«Εάν η κατάσταση κλιμακωθεί, θα μπορούσε να εξελιχθεί σε πόλεμο, αν και προς το παρόν περιορίζεται σε συγκρούσεις», δήλωνε την Παρασκευή ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης, Φούμθαμ Γουετσαγιατσάι, καθώς η ανάφλεξη στη μεθόριο με την Καμπότζη συνεχιζόταν σοβαρή και τουλάχιστον 16 άτομα, στην πλειοψηφία τους άμαχοι, είχαν σκοτωθεί. Την ίδια στιγμή, το ΥΠΕΞ της χώρας απέρριψε την ετοιμότητα διαμεσολάβησης που έδειξε και η Μαλαισία, ως χώρα που αυτή την περίοδο προεδρεύει της ASEAN (Ενωση Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας), όπου ανήκουν και οι δύο χώρες. «Δεν χρειαζόμαστε οποιαδήποτε μεσολάβηση τρίτης χώρας ακόμα» δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Nikorndej Balankura, σύμφωνα με το Ρόιτερς, μια μέρα αφού και το Πεκίνο είχε εκδηλώσει αντίστοιχη προθυμία.
«Οι δύο χώρες είναι και οι δύο φίλοι γείτονες της Κίνας και σημαντικά μέλη της ASEAN» δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Γκούο Ζιακούν, «η καλή γειτονία και η κατάλληλη διευθέτηση των διαφορών υπηρετεί τα θεμελιώδη και μακροπρόθεσμα συμφέροντα των δύο πλευρών. Είμαστε βαθιά ανήσυχοι για τις συνεχιζόμενες εξελίξεις και ελπίζουμε ότι οι δύο πλευρές θα αντιμετωπίσουν κατάλληλα τα ζητήματα μέσω διαλόγου και διαβούλευσης. Λαμβάνοντας υπόψιν το κοινό συμφέρον και τις ανησυχίες των χωρών της περιοχής, η Κίνα διατηρεί μια δίκαιη και αμερόληπτη στάση. Εχουμε προωθήσει, και θα συνεχίσουμε να προωθούμε, συνομιλίες για την ειρήνη με τον δικό μας τρόπο και να διαδραματίζουμε εποικοδομητικό ρόλο στην προώθηση της αποκλιμάκωσης» κατέληξε.
Οι δύο χώρες μοιράζονται πάνω από 800 χιλιόμετρα μεθορίου, ενώ μεταξύ τους συνοριακές διαφορές χρονολογούνται από τις αρχές του 20ού αιώνα, μετά την αποχώρηση των Γάλλων αποικιοκρατών και την διάλυση της Ινδοκίνας, που περιλάμβανε εκτός από τα δύο συγκεκριμένα και άλλα κράτη που σήμερα είναι ανεξάρτητα στη Νοτιοανατολική Ασία.
Αμφισβητούμενες ζώνες αποτελούν και περιοχές με σημαντικά θρησκευτικά μνημεία, όπως το λεγόμενο «Σμαραγδένιο τρίγωνο». Στην περιοχή αυτή σκοτώθηκε στα τέλη Μάη ένας Καμποτζιανός στρατιώτης, πυροδοτώντας ένα δίμηνο εντάσεων που μεσοβδόμαδα έλαβε νέες διαστάσεις, μετά από τον ακρωτηριασμό Ταϊλανδού στρατιώτη (και τον τραυματισμό άλλων) στην διάρκεια περιπόλου που έπεσε σε νάρκες. Η Μπανγκόκ κατηγόρησε την Πνομ Πενχ ότι τοποθέτησε νάρκες πρόσφατα και ότι ξημερώματα Πέμπτης, προχώρησε και σε πλήγματα «στρατιωτικών στόχων» με F-16. Η καμποτζιανή πλευρά ανταπέδωσε ακόμα και με ρουκέτες σε κατοικημένες περιοχές (σύμφωνα με τη Μπανγκόγκ. Ακολούθησαν εκατέρωθεν απελάσεις των πρέσβεων, εκκενώσεις κατοικημένων περιοχών, κλείσιμο διασυνοριακών διαβάσεων ενώ όσο περνούσαν οι μέρες αναφέρονταν και περιορισμοί στο διμερές εμπόριο, με προεκτάσεις φυσικά για διάφορες άλλες χώρες.
Σημειωτέον ότι το «Σμαραγδένιο τρίγωνο» (όσο και άλλες διαφιλονικούμενες περιοχές) έχουν σημαντική γεωπολιτική σημασία, βρίσκονται κοντά στη λεκάνη του Μεκόνγκ ποταμού, όπου συναντιούνται μια σειρά επενδυτικά σχέδια. Μιλάμε άλλωστε για μια περιφέρεια όπου πολλά μονοπώλια συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον τους, ο φυσικός πλούτος είναι μεγάλος και σε σημαντικό μέρος ανεκμετάλλευτος, το εργατικό δυναμικό ιδιαίτερα νεαρό και άφθονο, ενώ και οι ρυθμοί καπιταλιστικής ανάπτυξης είναι συγκριτικά με άλλες περιοχές του πλανήτη υψηλότεροι.
Στο περιθώριο της Συνόδου ο Τραμπ υπέγραψε τρία προεδρικά διατάγματα, που επιδιώκουν: α) τη μείωση των κανονισμών και της γραφειοκρατίας για ταχύρρυθμες καινοτομίες σε τεχνολογίες αιχμής, β) επιτάχυνση της ανέγερσης Κέντρων Διαχείρισης Δεδομένων (Data Centers), που είναι απαραίτητα για εφαρμογές ΑΙ, και γ) ανάπτυξη «ιδεολογικά ουδέτερης και μη στρατευμένης» τεχνολογίας και εφαρμογών ΤΝ, μακριά από την κουλτούρα του «δικαιωματισμού» (woke culture) σε πλατφόρμες από εταιρείες που παίρνουν κρατική χρηματοδότηση.
Σε αυτό το πλαίσιο δημοσιοποίησε ένα 28σέλιδο σχέδιο δράσης στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι τα μοντέλα AI ανοιχτού κώδικα (open-source) και ανοιχτών παραμέτρων (open-weight) θα πρέπει να διατίθενται ελεύθερα από τους προγραμματιστές, ώστε οποιοσδήποτε στον κόσμο να μπορεί να τα μεταμορφώσει και να τα τροποποιήσει.
Ζητείται επίσης από το υπουργείο Εμπορίου να ερευνήσει τα κινεζικά μοντέλα AI, για να διαπιστώσει αν ευθυγραμμίζονται με τη ρητορική του κυβερνώντος κόμματος της Κίνας και τη λογοκρισία. Προβλέπει ακόμα ότι η κυβέρνηση δεν θα επιτρέπει να κατευθύνεται ομοσπονδιακή χρηματοδότηση σε κράτη με «επαχθείς κανονισμούς» απέναντι στην AI.
Στο σχέδιο δράσης τονίζεται πως στόχος είναι «να κερδίσει η Αμερική» στην κούρσα του ανταγωνισμού στον τομέα της ΤΝ, επειδή αυτή η τεχνολογία «θα προκαλέσει επανάσταση στον τρόπο που ζούμε και εργαζόμαστε». «Οι διεθνείς ανταγωνιστές μας κάνουν αγώνα δρόμου για να εκμεταλλευτούν αυτές τις τεχνολογίες, γι' αυτό και είναι επιτακτική ανάγκη εθνικής ασφάλειας για τις ΗΠΑ να επιτύχουν και να διατηρήσουν μη αμφισβητήσιμη διεθνή τεχνολογική κυριαρχία, και για να εξασφαλίσουμε το μέλλον μας πρέπει να εστιάσουμε στην πλήρη ισχύ της αμερικανικής καινοτομίας», αναφέρεται χαρακτηριστικά στον πρόλογο του σχεδίου που υπογράφει ο Τραμπ.
Προβλέπεται επίσης η προώθηση εκπαιδευτικών και επαγγελματικών προγραμμάτων με στόχο την εκπαίδευση του εργατικού δυναμικού στις ΗΠΑ σε νέες τεχνολογίες.
Ο Τραμπ κάλεσε τα αμερικανικά τεχνολογικά μονοπώλια να προσλαμβάνουν Αμερικανούς. Τα κατηγόρησε ότι εκμεταλλεύονται «τις ελευθερίες της Αμερικής και φτιάχνουν εργοστάσια παραγωγής στην Κίνα, προσλαμβάνουν προσωπικό από την Ινδία και κρύβουν τα κέρδη τους σε φορολογικούς παραδείσους, όπως η Ιρλανδία».
Αναφέρθηκε ακόμα στην ανάγκη «εξαγωγής προϊόντων τεχνολογίας ΤΝ κατασκευασμένων εξολοκλήρου στις ΗΠΑ, ώστε να κυριαρχήσουν στις διεθνείς αγορές». Τέλος, πρότεινε την αλλαγή του όρου «Artificial Intelligence» (Τεχνητή Νοημοσύνη) σε «Genious Technology» (Ευφυής Τεχνολογία), επειδή τάχα ο όρος «αντικατοπτρίζει καλύτερα την αμερικανική τεχνολογική καινοτομία».
Τις οικτρές και απάνθρωπες συνθήκες κράτησης των «παράτυπων» μεταναστών και προσφύγων, υπό τις οποίες έχασαν τη ζωή τους σε ένα μήνα τουλάχιστον δύο άτομα, καταγγέλλει η αμερικανική ΜΚΟ, «Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», σε ανατριχιαστική έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα.
Η ΜΚΟ αναφέρει μεταξύ άλλων πως οι φύλακες σε τουλάχιστον τρία μεγάλα κέντρα κράτησης μεταναστών της Φλόριντα (το Krome North Service Processing Center, το Broward Transitional Center και το ομοσπονδιακό κέντρο κράτησης) ανάγκασαν τους μετανάστες να πέσουν στα τέσσερα και να τρώνε με δεμένα τα χέρια στην πλάτη, σαν τα σκυλιά από πιάτα μίας χρήσης που είχαν τοποθετηθεί στο πάτωμα. Γυναίκες κρατούμενες κατήγγειλαν πως τις ανάγκασαν να κάνουν χρήση μίας μόνο βρώμικης τουαλέτας σε κοινή θέα, μπροστά σε άνδρες δεσμοφύλακες, και άλλες κατήγγειλαν πως εάν τολμούσαν να διαμαρτυρηθούν ή να κλάψουν από απελπισία, τις έστελναν ένα 15ήμερο στην απομόνωση.
Αλλες καταγγελίες θύμισαν τα κολαστήρια που έστησαν διαδοχικές αμερικανικές κυβερνήσεις στην βάση του Γκουαντάναμο στην Κούβα, τις οποίες έχουν παράνομα οι ΗΠΑ με πρόσχημα την «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας», καθώς στην έκθεση καταγράφονται σοβαρές καταγγελίες όπως: Υπερπληθυσμός εγκλείστων, κράτηση ή επεξεργασία υποθέσεων σε συνθήκες ψύχους, εξαναγκασμός ανθρώπων να κοιμούνται στο δάπεδο ή υπό το φως νέον, στέρηση βασικής υγιεινής (ειδικά σε γυναίκες) και ιατρικής περίθαλψης.
Σύμφωνα με την έκθεση, ο ημερήσιος μέσος όρος των ανθρώπων που βρίσκονται σε κέντρα κράτησης στις ΗΠΑ αυξήθηκε αλματωδώς το πρώτο εξάμηνο του 2025, στους 56.000 από 37.500 όλο το 2024. Τη 15η Ιουνίου, το 72% εξ όσων τελούσαν υπό κράτηση είχαν λευκό ποινικό μητρώο, δεν είχαν κατηγορηθεί ποτέ για οποιοδήποτε αδίκημα, επισήμανε η ΜΚΟ.
Την έκθεση επιβεβαίωσαν νεότερες συγκλονιστικές μαρτυρίες για τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης στα στρατόπεδα μεταναστών της Φλόριντα που έκαναν δύο Ιταλοί, οι οποίοι συνελήφθησαν λόγω του νόμου περί μετανάστευσης στις ΗΠΑ και περιμένουν την απέλασή τους στο κέντρο κράτησης Dade - Collier στο Ochopee της Φλόριντα γνωστό και ως «Alligator Alcatraz».
Το κέντρο μεταναστών που έχει δημιουργηθεί σε πρώην αεροδιάδρομο στο Εβεργκλέιντς της Φλόριντα έχει κατακλυστεί από αλιγάτορες και πύθωνες. Οπως είπαν οι δυο τους είναι μαζί με άλλα 30 άτομα κλεισμένοι σε μεγάλο κλουβί, με λίγες κοινόχρηστες βρώμικες τουαλέτες σε κοινή θέα και στερούνται τη δυνατότητα να μιλήσουν με δικηγόρο ή δικαστή. Συγγενείς άλλων κρατουμένων που κρατούνται στη Φλόριντα στο κέντρο Alligator Alcatraz κατήγγειλαν επίσης φρικτές συνθήκες κράτησης μέσα σε κλουβιά, με νέφη από κουνούπια, νέον φώτα που δεν κλείνουν ποτέ, ούτε κατά τη διάρκεια της νύχτας, έλλειψη τροφής, φαρμάκων που κάνουν τη ζωή αφόρητη.