Τί ακριβώς εννοεί ο διοικητής διευκρινίζεται παρακάτω: «... θα αλλάξει το μοντέλο των προγραμμάτων και αυτά θα σχεδιάζονται μετά από διαβούλευση με τους κοινωνικούς και εργοδοτικούς φορείς και θα διαμορφώνονται ανάλογα με τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες της αγοράς. Με τον τρόπο αυτό ο Οργανισμός θα καταρτίζει προγράμματα πιο κοντά στην αγορά, πιο αποτελεσματικά...».
Τι ομολογεί εμμέσως πλην σαφώς ο νέος διοικητής του ΟΑΕΔ: Τα ολοκληρωμένα αλλά και τα ήδη δρομολογημένα προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας του ΟΑΕΔ - που αξιοποιούνται παράλληλα ως όπλο για το τσάκισμα των μισθολογικών και εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων - δεν επαρκούν. Η «αγορά», δηλαδή οι επιχειρηματίες, θέλουν να έχουν πιο αποφασιστικό λόγο τόσο για την εκτέλεσή τους όσο και για τους όρους (προφανώς ακόμα χειρότερους) με τους οποίους οι άνεργοι θα συμμετέχουν σε αυτά. Ισως, για παράδειγμα τα 400 και τα 460 ευρώ που θα εισπράξουν οι νέοι μέχρι 29 ετών που υποτίθεται ότι αρχικά θα καταρτιστούν και στη συνέχεια θα κάνουν «πρακτική άσκηση» για πέντε μήνες σε επιχειρήσεις, συμμετέχοντας στο πρόγραμμα της «Επιταγής Εισόδου στην αγορά εργασίας», είναι πολλά... Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο νέος διοικητής φρόντισε έγκαιρα να ξεκαθαρίσει ότι ο ΟΑΕΔ είναι στην υπηρεσία των εργοδοτών.
Οσο βαθαίνει η καπιταλιστική κρίση, στέλνοντας καθημερινά μεγάλες λαϊκές μάζες στη φτώχεια και την εξαθλίωση, τόσο οι μηχανισμοί του αστικού εποικοδομήματος παίρνουν «φωτιά», για να χειραγωγήσουν συνειδήσεις, να εξαφανίσουν, από τη γέννησή της ακόμη, έστω και μια ιδέα αντίδρασης ή, πραγματικά χειρότερα για το σύστημα, οργανωμένης αντίστασης. Σε αυτό το πλαίσιο, το ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» - αυτό στο οποίο το αστικό κράτος παραχώρησε το Φαληρικό Δέλτα, την Εθνική Λυρική Σκηνή και την Εθνική Βιβλιοθήκη - ανακοίνωσε ότι με δωρεά του εκδίδεται «μια νέα πανεπιστημιακή έκδοση με θέμα την οργάνωση και αποτελεσματικότητα της θεσμοθετημένης κοινωφελούς δράσης στην Ελλάδα».
«Σκοπός της συγκεκριμένης έκδοσης είναι η ενημέρωση του κοινού και η ενίσχυση της κοινωνίας των πολιτών στην Ελλάδα, ιδιαίτερα κατά την τρέχουσα περίοδο κρίσης, μέσα από την παροχή του τεχνικού υπόβαθρου, αλλά και των πρακτικών γνώσεων που θα βοηθήσουν ουσιαστικά όσους επιθυμούν να αναπτύξουν φιλανθρωπική δράση στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό, το βιβλίο θα διατεθεί δωρεάν σε 300 ΜΚΟ, συλλόγους, σωματεία και ιδρύματα που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα».
Πρόκειται, δηλαδή, για ένα είδος «οδηγιών λειτουργίας» της αστικής αντίληψης της «φιλανθρωπίας» που απευθύνεται στους φορείς υλοποίησής της για να τους μάθει πώς θα κάνουν καλύτερα τη «δουλειά» της μετατροπής των θυμάτων της κρίσης σε «πελάτες» των ΜΚΟ. Ισχύει, λοιπόν, απόλυτα και σε αυτήν την περίπτωση η ανακοίνωση της ΚΝΕ τον περασμένο Νοέμβρη, με αφορμή τη συνεργασία ιδρύματος «Νιάρχου», υπουργείου Παιδείας και Αρχιεπισκοπής για τη σίτιση μαθητών, όπου σημείωνε μεταξύ άλλων: «Μοιράζουν λόγια αγάπης και στοργής για να ομορφύνουν τη βαρβαρότητα. Ολοι μαζί θέλουν να πνίξουν την οργή και το ταξικό μίσος που χρειάζεται να θεριέψει και να γίνει συνειδητή οργανωμένη επιλογή για την κατάργηση της καπιταλιστικής βαρβαρότητας. Ως εδώ! Ούτε ώρα χαμένη! Ο λαός και η νεολαία να πιστέψουν στη δύναμή τους»...
Την ώρα που οι αστικές κυβερνήσεις μαζί με την ΕΕ καταστρέφουν μεθοδικά την ελληνική αγροτική παραγωγή και τους μικρούς και μεσαίους αγρότες προς όφελος των μονοπωλίων του κλάδου, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης διοργανώνει στο Μουσείο Ακρόπολης τριήμερο εκδηλώσεων για την «αναβίωση» των... «Θεσμοφορίων», «ενός αρχαίου γυναικείου αγροτικού θεσμού»!
Πρόκειται, μάλιστα, για το αποτέλεσμα της «σύμπραξης που επιχειρεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με το υπουργείο Τουρισμού, για το πάντρεμα του πρωτογενούς τομέα και της μεταποίησης με τον τουρισμό και τον πολιτισμό και την ανάδειξη των τοπικών παραδοσιακών προϊόντων»!
Μπορεί λοιπόν να εισάγουμε αγροτικά προϊόντα αντί δισεκατομμυρίων ευρώ εκεί που η χώρα έχει τη δυνατότητα και να θρέψει τον πληθυσμό της και να κάνει εξαγωγές, αλλά το αστικό κράτος εκλαμβάνει ως «ανάπτυξη» τη «νεκρανάσταση» αρχαίων εθίμων (!) για την εξυπηρέτηση του τουρισμού, έτσι φυσικά όπως τον αντιλαμβάνονται τα μονοπώλια. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο πλαίσιο των εκδηλώσεων θα γίνει και «συνέδριο» με συμμετοχή... «σεφ» και παρουσίασης «ελληνικού πρωινού» από εκπρόσωπο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας...
Οταν κάποιες εφημερίδες, για λόγους δικών τους σκοπιμοτήτων, παίρνουν τις επιμέρους πλευρές αυτών των σεναρίων και συνθέτουν τη δική τους εκδοχή για τις επικείμενες κυβερνητικές ρυθμίσεις, βγαίνουν τα Γραφεία Τύπου των υπουργείων και ούτε λίγο ούτε πολύ διαψεύδουν μετά βδελυγμίας τα όσα γράφονται στον Τύπο σαν «παντελώς αναληθή».
Η ζωή, βέβαια, δείχνει ότι στο διάστημα που ακολουθεί ανακοινώνονται μέτρα και ρυθμίσεις που στην ουσία αν δεν είναι ακριβώς οι ίδιες, είναι περίπου σαν και εκείνες που λίγο πριν διαψεύδονταν. Αυτό είχε γίνει πέρσι με την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, το ίδιο επαναλήφθηκε με το προηγούμενο κύμα μείωσης των συντάξεων, το αυτό επαναλήφθηκε με το βασικό μισθό και πάει λέγοντας...
Αυτή τη φορά το υπουργείο Οικονομίας διαψεύδει ότι πρόκειται να αυξηθούν οι φόροι για τις γονικές παροχές. Οτι, δηλαδή, οι γονείς που θα μεταβιβάζουν στα παιδιά τους κάποιο ακίνητο θα πληρώνουν περισσότερο φόρο από όσο πληρώνουν σήμερα. Πώς ακριβώς θα διαμορφωθεί ο σχετικός φόρος, θα το μάθουμε όταν δημοσιοποιηθεί ο καινούριος φορολογικός νόμος. Ωστόσο, μπορούμε να πούμε από τώρα ότι οι φόροι για γονικές παροχές θα αυξηθούν.
Οι κυβερνώντες εδώ και χρόνια ορκίζονται ότι δεν πρόκειται να αυξήσουν τη φορολογία, ωστόσο όλα αυτά τα χρόνια και κάθε χρόνο, επιβάλλουν νέους φόρους και χαράτσια. Σε όσους ρωτήσουν θυμίστε, τους τόσους και τόσους συμπληρωματικούς άμεσους και έμμεσους φόρους, θυμίστε τα εφάπαξ και τα χαράτσια. Και όσους σας πουν ότι αυτά είναι περσινά και προπέρσινα, πέστε τους για το φετινό χαράτσι (τεράστια αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης), στο πετρέλαιο θέρμανσης, που ανάγκασε εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες να περάσουν το χειμώνα χωρίς θέρμανση.