Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να πετσοκόψει τους ήδη χαμηλούς μισθούς των εργαζομένων στα ΜΜΜ, να αυξήσει τις τιμές των εισιτηρίων, να «μπάσει» τους ιδιώτες στις δημόσιες συγκοινωνίες, κατ' αρχήν, απ' το «παράθυρο». Το ότι μέχρι σήμερα δεν έχει παρουσιάσει επίσημα το σχέδιο νόμου, αν και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών έχει δεσμευτεί ότι θα το έδινε στη δημοσιότητα μέχρι το τέλος του έτους με προοπτική να ψηφιστεί εντός του πρώτου τριμήνου 2011, έχει να κάνει μόνο και μόνο με την οργή που έχει ξεσηκώσει στους εργαζόμενους του ΟΑΣΑ, περιμένοντας να περάσει το εορταστικό δεκαήμερο. Οι αντιδράσεις τους είναι τέτοιες, που στην κυριολεξία «σέρνουν» τις «πράσινες» συνδικαλιστικές ηγεσίες στους απεργιακούς αγώνες, υπό το φόβο της απομόνωσης από τη βάση του κλάδου και της ανόδου των συνεπών ταξικών δυνάμεων στο χώρο των δημόσιων συγκοινωνιών.
Οπως και να 'χει πάντως, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι αποφασισμένη να προωθήσει την αντιδραστική της πολιτική και σ' αυτόν τον τομέα, καταργώντας τις ισχύουσες Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και περιορίζοντας ακόμη περισσότερο το δικαίωμα του εργαζόμενου λαού και της νεολαίας της πρωτεύουσας για φτηνές, γρήγορες και ασφαλείς μετακινήσεις. Τα κυβερνητικά σχέδια πρέπει και μπορούν να πεταχτούν στο καλάθι των αχρήστων. Οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΑ μπορούν να αντλήσουν δύναμη και χρήσιμα διδάγματα από τους εργατικούς αγώνες, παρακάμπτοντας τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, που παρά τις όποιες «αγωνιστικές» φωνές σήμερα, εύκολα προβλέπει κάποιος ποια στάση θα κρατήσουν στο τέλος. Το σημαντικότερο: Να συστρατευτούν με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, το ΠΑΜΕ, υπερασπιζόμενοι τα σημερινά τους συμφέροντα, θέτοντας τις βάσεις για πραγματικά δημόσιες συγκοινωνίες - λαϊκή περιουσία.
Ιδιαίτερα αποκαλυπτική, σκέτο περιβόλι, αποδεικνύεται η παρέμβαση της «Δημοκρατικής Αριστεράς» του Φ. Κουβέλη για τις αστικές συγκοινωνίες, που εντοπίζει το πρόβλημα που υπάρχει στον ανορθολογισμό, την πολυδιάσπαση, την έλλειψη συντονισμού, τις άστοχες αναπτυξιακές επιλογές, και την αδυναμία είσπραξης του εισιτηρίου. Και μαζί με όλα αυτά, που βέβαια δε θίγουν στο παραμικρό το βασικό πρόβλημα, την άρνηση, δηλαδή, των κυβερνώντων στην προοπτική ενός αποκλειστικά δημόσιου φορέα που θα έχει στόχο να ικανοποιεί τις ανάγκες μετακίνησης των εργαζομένων με φτηνές -ή δωρεάν κατά περίπτωση- και υψηλής ποιότητας συγκοινωνίες, η «Δημοκρατική Αριστερά», εμφανίζει τελικά ως πρόβλημα την ...«ανορθολογική τιμολόγηση των παρεχόμενων υπηρεσιών».
Οι συντάκτες της συγκεκριμένης παρέμβασης δεν θέλουν να παρερμηνευτούν οι θέσεις τους. Για το λόγο αυτό εξηγούν ότι «σε όλη την Ευρώπη η λογική που διέπει τη λειτουργία των Μαζικών Μέσων Μεταφοράς είναι ότι αυτά επιδοτούνται από τα κράτη σε ένα ποσοστό της τάξης του 50% επί των συνολικών δαπανών τους και το υπόλοιπο 50% προέρχεται από τις εισπράξεις τους (εισιτήρια και διαφημίσεις, κυρίως)»...
Αλλά επειδή και αυτό δεν απαντά στην ουσία, οι άνθρωποι το εξειδικεύουν ακόμα περισσότερο, παρατηρώντας ότι «στο Λεκανοπέδιο το ετήσιο κόστος ανέρχεται σε 750 εκατ. ευρώ περίπου και οι εισπράξεις μόλις φτάνουν τα 180 εκατ. ευρώ»...
Με αυτά τα δεδομένα εκείνο που προτείνουν είναι ο «επανασχεδιασμός της τιμολογιακής πολιτικής με βάση μια λογική χρηματοδότησης του συστήματος που θα τείνει στο 50-50», δηλαδή 50% θα είναι η κρατική χρηματοδότηση και 50% τα έσοδα, όπως λένε ότι συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη.
Αν κάνετε τους σχετικούς υπολογισμούς, αποδεικνύεται ότι η «Δημοκρατική Αριστερά» προτείνει τον υπερδιπλασιασμό των εσόδων των αστικών συγκοινωνιών, κάτι που μπορεί να συμβεί με αυξήσεις των εισιτηρίων πάνω ακόμα και από τα επίπεδα του 30% και 40% που σχεδιάζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.
Είναι απόλυτα βέβαιο ότι δε θα μπορούσαν να προτείνουν κάτι διαφορετικό, αφού, όπως τονίζουν στην παρέμβασή τους, «στη σημερινή κρίση, η ενίσχυση της δημόσιας μετακίνησης είναι αναγκαία όχι μόνον για λόγους κοινωνικής αλληλεγγύης αλλά και με όρους "επιχειρησιακούς", λόγω της αυξημένης ζήτησης». Τώρα, δηλαδή, που ο κόσμος, λόγω της κρίσης, στρέφεται περισσότερο προς τις δημόσιες συγκοινωνίες, να τους κοπανήσουμε και με αυξήσεις των εισιτηρίων, για να ρεφάρουμε τα ελλείμματα που δημιουργήθηκαν εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής, τόσο του ΠΑΣΟΚ, όσο και της ΝΔ.
Μόνο που αυτή η πρόταση δεν είναι ούτε δημοκρατική, ούτε αριστερή. Είναι περισσότερο πρόταση που βάζει πλάτη στα αντιλαϊκά σχέδια της κυβέρνησης και δίνει αέρα στα πανιά όσων απεργάζονται να μετατρέψουν τις αστικές συγκοινωνίες σε κερδοφόρα επιχείρηση, σε βάρος των εργαζομένων και ολόκληρου του λαού.
Βέβαια, διαφορετική γνώμη θα έχουν προφανώς οι ναυτεργάτες που έχουν επιστρατευθεί ήδη τόσες φορές ή οι ιδιοκτήτες φορτηγών.
Οσον αφορά την «ανάγκη» που θα τους οδηγήσει σε τέτοια μέτρα, δε μας εξήγησαν τι φύσης θα είναι. Γιατί μέχρι στιγμής μόνο μία αναγκαιότητα καταλαβαίνουν αυτοί: Την εξυπηρέτηση του κεφαλαίου.
Μπροστά σε αυτήν την «ανάγκη», κάθε άλλη ωχριά και εξαφανίζεται. Με πρώτες και καλύτερες φυσικά τις λαϊκές ανάγκες. Αυτές εκτιμώνται ως ...ανύπαρκτες.
ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ ξέρετε για ποιο λόγο μας πειράζουν τα πρόσφατα μέτρα της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου; Γιατί είναι ...φρέσκα και δεν τα έχουμε συνηθίσει.
Ετσι τουλάχιστον είπε στο περιοδικό «Newsweek», λέγοντας ότι «είναι πρόσφατα και ο κόσμος αισθάνεται το βάρος»...
Δυστυχώς θα τον στενοχωρήσουμε, αλλά κανέναν δεν ενδιαφέρει ιδιαιτέρως το πότε κατατέθηκαν ή ψηφίστηκαν τα μέτρα. Το ότι είναι αντιλαϊκά ενδιαφέρει και μάλιστα πάρα πολύ.
Μπορεί να λέει ό,τι θέλει ο Γ. Παπανδρέου στις συνεντεύξεις του, μόνο που όσο επιμένει να παρουσιάζει τους κατοίκους της Ελλάδας ως ...ηλίθιους τόσο λιγότερο θα πείθει οποιονδήποτε.
Αλλωστε, σε ολόκληρη την Ευρώπη οι εργαζόμενοι ξέρουν πια από ...προσωπική πείρα τι γίνεται στην Ελλάδα. Γιατί τα ίδια γίνονται και στις δικές τους χώρες, ασχέτως αν έχουν ή όχι δημόσιο χρέος.
ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΡΟΤΙΘΕΝΤΑΙ να νομοθετήσουν, αλήθεια, το λένε «άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων»; Μας μιλάνε, λες και οποιοσδήποτε θα μπορεί να ασκήσει το επάγγελμα του δικηγόρου, ή του δικαστικού επιμελήτή, ή του ορκωτού λογιστή...
Μόνο που όταν όλες αυτές οι δραστηριότητες θα πάνε αποκλειστικά σε πολυεθνικές και μεγάλες ΑΕ, μόνο ...«άνοιγμα» δεν είναι. Αντιθέτως ...πιο κλειστή κατάσταση δεν μπορεί να φανταστεί κανείς.