Μείζον ζητούμενο και του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ που αρχίζει αύριο
Σε αγώνα δρόμου με «άτυπα σημειώματα» και «διαρροές» στον Τύπο επιδόθηκαν χτες τα επιτελεία κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, διεκδικώντας το καθένα για λογαριασμό του τις εντυπώσεις απ' την προχτεσινή κοκορομαχία τους στην προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για τη διαπλοκή.
Σε αυτό το πλαίσιο, το Μέγαρο Μαξίμου εμφάνισε τον Κυρ. Μητσοτάκη σαν «απολογούμενο» που κατέφυγε σε μια «αγωνιώδη προσπάθεια να αποφύγει να δώσει σαφείς απαντήσεις στα δεκάδες ερωτήματα που του έθεσε ο πρωθυπουργός». Του πρόσαψε ακόμα εκνευρισμό και ύβρεις, προκειμένου «να συσπειρώσει τους βουλευτές του», ενώ του χρέωσε ρόλο «εκπροσώπου των καναλαρχών».
Απεναντίας, το Μέγαρο Μαξίμου παινεύει τον Αλ. Τσίπρα ότι «υπήρξε συνεπής στη δέσμευσή του να μιλήσει για την διαπλοκή "με ονόματα και διευθύνσεις"», παρότι βέβαια, πέρα από το αναμάσημα των ήδη γνωστών, κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Ισχυρίζεται επίσης ότι «με την ίδια συνέπεια εργάζεται η κυβέρνηση για την ολοκληρωτική εξουδετέρωση της διαπλοκής».
Στο μεταξύ, αύριο αρχίζει στο Φάληρο το 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, με την ομιλία του Αλ. Τσίπρα.
Σύμφωνα με όσα λένε κομματικά στελέχη και καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ ολοκληρώνει την εδραίωσή του ως κύριος φορέας της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας, κατά τον προσυνεδριακό διάλογο κυριάρχησαν θέματα όπως οι σχέσεις με τη ευρωενωσιακή σοσιαλδημοκρατία και η αναζήτηση της «λεπτής γραμμής που θα πρέπει να τεθεί ως όριο στο χτίσιμο των συμμαχιών με τους Ευρωπαίους σοσιαλδημοκράτες», με δεδομένη την αποδοχή απ' όλους της «χρησιμότητας αυτών των συμμαχιών».
Ακόμα, συζητήθηκε η βελτίωση που απαιτείται στην αποτελεσματικότητα του κυβερνητικού ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ορισμένα «αρνητικά συμπτώματα που έχουν αρχίσει να εμφανίζονται σε πρακτικές άσκησης εξουσίας».
Σε ό,τι αφορά στην αποτίμηση της δράσης, λένε πως κυριάρχησε το ζήτημα της «λανθασμένης εικόνας που είχε το κόμμα για τους συσχετισμούς δυνάμεων κατά τη διαπραγμάτευση», αναπαράγοντας ένα βολικό «άλλοθι» για τις αυταπάτες που συστηματικά καλλιεργούν στο λαό.
Η δε εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου. μιλώντας χτες στην ΕΡΤ1 υποστήριξε ότι το συνέδριο γίνεται στη βάση μιας πρωτοφανούς «αυτοκριτικής για τα λάθη της προηγούμενης περιόδου, για τα πεπραγμένα, για τις δυσλειτουργίες τις κομματικές αλλά και τις κυβερνητικές».
Παραδέχτηκε ότι μείζον ζητούμενο και του συνεδρίου είναι το πώς ο ΣΥΡΙΖΑ θα συμβάλει στη χειραγώγηση του λαού, λέγοντας ότι «δεν μπορεί να σταθεί μια αριστερή κυβέρνηση στην Ευρώπη, σε αυτή την Ευρώπη, χωρίς να έχει τη δύναμη της ελληνικής κοινωνίας (...) Σίγουρα μέσα από την υπογραφή και την υλοποίηση της συμφωνίας του Αυγούστου, έχουν διαρραγεί σχέσεις με κοινωνικά στρώματα. Την ίδια στιγμή, όμως, γίνονται βήματα και γίνονται πολλές προσπάθειες ώστε να προστατευθούν εκείνοι που είναι πιο αδύναμοι και που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση και να υλοποιηθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο εξόδου από την κρίση».
Την εφαρμογή νέου «φιλικού προς τους επενδυτές» επιχειρηματικού περιβάλλοντος, ώστε να έρθουν επενδύσεις, «διαφήμισε» χτες, μιλώντας στην ΕΡΤ1, η υφυπουργός Οικονομίας, αρμόδια για τη βιομηχανία, Θεοδώρα Τζάκρη, σημειώνοντας ότι «κανείς δεν έρχεται να επενδύσει σε μια χώρα όταν το πλαίσιο επενδύσεων δεν είναι απλό και προσιτό»...
Επιβεβαιώνοντας άλλη μια πτυχή της όλης συζήτησης περί «διαπλοκής», η υφυπουργός, περιγράφοντας το σχετικό κυβερνητικό νομοσχέδιο υπέρ του κεφαλαίου που βρίσκεται ήδη στη Βουλή, ισχυρίστηκε ότι «το νέο πλαίσιο στοχεύει στην εξάλειψη της γραφειοκρατίας, της διαπλοκής και της διαφθοράς», ενώ εξαπέλυσε επίθεση στη ΝΔ, γιατί, όπως είπε, οι διατάξεις του αντίστοιχου νόμου της προηγούμενης κυβέρνησης ήταν «ανεφάρμοστες»...
Η Θ. Τζάκρη πρόσθεσε πως «παρά το γεγονός ότι αυτή η κυβέρνηση χρεώνεται μια κριτική η οποία είναι άδικη, εχθρότητας προς την επιχειρηματικότητα, αυτή η απρόθυμη και άπειρη κυβέρνηση κατά πολλούς έχει επιδείξει υψηλή ωριμότητα και διάθεση» για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας.
Αναφερόμενη ειδικότερα στις κυβερνητικές προσπάθειες για τη μείωση του «ενεργειακού κόστους» των μεγάλων επιχειρήσεων, σημείωσε ότι αυτή η κυβέρνηση «έχει κάνει συνταρακτικά πράγματα που δεν έχουν ξαναγίνει ποτέ για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, κάτι το οποίο αναγνωρίζει η ίδια η επιχειρηματικότητα», εννοώντας προφανώς το πρόσφατο «οικονομικό δελτίο» του ΣΕΒ, όπου πράγματι σημειώνονται οι κυβερνητικές επιδόσεις στη στήριξη του κεφαλαίου. Παρουσίασε, στη συνέχεια, όλα τα μέτρα που έχει λάβει το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση για τη μείωση του «ενεργειακού κόστους» στη βιομηχανία, την οποία προηγουμένως είχε χαρακτηρίσει «σημαντικό κλάδο της οικονομίας μας», που αντιστοιχεί σχεδόν στο 10% του ΑΕΠ και που, όπως είπε, πρέπει να στηριχθεί και να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο.
Από τη συνάντηση του Δ. Κουτσούμπα με τον Ι. Μέτα |
Στη συνάντηση έγινε ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων για τις εξελίξεις στις δύο χώρες, την Ελλάδα και την Αλβανία και στην ευρύτερη περιοχή.
Ο Ι. Μέτα, στο πλαίσιο της τριήμερης επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Ελλάδα, είχε επίσης συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλο, τον πρόεδρο της Βουλής, Ν. Βούτση, τον υπουργό Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά, τον αντιπρόεδρο της ΝΔ, Κ. Χατζηδάκη, ενώ στο πρόγραμμά του περιλαμβάνονται ακόμα συναντήσεις με τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, και την πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά.
Ποια ήταν αυτή η προβοκάτσια; Η προσπάθεια να αποδώσει - ούτε λίγο ούτε πολύ - στον Χ. Φλωράκη την υπόθεση Καλογρίτσα, λέγοντας: «Δεν το ήξερα ότι η διαπλοκή σε αυτόν εδώ τον τόπο είχε το όνομα Καλογρίτσας. Δεν το ήξερα. Νόμιζα ότι είχε άλλα ονόματα. Αλλά εν πάση περιπτώσει, τον κ. Καλογρίτσα, μάλλον τον ξέρουν καλύτερα δικοί σας συνεργάτες από ό,τι εμείς. Βεβαίως, ήταν φίλος του αείμνηστου Χαρίλαου Φλωράκη».
«Κύριε Τσίπρα, η αθλιότητα δυστυχώς δεν έχει όρια. Επικαλεστήκατε μέχρι και τον Χαρίλαο Φλωράκη. Βέβαια αν ζούσε θα σας καταχέριαζε πολύ καλά εδώ μέσα, όπως μόνο αυτός ήξερε.
Τι ακριβώς επικαλείστε; Οσους πάλεψαν το σύστημα που εσείς τώρα υπηρετείτε; Τι ζητάτε ακριβώς; Πιστοποιητικά πριν τριάντα χρόνια για να δικαιολογήσετε τα σημερινά ύποπτα κονέ σας, τις ύποπτες συναλλαγές σας τα τελευταία χρόνια με τον Καλογρίτσα, δεν ξέρω ποιον άλλον, όλους τους υπόλοιπους; Να δικαιολογήσετε τη σημερινή σας πολιτική;
Αυτοί που βρίσκονταν είτε ως στελέχη του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου μετά το 1991, είτε ως στελέχη του ΠΑΣΟΚ, επίσης μετά το 1991 και όλες τις επόμενες δεκαετίες, είτε ως στελέχη ύστερα του ΣΥΡΙΖΑ του σημερινού, είναι όλοι αυτοί που βρίσκονταν πλάι από τότε και σε συνέχεια και μαζί με τον κάθε αριστερό δήθεν Καλογρίτσα της τάξης σας... Βάζει η μυλωνού τον άνδρα της με τους πραματευτάδες.
Λίγη τσίπα, λοιπόν, κ. Τσίπρα, δεν βλάφτει, αντίθετα καλό θα σας κάνει, όσο καλό μπορεί να σας κάνει σ' αυτό το μεγάλο κατήφορο που ήδη έχετε πάρει».
Ο κόσμος ας βγάλει τα συμπεράσματά του.
«Συνάντηση ενημέρωσης - συντονισμού» με επιχειρηματίες διοργανώνει σήμερα στο υπουργείο Εξωτερικών, ο υφυπουργός Δ. Μάρδας, ενόψει επιχειρηματικής αποστολής στην Ινδονησία στις 14-17/11, σε συνεργασία με το ΕΒΕΑ, τον ΣΕΒ και άλλους επιχειρηματικούς φορείς.
Παραπέρα, στην προσπάθεια της κυβέρνησης να διευρύνει τα πεδία κερδοφορίας για το κεφάλαιο, προετοιμάζεται επιχειρηματική αποστολή στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας στις 28-30/11.
Οπως λέγεται από το υπουργείο, ο υφυπουργός Εξωτερικών «θα ηγηθεί αντιπροσωπευτικής Επιχειρηματικής Αποστολής από τους κλάδους της οικονομίας που παρουσιάζουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον και δυνητικά, θετικότερες προοπτικές για ανάπτυξη δραστηριοτήτων και ενίσχυση συνεργασιών στη Σαουδική Αραβία, όπως: Τρόφιμα (ελαιόλαδο, ελιές, σνακς), δομικά υλικά (μάρμαρα, αλουμίνιο), κατασκευές, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ιατρικός τουρισμός, φάρμακα, καλλυντικά, τουρισμός, αμυντικό υλικό, real estate».