Συνέντευξη του Ν. Αναστασιάδη στην ΕΡΤ
Μιλώντας στην ΕΡΤ το βράδυ της Πέμπτης, ο Κύπριος Πρόεδρος, Ν. Αναστασιάδης, εμφάνισε την «εμπλοκή μεγάλων εταιρειών» στην κυπριακή ΑΟΖ ως εργαλείο ανάσχεσης της τουρκικής επιθετικότητας και τις τριμερείς συμμαχίες ως σχήματα «υπεράσπισης κοινών συμφερόντων», όταν είναι βέβαιο ότι οξύνεται ο ανταγωνισμός μονοπωλίων με βασικό χαμένο όλους τους λαούς της περιοχής. Απέφυγε να απαντήσει καθαρά για το αν η ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας με τη Γαλλία θα δημιουργήσει νέα βάση στο νησί, αναφέροντας ωστόσο ότι η νέα συμφωνία Λευκωσίας - Παρισιού διαμορφώνει δικαιώματα χρήσης και διευκόλυνσης όσον αφορά τα λιμάνια Λάρνακας και Λεμεσού, την αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου», τον ελλιμενισμό σε ναυπηγικές εγκαταστάσεις για επισκευές (πολεμικών πλοίων). Τόνισε ότι η χώρα του προσπαθεί να βαθύνει με κάθε τρόπο τη στρατιωτική συνεργασία με τη Γαλλία, ανακοινώνοντας ότι ο γαλλικός κολοσσός «Total» άμεσα θα αποκτήσει δικαιώματα αξιοποίησης και σε όλα τα «οικόπεδα» της κυπριακής ΑΟΖ όπου σήμερα δραστηριοποιείται μόνο η ιταλική ΕΝΙ.
Ενδεικτικές ήταν και οι αναφορές του Ν. Αναστασιάδη στη Βρετανία (στον απόηχο των πρόσφατων δηλώσεων με τις οποίες αμφισβητούνται κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην ΑΟΖ της), για την οποία είπε ότι «είναι αδιανόητο να παίζει σε διπλό ταμπλό, όταν έχει βρετανικές βάσεις στο νησί». Τα είπε αυτά θυμίζοντας την πρόσφατη (συμβουλευτική) απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ που καλεί σε αποχώρηση των βάσεων της Βρετανίας από το Μαυρίκιο, με το σκεπτικό ότι είναι προϋπόθεση για την «αποαποικιοποίησή» του.
Τέλος, απαντώντας σε ερώτημα για το ότι μοιάζει οξύμωρη η συνεργασία της Κύπρου με το Ισραήλ (επειδή τμήμα της πρώτης τελεί υπό κατοχή και η δεύτερη είναι κατοχική δύναμη), μίλησε για το «μεγαλείο που υπάρχει» όταν «ακόμα κι εκεί όπου υπάρχουν διαφορές, μπορείς να βρίσκεις τα κοινά σημεία», καταλήγοντας ότι «η Ενέργεια μας ενώνει».
Οσον αφορά την Τουρκία ανέφερε ξανά ότι όπως όλες οι γειτονικές χώρες είναι ευπρόσδεκτη στις τριμερείς, αρκεί να δείχνει σεβασμό στο διεθνές δίκαιο. Από όσους επιμένουν ότι είναι πιο συμφέρουσα η μεταφορά του αερίου στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας, ζήτησε ουσιαστικά καρτερικότητα εξηγώντας ότι πρώτα πρέπει να γίνουν οι σχετικές μελέτες για όλες τις εναλλακτικές, και για τον «EastMed» και για το σενάριο κατασκευής χώρων αποθήκευσης LNG.
Η Τ. Μέι ανακοινώνει την παραίτησή της στις 7 Ιούνη |
Ραγδαίες εξελίξεις στους κόλπους των κυβερνώντων Συντηρητικών και ενδεχόμενη παράταση των ενδοαστικών παζαριών εντός και εκτός Ηνωμένου Βασιλείου επιφέρει η απόφαση που ανακοίνωσε την Παρασκευή η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, για παραίτηση από το αξίωμά της στις 7 Ιούνη.
Σε διάγγελμά της έξω από την πρωθυπουργική κατοικία στην Ντάουνινγκ Στριτ, η Μέι παραδέχτηκε την ήττα της όσον αφορά τις προσπάθειες με στόχο την κοινοβουλευτική έγκριση του σχεδίου συμφωνίας που πέτυχε το Νοέμβρη με την ΕΕ προκειμένου να διεκπεραιώσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του 2016 για το Βrexit, την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ. «Εκανα ό,τι μπορούσα για να πείσω τους βουλευτές να υποστηρίξουν τη συμφωνία... Δυστυχώς δεν το κατάφερα», είπε με φωνή «σπασμένη» από τη συγκίνηση.
Πρόσθεσε πως θα παραμείνει στα καθήκοντά της ως υπηρεσιακής πρωθυπουργού μέχρι την ανάδειξη του νέου αρχηγού των Συντηρητικών, καθώς η διαδικασία αναμένεται να κρατήσει αρκετές βδομάδες.
Πάντως η κούρσα διαδοχής στους Συντηρητικούς άρχισε πριν καν δηλώσει παραίτηση. Σαν φαβορί προβάλλει, μεταξύ τουλάχιστον 12 αξιωματούχων, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, που δήλωσε: «Τώρα είναι η ώρα να ενωθούμε και να υλοποιήσουμε το Brexit».
Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι όποιος αναλάβει την αρχηγία των Συντηρητικών και το πρωθυπουργικό πόστο θα επιδιώξει νέο παζάρι με την ΕΕ, με το επιχείρημα πως το σχέδιο συμφωνίας της Μέι με την ΕΕ έχει ήδη απορριφθεί τρεις φορές από τη Βουλή των Κοινοτήτων. Αυτό θεωρείται πως θα οδηγήσει σε νέα παράταση του Brexit, που έχει ήδη αναβληθεί μία φορά, για τις 31 Οκτώβρη 2019.
Η εξέλιξη προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις στο Λονδίνο, με πρώτη αυτή του αρχηγού του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν, ο οποίος αφενός επικρότησε την απόφασή της, αφετέρου υποστήριξε ότι όποιος την αντικαταστήσει θα πρέπει (μολονότι δεν επιβάλλεται από τη νομοθεσία της χώρας) να προκηρύξει εκλογές. «Το Συντηρητικό Κόμμα έχει αποτύχει εντελώς στο Brexit και είναι ανίκανο να βελτιώσει τις ζωές των ανθρώπων», τόνισε. «Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η χώρα είναι βδομάδες περαιτέρω εσωτερικής διαμάχης των Συντηρητικών και άλλος ένας μη εκλεγμένος πρωθυπουργός».
Ο Νάιτζελ Φάρατζ, που πρωτοστάτησε στην εκστρατεία για το Brexit και έχει ιδρύσει το ομώνυμο νέο κόμμα, δήλωσε πως η Μέι δεν «διέγνωσε» σωστά τη «διάθεση» του λαού: «Είναι δύσκολο να μη λυπηθούμε την κα Μέι, αλλά από πολιτική άποψη δεν έκρινε σωστά τη διάθεση της χώρας και του κόμματός της. Τώρα έχουν φύγει δύο ηγέτες των Συντηρητικών που είχαν φιλοευρωπαϊκά ένστικτα. Είτε το κόμμα θα διδαχθεί από αυτό το μάθημα, είτε θα πεθάνει».
Η πρωθυπουργός της Σκοτίας Νίκολα Στέρτζον ζήτησε εκλογές, λέγοντας: «Η αποχώρηση της Μέι δεν θα επιλύσει το χάος του Brexit που δημιούργησαν οι Συντηρητικοί. Μόνο φέρνοντας πάλι το θέμα στο λαό μπορεί να γίνει αυτό».
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ εξέφρασε το «σεβασμό» του για τις ικανότητες της Μέι και υποσχέθηκε ότι «με τον ίδιο σεβασμό» θα αντιμετωπίσει και τον διάδοχό της.
Η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ δήλωσε πως σέβεται την απόφαση της Μέι, επισημαίνοντας ότι θα συνεργαστεί με τον διάδοχό της «γιατί εμείς και όλη η ΕΕ ενδιαφερόμαστε για μία καλή λύση για τη Βρετανία, και αυτό σημαίνει διατεταγμένη αποχώρηση».
Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε θύμισε πως στο τραπέζι υπάρχει μία συμφωνία από τον περασμένο Νοέμβρη, που δεν επιδέχεται αλλαγές.
Ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών Σάιμον Κόβενι δήλωσε ότι η ΕΕ δεν θα προσφέρει καλύτερη συμφωνία για το Brexit σε όποιον κι αν αναλάβει πρωθυπουργός της Βρετανίας.
Εξαιτίας της εντεινόμενης έλλειψης υγειονομικών
ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.--
Ενα στα πέντε νοσοκομειακά κρεβάτια θα κλείσουν τους επόμενους μήνες στη Σουηδία εξαιτίας της έλλειψης υγειονομικού προσωπικού, με το πρόβλημα να επιδεινώνεται τους καλοκαιρινούς μήνες που εργαζόμενοι παίρνουν τις άδειές τους. Την περασμένη βδομάδα δημοσιεύτηκε έρευνα του ιατρικού σάιτ «Dagens Medicin» στις 18 από τις 21 περιφέρειες της χώρας, που έχουν την ευθύνη για τις υπηρεσίες Υγείας και τα νοσοκομεία. Σύμφωνα με την έρευνα, μόλις 14.200 νοσοκομειακά κρεβάτια θα μπορούν να δεχτούν ασθενείς, δηλαδή κατά 3.000 λιγότερα σε σχέση με τον Απρίλη και ακόμη λιγότερα απ' ό,τι το περσινό καλοκαίρι.
Τα νοσοκομεία λειτουργούν με οριακό προσωπικό και δεν μπορούν να καλυφθούν άδειες και ρεπό. Ορισμένες περιφέρειες προσφέρουν ένα μισθολογικό «μπόνους» σε όσους υγειονομικούς αποφασίσουν να εργαστούν τους καλοκαιρινούς μήνες, ωστόσο η Σουηδική Ενωση Επαγγελματιών Υγείας αντιδρά, λέγοντας πως οι υγειονομικοί «χρειάζονται τις διακοπές τους και επιπλέον ξεκούραση, επειδή έχουν ήδη δουλέψει απίστευτο αριθμό υπερωριών».
Η έλλειψη νοσοκομειακών κλινών στη Σουηδία είναι από τις μεγαλύτερες μεταξύ των χωρών της Ευρώπης τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, το 2015 είχε 2,4 διαθέσιμα κρεβάτια ανά 1.000 άτομα. Παρ' όλα αυτά και παρά τις μεγάλες αναμονές για νοσηλεία, χειρουργεία, ραντεβού, το συνολικό επίπεδο υγειονομικής περίθαλψης της Σουηδίας θεωρείται γενικά υψηλό, αφού η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη σε άλλα κράτη.
Η επιδείνωση των δημόσιων υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης της Σουηδίας, η έλλειψη κλινών και προσωπικού και ο μεγάλος φόρτος εργασίας των υγειονομικών απασχολούν πολύ τα τελευταία χρόνια τον και όλο και πιο συχνά πλέον τα ΜΜΕ φιλοξενούν αντίστοιχα ρεπορτάζ.
Στην άλλοτε χώρα - πρότυπο της καπιταλιστικής ανάπτυξης και της ΕΕ, η γενική τάση είναι χειρότερες υπηρεσίες, περισσότερες πληρωμές από τους ασθενείς, ιδιωτικοποίηση νοσοκομείων, κλείσιμο μαιευτηρίων και άλλων υπηρεσιών. Και όλα αυτά συμβαίνουν παντού για να μειωθούν οι κρατικές δαπάνες για την Υγεία, να απελευθερώνονται περισσότερα κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό για τους επιχειρηματικούς ομίλους, να «κοστίζουν» όλο και λιγότερο οι εργαζόμενοι.
ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ.--
Σύμφωνα με έξιτ πολ της εταιρείας «Ipsos» για τις ευρωεκλογές στην Ολλανδία την Πέμπτη, το σοσιαλδημοκρατικό Εργατικό Κόμμα (PvdA) συγκεντρώνει γύρω στο 18%, το «συντηρητικό - φιλελεύθερο» Κόμμα για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία (VVD), του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε, το 14%, και ακολουθεί το εθνικιστικό Φόρουμ για τη Δημοκρατία (FvD) του Τιερί Μποντέ με 11,2% των ψήφων. Να σημειωθεί ότι ο υποψήφιος των σοσιαλδημοκρατών της Ευρώπης για την προεδρία της Κομισιόν, Φρανς Τίμερμανς, προέρχεται από το PvdA. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της δημόσιας τηλεόρασης NOS, το PvdA αναμένεται να κερδίσει 5 από τις 26 έδρες της Ολλανδίας στο Ευρωκοινοβούλιο, από 4 έδρες η Χριστιανοδημοκρατική Εκκληση (CDA) και το VVD, από 3 έδρες το FvD και η «Πράσινη Αριστερά», από 2 έδρες οι Δημοκράτες 66 (D66) και η Χριστιανική Ενωση (CU), και από 1 έδρα το ακροδεξιό - εθνικιστικό Κόμμα για την Ελευθερία (PVV) του Γκ. Βίλντερς, οι Σοσιαλιστές (SP) και το 50PLUS.