Επικοινωνιακό κουρνιαχτό γύρω από την «προστασία» της λαϊκής στέγης επιχειρεί να σηκώσει η συγκυβέρνηση, με φόντο τους πλειστηριασμούς μικρής ιδιοκτησίας τόσο από την πλευρά των τραπεζών για τα «κόκκινα» δάνεια, όσο και από την πλευρά του φοροεισπρακτικού μηχανισμού για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές σε εφορίες, δήμους, κ.λπ.
Σύμφωνα με χτεσινοβραδινή ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου, η κυβέρνηση αποφάσισε την «επέκταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας» και σε ό,τι αφορά «φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές όλων των φυσικών προσώπων με πρώτη κατοικία, συμπεριλαμβανομένων και των εμπόρων οι οποίοι δεν καλύπτονται από τον "νόμο Κατσέλη"».
Θα πρόκειται, βέβαια, για «προστασία» με τους ίδιους όρους που προβλέπει ο νόμος της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια, με τον οποίο έσφιξε ακόμα πιο πολύ η θηλιά των εκβιασμών γύρω από το λαιμό των χρεωμένων λαϊκών νοικοκυριών. Ο εν λόγω νόμος περιέχει σειρά από προϋποθέσεις και όρους, ενώ ταυτόχρονα οι τελικές αποφάσεις για την προστασία της πρώτης κατοικίας παραπέμπονται στην αρμοδιότητα των δικαστηρίων.
Σε αυτό το πλαίσιο, η συγκυβέρνηση επιχειρεί να καλυφθεί πίσω από την τρέχουσα τακτική των τραπεζών, που φαίνεται ότι δεν έχουν λόγο να προχωρήσουν σε μαζικούς πλειστηριασμούς, καθώς αυτό θα οδηγούσε σε παραπέρα κατρακύλα τις τιμές των ακινήτων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ισολογισμούς τους. Αυτό, βέβαια, αφορά στη διαχείριση που έχουν επιλέξει σε αυτήν τη φάση οι τράπεζες - επιλέγοντας την ένταση των εκβιασμών και τη χρήση άλλων εξίσου αντιλαϊκών τρόπων «διαχείρισης» των «κόκκινων» δανείων - και όχι στη νομική προστασία της πρώτης κατοικίας της λαϊκής οικογένειας, που έχει πέσει στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο.
Υπενθυμίζουμε ότι ο νόμος (4346/2015) της σημερινής κυβέρνησης, μεταξύ άλλων, προβλέπει:
-- Η όποια παρεχόμενη προστασία στην πρώτη κατοικία έχει εφαρμογή μέχρι 31/12/2018, με πρώτη προϋπόθεση την υποβολή στο δικαστήριο πρότασης εκκαθάρισης και σχέδιο διευθέτησης οφειλών.
-- Η δικαστική προστασία στην πρώτη κατοικία συνδέεται με την απαλλοτρίωση οποιασδήποτε άλλης «ρευστοποιήσιμης περιουσίας» του οφειλέτη, όπως, για παράδειγμα, μιας δεύτερης κατοικίας ή ενός μικρού κομματιού γης.
-- Αποβολή από τη ρύθμιση «προστασίας» προβλέπεται στις περιπτώσεις οφειλετών με καθυστέρηση που «υπερβαίνει αθροιστικώς την αξία τριών μηνιαίων δόσεων ετησίως». Σε αυτήν την περίπτωση το δικαστήριο «διατάσσει την ανάκληση κάθε προληπτικού ή ανασταλτικού μέτρου». Αυτό σημαίνει ότι ενεργοποιείται, εκ νέου, η διαδικασία των πλειστηριασμών.
-- Το σχέδιο ρύθμισης «δε θα πρέπει να παραβλάπτει τη συλλογική ικανοποίηση των πιστωτών». Διευκρινίζεται παραπέρα ότι οι τράπεζες «παραβλάπτονται» στην περίπτωση που «βρεθούν σε χειρότερη οικονομική θέση από αυτήν στην οποία θα βρίσκονταν σε περίπτωση αναγκαστικής εκτέλεσης». Οι τράπεζες, δηλαδή, θα εισπράξουν τουλάχιστον τα ίδια ποσά με αυτά που θα έβαζαν στο χέρι σε περίπτωση πλειστηριασμών.
-- Η ένταξη στη ρύθμιση της υποτιθέμενης προστασίας έχει ως όρο και προϋπόθεση, «ο οφειλέτης να υπήρξε συνεργάσιμος, κατά την έννοια του Κώδικα Δεοντολογίας», και μάλιστα όχι μόνο από δω και στο εξής, αλλά και «κατά το χρόνο της αρχικής καθυστέρησης του δανείου»...
-- Το όριο το οποίο υποτίθεται ότι προστατεύει το «κεραμίδι» της φτωχής λαϊκής οικογένειας τοποθετείται σε επίπεδο εισοδήματος που δεν ξεπερνά τις «εύλογες δαπάνες διαβίωσης». Σήμερα, τα ποσά αυτά διαμορφώνονται για τον άγαμο στα 13.906 ευρώ μεικτό εισόδημα το χρόνο, για το ζευγάρι στα 23.659 ευρώ, με προσαύξηση 5.713 ευρώ για κάθε παιδί, μέχρι το τρίτο.
-- Παράλληλα, η αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας, για την «προστασία» της από τους πλειστηριασμούς, διαμορφώνεται μέχρι στις 180.000 ευρώ για τον άγαμο, στις 220.000 ευρώ για το ζευγάρι, με προσαύξηση 20.000 ευρώ για κάθε παιδί μέχρι το τρίτο.
«Το χρέος δεν είναι βιώσιμο», «είμαστε σε κομβικό σημείο», «πρέπει να παρθούν αποφάσεις τώρα για το χρέος προκειμένου να μπορεί να αποτιμηθεί η βιωσιμότητά του σε μακρά διάρκεια», γιατί αυτό «διασφαλίζει έναν ξένο επενδυτή», οι αποφάσεις «πρέπει να κλείσουν τα Χριστούγεννα»...
Με αυτές τις επισημάνσεις ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Σταθάκης, μιλώντας στην υποεπιτροπή της Βουλής «Για το χρέος και την απομείωσή του», προδιέγραψε ουσιαστικά τη νέα αντιλαϊκή κλιμάκωση για τη «μακροχρόνια βιωσιμότητα» του κρατικού χρέους και τη «διασφάλιση» των επενδυτών.
«Χρειάζεται κάποιας μορφής άμεση ή έμμεση αναδιάρθρωση και αυτό απαιτεί επιπρόσθετα μέτρα», τόνισε, για να προσθέσει ότι «η συζήτηση που γίνεται για τη μακροχρόνια βιωσιμότητά του εδράζεται στην αρχή ότι πρέπει να αποκτήσει σταθερή δομή με σχετικά σταθερή διακύμανση σε βάθος χρόνου. Αυτό καθιστά την ιδέα βιωσιμότητας μακροχρόνια και αυτό διασφαλίζει έναν ξένο επενδυτή».
Υποστήριξε ακόμη ότι «είμαστε σε κομβικό σημείο. Ο υπολογισμός βιωσιμότητας χρέους εξαρτάται από ισχυρές υποθέσεις εργασίας. Σε κάποια από αυτά τα θέματα πρέπει να παρθούν αποφάσεις τώρα για το χρέος προκειμένου να μπορεί να αποτιμηθεί η βιωσιμότητά του σε μακρά διάρκεια. Αυτό αφορά την περίφημη ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους που πρέπει να κάνει το ΔΝΤ. Αυτά πρέπει να κλείσουν έως τα Χριστούγεννα».
Δείχνοντας ότι η συζήτηση για το κρατικό χρέος γίνεται στο φόντο ενδοκαπιταλιστικών ανταγωνισμών, πρόσθεσε πως, «από την άλλη πλευρά, όλοι αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν διαφορετικές φωνές σε διάφορους θεσμούς στην Ευρώπη και αλλού και όλο αυτό έχει καταλήξει σε ένα κρίσιμο κομβικό σημείο». Ωστόσο, διαβεβαίωσε το εγχώριο κεφάλαιο ότι «η στρατηγική η δική μας είναι να τηρήσουμε την απόφαση του Γιούρογκρουπ, του Μαΐου, να κλείσουμε γρήγορα τη δεύτερη "αξιολόγηση", να πάμε ευθέως σε αυτή τη συζήτηση και να διαμορφώσουμε τις συνθήκες όπου η μακροχρόνια βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, επιτέλους, θα βρει μια οριστική και βιώσιμη λύση».
Αξιοσημείωτο και πιθανότατα όχι άσχετο με τις διεργασίες που τρέχουν για την αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού ήταν το γεγονός πως δεύτερος εισηγητής στην υποεπιτροπή που έχει στήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ο υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ (την περίοδο Σημίτη), Ν. Χριστοδουλάκης, ο οποίος παρουσιάστηκε με τη σημερινή του ιδιότητα, ως καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου.
Ο Ν. Χριστοδουλάκης είπε πως «πρέπει πρωτίστως η ελληνική οικονομική πολιτική να μετατεθεί, κατά προτεραιότητα, στο πεδίο της ανάπτυξης και με ό,τι αυτό συνεπάγεται και δευτερευόντως μετά να επιδιώκει, ως επιδιωκόμενο στόχο, αλλά όχι προϋπόθεση, την απομείωση του χρέους, έτσι ώστε να μην υπάρξει μνημόνιο ειδικής προσαρμογής. Διότι εάν είναι να γίνει απομείωση με νέο μνημόνιο, αυτό θα είναι μια νέα περιπέτεια για την ελληνική οικονομία, αγνώστου εκβάσεως».
Το δεύτερο στοιχείο, είπε, «είναι η προετοιμασία ειδικά για το 2019», για την τυπική λήξη δηλαδή του τρέχοντος μνημονίου, ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η Ελλάδα μόνη της, εκτός μνημονίου, θα πρέπει να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα αλλαγών, μεταρρυθμίσεων και θεσμικών προβλέψεων, έτσι ώστε να πείσει τους πάντες ότι εδώ μπαίνει οριστικά μια δημοσιονομική τάξη στη χώρα». Πρότεινε μάλιστα στην επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση να εφαρμοστεί η «συνταγή» της Ισπανίας να απαγορεύεται από το Σύνταγμα «τα ελλείμματα και το χρέος να υπερβούν ένα συγκεκριμένο όριο». Μάλιστα, χαρακτήρισε το «δημοσιονομικό προσαρμοστή», δηλαδή τον «κόφτη», ως... «πρώτο βήμα».
Μείωση κατά 7,6% σημείωσε το πλεόνασμα του ταξιδιωτικού ισοζυγίου για την περίοδο Γενάρης - Ιούνης 2016, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας. Συγκεκριμένα, το πλεόνασμα του ταξιδιωτικού ισοζυγίου ανήλθε στα 3,363 δισ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 3,642 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2015.
Το αποτέλεσμα αυτό προήλθε από τη μείωση των ταξιδιωτικών εισπράξεων κατά 330 εκ. ευρώ (7,9%), τη μείωση της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι κατά 47 ευρώ (9,4%), ενώ οι αφίξεις αυξήθηκαν κατά 1,7%. Μείωση κατά 8,3% παρουσίασε και η δαπάνη ανά διανυκτέρευση, η οποία διαμορφώθηκε στα 68 ευρώ κατά μέσο όρο (από 74 ευρώ). Μικρή αύξηση παρουσίασε ο αριθμός των διανυκτερεύσεων τη συγκεκριμένη περίοδο.
Συνολικά, οι εισπράξεις διαμορφώθηκαν στα 3,841 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 7,9% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2015.
Η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση διαμορφώθηκε στα 8,508 εκ. ταξιδιώτες, έναντι 8,368 εκ. την περσινή περίοδο. Αύξηση κατά 0,8% εμφάνισαν οι αφίξεις από τη Γερμανία (888 χιλ. ταξιδιώτες), ενώ οι αφίξεις από τη Γαλλία μειώθηκαν κατά 20,6% (368 χιλ. ταξιδιώτες). Οι αφίξεις από τη Βρετανία αυξήθηκαν κατά 13,1% (928 χιλ. ταξιδιώτες). Τέλος, από τις χώρες εκτός ΕΕ, οι αφίξεις από τη Ρωσία παρουσίασαν αύξηση κατά 7,7% (162 χιλ. ταξιδιώτες), ενώ οι αφίξεις από τις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 6,4% (305 χιλ. ταξιδιώτες).
Τέλος, αύξηση σε σχέση με πέρσι εμφανίζεται και στις αφίξεις αλλά και στις εισπράξεις κρουαζιέρας, οι οποίες διαμορφώθηκαν στις 1,783 εκ. εξόδους επιβατών και 177 εκ. ευρώ, αντίστοιχα. Το κυριότερο λιμάνι από πλευράς εισπράξεων κρουαζιέρας είναι το λιμάνι του Πειραιά (45,5% επί του συνόλου) και ακολουθούν Κέρκυρα (13,6%) και Σαντορίνη (8,4%).
-- Σήμερα, Πέμπτη, σύσκεψη με θέμα «Η αντιλαϊκή επίθεση διαρκείας από κυβέρνηση - κεφάλαιο - ΕΕ και η πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ» οργανώνει, στις 7 μ.μ., στο ΚΑΠΗ - Πολιτιστικό Κέντρο της συνοικίας, η ΚΟ Αγίου Γεωργίου - Λαχανοκήπων Λάρισας του ΚΚΕ.
-- Αύριο, Παρασκευή, στις 8.30 μ.μ., στη Νέα Σμύρνη, στην καφετέρια «ΑΜΜΟΣ» (Αγχιάλου 1 & Νικομηδείας), σε συγκέντρωση της Κομματικής Οργάνωσης Φάρου Ν. Σμύρνης, θα μιλήσει ο Θανάσης Τζίμας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
-- Την Κυριακή 16/10, η ΤΟ Εμπορίου - Υπηρεσιών Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ οργανώνει εκδήλωση με θέμα «Η θέση του ΚΚΕ για την ανεργία», στις 12 μ., στον 1ο όροφο του ΕΚΘ. Θα μιλήσει ο Θανάσης Χρηστίδης, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ.
Νέα παράταση, για δεύτερη συνεχόμενη μέρα, ανακοίνωσε χτες η ΔΕΗ ΑΕ για την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών για την αγορά του 24% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ.
Προχτές είχε ανακοινώσει ότι η τελική ημερομηνία μετατίθεται από τις 12/10 για τις 19/10, «προκειμένου οι υποψήφιοι αγοραστές να έχουν άνεση χρόνου για τις προσφορές τους», ενώ χτες επανήλθε, ανακοινώνοντας ότι «μετά από συνεννοήσεις με τους υποψήφιους επενδυτές» επανακαθορίζει την ημερομηνία υποβολής για τις 21/10.
Θυμίζουμε ότι οι τρεις υποψήφιοι, που έχουν προεπιλεγεί, είναι η ιταλική «Τέρνα», η γαλλική RTE και η κινεζική «State Grid International Development».