ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 31 Δεκέμβρη 2000
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Η Πρωτοχρονιά της δεύτερης Ιντιφάντα

Η εξέγερση συνεχίζεται

Associated Press

Η εξέγερση συνεχίζεται
Υπό αυστηρότατο αποκλεισμό και ισχυρότατα μέτρα ασφαλείας θα αλλάξει ο χρόνος για τα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη. Η προηγούμενη χρονιά φεύγει με τη νέα δεύτερη Ιντιφάντα του παλαιστινιακού λαού να συμπληρώνει τους τρεις μήνες ζωής και το θρήνο να είναι ατελείωτος για τους εκατοντάδες νεκρούς και τους χιλιάδες τραυματίες. Ο απολογισμός της νέας εξέγερσης βαρύς, πολύ βαρύτερος ακόμη και από ολόκληρο τον πρώτο χρόνο της πρώτης Ιντιφάντα: 350 νεκροί και περισσότεροι από 10.000 τραυματίες.

Και αυτό ενώ Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι έχουν διανύσει περισσότερα από 7 χρόνια επισήμων διαπραγματεύσεων και αλλεπάλληλων γύρων συζητήσεων στο πλαίσιο της πολυσυζητημένης «ειρηνευτικής διαδικασίας», της οποίας τα σαθρά θεμέλια κατέρρευσαν μέσα σε λίγες μόλις ώρες, αποκαλύπτοντας, με φρίκη και πολύ αίμα, τις ανεπάρκειες, τις παραλείψεις, τις ανισότητες και τις θολές πλευρές του, εξαρχής, περιεχομένου της. Μετά από όλα αυτά τα χρόνια της υπομονής και της αναμονής, κατά τη διάρκεια των οποίων ο παλαιστινιακός λαός υπέμεινε με σφιγμένα χείλη τη φτώχεια, την εξαθλίωση, τον συνεχιζόμενο ισραηλινό έλεγχο, την εντεινόμενη οικονομική του εξάρτηση από τον ισραηλινό κατακτητή, αποδείχτηκε ότι η πολυπόθητη μέρα της ανεξαρτησίας, της ελευθερίας, της ίδρυσης ενός βιώσιμου κράτους στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, δεν ήταν διόλου κοντά.

Αντίθετα, έγινε, με το σκληρότερο τρόπο, σαφές ότι η πολύχρονη «ειρηνευτική διαδικασία» δεν άγγιξε καν τα φλέγοντα ζητήματα της ισραηλινο-παλαιστινιακής διένεξης, το ζήτημα της επιστροφής των εκατομμυρίων προσφύγων, των ακριβών ορίων του παλαιστινιακού κράτους, του ενιαίου εδάφους με δεδομένη την ακατάπαυστη επέκταση των εβραϊκών εποικισμών, του μέλλοντος της Ανατολικής Ιερουσαλήμ. Ζητήματα που έχουν, βέβαια, λυθεί ξεκάθαρα από τις αποφάσεις του ΟΗΕ.

Στους έρημους δρόμους των παλαιστινιακών πόλεων, που στοιχειώνουν από τις φωτογραφίες των νεκρών τους παιδιών και σκοτεινιάζουν ακόμη περισσότερο από τα κλεισμένα καταστήματα και τα κατεστραμμένα κτίρια, ο παλαιστινιακός λαός θα εισέλθει στο νέο έτος με το περίσσεμα της υπομονής του να έχει στερέψει και με την αγανάκτησή του να έχει περισσέψει. Ο χρόνος αυτός δε θα είναι, τελικά, όπως πολλοί ευαγγελίζονταν, η ολοκλήρωση της «ειρηνευτικής διαδικασίας», που φάνηκε ξεκάθαρα ότι δεν εξυπηρετεί παρά μόνο τα αμερικανικά συμφέροντα. Θα είναι χρόνος των καθημερινών διαδηλώσεων, συγκρούσεων και της επιμονής στο μονόδρομο του αγώνα, για το αυτονόητο της ανεξαρτησίας, της ελευθερίας, της στοιχειώδους αξιοπρέπειας.


Ελένη ΜΑΥΡΟΥΛΗ

OHE
Ασυνεπείς στις υποχρεώσεις τους οι ΗΠΑ...

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ (του ανταποκριτή μας Χρ. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ).-

Επειτα από τη μακρόχρονη επιμονή της Ουάσιγκτον, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε (22/12) την πρώτη αναθεώρηση του προϋπολογισμού του Οργανισμού μέσα στα τελευταία 28 χρόνια, μειώνοντας το ποσόν που εισφέρουν οι ΗΠΑ και μεταθέτοντας το κύριο τέτοιο βάρος στις αναπτυσσόμενες χώρες, που έχουν σημειώσει οικονομική βελτίωση. Με τα ποσά αυτά καλύπτονται οι καθημερινές δαπάνες του Οργανισμού, ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων και οι λεγόμενες ειρηνευτικές δραστηριότητές του, που κοστίζουν 3 δισ. δολάρια το χρόνο.

Ο Αμερικανός αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, έσπευσε να εκφράσει ασυγκράτητος την ικανοποίησή του για το χαρμόσυνο αυτό γεγονός, που ικανοποιούσε το αίτημα της χώρας του.

Υπενθυμίστηκε με την ευκαιρία αυτή, ότι οι συνολικές αμερικανικές οφειλές στον ΟΗΕ είχαν φτάσει στα 1,3 δισ. δολάρια, ενώ το αμερικανικό Κογκρέσο απαιτούσε πεισματικά τη ριζική μείωση της αμερικανικής εισφοράς, προκειμένου να καταβληθεί ένα ορισμένο ποσόν από το χρέος αυτό. Ας σημειωθεί, ότι οι εισφορές στον ΟΗΕ είχαν ως τότε καθοριστεί με βάση την οικονομική δυναμικότητα των 189 χωρών - μελών του.

Οι ΗΠΑ κέρδισαν, όπως χαρακτηρίστηκε, τη μάχη αυτή για τη μείωση των χρεών τους αυτών, όταν την ίδια μέρα ο Αμερικανός μεγιστάνας των μέσων δημοσιότητας, Τεντ Τέρνερ, πρόσφερε σαν δώρο και για μόνη φορά, το ποσόν των 34 εκατομμυρίων δολαρίων για τον προϋπολογισμό του ΟΗΕ του έτους 2001, έναντι των καθυστερούμενων χρεών των ΗΠΑ.

Με βάση το νέο αυτό «συμβιβασμό», το αμερικανικό ποσοστό για τον διοικητικό προϋπολογισμό του ΟΗΕ μειώνεται από 25% σε 22%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό τους για τον ειρηνευτικό προϋπολογισμό πέφτει από 31% σε περίπου 27%.

Πρέπει να αναφερθεί, ότι μια μέρα νωρίτερα από την απόφαση αυτή, ο Γάλλος αντιπρόσωπος Ζαν - Νταβίντ Λεβίτ είχε δηλώσει, μιλώντας εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ότι τα μέλη της είχαν προτείνει πως αν η Ουάσιγκτον πετύχαινε τη μείωση των συνδρομών της, το Κογκρέσο θα όφειλε να παραχωρήσει τα ποσά για την εξόφληση όλων των αμερικανικών χρεών ως το έτος 2003. Αν όχι, τόνισε, «τότε θα πρέπει να δούμε κατά πόσον θα χρειαστεί να σπρώξουμε ξανά τις ΗΠΑ».

Από την πλευρά του το Κογκρέσο επέμενε, ότι θα πρέπει να προηγηθεί μια μείωση των αμερικανικών εισφορών, προκειμένου να προχωρήσει στην καταβολή των 800 εκατομμυρίων δολαρίων, που έχουν ήδη εγκριθεί, έναντι του συνολικού χρέους.

Στο χώρο του ΟΗΕ, ωστόσο, η ευρωπαϊκή ιδέα να δοθεί μια μείωση στις ΗΠΑ υπό τον όρο, όμως, ότι θα κατέβαλαν στο ακέραιο τα καθυστερούμενα, θα μπορούσε να ικανοποιήσει ορισμένες χώρες, που πιστεύουν πως η Ουάσιγκτον δεν μπορεί να γίνει πιστευτή, ότι θα πλήρωνε αφού πετύχαινε τη μείωση, ή φοβούνται, ότι οι Αμερικανοί θα ζητήσουν αργότερα και άλλες περικοπές μέσα σε τρία χρόνια, όταν θα ξαναζητηθούν οι προσφορές στον προϋπολογισμό του ΟΗΕ.

Οπως έγραψαν οι «Τάιμς της Νέας Υόρκης», ο Λεβίτ δεν απέκρυψε την αντιπάθειά του στην αμερικανική στάση. Αποκάλεσε το τελεσίγραφο του Κογκρέσου «μια απολύτως αδικαιολόγητη απαίτηση» και επανέλαβε τη θέση, ότι ευρωπαϊκές χώρες συλλογικά πληρώνουν πολύ περισσότερα από ό,τι οι ΗΠΑ και δε ζητούν περικοπές. Είπε, συγκεκριμένα, ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση, με το 29% της παγκόσμιας οικονομίας, πλήρωνε το 36% του τακτικού προϋπολογισμού, 39% για τις ειρηνευτικές ενέργειες και το 0% όλων των συνεισφορών σε παραρτήματα των Ηνωμένων Εθνών, όπως είναι η «Γιούνισεφ», ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και άλλα.

Και όχι μόνο αυτά. Μια μέρα νωρίτερα (21/12), ένας Αμερικανός «ειδικός στην αντιτρομοκρατία» διορίστηκε σε μια ανώτατη θέση της ειρηνευτικής δραστηριότητας του ΟΗΕ, καθώς ο Οργανισμός έχει αρχίσει να ασχολείται σε ευρύτερη κλίμακα σ' αυτόν τον τομέα. Πρόκειται για τον Μάικλ Σιιχάν που σήμερα είναι υφυπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Κλίντον στο Γραφείο Διεθνών Οργανώσεων, καθώς και έκτακτος πρεσβευτής της Ουάσιγκτον για την αντιτρομοκρατία. Ανάμεσα στις πρόσφατες δραστηριότητές του ήταν η διαπραγμάτευση με τους Ταλιμπάν σχετικά με την υποστήριξή τους προς τους ισλαμιστές μαχητές στο Αφγανιστάν.

Ο Σιιχάν, πρώην αξιωματικός του αμερικανικού στρατού, θα εγκατασταθεί στον ΟΗΕ στις 2 Γενάρη, όπου θα χριστεί βοηθός γενικός γραμματέας, για δραστηριότητες αυτού του είδους.

ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ
Συγχρονισμός βομβιστικών επιθέσεων

ΜΑΝΙΛΑ.-

Πέντε, σχεδόν, ταυτόχρονες εκρήξεις συγκλόνισαν, χτες το πρωί, την πρωτεύουσα των Φιλιππίνων, Μανίλα, παρά τα έκτακτα μέτρα ασφαλείας που οι αρχές είχαν λάβει μια μέρα νωρίτερα, φοβούμενες κύμα βομβιστικών επιθέσεων, με αφορμή τη γιορτή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, από τους ισλαμιστές εξτρεμιστές της αυτονομιστικής οργάνωσης «Αμπού Σαγιάφ». Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι βομβιστικές επιθέσεις σημειώθηκαν σε επιβατηγό τρένο, την ώρα που εισερχόταν στο σιδηροδρομικό σταθμό, σε επιβατηγό λεωφορείο, σε ένα σταθμό καυσίμων κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο, σε μια εγκατάσταση παροχής γκαζιού και σε ένα πάρκο κοντά στην αμερικανική πρεσβεία. Ο Πρόεδρος Τζόζεφ Εστράντα συγκάλεσε έκτακτο Υπουργικό Συμβούλιο, ενώ ο στρατός κλήθηκε να συνδράμει τις αστυνομικές δυνάμεις στο έργο τους.

OSPAAL
«Μπορούμε να φτιάξουμε το μέλλον μας»

Περισσότερες από τρεις δεκαετίες ο Οργανισμός για την Αλληλεγγύη των Λαών Αφρικής, Ασίας, Λατινικής Αμερικής (OSPAAL) συνεχίζει τη δράση του, τόσο υποστηρίζοντας τα επαναστατικά κινήματα και τις χώρες του τρίτου κόσμου, αλλά και τις δυνάμεις που τάσσονται ενάντια στην παγκοσμιοποίηση στον «πρώτο κόσμο». Ο ΓΓ της, Χουάν Καρετέρο, μιλά στο «Ρ» για την επικαιρότητα των στόχων και την αναγκαιότητα της διεθνούς αλληλεγγύης

ΚΚ ΒΡΑΖΙΛΙΑΣ
«Ανάγκη η ένωση των προοδευτικών αριστερών δυνάμεων»

Η Λατινική Αμερική βρίσκεται σε αναβρασμό και η Βραζιλία δεν έχει, μόνο, εξωτική πλευρά. Για τους στόχους, τη δράση, αλλά και τα βήματα που έχει πετύχει, μέχρι σήμερα, το ΚΚ Βραζιλίας, μιλά στο «Ρ» ο υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του, Ζοζέ Ρεϊνάλντο Καρβάλιο



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ