Σε χτεσινή συζήτηση στη Βουλή για τη ΔΕΗ
Η ΝΔ, μέσω των βουλευτών της, καταλόγισε στην κυβέρνηση «ανεπάρκεια» στην προώθηση της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την «απελευθέρωση» της ηλεκτρικής ενέργειας και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, η οποία, όπως τόνισε ο Γ. Γεωργαντάς ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, «έρχεται να προστεθεί σε μια συνολική εικόνα που εκπέμπει τις τελευταίες μέρες η κυβέρνηση, σε σχέση με τη δυνατότητά της να διαχειριστεί επενδύσεις, να διαχειριστεί ζητήματα της ιδιωτικής οικονομίας, ζητήματα μεταρρυθμίσεων». Ενώ εκθείασε το μοντέλο ιδιωτικοποίησης της ΝΔ, αυτό «της μικρής ΔΕΗ».
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκης διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση προχωρά κανονικά στην ιδιωτικοποίηση και των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, προκειμένου - όπως είπε - «να φτάσουμε στο σημείο το 40% της λιγνιτικής πρόσβασης να γίνεται με παραχώρηση μονάδων της ΔΕΗ», και επιβεβαίωσε ότι «προφανώς έχει ανοίξει η διαπραγμάτευση με την Κομισιόν. Δεν θα σας αποκαλύψω τι ακριβώς συζητάμε τώρα, γιατί είμαστε στη διαπραγμάτευση». Κάλεσε τη ΝΔ να δείξει εμπιστοσύνη στις «επιδόσεις» της κυβέρνησης, λέγοντας: «Είμαι σίγουρος ότι στη ΝΔ έχετε μια καταστροφολογική συμπεριφορά μερικών πρώην συντρόφων μου, που όταν ήταν στην αντιπολίτευση τα έβλεπαν όλα μαύρα».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος σημείωσε ότι «θέλει τεράστιο πολιτικό θράσος και από τη ΝΔ και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη να μιλάνε για τη ΔΕΗ», όταν «τα κόμματα αυτά και οι κυβερνήσεις τους είναι αυτοί που ξεκίνησαν τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης, αποδεχόμενοι την πολιτική της ΕΕ για την "απελευθέρωση" του τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, για τη συρρίκνωση και τη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ», τονίζοντας ότι πάνω σε αυτό το έδαφος συνεχίζει την ίδια πολιτική, «της περαιτέρω "απελευθέρωσης", της ιδιωτικοποίησης», η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.
Εκανε σαφές ότι «δεν υπάρχει μια ανώδυνη για το λαό ιδιωτικοποίηση» και ότι «το ΚΚΕ από τις αρχές της δεκαετίας του '90 είχε αποκαλύψει πως ο πραγματικός στόχος της "απελευθέρωσης" από την κρατική προστασία της Ενέργειας, αλλά και άλλων τομέων της οικονομίας, ήταν να δημιουργηθούν νέα πεδία κερδοφορίας για το υπερσυσσωρευμένο κεφάλαιο».
Αναφέρθηκε στα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής, όπως είναι «η υποβάθμιση και απαξίωση των εγχώριων πηγών Ενέργειας, όπως είναι ο λιγνίτης, δημιουργία ενός πολύ ακριβού ενεργειακού μείγματος, και μάλιστα μεγάλο κομμάτι απ' αυτό προέρχεται από εισαγόμενες πηγές, π.χ. φυσικό αέριο», η εξάρτηση της ενεργειακής ασφάλειας από εισαγωγές, το τσάκισμα των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων της ΔΕΗ, η αύξηση μέσα σε μία 10ετία της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 157% για τα λαϊκά νοικοκυριά, με αποτέλεσμα το 30% από αυτά να ζουν σε συνθήκες ενεργειακής φτώχειας. Ολα αυτά «σε μία χώρα με τεράστιο πλούτο όσον αφορά τις ενεργειακές πηγές, τόσο τις ορυκτές όσο και τις ανανεώσιμες».
Ο Ν. Καραθανασόπουλος στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε και στον «συνολικότερο σχεδιασμό, την προσπάθεια της κυβέρνησης να μετατραπεί η Ελλάδα σε ενεργειακό κόμβο, εμπλέκοντάς την πολύ περισσότερο στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, υλοποιώντας τους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς στον τομέα της Ενέργειας και, βεβαίως, εμπλέκοντάς την στους κινδύνους του πολέμου».
Εκανε σαφές ότι η κριτική του ΚΚΕ «δεν έχει στραμμένα τα μάτια στο παρελθόν. Δεν μας απασχολεί το ζήτημα να ξαναγυρίσουμε σε μια 100% κρατική ΔΕΗ, γιατί και τότε προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων δούλευε», τονίζοντας πως «για να υπηρετήσει ο ενεργειακός σχεδιασμός τη λαϊκή ευημερία, πρέπει να απαλλαγεί από τους νόμους της αγοράς, τους νόμους του καπιταλιστικού κέρδους. Μέσα σε ένα πλαίσιο κεντρικά σχεδιασμένης παραγωγής, με στόχο την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών, μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά ένας ενιαίος, αποκλειστικά κρατικός φορέας Ενέργειας, ως μηχανισμός της λαϊκής εξουσίας».
Ξεκινά την Τετάρτη 4/10 στη Θεσσαλονίκη η 2η Υπουργική Συνάντηση Ελλάδας, Αλβανίας, Βουλγαρίας και ΠΓΔΜ, σε άλλη μια προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης για γεωστρατηγική αναβάθμιση της ντόπιας αστικής τάξης, μέσα από οικοδόμηση αξόνων με κεφάλαια άλλων χωρών της περιοχής, ώστε να τρέξουν ανεμπόδιστα μπίζνες σε πεδία όπως η Ενέργεια και τα δίκτυα διαμετακόμισης, σε περιβάλλον «τάξης και ασφάλειας».
Αλλωστε, όπως αναφέρουν αρμόδιες διπλωματικές πηγές, η συνάντηση «εντάσσεται σε μια ευρύτερη στρατηγική της ελληνικής διπλωματίας, για την ενίσχυση της περιφερειακής σταθερότητας, αλλά και της διασυνοριακής συνεργασίας μεταξύ των όμορων κρατών της νότιας Βαλκανικής».
Εξ ου και η ατζέντα χαρακτηρίζεται «διευρυμένη», με σκοπό, όπως αναφέρουν οι ίδιοι παράγοντες, «να εδραιωθεί μια θεσμοθετημένη συνεργασία μεταξύ των κρατών αυτών σχετικά με ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος και στρατηγικής σημασίας, όπως οι προκλήσεις που καλούνται να διαχειριστούν σε θέματα ασφάλειας και αντιμετώπισης του εξτρεμισμού, της τρομοκρατίας και της ριζοσπαστικοποίησης».
Σε αυτό το πλαίσιο, οι συμμετέχοντες θα κληθούν να διερευνήσουν «κοινές δράσεις» με σκοπό την προώθηση μίας «συνολικής προσέγγισης» των ζητημάτων αυτών, με «ανταλλαγή καλών πρακτικών» και «συνεργασία τόσο σε επίσημο επίπεδο όσο και μεταξύ εκπροσώπων της κοινωνίας των πολιτών, πανεπιστημίων, δεξαμενών σκέψης και λοιπών φορέων», όπως αναφέρεται αρμοδίως, για ένα σύμπλεγμα δράσεων και δρώντων, κρατικών και μη, πάνω σε κοινούς στόχους των αστικών τάξεων των 4 χωρών.
Συγκεκριμένα, οι υπουργοί Εσωτερικών θα συζητήσουν για την ενίσχυση της συνεργασίας σε ζητήματα που σχετίζονται με την «καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος», την προώθηση της «διασυνοριακής συνεργασίας σε θέματα μετανάστευσης, επιστροφών, καταπολέμησης των δικτύων διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων». Με αφορμή, ακόμη, την αρωγή που προσέφερε η Ελλάδα στη γειτονική Αλβανία για την αντιμετώπιση καταστροφικών πυρκαγιών που έπληξαν τη χώρα το καλοκαίρι, οι υπουργοί θα συζητήσουν και θέματα ενίσχυσης της συνεργασίας στον τομέα της πυρόσβεσης. Από ελληνικής πλευράς, στην Υπουργική Συνάντηση θα συμμετάσχει ο αν. υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ν. Τόσκας.
Τη 2η Υπουργική Συνάντηση θα απασχολήσει και «το ζήτημα της ανάπτυξης συνεργειών στον ενεργειακό τομέα», με σκοπό, όπως λέγεται, την ενίσχυση της «ενεργειακής ασφάλειας» και την προώθηση της «διασυνδεσιμότητας των ενεργειακών δικτύων». Ενεργειακή ασφάλεια που ιεραρχείται ψηλά στις προτεραιότητες των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ προκειμένου να ανακόψουν την «ενεργειακή εξάρτηση» από τις ροές ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.
Η προώθηση των έργων διασύνδεσης των ενεργειακών συστημάτων των χωρών της Νοτιοανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης απασχόλησε τη συνάντηση που πραγματοποίησαν στο Βουκουρέστι οι υπουργοί Ενέργειας 9 κρατών - μελών της ΕΕ και 8 συμβαλλόμενων μερών της λεγόμενης «Ενεργειακής Κοινότητας». Πρόκειται για συμφωνία που αίρει τα όποια εμπόδια υφίστανται ακόμη σε επίπεδο εθνικών κρατών για την διενέργεια επενδύσεων στους τομείς ενδιαφέροντος από μονοπωλιακούς ομίλους της Ενέργειας και εντάσσεται στη συνολικότερη πολιτική ενίσχυσης της «Ενεργειακής ασφάλειας» της ΕΕ.
Οι συμμετέχοντες υπουργοί υπέγραψαν «μνημόνιο συνεννόησης» που προβλέπει «κοινή προσέγγιση στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας, την ενεργειακή απόδοση και την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας», ενώ περιέχει κι έναν κατάλογο «έργων προτεραιότητας» για τη δημιουργία διασυνδεδεμένης περιφερειακής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, συγκεκριμένες δράσεις για την προώθηση των ΑΠΕ και τις επενδύσεις στην «ενεργειακή απόδοση».
Ακόμη, υπογράφηκε η συμφωνία επιχορήγησης από ευρωπαϊκά κονδύλια της κατασκευής τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στον Krk της Κροατίας και συμφωνήθηκε η σύσταση δύο νέων ομάδων εργασίας από διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς φυσικού αερίου, μία για την υλοποίηση της «αντίστροφης ροής» στο διαβαλκανικό σύστημα αγωγών και της άλλης για τον αποκαλούμενο «κάθετο διάδρομο» μεταξύ Βουλγαρίας, Ελλάδας, Ρουμανίας και Ουγγαρίας.
Ειδικότερα για τον «διασυνδετήριο αγωγό» φυσικού αερίου Ελλάδας - Βουλγαρίας (IGB), εκφράστηκε η «δέσμευση» των εμπλεκόμενων μερών για την έναρξη των εργασιών κατασκευής του αγωγού, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2018, ενώ όπως ανακοινώθηκε σε νέα συνάντηση που θα πραγματοποιήσουν οι υπουργοί Ενέργειας Ελλάδας, Βουλγαρίας και Σερβίας, στο Βελιγράδι στο τέλος του έτους, θα συζητηθεί ο συντονισμός μεταξύ των τριών χωρών, για την υλοποίηση του Πλωτού Σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου της Αλεξανδρούπολης, του Διασυνδετήριου Αγωγού Φυσικού Αερίου Ελλάδας - Βουλγαρίας (IGB), καθώς και του Διασυνδετήριου Αγωγού Βουλγαρίας - Σερβίας (IBS).
Στη συνεδρίαση συμμετείχαν οι υπουργοί 9 κρατών - μελών της ΕΕ (Αυστρία, Βουλγαρία, Ελλάδα, Ιταλία, Κροατία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Σλοβακία και Σλοβενία) και 8 συμβαλλομένων μερών της «Ενεργειακής Κοινότητας» (FYROM, Σερβία, Ουκρανία, Αλβανία, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο, Κοσσυφοπέδιο, Μολδαβία).
Σήμερα Σάββατο, στις 7 μ.μ., στα Καλύβια, στο δημαρχείο, η ΤΟ Μεσογείων - Λαυρεωτικής καλεί σε εκδήλωση με αφορμή τις πρόσφατες πυρκαγιές, με θέμα «Ποιος οπλίζει το χέρι των εμπρηστών; Διαχείριση των δασών προς όφελος του λαού». Θα μιλήσει ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος της ΚΕ και βουλευτής.
Με σύνθημα «Να καταργηθούν όλα τα διόδια», η ΤΕ Ιωαννίνων - Θεσπρωτίας του ΚΚΕ απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής στο λαό της περιοχής στην κινητοποίηση που διοργανώνει τη Δευτέρα 2 του Οκτώβρη στα διόδια του Τερόβου, στην Ιονία Οδό, από τις 5 μέχρι τις 7 το απόγευμα.
Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση «είναι ανάγκη να ξεσηκωθεί λαϊκή κατακραυγή τόσο απέναντι στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για παλιά και νέα διόδια η οποία συνεχίζει την απαράδεκτη αντιλαϊκή πολιτική και αντίληψη των προηγούμενων κυβερνήσεων, αλλά και στις διάφορες "εναλλακτικές" προτάσεις όπως "αναλογικά διόδια" κ.λπ. που ξεφυτρώνουν, χωρίς να ζητούν την κατάργηση των διοδίων. Καλούμε τους εργαζόμενους, το λαό της περιοχής, να οργανώσει τον αγώνα του, σε συμπόρευση και συσπείρωση με το ΚΚΕ για: να καταργηθούν όλα τα διόδια, να μην ξαναπληρώσει ο λαός για δημόσια έργα που έχει φορολογηθεί, να γίνονται οι οδικοί άξονες από τον κρατικό προϋπολογισμό και να είναι λαϊκή περιουσία. Για Συγκοινωνίες υπέρ του λαού, δημόσιες, φθηνές, τακτικές, δωρεάν για όσους το έχουν ανάγκη».