Από τη μεγάλη κινητοποίηση της ακαδημαϊκής κοινότητας ενάντια στην ψευτοανωτατοποίηση των ΤΕΙ τον Μάη του 2001 |
Απευθυνόμενοι στους εκπαιδευτικούς, τους σπουδαστές και τους διοικητικούς υπαλλήλους του ΤΕΙ Πειραιά, ο υποψήφιος πρόεδρος Στυλιανός Μανωλάς κι οι υποψήφιοι αντιπρόεδροι Γεώργιος Διλιντάς και Παντελής Μαλατέστας, οι οποίοι υποστηρίζονται από τη «Δημοκρατική Ενότητα Καθηγητών» του ΤΕΙ Πειραιά, δεσμεύονται σ' ένα αγωνιστικό πλαίσιο για μια Ανώτατη Εκπαίδευση υψηλού επιπέδου, που θα συμβάλλει στην εξυπηρέτηση των αναγκών της κοινωνίας. Αυτό προϋποθέτει, όπως λένε, «αναδιάρθρωση επιστημονικών αντικειμένων και προγραμμάτων σπουδών, γενναία χρηματοδότηση, δυνατότητα δημιουργίας ουσιαστικών μεταπτυχιακών προγραμμάτων, έρευνα, βασική και εφαρμοσμένη. Μόνον έτσι το επίπεδο των αποφοίτων και των μελλοντικών ακαδημαϊκών θα φτάσει εκεί που απαιτούν οι σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας».
Οι παραπάνω υποψήφιοι θεωρούν τις επικείμενες εκλογές κρίσιμες, αφού η διοίκηση που θα προκύψει από αυτές θα συμβάλει είτε θετικά είτε αρνητικά με τη στάση της και τη δυναμική της στις εξελίξεις. Ετσι, δεσμεύονται ότι με τη στήριξη ολόκληρης της κοινότητας του ΤΕΙ θα αγωνιστούν για:
Εκτός από τον παραπάνω αγωνιστικό συνδυασμό υποψηφιότητα θέτει και ο νυν πρόεδρος του ΤΕΙ, Λάζαρος Βρυζίδης, με υποψήφιους αντιπροέδρους τους Γαρυφαλλιά Σερελέα και Ζήσο Αθανάσιο.
Ο Γεώργιος Καλκάνης είναι ο νέος πρόεδρος του ΤΕΙ Αθήνας και αντιπρόεδροι οι Ιωάννης Καλκάνης και Ιωάννα Τζονιχάκη, ο συνδυασμός των οποίων έλαβε 506 ψήφους στις προχτεσινές εκλογές στο ίδρυμα. Ο έτερος συνδυασμός που μειοψήφησε (218 ψήφους) ήταν των Γεωργίου Κουτρουμπή, Κυριάκου Σταθάκη και Κωνσταντίνου Νομικού. Συνολικά ψήφισαν 848 μέλη της κοινότητας του ΤΕΙ και υπήρξαν 124 λευκά και άκυρα ψηφοδέλτια. Η νέα διοίκηση πρόκειται να αναλάβει καθήκοντα την 1η Σεπτέμβρη 2002 και η θητεία της θα είναι τριετής.
Αυτές οι εκλογές διεξήχθησαν για πρώτη φορά κάτω από συνθήκες περιθωριοποίησης των δημοκρατικών δικαιωμάτων της συντριπτικής πλειοψηφίας (90%) του εκπαιδευτικού προσωπικού, τόνισε με ανακοίνωσή της η Κίνηση για την Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση του ΤΕΙ Αθήνας, που μέσα από τις εκλογές θα ήθελε να αναδειχτεί η άλλη πολιτική πρόταση για την πραγματικότητα των ΤΕΙ, μια πρόταση που θα ξέφευγε από τη διαχείριση της μίζερης κατάστασης, μια πρόταση αγώνα για να διεκδικηθούν όλα εκείνα που επιβάλλουν οι ανάγκες του λαού, των εκπαιδευτικών, των σπουδαστών. Καθώς ένας τέτοιος συνδυασμός δεν κατάφερε να συγκροτηθεί και οι υπάρχοντες φάνηκε ότι συναινούν στην ακολουθούμενη πολιτική, η Κίνηση κάλεσε τους εκλέκτορες σε καταψήφιση και των δύο συνδυασμών κι όλο το εκπαιδευτικό προσωπικό να εκφράσει την αντίθεσή τους με τον αγώνα του στη συνέχεια, για ιδρύματα που θα παρέχουν υψηλού επιπέδου επιστημονική γνώση με βάση τις ανάγκες του λαού και της επιστήμης.
Κλειστά συνεχίζουν να παραμένουν, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδίας των πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ), τα πανεπιστήμια: Πειραιά, Πάτρας, Πάντειο, Αιγαίου, Θεσσαλίας, Γεωπονικό, ΕΜΠ, Ιωαννίνων, Ιόνιο, οι περισσότερες σχολές του Πανεπιστημίου Αθήνας και Κρήτης.
Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή
Τις συνθήκες πολιτικής ομηρίας και εργασιακής ανασφάλειας που επικρατούν στο εκπαιδευτικό προσωπικό των «ολοήμερων» σχολείων, αφορά η Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε χτες στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Χουρμουζιάδης, προς τον υπουργό Παιδείας Π. Ευθυμίου.
«Το υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων (ΥΠΕΠΘ) με τη θεσμοθέτηση των 28 πολυδιαφημισμένων "ολοήμερων" σχολείων χρησιμοποιεί διδακτικό προσωπικό με πολλαπλή σχέση εργασίας (μόνιμοι, αναπληρωτές, ωρομίσθιοι). Ο συγκεκριμένος τρόπος πρόσληψης και εργασίας του διδακτικού προσωπικού αποτελεί προπομπό μιας γενικευμένης ανατροπής των εργασιακών σχέσεων των εκπαιδευτικών, στα πλαίσια μιας εκπαίδευσης που θα αποτελεί ανταποδοτική παροχή υπηρεσιών. Αντί, λοιπόν, το ΥΠΕΠΘ να προσλάβει μόνιμο διδακτικό και βοηθητικό προσωπικό, χρησιμοποιεί ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς με σύμβαση ανάθεσης έργου ως ευέλικτο, φτηνό δυναμικό που εργάζεται κάτω από συνθήκες εργασιακής ανασφάλειας και πολιτικής ομηρίας», επισημαίνει ο βουλευτής.
«Η τραγική κατάσταση (αδιοριστία, ανασφάλεια, αδυναμία επαγγελματικού οικογενειακού προγραμματισμού) επιτείνεται από τη σημαντική καθυστέρηση στην πληρωμή των δεδουλευμένων (7μηνη καθυστέρηση), αλλά και από την έλλειψη στοιχειωδών εργασιακών δικαιωμάτων (δε δικαιούνται δώρα, επιδόματα, ταμείο ανεργίας και αποζημίωση), λόγω της ειδικής σύμβασης έργου που συνάπτουν με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο», υπογραμμίζεται στην Ερώτηση.
Ο βουλευτής του ΚΚΕ ρωτάει τον υπουργό Παιδείας, ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε να αλλάξει το εργασιακό καθεστώς τους και να τους αποδοθούν στοιχειώδη δικαιώματα που έχουν οι άλλοι εργαζόμενοι;