ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Απρίλη 2018
Σελ. /28
ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ Ο ΓΓ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Στο τραπέζι τα πολύπλευρα παζάρια με την Αγκυρα

Η Τουρκία έχει ρόλο - κλειδί για τη Συμμαχία, δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ

Ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρ. Τ. Ερντογάν
Ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρ. Τ. Ερντογάν
ΑΓΚΥΡΑ.--

Τη σημασία που έχει η Τουρκία για τους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ επανέλαβε με έμφαση ο γγ της λυκοσυμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, που πραγματοποίησε χτες «επίσκεψη εργασίας» στην Τουρκία και μεταξύ άλλων συνάντησε τον Πρόεδρο της χώρας Ρ. Τ. Ερντογάν, αλλά και τους υπουργούς Αμυνας και Εξωτερικών.

Αναδεικνύοντας τη σημασία που έχει για τη Δύση η συνεργασία της με την Τουρκία, ο Στόλτενμπεργκ την περιέγραψε ως «σύμμαχο που παίζει ρόλο - κλειδί στη Συμμαχία» και σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, πρόσθεσε: «Η Τουρκία κάνει αληθινά πολλά για τη Συμμαχία, αν και αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις για την ασφάλειά (της). Κανένας άλλος σύμμαχος δεν έχει υποφέρει από τρομοκρατικές επιθέσεις τόσο όσο η Τουρκία. Και είστε ο σύμμαχος, που είναι ο περισσότερο εκτεθειμένος στην αστάθεια αυτής της περιοχής... Αλλά δεν είστε μόνος σας. Το ΝΑΤΟ στέκεται αλληλέγγυο». Ενώ έσπευσε να υπενθυμίσει και «το άρθρο 5 για την εγγύηση της ασφάλειας (των μελών της Συμμαχίας)» που «αποτελεί τον πυρήνα της Συμμαχίας - ένας για όλους και όλοι για έναν».

Ο ίδιος εξήγησε ότι η στήριξη του ΝΑΤΟ προς την Τουρκία περιλαμβάνει την αποστολή αεροσκαφών τύπου AWACS, ναυτικές περιπολίες και ασκήσεις, την ανάπτυξη συστημάτων αεράμυνας και αντιπυραυλικής προστασίας από το 2013, τη συμβολή στην προστασία των συνόρων της Τουρκίας στη μεθόριο με τη Συρία κ.τ.λ. Ενώ, επιβεβαιώνοντας πόσο περιπλέκονται οι διεργασίες Δύσης - Τουρκίας, στο φόντο των κλιμακούμενων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, καταρχήν, με τη Ρωσία, πρόσθεσε: «Ετσι, το ΝΑΤΟ είναι σημαντικό για την Τουρκία και η Τουρκία είναι σημαντική για το ΝΑΤΟ και αυτή είναι η δύναμη της Συμμαχίας: 29 εταίροι στέκονται από κοινού, ο ένας προστατεύοντας τον άλλο...».

Ο Στόλτενμπεργκ διευκρίνισε ότι έγινε συζήτηση και για τη στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στη βόρεια Συρία, για την οποία πολλοί Δυτικοί «σύμμαχοι» διατηρούν σοβαρές ενστάσεις, εκφράζοντας ευγνωμοσύνη για τη «συνεχιζόμενη διαφάνεια» που η Τουρκία έχει επιδείξει στο θέμα.

Από τη μεριά του, ο Τσαβούσογλου είπε ότι η συζήτηση με τον γγ αφορούσε τις εξελίξεις σε Συρία, αλλά και σε Ιράκ και Λιβύη, όπως και την επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Χαρακτήρισε τις συχνές επισκέψεις του ΝΑΤΟ στην Τουρκία ως «σημάδι της σημασίας που έχει η Τουρκία ως μέλος της Συμμαχίας». Συμπλήρωσε, πάντως, ότι η Τουρκία εναντιώνεται σε όλες τις μορφές της τρομοκρατίας και ότι «περιμένουμε περισσότερη στήριξη από το ΝΑΤΟ». Ενώ, το αντιλαϊκό αλισβερίσι που έχει στηθεί σε βάρος όλων των λαών της περιοχής, φάνηκε και από το σχόλιο που έκανε, δίπλα στον γγ του ΝΑΤΟ, διαφωνώντας με διαπιστώσεις του Γάλλου Προέδρου, Εμ. Μακρόν, ότι η Τουρκία διαχωρίστηκε από τη Ρωσία (επειδή στήριξε τις τελευταίες επιθέσεις των Δυτικών στη Συρία). «Μπορεί να σκεφτόμαστε διαφορετικά (σε διάφορα θέματα), αλλά οι σχέσεις μας με τη Ρωσία δεν είναι τόσο αδύναμες ώστε ένας Γάλλος Πρόεδρος να τις διαρρήξει» είπε, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι οι σχέσεις της χώρας του με τη Ρωσία «δεν αποτελούν εναλλακτική» στις σχέσεις με το ΝΑΤΟ, τη Γαλλία και τις ΗΠΑ.

Παρέμβαση για τα Βαλκάνια

Την ίδια στιγμή, οι επαφές του Στόλτενμπεργκ στην Αγκυρα επιβεβαίωσαν την αξία που έχει για το ΝΑΤΟ η επέκτασή του στα Βαλκάνια, στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης με αντίπαλα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Ενδεικτικές ήταν οι δηλώσεις του Τσαβούσογλου, ότι η Τουρκία στηρίζει τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και στηρίζει ειδικά την ένταξη της Γεωργίας, της ΠΓΔΜ της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης.

ΓΑΛΛΙΑ
Υπερασπίζεται το χτύπημα με το βλέμμα στη μοιρασιά

Η Γαλλία μελετά προσεκτικά τη «μοιρασιά» που θα γίνει στη Μέση Ανατολή, πριν και μετά την ολοκλήρωση του πολέμου στη Συρία, από αυτήν τη σκοπιά επιδιώκει διαύλους «συντονισμού» με διάφορες πλευρές.

Σε κυριακάτικη συνέντευξή του, ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επιδοκίμασε τα νέα χτυπήματα στη Συρία, ισχυριζόμενος ότι ένα βασικό αποτέλεσμα είναι πως «ανακτήσαμε την αξιοπιστία μας στα μάτια των Ρώσων», ενώ τόνισε και ότι το Παρίσι εύχεται να «εργαστεί σοβαρά» με τη Ρωσία, για να παρέμβει στην «πολιτική λύση».

Οι επιλογές της Γαλλίας - συνέχισε - εντάσσονται σε μία πορεία «που αφορά καταρχήν τον αγώνα ενάντια στο "Ισλαμικό Κράτος"» και «μετά την ανάγκη οικοδόμησης της πολιτικής λύσης» (στη Συρία).

Αλλά και ο Γάλλος ΥΠΕΞ Ζαν Υβ Λε Ντριάν δήλωσε ότι «πρέπει να ελπίζουμε τώρα πως η Ρωσία αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις για την προώθηση της πολιτικής διαδικασίας στη Συρία, που θα επιτρέψει την έξοδο από την κρίση».

Χτες το απόγευμα, υποδεχόμενος την πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας στο Μέγαρο των Ηλυσίων, ο Μακρόν σχολίασε ότι «ο Λευκός Οίκος έχει δίκιο που υπενθυμίζει πως η στρατιωτική δέσμευση είναι κατά του "Ισλαμικού Κράτους" και θα τελειώσει τη μέρα που θα έχει ολοκληρωθεί ο πόλεμος εναντίον του», προσπαθώντας να διασκεδάσει εντυπώσεις για προηγούμενη αναφορά του σχετικά με χειρισμούς της κυβέρνησης Τραμπ. «Ναι, έχω δίκιο που λέω πως οι Ηνωμένες Πολιτείες, επειδή αποφάσισαν μαζί μας αυτήν την επέμβαση, αντιλήφθηκαν πλήρως πως η ευθύνη μας εκτείνεται πέρα από τον πόλεμο εναντίον του "Νταές" και πως υπάρχει και μια ανθρωπιστική ευθύνη επί του εδάφους και μια ευθύνη να οικοδομηθεί η ειρήνη μακροπρόθεσμα», είπε ακόμα.

Στο μεταξύ, σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρ. Τ. Ερντογάν, ο Μακρόν «εξέφρασε την ευχή ότι η διαβούλευση μεταξύ Γαλλίας και Τουρκίας πρέπει να ενταθεί τις επόμενες μέρες για να επιτραπεί στη Συρία η πολιτική λύση χωρίς αποκλεισμούς». Τέλος, ενδιαφέρουσα ήταν η χτεσινή αναφορά του Τούρκου ΥΠΕΞ, Μ. Τσαβούσογλου, ότι πριν την τελευταία Σύνοδο Τουρκίας - Ρωσίας - Ιράν «ο Μακρόν είπε ότι ήθελε να έρθει στην Αγκυρα και να συμμετάσχει».

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο στην επίτευξη «πολιτικής λύσης» στη Συρία

Πρωταγωνιστικό ρόλο στην επίτευξη «πολιτικής λύσης» στη Συρία διεκδικεί η γερμανική κυβέρνηση, θέλοντας να διασφαλίσει τα συμφέροντά της και αναβαθμισμένο ρόλο στη Μέση Ανατολή.

Ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Χάικο Μάας, δήλωσε χτες, πριν από τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, ότι μια λύση στη Συρία θα μπορούσε να υπάρξει μόνο πολιτικά. Αυτή η λύση περιλαμβάνει επίσης τη Ρωσία, αλλά όχι τον Πρόεδρο της Συρίας, Ασαντ. Κάποιος που χρησιμοποιεί χημικά όπλα δεν μπορεί να είναι μέρος της λύσης, είπε. Νωρίτερα είχε ανακοινώσει πως «θα εργαστούμε μαζί με τη Γαλλία για τη δημιουργία ενός διεθνούς σχήματος κρατών με επιρροή, που θα δώσει νέα ώθηση στην πολιτική διαδικασία». Αρχικός στόχος είναι η κατάπαυση του πυρός και δεύτερο βήμα θα πρέπει να είναι η διαπραγμάτευση μιας μόνιμης λύσης υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, συμπλήρωσε.

Ο Γερμανός Πρόεδρος, Φρανκ - Βάλτερ Σταϊνμάγερ, εκτιμά ότι «βρισκόμαστε στο επόμενο στάδιο κλιμάκωσης της έντασης Ρωσίας - ΗΠΑ» και κάλεσε την Ουάσιγκτον και τη Μόσχα να ξεκινήσουν μια κοινή ειρηνευτική πρωτοβουλία για τη Συρία: «Οι μεγάλες δυνάμεις φέρουν μεγαλύτερη ευθύνη. Εδώ πρέπει να γίνει ένα πρώτο βήμα, το οφείλουν στον κόσμο ο Πούτιν και ο Τραμπ», διαφορετικά «οι πιθανότητες βελτίωσης της κατάστασης στη Συρία είναι μηδενικές», δήλωσε στην κυριακάτικη «Bild». Ο ίδιος προειδοποίησε «κατά της δαιμονοποίησης της Ρωσίας» και δήλωσε ότι η Γερμανία έχει να παίξει έναν ειδικό ρόλο για τη διατήρηση του διαλόγου με τη Ρωσία.

Ο Γερμανός πρώην ΥΠΕΞ, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ζήτησε μια κοινή ευρωπαϊκή στρατηγική για τη Συρία. Επέκρινε το γεγονός ότι η Γαλλία και η Μ. Βρετανία συμμετείχαν στα στρατιωτικά χτυπήματα με τις ΗΠΑ, ενώ η Γερμανία και άλλα ευρωπαϊκά κράτη κρατήθηκαν πίσω. «Αυτή η διάσπαση είναι πραγματικά επικίνδυνη, επειδή ενθαρρύνει άλλες δυνάμεις να μας τεστάρουν», είπε χαρακτηριστικά. Κατά τ' άλλα, χαιρέτισε το γεγονός ότι οι ΗΠΑ και η Ρωσία δεν ενεπλάκησαν άμεσα κατά την επίθεση στη Συρία.

Κριτική από την αντιπολίτευση

Κριτική στη στάση της γερμανικής κυβέρνησης άσκησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία στη συντριπτική τους πλειοψηφία, αν και με διαφορετικούς τόνους το καθένα, ζητούν επανεξέταση της γερμανικής πολιτικής απέναντι στη Ρωσία και προσέγγιση.

Ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων (FDP), Κρίστιαν Λίντνερ, ζήτησε πρωτοβουλίες από τη γερμανική κυβέρνηση «για να διασφαλιστεί ότι ο διάλογος με τη Ρωσία και την Τουρκία δεν θα διακοπεί». «Η επίθεση με χημικά αέρια στη Συρία είναι μια παραβίαση του πολιτισμού, κατά της οποίας πρέπει να αντιδράσει η διεθνής κοινότητα, όμως στη Συρία εδώ και καιρό δεν διεξάγεται ένας εμφύλιος πόλεμος, αλλά είναι η σκηνή των διεθνών συγκρούσεων», είπε. Από τη μία «η πρόκληση και η επιθετικότητα χρειάζονται μια συνεπή απάντηση», από την άλλη «χρειαζόμαστε πρωτοβουλίες διαλόγου που θα επιτρέψουν στον Πούτιν να βγει από το αδιέξοδο», όπως η πρόσκληση της Ρωσίας να επιστρέψει σε διεθνείς συναντήσεις, όπως η G7.

Εκπρόσωποι του σοσιαλδημοκρατικού μορφώματος «Η Αριστερά» αντιτάχθηκαν στην επίθεση κατά της Συρίας από ΗΠΑ, Γαλλία και Μ. Βρετανία, κάνοντας τις εξής δηλώσεις: «Εκείνοι που κατηγορούν τους άλλους ότι παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο (...) Η γερμανική κυβέρνηση είναι συνένοχη, μέσω των παραλείψεών της (...) Αντί να υπερασπιστεί την παραβίαση του διεθνούς δικαίου, η Μέρκελ θα πρέπει να καταδικάσει τις επιθέσεις».

Το αντιδραστικό - ευρωσκεπτικιστικό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) χαρακτήρισε την επίθεση στη Συρία «πρόωρη», δεδομένου ειδικά ότι δεν υπάρχουν «καθόλου στέρεα αποδεικτικά στοιχεία επίθεσης δηλητηριωδών αερίων στην Ντούμα».

Οι Πράσινοι επέκριναν τις αεροπορικές επιθέσεις εναντίον της Συρίας ως αντίθετες προς το διεθνές δίκαιο: «Η επικρότηση από πλευράς γερμανικής κυβέρνησης είναι ανυπόφορη. Οποιος πραγματικά θέλει να τερματίσει τον πόλεμο, πρέπει να φέρει τη Ρωσία και τις ΗΠΑ σε ένα τραπέζι διαλόγου».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ