Τρίτη 17 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑ ΠΟΥ ΜΥΡΙΖΟΥΝ ΜΠΑΡΟΥΤΙ
ΓΑΛΛΙΑ
Υπερασπίζεται το χτύπημα με το βλέμμα στη μοιρασιά

Η Γαλλία μελετά προσεκτικά τη «μοιρασιά» που θα γίνει στη Μέση Ανατολή, πριν και μετά την ολοκλήρωση του πολέμου στη Συρία, από αυτήν τη σκοπιά επιδιώκει διαύλους «συντονισμού» με διάφορες πλευρές.

Σε κυριακάτικη συνέντευξή του, ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επιδοκίμασε τα νέα χτυπήματα στη Συρία, ισχυριζόμενος ότι ένα βασικό αποτέλεσμα είναι πως «ανακτήσαμε την αξιοπιστία μας στα μάτια των Ρώσων», ενώ τόνισε και ότι το Παρίσι εύχεται να «εργαστεί σοβαρά» με τη Ρωσία, για να παρέμβει στην «πολιτική λύση».

Οι επιλογές της Γαλλίας - συνέχισε - εντάσσονται σε μία πορεία «που αφορά καταρχήν τον αγώνα ενάντια στο "Ισλαμικό Κράτος"» και «μετά την ανάγκη οικοδόμησης της πολιτικής λύσης» (στη Συρία).

Αλλά και ο Γάλλος ΥΠΕΞ Ζαν Υβ Λε Ντριάν δήλωσε ότι «πρέπει να ελπίζουμε τώρα πως η Ρωσία αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις για την προώθηση της πολιτικής διαδικασίας στη Συρία, που θα επιτρέψει την έξοδο από την κρίση».

Χτες το απόγευμα, υποδεχόμενος την πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας στο Μέγαρο των Ηλυσίων, ο Μακρόν σχολίασε ότι «ο Λευκός Οίκος έχει δίκιο που υπενθυμίζει πως η στρατιωτική δέσμευση είναι κατά του "Ισλαμικού Κράτους" και θα τελειώσει τη μέρα που θα έχει ολοκληρωθεί ο πόλεμος εναντίον του», προσπαθώντας να διασκεδάσει εντυπώσεις για προηγούμενη αναφορά του σχετικά με χειρισμούς της κυβέρνησης Τραμπ. «Ναι, έχω δίκιο που λέω πως οι Ηνωμένες Πολιτείες, επειδή αποφάσισαν μαζί μας αυτήν την επέμβαση, αντιλήφθηκαν πλήρως πως η ευθύνη μας εκτείνεται πέρα από τον πόλεμο εναντίον του "Νταές" και πως υπάρχει και μια ανθρωπιστική ευθύνη επί του εδάφους και μια ευθύνη να οικοδομηθεί η ειρήνη μακροπρόθεσμα», είπε ακόμα.

Στο μεταξύ, σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρ. Τ. Ερντογάν, ο Μακρόν «εξέφρασε την ευχή ότι η διαβούλευση μεταξύ Γαλλίας και Τουρκίας πρέπει να ενταθεί τις επόμενες μέρες για να επιτραπεί στη Συρία η πολιτική λύση χωρίς αποκλεισμούς». Τέλος, ενδιαφέρουσα ήταν η χτεσινή αναφορά του Τούρκου ΥΠΕΞ, Μ. Τσαβούσογλου, ότι πριν την τελευταία Σύνοδο Τουρκίας - Ρωσίας - Ιράν «ο Μακρόν είπε ότι ήθελε να έρθει στην Αγκυρα και να συμμετάσχει».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ