Πέμπτη 12 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΑ
Στο «κόκκινο» απειλές και πολεμικές προετοιμασίες ΗΠΑ και Ρωσίας

Το Eurocontrol επέστησε την προσοχή σε αεροπορικές εταιρείες που κάνουν δρομολόγια στην Ανατολική Μεσόγειο

Αμερικανικές δυνάμεις στη βάση στο Μανμπίτζ της Βόρειας Συρίας

Copyright 2018 The Associated

Αμερικανικές δυνάμεις στη βάση στο Μανμπίτζ της Βόρειας Συρίας
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΜΟΣΧΑ.--

Εντείνεται ο «πόλεμος» ανακοινώσεων και απειλών αλλά και έντονων στρατιωτικών κινήσεων μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, με φόντο ευρύτερες ενδοϊμπεριαλιστικές κόντρες συμφερόντων που θέτουν σε ακόμη μεγαλύτερους κινδύνους το λαό της Συρίας, τους λαούς χωρών της Ανατολικής Μεσογείου και την παγκόσμια ειρήνη.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, κάλεσε χτες το μεσημέρι τη Ρωσία αφενός «να ετοιμαστεί», γιατί έρχονται «ωραίοι, νέοι και έξυπνοι» πύραυλοι, και αφετέρου να σταματήσει τη συμμαχία με τον Σύρο Πρόεδρο Ασαντ, χαρακτηρίζοντάς τον «κτήνος, που χρησιμοποιεί χημικά όπλα για να σκοτώνει το λαό του και να το απολαμβάνει».

Η απάντηση σε αυτήν τη δήλωση Τραμπ, που έγινε μέσω ανάρτησης μηνύματος στο «Twitter», ήρθε από την εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζακχάροβα, που εκτίμησε ότι ο απώτερος στόχος μίας νέας πυραυλικής επίθεσης των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στη Συρία «μπορεί να είναι η καταστροφή στοιχείων» στην Ντούμα, όπου φέρεται πως έγινε το περασμένο Σάββατο επίθεση «με χημικά όπλα» και «θύματα μερικές δεκάδες αμάχους». «Πληροφορήθηκαν οι ειδικοί του ΟΑΧΟ (σ.σ. του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων) ότι τώρα έξυπνοι πύραυλοι θα καταστρέψουν όλα τα στοιχεία για τη χρήση χημικών όπλων στο πεδίο;», αναρωτήθηκε η Ζακχάροβα.

Αργότερα, πάντως, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, επικοινωνώντας τηλεφωνικά με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, τον κάλεσε να μην κάνει τίποτα που θα αποσταθεροποιούσε τη Συρία, γιατί «είναι σημαντική» η διατήρηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

Οι ρωσικές προειδοποιήσεις

Είχε προηγηθεί μια σειρά αυστηρών προειδοποιήσεων κυρίως από Ρώσους διπλωμάτες, με πρώτο τον Ρώσο πρέσβη στον ΟΗΕ, Βασίλι Νεμπένζια, που κάλεσε τις ΗΠΑ να απόσχουν από στρατιωτική δράση στη Συρία, τονίζοντας: «Οι απειλές που διατυπώνετε έναντι της Συρίας θα έπρεπε να μας ανησυχούν, όλους μας, διότι μπορεί να βρεθούμε στα πρόθυρα ορισμένων πολύ λυπηρών και σοβαρών γεγονότων. Για άλλη μια φορά σας ζητώ, για άλλη μια φορά σας εκλιπαρώ, να απόσχετε από την υλοποίηση των σχεδίων που καταρτίζετε αυτήν τη στιγμή για τη Συρία». Η προειδοποίηση του Νεμπένζια είχε αποδέκτη την Αμερικανίδα πρέσβειρα στον ΟΗΕ, Νίκι Χέιλι, λίγη ώρα αφότου απορρίφθηκε και το ρωσικό σχέδιο απόφασης που τασσόταν υπέρ της διενέργειας έρευνας για τη φερόμενη επίθεση με χημικά όπλα στην Ντούμα.

Ο Ρώσος πρεσβευτής στον Λίβανο, Αλεξάντερ Ζασίπκιν, ήταν πιο αυστηρός, καθώς μιλώντας στο λιβανέζικο τηλεοπτικό δίκτυο «Αλ Μανάρ» προειδοποίησε ότι δεν θα καταρριφθούν μόνο οποιοιδήποτε αμερικανικοί πύραυλοι ριφθούν στη Συρία, αλλά και τα σημεία προέλευσής τους.

Επιπλέον, ο εκπρόσωπος Τύπου στο Κρεμλίνο, Ντμίτρι Πεσκόφ, εξέφρασε την ελπίδα ότι όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές στη Συρία «θα αποφύγουν οτιδήποτε θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει μία ήδη εύθραυστη κατάσταση στη Μέση Ανατολή», προειδοποιώντας για τη σθεναρή αντίδραση της Μόσχας σε οποιαδήποτε επίθεση των ΗΠΑ στη Συρία.

Κινήσεις πολεμικών δυνάμεων

Στο μεταξύ, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια της Αεροναυτιλίας (Eurocontrol) προειδοποίησε την Τρίτη τις αεροπορικές εταιρείες να επιδείξουν «μεγάλη προσοχή» στον εναέριο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου τις επόμενες 72 ώρες, λόγω της πιθανής έναρξης αεροπορικών πληγμάτων στη Συρία. Επισημαίνεται ακόμη η πιθανότητα να εκτοξευτούν κατά την περίοδο αυτή πύραυλοι αέρος - εδάφους και πύραυλοι «Κρουζ», με ισχυρό το ενδεχόμενο διακοπής των ραδιοεπικοινωνιών και των συστημάτων υποβοήθησης της πλοήγησης.

Παράλληλα, το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Χάρι Τρούμαν», με δυνατότητα μεταφοράς 6.500 ναυτών, πήρε εντολή χτες να αναχωρήσει από τη βάση Νόρφολκ της Βιρτζίνια για την Ανατολική Μεσόγειο, όπου ήδη βρίσκονται άλλες αμερικανικές ναυτικές δυνάμεις, μεταξύ των οποίων το αντιτορπιλικό «USS Donald Cook», που μεταφέρει περίπου 60 πυραύλους «Τόμαχοκ» και πλέει σε απόσταση περίπου 100 χλμ. μακριά από τη ρωσική ναυτική βάση Ταρτούς της Συρίας. Το «Χάρι Τρούμαν» αναμένεται στην περιοχή μετά από τουλάχιστον 10 μέρες και σύμφωνα με πληροφορίες θα πλέουν κοντά του και τα πολεμικά σκάφη «USS Bulkeley», «USS Forrest Sherman», «USS Arleigh Burke», «USS Farragut», και το καταδρομικό «USS Normandy». Την αποστολή θα συνοδεύει και η γερμανική φρεγάτα «FGS Hessen», που ειδικεύεται σε συστήματα αεράμυνας.

Πρόσθετη ανησυχία γεννά το γεγονός ότι στην περιοχή πλέει και ελληνική φρεγάτα, στο πλαίσιο συμμετοχής του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού στην επιχείρηση του ΟΗΕ UNIFIL στα ανοικτά του Λιβάνου.

Συναντήσεις στη Δαμασκό

Στη Δαμασκό, ο αντιπρόεδρος της συριακής κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ουαλίντ αλ Μοάλεμ, προειδοποιούσε επίσης ότι οι απειλές των ΗΠΑ και των συμμάχων τους «είναι ριψοκίνδυνες και διακυβεύουν τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια, δείχνοντας έλλειψη σοφίας και λογικής». Πρόσθεσε ακόμη ότι «οι απειλές της Δύσης προσπαθούν να εμποδίσουν την καταπολέμηση της τρομοκρατίας» από τη μεριά του συριακού στρατού, τονίζοντας: «Δεν ξαφνιαζόμαστε από τη ριψοκίνδυνη κλιμάκωση από ένα καθεστώς σαν και αυτό στις ΗΠΑ, που έχει υποστηρίξει και συνεχίζει να υποστηρίζει τη χορηγία τρομοκρατών στη Συρία. Γελιούνται αν νομίζουν ότι τέτοιες απειλές θα σταματήσουν τη Δαμασκό από την καταπολέμηση της τρομοκρατίας...».

Λίγη ώρα αργότερα, είχε προγραμματιστεί στη Δαμασκό συνάντηση υψηλόβαθμων Ρώσων αξιωματούχων με Σύρους αξιωματούχους και τον Πρόεδρο Μπασάρ Ασαντ, ενώ ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον στενό σύμβουλο του Ιρανού Σιίτη ανώτατου ιερωμένου Αλί Χαμενεΐ, Αλί Ακμπαρ Βελαγιατί. Ο Βελαγιατί διαβεβαίωσε τον Μοάλεμ για την προθυμία της Τεχεράνης να προωθήσει ακόμη περισσότερο τις στενές στρατηγικές σχέσεις με τη Δαμασκό, επιβεβαιώνοντας παράλληλα για την υποστήριξη του Ιράν στην «καταπολέμηση της τρομοκρατίας» στη Συρία.

Ακολούθησε η είδηση ελαφρύ τραυματισμού τριών Ρώσων δημοσιογράφων στη Συρία, όταν το λεωφορείο που τους μετέφερε από την Α.Γκούτα δέχθηκε πυρά αγνώστων.

«Πυρετός» διαβουλεύσεων

Το ίδιο διάστημα, αξιωματούχοι στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες έλεγαν σε δημοσιογράφους ότι εξελίσσονται «ενέργειες διπλωματικές και άλλες διαβουλεύσεις για την κατάσταση στη Συρία», ενώ ο Τραμπ διατηρούσε ανοιχτή «γραμμή επικοινωνίας» και συνεχών διαβουλεύσεων με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν, που φαίνεται πρόθυμος να συμμετάσχει σε μία νέα κλιμάκωση στρατιωτικής δράσης στη Συρία, για να προωθήσει περαιτέρω τα συμφέροντα των γαλλικών μονοπωλίων στην Ανατολική Μεσόγειο. Ερωτηθείς αν υποστηρίζει την ανάληψη στρατιωτικής δράσης στη Συρία, ο Μακρόν απάντησε ότι Γαλλία, ΗΠΑ, Βρετανία θα αποφασίσουν «τις επόμενες μέρες» πώς θα απαντήσουν. Ο Γάλλος Πρόεδρος, που δεν χρειάζεται νέα εξουσιοδότηση από τη γαλλική Βουλή για να κλιμακώσει τη στρατιωτική δράση στη Συρία, πρότεινε «ισχυρή, κοινή απάντηση».

Αντίθετα, η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι εμφανίστηκε το βράδυ της Τρίτης λίγο πιο συγκρατημένη, μετά την τελευταία επικοινωνία που είχε τηλεφωνικώς με τον Τραμπ, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Τhe Times», ζήτησε «περισσότερα στοιχεία» προτού συμμετάσχει σε «σκληρές ενέργειες κατά της Συρίας». Αργότερα, όμως χτες βράδυ, η Μέι, φάνηκε να αλλάζει στάση και να δηλώνει (κατά πληροφορίες του BBC) έτοιμη να παρακάμψει το κοινοβούλιο και να συμμετάσχει σε στρατιωτική δράση στη Συρία,λόγω "κρισιμότητας" της κατάστασης.

Επιπλέον, και χτες η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, καταδίκασε τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία, λέγοντας πως «όλα δείχνουν πως έγινε χρήση» και υπάρχουν «σοβαρές ενδείξεις» που δείχνουν προς «την κατεύθυνση του καθεστώτος της Συρίας».

Σε αυτό το κλίμα έντασης, αξιωματούχοι του ΟΑΧΟ ανακοίνωσαν πως θα σταλεί (άγνωστο πότε ακριβώς) αποστολή πραγματογνωμόνων στην Ντούμα, όπου φέρεται πως έγινε το περασμένο Σάββατο σε βάρος αμάχων «επίθεση με χημικά όπλα», την οποία έχουν καταγγείλει εκπρόσωποι της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Λευκά Κράνη». Η οργάνωση συνδέεται με τις δυτικές μυστικές υπηρεσίες και οργανώσεις τζιχαντιστών και έχει παίξει κατά το παρελθόν «βρώμικο ρόλο», που αξιοποιείται από ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που δρουν στην περιοχή.

Θυμίζουμε ότι στην ψηφοφορία που έγινε την Τρίτη το βράδυ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ (5 μόνιμα μέλη - ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία - και 10 μη μόνιμα) για τη σύνθεση ερευνητικής επιτροπής σχετικά με τη διερεύνηση φερόμενης χημικής επίθεσης στην Ντούμα, απορρίφθηκε τόσο η πρόταση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, όσο και της Ρωσίας. Στην πρώτη προέβαλε βέτο η Ρωσία, που καταψήφισε μαζί με τη Βολιβία, ενώ 12 χώρες την υπερψήφισαν και η Κίνα απείχε. Στη συνέχεια, η πρόταση της Ρωσίας καταψηφίστηκε από 7 χώρες (ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Ολλανδία, Σουηδία, Περού και Πολωνία) και υπερψηφίστηκε από 6 (Ρωσία, Κίνα, Βολιβία, Αιθιοπία, Καζακστάν, Ισημερινή Γουινέα), ενώ απείχαν η Ακτή Ελεφαντοστού και το Κουβέιτ.

Αργότερα χτες βράδυ, ο Βολιβιανός πρέσβης στην έδρα του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη ζήτησε έκτακτες διαβουλεύσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας με αφορμή «απειλές για μονομερή στρατιωτική δράση στη Συρία», τονίζοντας ότι μπορεί να παραβιάζουν αρχές της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ