτέρω στρατιωτικών αναμετρήσεων με τους αυτονομιστές για «χάρη» της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή.

Χτες, ήταν η σειρά κλιμακίου υπουργών της νέας κυβέρνησης εθνικής ενότητας των Σκοπίων να μεταβεί στο στρατηγείο της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Εκεί, οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας, Ιλινκα Μιτρέβα και Βλάντο Μπουσκόφσκι, άκουσαν νέες δηλώσεις συμπαράστασης και κατανόησης αλλά και εκκλήσεις για έναρξη και εντατικοποίηση ενός διεθνοτικού πολιτικού διαλόγου στην ΠΓΔΜ. Ο δε Χαβιέ Σολάνα, μετά τη συνάντησή του με τους δύο υπουργούς της ΠΓΔΜ, απέκλεισε μάλιστα - προς το «παρόν»... - οποιοδήποτε ενδεχόμενο επαφής της ΕΕ με τους αυτονομιστές, λέγοντας πως «είναι παράνομοι» και «προσπαθούν να πετύχουν με τα όπλα πολιτικούς στόχους»...

Την Πέμπτη, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Τζορτζ Ρόμπερτσον, είχε «συμβουλεύσει» τη νέα κυβέρνηση των Σκοπίων να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις ενίσχυσης της αλβανικής μειονότητας, γιατί μία τέτοια εξέλιξη «θα υποβάθμιζε την πολιτική ατζέντα των οπλοφόρων» (του «Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού»). Κατά τη γνωστή του «συνήθεια», ο Ρόμπερτσον υποσχέθηκε «περαιτέρω στρατιωτική βοήθεια» του ΝΑΤΟ προς την κυβέρνηση των Σκοπίων... δίχως, εννοείται, να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Νωρίτερα, υπουργοί και υφυπουργοί Εξωτερικών από εννέα χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης απηύθυναν έκκληση στους Αλβανούς αυτονομιστές της ΠΓΔΜ να σταματήσουν την ένοπλη δράση τους και να παραδώσουν τα όπλα τους. Στην κοινή τους ανακοίνωση, οι υπουργοί και υφυπουργοί Εξωτερικών από την Αλβανία, την Ελλάδα, τη Γιουγκοσλαβία, τη Βουλγαρία, την ΠΓΔΜ, την Τουρκία, τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, τη Ρουμανία και την Κροατία, καταδίκασαν τις τρομοκρατικές ενέργειες που απειλούν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ΠΓΔΜ, επισημαίνοντας ότι η κρίση στη χώρα αυτή απειλεί την ευρύτερη περιοχή.

Επιθέσεις αυτονομιστών στο Πρέσεβο

Αν και στα Σκόπια, καταβάλλονται - τεχνητά... - προσπάθειες αποκλιμάκωσης της κρίσης, στη σερβική κοιλάδα του Πρέσεβο (κοντά στα όρια με το Κοσσυφοπέδιο) το λόγο έχουν ξαναπάρει τα όπλα...

Χτες, οι Αλβανοί αυτονομιστές εξαπέλυσαν νέα επίθεση στη νότια σερβική πόλη Βράνιε προκαλώντας το θάνατο ενός Γιουγκοσλάβου λοχία και τον τραυματισμό άλλων πέντε στρατιωτικών όταν χτύπησαν το στρατιωτικό όχημα στο οποίο επέβαιναν οι τελευταίοι με αντι-αρματικές ρουκέτες. Βορειότερα, κοντά στην πόλη Μέντβεγια, οκτώ αυτονομιστές του «UCPMB» τραυματίστηκαν στη διάρκεια ανταλλαγής πυρών με άνδρες του γιουγκοσλαβικού στρατού.

Οπως φαίνεται, δυσκολίες συναντούν οι προσπάθειες προετοιμασίας για την εφαρμογή της συμφωνίας για την αποστρατιωτικοποίηση δύο χωριών στη νότια Σερβία (Λούτσανε και Τούρια), όπου θα εισέλθουν στις 26 του μήνα οι άνδρες του γιουγκοσλαβικού στρατού για να αναλάβουν τον έλεγχο και του τελευταίου τμήματος της «ουδέτερης ζώνης» στα διοικητικά όρια Νότιας Σερβίας - Κοσσυφοπεδίου. Η αποστρατιωτικοποίηση των χωριών Λούτσανε και Τούρια, που γίνεται με την επίβλεψη του ΝΑΤΟ, λέγεται πως θα επιτρέψει την επαναλειτουργία των σχολείων και τη σύνδεση της κοιλάδας του Πρέσεβο με το Κόσσοβο.


ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Βία, εκρήξεις και απαγωγές

Από το χώρο όπου έγινε η έκρηξη

Associated Press

Από το χώρο όπου έγινε η έκρηξη
ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-

Οι παραστρατιωτικές οργανώσεις εξακολουθούν να «θερίζουν» τον άμαχο πληθυσμό. Τα καρτέλ των ναρκωτικών να σπέρνουν τον τρόμο και το θάνατο. Ο εμφύλιος συνεχίζεται για 37η χρονιά. Μάλλον δεν είναι παράδοξο ότι έχει χαρακτηριστεί ως η πιο επικίνδυνη χώρα του πλανήτη, καθώς έχει τον πιο βαρύ φόρο αίματος ετησίως. Χτες, άλλοι εφτά άνθρωποι τουλάχιστον θα πρέπει να προστεθούν στον ατέρμονο και οδυνηρό κατάλογο των νεκρών.

Εφτά άνθρωποι, που έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες ή ακόμη και εκατοντάδες -σύμφωνα με το πρακτορείο «Ρόιτερς» 50, το Αθηναϊκό Πρακτορείο 82 άνθρωποι, ενώ τέλος σύμφωνα με το βρετανικό BBC 130- που τραυματίστηκαν, όταν το βράδυ της Πέμπτης εξερράγη παγιδευμένο όχημα στην τρίτη σε μέγεθος πόλη της χώρας, στα βορειοδυτικά της, το Μεντεγίν. Πρόκειται για έκρηξη τουλάχιστον 30 κιλών δυναμίτη, που είχαν τοποθετηθεί σε ένα σταθμευμένο κόκκινο Φολκσβάγκεν - σκαραβαίο στην πλατεία Λεράς, στη συνοικία Πομπλάντο, το οποίο εξερράγη στις 6.05 ώρα Ελλάδας. Αυτά σύμφωνα με τον διευθυντή των αστυνομικών αρχών πόλης, Χόρχε Ντανιέλ Κάστρο, που έκανε τις δηλώσεις αυτές σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό και συμπλήρωσε ότι ίσως η βομβιστική επίθεση δεν είναι τυχαία από την πρόοδο των ερευνών και των επιτυχιών της Αστυνομίας κατά του καρτέλ των ναρκωτικών. «Ενδέχεται να είναι μια πράξη άμυνας και απελπισίας της μαφίας των ναρκωτικών», θα τονίσει και ο δήμαρχος της πόλης, ΛουίςΠέρες Γκουτιέρες, μιλώντας προς το κολομβιανό ραδιόφωνο Καρακόλ, υπενθυμίζοντας ότι το Μεντεγίν είχε σειστεί κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '80 μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του '90 από ανάλογες επιθέσεις, κατά τη διάρκεια ξεκαθαρίσματος μεταξύ των ομάδων που νέμονταν την παραγωγή και πώληση των ναρκωτικών, και είχε γίνει γνωστός παγκοσμίως ως «το αποκορύφωμα του πολέμου των ναρκωτικών». Επίσης, είναι η πόλη του «αρχινονού» του καρτέλ των ναρκωτικών Πάμπλο Εσκομπάρ, ο οποίος έχασε τη ζωή του το 1993. Πάντως, ουδεμία οργάνωση έχει αναλάβει μέχρι στιγμής την ευθύνη για την έκρηξη.

Οσο για την τοποθεσία, την πλατεία Λεράς, υπάρχουν πολλά εστιατόρια και κέντρα διασκέδασης που συνηθίζουν να συχνάζουν οι νέοι της πόλης, ενώ την ώρα της έκρηξης, Πέμπτη 10 το βράδυ, τοπική ώρα- ήταν γεμάτο από κόσμο. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC, «όποιος ευθύνεται για την τοποθέτηση της βόμβας, ήξερε πολύ καλά ότι τέτοια ώρα το πάρκο και η περιοχή θα ήταν γεμάτη κόσμο, στη συντριπτική του πλειοψηφία νέους και πλούσιους». Ο ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός RCN μετέδωσε εικόνες από ανθρώπους που έχουν χτυπηθεί από θραύσματα τζαμιών και μεταφέρονταν με ασθενοφόρα και άλλα οχήματα σε νοσοκομεία. Παράλληλα, νοσοκομειακές πηγές ανέφεραν ότι έχει γίνει έκκληση για δότες αίματος, ενώ αρκετοί εκ των τραυματιών νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες ο αριθμός των νεκρών να αυξηθεί.

Στα χέρια των ταγμάτων ασφαλείας

Πρόκειται για τη δεύτερη έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου το τελευταίο 15ήμερο, αφού στις 4 Μάη έγινε έκρηξη παρόμοιου αυτοκινήτου έξω από πολυτελές ξενοδοχείο στην πόλη Κάλι, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Κολομβίας, με συνέπεια να τραυματιστούν 32 άνθρωποι. Ενώ τον Ιανουάριο, μία ακόμη έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στο πάρκινγκ του εμπορικού κέντρου Ελ Τεσόρο και πάλι στην πόλη Μεντεγίν, είχε κοστίσει τη ζωή σε τουλάχιστον μία γυναίκα.

Εν τω μεταξύ, σε μία άλλη έκφραση της βίας, που τρώει τις σάρκες της κολομβιανής κοινωνίας, στη βία που εξαπολύουν τα ακροδεξιά «τάγματα θανάτου», οι εργάτες γης που απήχθησαν την Τρίτη από τα μέλη ακροδεξιάς παραστρατιωτικής οργάνωσης στην πόλη Βιγιανουέβα της Κολομβίας είναι τελικά συνολικά 190, όπως ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτης -τοπική ώρα- από την πρωτεύουσα Μπογκοτά ο διοικητής των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, στρατηγός Φερνάντο Ταπίας. Πρόκειται για την ακροδεξιά οργάνωση «Ενωμένη Αυτοάμυνα της Κολομβίας» - (AUC) που είχε αρχικά συλλάβει ομήρους οχτακόσιους εργάτες φυτειών από τη Βιγιανουέβα και στη συνέχεια προχώρησε σε επιλογή των ομήρων, κρατώντας μόνο άνδρες και γυναίκες νεαρής ηλικίας, συνολικά 190 άτομα, σύμφωνα πάντοτε με το τελευταίο ανακοινωθέν του στρατηγού Ταπίας. Νωρίτερα, είχε ανακοινωθεί ότι οι περισσότεροι όμηροι απελευθερώθηκαν και ότι «μόνο 27» από αυτούς κρατούνται ακόμη, μια πληροφορία που διαψεύστηκε τόσο από τον εκπρόσωπο του μεσολαβητή Βίλμερ Αλφόνσο, όσο και από τον δήμαρχο της Βιγιανουέβα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ