Σάββατο 19 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 41
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Βία, εκρήξεις και απαγωγές

Από το χώρο όπου έγινε η έκρηξη

Associated Press

Από το χώρο όπου έγινε η έκρηξη
ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-

Οι παραστρατιωτικές οργανώσεις εξακολουθούν να «θερίζουν» τον άμαχο πληθυσμό. Τα καρτέλ των ναρκωτικών να σπέρνουν τον τρόμο και το θάνατο. Ο εμφύλιος συνεχίζεται για 37η χρονιά. Μάλλον δεν είναι παράδοξο ότι έχει χαρακτηριστεί ως η πιο επικίνδυνη χώρα του πλανήτη, καθώς έχει τον πιο βαρύ φόρο αίματος ετησίως. Χτες, άλλοι εφτά άνθρωποι τουλάχιστον θα πρέπει να προστεθούν στον ατέρμονο και οδυνηρό κατάλογο των νεκρών.

Εφτά άνθρωποι, που έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες ή ακόμη και εκατοντάδες -σύμφωνα με το πρακτορείο «Ρόιτερς» 50, το Αθηναϊκό Πρακτορείο 82 άνθρωποι, ενώ τέλος σύμφωνα με το βρετανικό BBC 130- που τραυματίστηκαν, όταν το βράδυ της Πέμπτης εξερράγη παγιδευμένο όχημα στην τρίτη σε μέγεθος πόλη της χώρας, στα βορειοδυτικά της, το Μεντεγίν. Πρόκειται για έκρηξη τουλάχιστον 30 κιλών δυναμίτη, που είχαν τοποθετηθεί σε ένα σταθμευμένο κόκκινο Φολκσβάγκεν - σκαραβαίο στην πλατεία Λεράς, στη συνοικία Πομπλάντο, το οποίο εξερράγη στις 6.05 ώρα Ελλάδας. Αυτά σύμφωνα με τον διευθυντή των αστυνομικών αρχών πόλης, Χόρχε Ντανιέλ Κάστρο, που έκανε τις δηλώσεις αυτές σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό και συμπλήρωσε ότι ίσως η βομβιστική επίθεση δεν είναι τυχαία από την πρόοδο των ερευνών και των επιτυχιών της Αστυνομίας κατά του καρτέλ των ναρκωτικών. «Ενδέχεται να είναι μια πράξη άμυνας και απελπισίας της μαφίας των ναρκωτικών», θα τονίσει και ο δήμαρχος της πόλης, ΛουίςΠέρες Γκουτιέρες, μιλώντας προς το κολομβιανό ραδιόφωνο Καρακόλ, υπενθυμίζοντας ότι το Μεντεγίν είχε σειστεί κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '80 μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του '90 από ανάλογες επιθέσεις, κατά τη διάρκεια ξεκαθαρίσματος μεταξύ των ομάδων που νέμονταν την παραγωγή και πώληση των ναρκωτικών, και είχε γίνει γνωστός παγκοσμίως ως «το αποκορύφωμα του πολέμου των ναρκωτικών». Επίσης, είναι η πόλη του «αρχινονού» του καρτέλ των ναρκωτικών Πάμπλο Εσκομπάρ, ο οποίος έχασε τη ζωή του το 1993. Πάντως, ουδεμία οργάνωση έχει αναλάβει μέχρι στιγμής την ευθύνη για την έκρηξη.

Οσο για την τοποθεσία, την πλατεία Λεράς, υπάρχουν πολλά εστιατόρια και κέντρα διασκέδασης που συνηθίζουν να συχνάζουν οι νέοι της πόλης, ενώ την ώρα της έκρηξης, Πέμπτη 10 το βράδυ, τοπική ώρα- ήταν γεμάτο από κόσμο. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC, «όποιος ευθύνεται για την τοποθέτηση της βόμβας, ήξερε πολύ καλά ότι τέτοια ώρα το πάρκο και η περιοχή θα ήταν γεμάτη κόσμο, στη συντριπτική του πλειοψηφία νέους και πλούσιους». Ο ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός RCN μετέδωσε εικόνες από ανθρώπους που έχουν χτυπηθεί από θραύσματα τζαμιών και μεταφέρονταν με ασθενοφόρα και άλλα οχήματα σε νοσοκομεία. Παράλληλα, νοσοκομειακές πηγές ανέφεραν ότι έχει γίνει έκκληση για δότες αίματος, ενώ αρκετοί εκ των τραυματιών νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες ο αριθμός των νεκρών να αυξηθεί.

Στα χέρια των ταγμάτων ασφαλείας

Πρόκειται για τη δεύτερη έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου το τελευταίο 15ήμερο, αφού στις 4 Μάη έγινε έκρηξη παρόμοιου αυτοκινήτου έξω από πολυτελές ξενοδοχείο στην πόλη Κάλι, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Κολομβίας, με συνέπεια να τραυματιστούν 32 άνθρωποι. Ενώ τον Ιανουάριο, μία ακόμη έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στο πάρκινγκ του εμπορικού κέντρου Ελ Τεσόρο και πάλι στην πόλη Μεντεγίν, είχε κοστίσει τη ζωή σε τουλάχιστον μία γυναίκα.

Εν τω μεταξύ, σε μία άλλη έκφραση της βίας, που τρώει τις σάρκες της κολομβιανής κοινωνίας, στη βία που εξαπολύουν τα ακροδεξιά «τάγματα θανάτου», οι εργάτες γης που απήχθησαν την Τρίτη από τα μέλη ακροδεξιάς παραστρατιωτικής οργάνωσης στην πόλη Βιγιανουέβα της Κολομβίας είναι τελικά συνολικά 190, όπως ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτης -τοπική ώρα- από την πρωτεύουσα Μπογκοτά ο διοικητής των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, στρατηγός Φερνάντο Ταπίας. Πρόκειται για την ακροδεξιά οργάνωση «Ενωμένη Αυτοάμυνα της Κολομβίας» - (AUC) που είχε αρχικά συλλάβει ομήρους οχτακόσιους εργάτες φυτειών από τη Βιγιανουέβα και στη συνέχεια προχώρησε σε επιλογή των ομήρων, κρατώντας μόνο άνδρες και γυναίκες νεαρής ηλικίας, συνολικά 190 άτομα, σύμφωνα πάντοτε με το τελευταίο ανακοινωθέν του στρατηγού Ταπίας. Νωρίτερα, είχε ανακοινωθεί ότι οι περισσότεροι όμηροι απελευθερώθηκαν και ότι «μόνο 27» από αυτούς κρατούνται ακόμη, μια πληροφορία που διαψεύστηκε τόσο από τον εκπρόσωπο του μεσολαβητή Βίλμερ Αλφόνσο, όσο και από τον δήμαρχο της Βιγιανουέβα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ο «ναρκέμπορος» Ουρίμπε..;(2004-08-03 00:00:00.0)
Εν δράσει τα «τάγματα θανάτου»(2002-09-05 00:00:00.0)
Νέες επιδρομές κατά του «FARC»(2001-08-19 00:00:00.0)
Ανοιχτός ο δρόμος για νέους και μαζικότερους αγώνες...(2000-09-03 00:00:00.0)
Διαφθορά και προσχήματα(2000-06-06 00:00:00.0)
Αυτοκίνητο - βόμβα έξω από σπίτι πρώην υπουργού(1996-12-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ