ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Απρίλη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΑ
Στο «κόκκινο» απειλές και πολεμικές προετοιμασίες ΗΠΑ και Ρωσίας

Το Eurocontrol επέστησε την προσοχή σε αεροπορικές εταιρείες που κάνουν δρομολόγια στην Ανατολική Μεσόγειο

Αμερικανικές δυνάμεις στη βάση στο Μανμπίτζ της Βόρειας Συρίας

Copyright 2018 The Associated

Αμερικανικές δυνάμεις στη βάση στο Μανμπίτζ της Βόρειας Συρίας
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΜΟΣΧΑ.--

Εντείνεται ο «πόλεμος» ανακοινώσεων και απειλών αλλά και έντονων στρατιωτικών κινήσεων μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, με φόντο ευρύτερες ενδοϊμπεριαλιστικές κόντρες συμφερόντων που θέτουν σε ακόμη μεγαλύτερους κινδύνους το λαό της Συρίας, τους λαούς χωρών της Ανατολικής Μεσογείου και την παγκόσμια ειρήνη.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, κάλεσε χτες το μεσημέρι τη Ρωσία αφενός «να ετοιμαστεί», γιατί έρχονται «ωραίοι, νέοι και έξυπνοι» πύραυλοι, και αφετέρου να σταματήσει τη συμμαχία με τον Σύρο Πρόεδρο Ασαντ, χαρακτηρίζοντάς τον «κτήνος, που χρησιμοποιεί χημικά όπλα για να σκοτώνει το λαό του και να το απολαμβάνει».

Η απάντηση σε αυτήν τη δήλωση Τραμπ, που έγινε μέσω ανάρτησης μηνύματος στο «Twitter», ήρθε από την εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζακχάροβα, που εκτίμησε ότι ο απώτερος στόχος μίας νέας πυραυλικής επίθεσης των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στη Συρία «μπορεί να είναι η καταστροφή στοιχείων» στην Ντούμα, όπου φέρεται πως έγινε το περασμένο Σάββατο επίθεση «με χημικά όπλα» και «θύματα μερικές δεκάδες αμάχους». «Πληροφορήθηκαν οι ειδικοί του ΟΑΧΟ (σ.σ. του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων) ότι τώρα έξυπνοι πύραυλοι θα καταστρέψουν όλα τα στοιχεία για τη χρήση χημικών όπλων στο πεδίο;», αναρωτήθηκε η Ζακχάροβα.

Αργότερα, πάντως, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, επικοινωνώντας τηλεφωνικά με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, τον κάλεσε να μην κάνει τίποτα που θα αποσταθεροποιούσε τη Συρία, γιατί «είναι σημαντική» η διατήρηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

Οι ρωσικές προειδοποιήσεις

Είχε προηγηθεί μια σειρά αυστηρών προειδοποιήσεων κυρίως από Ρώσους διπλωμάτες, με πρώτο τον Ρώσο πρέσβη στον ΟΗΕ, Βασίλι Νεμπένζια, που κάλεσε τις ΗΠΑ να απόσχουν από στρατιωτική δράση στη Συρία, τονίζοντας: «Οι απειλές που διατυπώνετε έναντι της Συρίας θα έπρεπε να μας ανησυχούν, όλους μας, διότι μπορεί να βρεθούμε στα πρόθυρα ορισμένων πολύ λυπηρών και σοβαρών γεγονότων. Για άλλη μια φορά σας ζητώ, για άλλη μια φορά σας εκλιπαρώ, να απόσχετε από την υλοποίηση των σχεδίων που καταρτίζετε αυτήν τη στιγμή για τη Συρία». Η προειδοποίηση του Νεμπένζια είχε αποδέκτη την Αμερικανίδα πρέσβειρα στον ΟΗΕ, Νίκι Χέιλι, λίγη ώρα αφότου απορρίφθηκε και το ρωσικό σχέδιο απόφασης που τασσόταν υπέρ της διενέργειας έρευνας για τη φερόμενη επίθεση με χημικά όπλα στην Ντούμα.

Ο Ρώσος πρεσβευτής στον Λίβανο, Αλεξάντερ Ζασίπκιν, ήταν πιο αυστηρός, καθώς μιλώντας στο λιβανέζικο τηλεοπτικό δίκτυο «Αλ Μανάρ» προειδοποίησε ότι δεν θα καταρριφθούν μόνο οποιοιδήποτε αμερικανικοί πύραυλοι ριφθούν στη Συρία, αλλά και τα σημεία προέλευσής τους.

Επιπλέον, ο εκπρόσωπος Τύπου στο Κρεμλίνο, Ντμίτρι Πεσκόφ, εξέφρασε την ελπίδα ότι όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές στη Συρία «θα αποφύγουν οτιδήποτε θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει μία ήδη εύθραυστη κατάσταση στη Μέση Ανατολή», προειδοποιώντας για τη σθεναρή αντίδραση της Μόσχας σε οποιαδήποτε επίθεση των ΗΠΑ στη Συρία.

Κινήσεις πολεμικών δυνάμεων

Στο μεταξύ, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια της Αεροναυτιλίας (Eurocontrol) προειδοποίησε την Τρίτη τις αεροπορικές εταιρείες να επιδείξουν «μεγάλη προσοχή» στον εναέριο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου τις επόμενες 72 ώρες, λόγω της πιθανής έναρξης αεροπορικών πληγμάτων στη Συρία. Επισημαίνεται ακόμη η πιθανότητα να εκτοξευτούν κατά την περίοδο αυτή πύραυλοι αέρος - εδάφους και πύραυλοι «Κρουζ», με ισχυρό το ενδεχόμενο διακοπής των ραδιοεπικοινωνιών και των συστημάτων υποβοήθησης της πλοήγησης.

Παράλληλα, το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Χάρι Τρούμαν», με δυνατότητα μεταφοράς 6.500 ναυτών, πήρε εντολή χτες να αναχωρήσει από τη βάση Νόρφολκ της Βιρτζίνια για την Ανατολική Μεσόγειο, όπου ήδη βρίσκονται άλλες αμερικανικές ναυτικές δυνάμεις, μεταξύ των οποίων το αντιτορπιλικό «USS Donald Cook», που μεταφέρει περίπου 60 πυραύλους «Τόμαχοκ» και πλέει σε απόσταση περίπου 100 χλμ. μακριά από τη ρωσική ναυτική βάση Ταρτούς της Συρίας. Το «Χάρι Τρούμαν» αναμένεται στην περιοχή μετά από τουλάχιστον 10 μέρες και σύμφωνα με πληροφορίες θα πλέουν κοντά του και τα πολεμικά σκάφη «USS Bulkeley», «USS Forrest Sherman», «USS Arleigh Burke», «USS Farragut», και το καταδρομικό «USS Normandy». Την αποστολή θα συνοδεύει και η γερμανική φρεγάτα «FGS Hessen», που ειδικεύεται σε συστήματα αεράμυνας.

Πρόσθετη ανησυχία γεννά το γεγονός ότι στην περιοχή πλέει και ελληνική φρεγάτα, στο πλαίσιο συμμετοχής του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού στην επιχείρηση του ΟΗΕ UNIFIL στα ανοικτά του Λιβάνου.

Συναντήσεις στη Δαμασκό

Στη Δαμασκό, ο αντιπρόεδρος της συριακής κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ουαλίντ αλ Μοάλεμ, προειδοποιούσε επίσης ότι οι απειλές των ΗΠΑ και των συμμάχων τους «είναι ριψοκίνδυνες και διακυβεύουν τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια, δείχνοντας έλλειψη σοφίας και λογικής». Πρόσθεσε ακόμη ότι «οι απειλές της Δύσης προσπαθούν να εμποδίσουν την καταπολέμηση της τρομοκρατίας» από τη μεριά του συριακού στρατού, τονίζοντας: «Δεν ξαφνιαζόμαστε από τη ριψοκίνδυνη κλιμάκωση από ένα καθεστώς σαν και αυτό στις ΗΠΑ, που έχει υποστηρίξει και συνεχίζει να υποστηρίζει τη χορηγία τρομοκρατών στη Συρία. Γελιούνται αν νομίζουν ότι τέτοιες απειλές θα σταματήσουν τη Δαμασκό από την καταπολέμηση της τρομοκρατίας...».

Λίγη ώρα αργότερα, είχε προγραμματιστεί στη Δαμασκό συνάντηση υψηλόβαθμων Ρώσων αξιωματούχων με Σύρους αξιωματούχους και τον Πρόεδρο Μπασάρ Ασαντ, ενώ ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον στενό σύμβουλο του Ιρανού Σιίτη ανώτατου ιερωμένου Αλί Χαμενεΐ, Αλί Ακμπαρ Βελαγιατί. Ο Βελαγιατί διαβεβαίωσε τον Μοάλεμ για την προθυμία της Τεχεράνης να προωθήσει ακόμη περισσότερο τις στενές στρατηγικές σχέσεις με τη Δαμασκό, επιβεβαιώνοντας παράλληλα για την υποστήριξη του Ιράν στην «καταπολέμηση της τρομοκρατίας» στη Συρία.

Ακολούθησε η είδηση ελαφρύ τραυματισμού τριών Ρώσων δημοσιογράφων στη Συρία, όταν το λεωφορείο που τους μετέφερε από την Α.Γκούτα δέχθηκε πυρά αγνώστων.

«Πυρετός» διαβουλεύσεων

Το ίδιο διάστημα, αξιωματούχοι στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες έλεγαν σε δημοσιογράφους ότι εξελίσσονται «ενέργειες διπλωματικές και άλλες διαβουλεύσεις για την κατάσταση στη Συρία», ενώ ο Τραμπ διατηρούσε ανοιχτή «γραμμή επικοινωνίας» και συνεχών διαβουλεύσεων με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν, που φαίνεται πρόθυμος να συμμετάσχει σε μία νέα κλιμάκωση στρατιωτικής δράσης στη Συρία, για να προωθήσει περαιτέρω τα συμφέροντα των γαλλικών μονοπωλίων στην Ανατολική Μεσόγειο. Ερωτηθείς αν υποστηρίζει την ανάληψη στρατιωτικής δράσης στη Συρία, ο Μακρόν απάντησε ότι Γαλλία, ΗΠΑ, Βρετανία θα αποφασίσουν «τις επόμενες μέρες» πώς θα απαντήσουν. Ο Γάλλος Πρόεδρος, που δεν χρειάζεται νέα εξουσιοδότηση από τη γαλλική Βουλή για να κλιμακώσει τη στρατιωτική δράση στη Συρία, πρότεινε «ισχυρή, κοινή απάντηση».

Αντίθετα, η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι εμφανίστηκε το βράδυ της Τρίτης λίγο πιο συγκρατημένη, μετά την τελευταία επικοινωνία που είχε τηλεφωνικώς με τον Τραμπ, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Τhe Times», ζήτησε «περισσότερα στοιχεία» προτού συμμετάσχει σε «σκληρές ενέργειες κατά της Συρίας». Αργότερα, όμως χτες βράδυ, η Μέι, φάνηκε να αλλάζει στάση και να δηλώνει (κατά πληροφορίες του BBC) έτοιμη να παρακάμψει το κοινοβούλιο και να συμμετάσχει σε στρατιωτική δράση στη Συρία,λόγω "κρισιμότητας" της κατάστασης.

Επιπλέον, και χτες η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, καταδίκασε τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία, λέγοντας πως «όλα δείχνουν πως έγινε χρήση» και υπάρχουν «σοβαρές ενδείξεις» που δείχνουν προς «την κατεύθυνση του καθεστώτος της Συρίας».

Σε αυτό το κλίμα έντασης, αξιωματούχοι του ΟΑΧΟ ανακοίνωσαν πως θα σταλεί (άγνωστο πότε ακριβώς) αποστολή πραγματογνωμόνων στην Ντούμα, όπου φέρεται πως έγινε το περασμένο Σάββατο σε βάρος αμάχων «επίθεση με χημικά όπλα», την οποία έχουν καταγγείλει εκπρόσωποι της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Λευκά Κράνη». Η οργάνωση συνδέεται με τις δυτικές μυστικές υπηρεσίες και οργανώσεις τζιχαντιστών και έχει παίξει κατά το παρελθόν «βρώμικο ρόλο», που αξιοποιείται από ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που δρουν στην περιοχή.

Θυμίζουμε ότι στην ψηφοφορία που έγινε την Τρίτη το βράδυ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ (5 μόνιμα μέλη - ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία - και 10 μη μόνιμα) για τη σύνθεση ερευνητικής επιτροπής σχετικά με τη διερεύνηση φερόμενης χημικής επίθεσης στην Ντούμα, απορρίφθηκε τόσο η πρόταση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, όσο και της Ρωσίας. Στην πρώτη προέβαλε βέτο η Ρωσία, που καταψήφισε μαζί με τη Βολιβία, ενώ 12 χώρες την υπερψήφισαν και η Κίνα απείχε. Στη συνέχεια, η πρόταση της Ρωσίας καταψηφίστηκε από 7 χώρες (ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Ολλανδία, Σουηδία, Περού και Πολωνία) και υπερψηφίστηκε από 6 (Ρωσία, Κίνα, Βολιβία, Αιθιοπία, Καζακστάν, Ισημερινή Γουινέα), ενώ απείχαν η Ακτή Ελεφαντοστού και το Κουβέιτ.

Αργότερα χτες βράδυ, ο Βολιβιανός πρέσβης στην έδρα του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη ζήτησε έκτακτες διαβουλεύσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας με αφορμή «απειλές για μονομερή στρατιωτική δράση στη Συρία», τονίζοντας ότι μπορεί να παραβιάζουν αρχές της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών.

ΣΧΕΔΙΑ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗΣ ΤΗΣ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ
Κομβικός ο ρόλος της Νοτιοανατολικής Μεσογείου

Στη Λευκωσία ο βοηθός αναπληρωτής υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, ενώ «φουντώνει» η συζήτηση για τη «χρησιμότητα» των βρετανικών βάσεων στην Κύπρο

Το ρόλο που τα ιμπεριαλιστικά κέντρα αναθέτουν στη γειτονιά μας, προκειμένου να προωθήσουν τα επικίνδυνα αντιλαϊκά τους σχέδια, αναδεικνύει η «κινητικότητα» στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, τόσο σε στρατιωτικό όσο και σε διπλωματικό επίπεδο.

Μετά τον ελλιμενισμό του αμερικανικού καταδιωκτικού «USS Donald Cook» στη Λάρνακα, από όπου - φέροντας πυραύλους «Τόμαχοκ» - κατευθύνθηκε προς τα ανοικτά της Συρίας, χτες βρέθηκε στην Κύπρο και ο βοηθός αναπληρωτής υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, αρμόδιος για την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ, Τόμας Γκόφους. Σύμφωνα με τα ελληνοκυπριακά ΜΜΕ, μετά από συνάντηση του Αμερικανού αξιωματούχου με τον Κύπριο υπουργό Αμυνας Σάββα Αγγελίδη, το υπουργείο ανακοίνωσε ότι «έγινε ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τον περιφερειακό ρόλο της Κύπρου και τις συνεργασίες που αναπτύσσει η Κύπρος με χώρες συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή και πως αυτός μπορεί να συνδράμει στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων και στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας». Από τη μεριά του, ο Κύπριος υπουργός εξέφρασε την επιθυμία της Κύπρου «για περαιτέρω ανάπτυξη και εμβάθυνση των διμερών σχέσεων και της συνεργασίας στους τομείς Αμυνας και Ασφάλειας με τις ΗΠΑ» και μάλιστα διαβεβαίωσε «τον Αμερικανό αξιωματούχο για την υποστήριξη στον αγώνα που διεξάγει ο διεθνής συνασπισμός υπό τις ΗΠΑ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας». Κατά τ' άλλα, αναφέρθηκε και στις «προκλήσεις που δέχεται η Κύπρος από την Τουρκία, χώρα - μέλος του ΝΑΤΟ...».

Να προστεθεί ότι ο Κύπριος υπουργός έθεσε «το θέμα της άρσης του εμπάργκο πώλησης αμερικανικού στρατιωτικού υλικού προς την Κύπρο, αναφέροντας την ουσιαστική σημασία που έχει αυτό στο ειδικότερο ζήτημα ανάπτυξης των διμερών σχέσεων», ενώ έγινε συζήτηση και για τον «ενεργειακό προγραμματισμό» και ο Αμερικανός αξιωματούχος «υποστήριξε τους σχεδιασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της».

Στο μεταξύ, σειρά δημοσιευμάτων συγκαταλέγουν τις βρετανικές βάσεις στην Κύπρο σε εκείνες που θα παίξουν κρίσιμο ρόλο σε μια κλιμάκωση της επέμβασης της Δύσης στη Συρία, σημειώνοντας ότι ειδικά η βάση στο Ακρωτήρι έχει «συμβάλλει» ιδιαίτερα και σε αντίστοιχες περιστάσεις στο παρελθόν.

Μάλιστα, χτες, ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Πρόδρομος Προδρόμου δήλωσε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει καμία συμμετοχή, καμία συνεννόηση για τις οποιεσδήποτε επιχειρήσεις μπορεί να σχεδιάζουν άλλες δυνάμεις», προσθέτοντας ότι «οι βάσεις είναι βάσεις». Μάλιστα, απαντώντας σε ερώτηση για το ενδιαφέρον της Γαλλίας να έχει διευκολύνσεις σε στρατιωτικές υποδομές στην Κύπρο, περιορίστηκε απλά να πει ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία, τόσο με τη Γαλλία όσο και με άλλους εταίρους μας στην ΕΕ, έχει διαρκή συνεργασία».

Κατά τ' άλλα, ισχυρίστηκε ότι «θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι η Κύπρος είναι εκτός του χώρου επιχειρήσεων» και ότι «στην Κύπρο δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος»...

Στο Κάιρο ο Χριστοδουλίδης

Την ίδια στιγμή, προχωρούν παράλληλα οι διαπραγματεύσεις για ενεργειακές και άλλες μπίζνες «αξιοποίησης» του μεγάλου φυσικού πλούτου της περιοχής.

Χτες, ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, βρέθηκε στο Κάιρο, όπου συνάντησε τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι, με τον οποίο - σύμφωνα με τα ελληνοκυπριακά δημοσιεύματα - συζήτησε την ουσιώδη αναβάθμιση των διμερών σχέσεων και συμφωνήθηκε η προώθηση αρκετών διακρατικών συμφωνιών σε Ενέργεια, Εμπόριο, Τουρισμό κ.τ.λ. Ειδική αναφορά έγινε στα σχέδια κατασκευής αγωγού που θα μεταφέρει κυπριακό αέριο σε τερματικό σταθμό υγροποίησης στην Αίγυπτο, ενώ επιβεβαιώθηκαν η «στρατηγικής φύσης» σχέση Κύπρου - Αιγύπτου και η σημασία της στην «αντιμετώπιση των προκλήσεων που οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν», αλλά και για την επίτευξη «αμοιβαία επωφελών στόχων». Ο Κύπριος ΥΠΕΞ είδε και τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Φατάχ αλ Σίσι, που από τη μεριά του φέρεται να στάθηκε στην αξία, ειδικά, της ενεργειακής συνεργασίας Αιγύπτου - Ελλάδας - Κύπρου.

ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑ
Μέρος ενός ευρύτερου παζλ σκληρών ανταγωνισμών

Ενδεικτικές οι αναλύσεις στον τουρκικό αστικό Τύπο

Μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση στέλνει η Τουρκία, η οποία, κλιμακώνοντας την επιθετικότητά της και σε Αιγαίο, Κύπρο, Ελληνοτουρκικά, επιδιώκει να διασφαλίσει συνολικά τα στρατηγικά της συμφέροντα, σε ένα φόντο ευρύτερων ανακατατάξεων.

Επιθεωρώντας το ναύσταθμο στην περιοχή Γκιολτζούκ (στο Βόσπορο) και στρατόπεδα στην περιοχή της Καλλίπολης, ο επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, Χουλούσι Ακάρ, υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι «η Τουρκία επιθυμεί να γίνει το Αιγαίο θάλασσα ειρήνης, φιλίας και συνεργασίας και κάνει κάθε προσπάθεια προς αυτήν την κατεύθυνση», και όλο νόημα συμπλήρωσε: «Πάντως, δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο στο Αιγαίο και την Κύπρο. Γι' αυτόν το λόγο έχουμε πάρει με αποφασιστικότητα κάθε μέτρο και θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε (κάθε μέτρο)».

Την ίδια στιγμή, ενδεικτική είναι η αρθρογραφία στον τουρκικό αστικό Τύπο. Χτες, η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Γενί Σαφάκ» φιλοξένησε κεντρική, μεγάλη ανάλυση με τίτλο «Τι θα γίνει αν, μετά από ένα ρωσικό αεροπλάνο, αυτήν τη φορά χτυπηθεί ένα ελληνικό πλοίο», αναφερόμενη στο ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο, το οποίο όμως ο συντάκτης εμφανίζει με προβοκάτσια την οποία εξετάζουν δυνάμεις που θέλουν να πλήξουν τη σημερινή ηγεσία της χώρας (υπό το ισλαμοσυντηρητικό ΑΚΡ και τον Ρ. Τ. Ερντογάν) και να ανακόψουν τον ανοδικό δρόμο που ακολουθεί η Τουρκία. Ανεξάρτητα από τις σκοπιμότητες που υπηρετεί το συγκεκριμένο κείμενο, είναι χαρακτηριστικό το σύνθετο ενδοϊμπεριαλιστικό κουβάρι μέσα στο οποίο αναπτύσσονται και οι ελληνοτουρκικές αντιθέσεις.

Συντάκτης της ανάλυσης είναι ο Ιμπραχίμ Καραγκιούλ, ένας από τους αστούς αναλυτές που συνοδεύει σταθερά τον Ερντογάν στα ταξίδια του στο εξωτερικό και συγκαταλέγεται στους βασικούς πολιτικούς συμβούλους του.

Ο αρθρογράφος εφιστά «την προσοχή στον κίνδυνο που υπάρχει στο Αιγαίο» και ζητά «εξαιρετική ευαισθησία», αφού έχει ήδη συσχετίσει την πιθανότητα να «χτυπηθεί ελληνικό σκάφος ή πλοίο» με την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους «Su-24» που το Νοέμβρη του 2015 είχε καταρριφθεί από τουρκικό «F-16», κάτι που αργότερα «χρεώθηκε» στην οργάνωση του ισλαμιστή επιχειρηματία Φετουλάχ Γκιουλέν (πρώην στενού συνεργάτη και νυν πολιτικού αντιπάλου του ΑΚΡ και του Ερντογάν). Ο Καραγκιούλ υποστηρίζει ότι η κατάρριψη του ρωσικού «Su-24» ήταν μέρος μιας παγίδας που έστησαν οι ΗΠΑ στην Τουρκία, για να στοιχηθεί η Αγκυρα πίσω από «τα σχέδια των ΗΠΑ στη Συρία». Μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, τον Ιούλη του 2016 - συμπληρώνει - αποκαλύφθηκε ότι ΗΠΑ, Ευρώπη, Ισραήλ και κάποιες αραβικές χώρες χρησιμοποίησαν από κοινού τη FETO (την οργάνωση του Γκιουλέν) «για να διεξαχθεί η μεγαλύτερη επίθεση στην πολιτική ιστορία της Τουρκίας. Με αυτήν, η Τουρκία θα αποτραβιόταν στον άξονα των ΗΠΑ ξανά, θα μειωνόταν, η περιοχή της Θράκης θα αποσπαζόταν και η ανατολική και νοτιοανατολική Ανατολία θα διαμελίζονταν».

Στις σημερινές συνθήκες, ο Καραγκιούλ χαρακτηρίζει «πιθανό σενάριο» ένα «"ατύχημα" στο Αιγαίο καθώς η ένταση ανεβαίνει» και υποστηρίζει ότι θα ακολουθήσουν η διαμόρφωση ενός «Δυτικού μετώπου υπό την προστασία όλης της ΕΕ και των ΗΠΑ» και «η βύθιση της χώρας μας σε μεγάλη κρίση εντός και εκτός συνόρων». Γενικά ο συντάκτης στέλνει μηνύματα ότι «αν εξαπολυθεί επίθεση σε οποιοδήποτε μέτωπο, τότε θα αναπτυχθεί άμυνα σε κάθε μέτωπο».

Στο μεταξύ, νέα υπέρπτηση στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Οινουσσών πραγματοποίησαν χτες τουρκικά μαχητικά, μετά την αντίστοιχη την Κυριακή του Πάσχα, συνεχίζοντας τις προκλήσεις της Αγκυρας σε βάρος ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, τουρκικό ζεύγος «F4» εισήλθε στο FIR Αθηνών στις 14.50 και στις 14.51 πραγματοποίησε υπέρπτηση άνωθεν της νήσου Παναγιά στα 12.500 πόδια και στη συνέχεια άνω των Οινουσσών. Την αναχαίτισή του ανέλαβαν ελληνικά αεροσκάφη επιφυλακής της 347 Μοίρας, από τη μονάδα ετοιμότητας της Λήμνου.

Συνολικά, χτες, 6 τουρκικά μαχητικά, τα 2 οπλισμένα, προχώρησαν σε 11 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, ενώ καταγράφηκε και μία εμπλοκή με ελληνικά μαχητικά που σηκώθηκαν για αναχαίτιση.

Στο μεταξύ, από 30/4 έως 10/5 οι τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις πραγματοποιούν την προγραμματισμένη ετήσια μεγάλης κλίμακας άσκησή τους «Efes», με αποβατικές ενέργειες στη χερσόνησο του Τσεσμέ απέναντι από τη Χίο, και γενικά δραστηριότητα κοντά στο σύμπλεγμα των Οινουσσών.

Κίνδυνο «ακόμα μεγαλύτερης αποσταθεροποίησης» βλέπει η κυβέρνηση

Σημειωτέον, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος, ερωτηθείς χτες στο ρ/σ «24/7» αν υπάρχει ανησυχία για «θερμό» επεισόδιο με την Τουρκία, παραδέχτηκε ότι υπάρχει «ένας προβληματισμός, σε σχέση με τη διαρκή προκλητικότητα που βλέπουμε να συγκροτεί τον πυρήνα της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας, ειδικά σε μία περίοδο η οποία είναι εξαιρετικά κρίσιμη και βλέπουμε ότι υπάρχουν γεγονότα, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν ακόμη μεγαλύτερη αποσταθεροποίηση. Αυτή τη στιγμή στη Συρία υπάρχει μια κατάσταση πάρα πολύ μεγάλης έντασης, η οποία κατάσταση φαίνεται να περιπλέκει ακόμη περισσότερο τα πράγματα», πρόσθεσε, αποσιωπώντας βέβαια το ρόλο που παίζει η κυβέρνηση στην τέτοια «αποσταθεροποίηση», παραχωρώντας τη Σούδα, άλλες υποδομές και εγκαταστάσεις, για υποστήριξη των επιχειρήσεων των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ στην Ανατολική Μεσόγειο και Μέση Ανατολή.

Την ίδια ώρα, το ελληνικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε την εφαρμογή και το 2018 της έκδοσης θεωρήσεων εισόδου μίας βδομάδας για τουρίστες από την Τουρκία (Τούρκοι τουρίστες και πολίτες από τρίτες χώρες που βρίσκονται νόμιμα στην Τουρκία) προς τα ελληνικά νησιά.

Οπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, ο ευρωενωσιακός επίτροπος, αρμόδιος για θέματα Μετανάστευσης, Δ. Αβραμόπουλος, γνωστοποίησε, σε απάντηση σχετικού αιτήματος του αν. ΥΠΕΞ Γ. Κατρούγκαλου, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμφωνεί με αυτές τις θεωρήσεις. Το ΥΠΕΞ καταλήγει ότι «το εν λόγω πρόγραμμα θεωρήσεων, το οποίο έχει εφαρμοσθεί με επιτυχία τα προηγούμενα χρόνια, είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για την οικονομία των νησιών. Γι' αυτόν το λόγο η συνέχισή του και τη φετινή χρονιά αποτελούσε πάγιο αίτημα όλων των τοπικών φορέων».

Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Να δυναμώσει η πάλη για φιλία των λαών και για κατάργηση του συστήματος που οδηγεί σε φτώχεια και πολέμους

Σε δήλωσή του κατά τη διάρκεια της Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Συνάντησης στις Βρυξέλλες, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, σημείωσε:

«Βρισκόμαστε σήμερα εδώ στις Βρυξέλλες, σε σημαντικές συναντήσεις με Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα, από 27 χώρες όλης της Ευρώπης, για να συζητήσουμε για τις εξελίξεις στις χώρες μας και γενικότερα στην Ευρώπη και στην περιοχή.

Ανησυχούμε ιδιαίτερα και εκφράζουμε την αντίθεσή μας στις επικίνδυνες εξελίξεις στη Συρία, την Ανατ. Μεσόγειο, με την ένταση των ανταγωνισμών και την κάθοδο εκεί πολλών πολεμικών πλοίων, αεροσκαφών, με αποτέλεσμα να οξυνθούν οι αντιθέσεις και να υπάρχει ο κίνδυνος γενίκευσης ενός ιμπεριαλιστικού πολέμου ευρύτερα στην περιοχή της Ευρώπης, της Ανατ. Μεσογείου και Μέσης Ανατολής. Στα πλαίσια αυτά εκφράζεται και η ένταση της τουρκικής επιθετικότητας και προκλητικότητας στο Αιγαίο, την κυπριακή ΑΟΖ. Απ' αυτήν τη σκοπιά, οι ανησυχίες μας μας οδηγούν να πούμε στον ελληνικό λαό ότι πρέπει να βλέπει, ως βασικό συμπέρασμα όλης αυτής της πορείας, τις επικίνδυνες εξελίξεις με τον προσανατολισμό των κυβερνήσεων - και της σημερινής κυβέρνησης - στον ευρωατλαντικό άξονα, ιδιαίτερα την πρόσδεσή της στον αμερικανοΝΑΤΟικό ιμπεριαλισμό, τις βάσεις του θανάτου που υπάρχουν στην πατρίδα μας και όλα αυτά που συμβαίνουν με τους επικίνδυνους σχεδιασμούς στην ευρύτερη περιοχή και βεβαίως καλούμε σε πάλη για την αποδέσμευση απ' αυτές τις λυκοσυμμαχίες.

Οι λαοί μας δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα, ο ελληνικός λαός δεν έχει να χωρίσει τίποτα με τους γειτονικούς λαούς και των Βαλκανίων και της Τουρκίας και της Ανατ. Μεσογείου και της Βόρειας Αφρικής. Σε αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να δυναμώσει η πάλη για φιλία, αλληλεγγύη, συνεργασία, ειρήνη και ευημερία, για κατάργηση του συστήματος που οδηγεί μόνο σε φτώχεια, πολέμους και εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο».

Ξεπέρασαν τον εαυτό τους

Για πολλοστή φορά, οι αρμόδιοι των δελτίων ειδήσεων της κρατικής τηλεόρασης ξεπέρασαν τον εαυτό τους τόσο στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν την ίδια την ενημέρωση που είναι υποχρεωμένοι να προσφέρουν, όσο και ως προς το ΚΚΕ, για το οποίο νομίζουν ότι μπορούν να λένε ό,τι και όποτε θέλουν.

Συγκεκριμένα, στο χτεσινό μεσημβρινό δελτίο της ΕΡΤ1 και ενώ, όπως είναι λογικό, πρώτο θέμα ήταν οι επικίνδυνες εξελίξεις στη Συρία, για το οποίο υπήρχε σχετική δήλωση από τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στην κάμερα της ΕΡΤ από τις Βρυξέλλες, έκριναν ότι αυτή η δήλωση οφείλει να παίξει προτελευταία στο δελτίο τους, στο πλαίσιο δήθεν ενός αυτόνομου ρεπορτάζ, μετά από μια σειρά δευτερεύουσας σημασίας θέματα και 45' από το πρώτο θέμα, το οποίο και αφορούσε η δήλωση. Και φυσικά «κόπηκε» στο σημείο που αφορούσε την κριτική προς την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και τον αμερικανοΝΑΤΟικό της προσανατολισμό.

Πέραν όμως αυτού, στις παρεμβάσεις του Γραφείου Τύπου του Κόμματος για το ζήτημα, οι απαντήσεις ήταν άλλα αντί άλλων, κανένας εκ των στελεχών της δεν δήλωνε αρμόδιος, κανένας δεν γνώριζε τίποτα και φυσικά όλοι τους θεωρούσαν απολύτως φυσιολογικό το ΚΚΕ να είναι ικανοποιημένο με τα λίγα δευτερόλεπτα που του αφιερώνουν... πριν από τα αθλητικά!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ