ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Ιούνη 1996
Σελ. /36
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΓΑΛΛΙΑ - ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ 3-1
Η εκδίκηση των "τρικολόρ"

Η ομάδα του Εμέ Ζακέ με ασφυκτικό πρέσινγκ έστειλε πρόωρα την παρέα του Στόιτσκοφ στην πατρίδα τους

Η εκδίκηση είναι πιάτο που σερβίρεται κρύο και όπως φαίνεται αυτό το γνωρίζουν καλά οι Γάλλοι. Στα προκριματικά του Μουντιάλ 94 οι Βούλγαροι με γκολ στο 90 τους κέρδισαν μέσα στο "Παρκ Ντε Πρενς" και τους απέκλεισαν. Οι"Τρικολόρ" ορκίστηκαν ανταπόδοση και κράτησαν την υπόσχεσή τους. Πλήρωσαν με το ίδιο νόμισμα τους Βούλγαρους.

Τους κέρδισαν με 3-1 και τους έστειλαν πρόωρα "σπίτι", αφού την ίδια ώρα η Ισπανία επικρατούσε της Ρουμανίας, κατακτώντας έτσι την προνομιούχο δεύτερη θέση. Μάλιστα το τρίτο γκολ που αποτέλεσε την "ταφόπλακα" στις ελπίδες των Βουλγάρων για ισοφάριση το πέτυχαν στην εκπνοή του παιχνιδιού.Η νίκη των "Πετεινών" είναι απόλυτα δίκαιη. Κυριάρχησαν στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα παρουσιάζοντας ένα μαχητικό και οργανωμένο σύνολο σε αντίθεση με τους Βαλκάνιους. Οι γείτονές μας μπήκαν δυνατά στο γήπεδο και στο 11 έχασαν κλασική ευκαιρία. Ο Λέτσκοφ έκανε σέντρα αλλά ο Πένεφ που ήταν μόνος του στη γωνία της μικρής περιοχής σούταρε απελπιστικά άουτ.

Η ευκαιρία αυτή αφύπνισε τους Γάλλους που ανέλαβαν τα ηνία του αγώνα. Στο 14 απ' ευθείας χτύπημα φάουλ του Τζοργκαέφ έδιωξε πολύ ωραία ο Μιχαϊλοφ. Ομως έξι λεπτά αργότερα δεν μπορούσε να αντιδράσει. Ο παίχτης της Π. Σ. Ζερμέν εκτέλεσε κόρνερ και ο Μπλαν ανενόχλητος με κεφαλιά άνοιξε το σκορ. Οι Γάλλοι συνέχιζαν να δημιουργούν ευκαιρίες ως το τέλος του ημιχρόνου, χωρίς όμως να τις αξιοποιήσουν.

Στην επανάληψη έδωσαν χώρο στους Βούλγαρους στηριζόμενοι στις γρήγορες αντεπιθέσεις τους. Πάντως τα τέρματά τους διπλασιάστηκαν με αυτογκόλ του Πένεφ στο 68. Οι Βαλκάνιοι χωρίς να ανεβάσουν την απόδοσή τους ξαναμπήκαν στο παιχνίδι δώδεκα λεπτά αργότερα, με έξοχο χτύπημα φάουλ από τον Στόιτσκοφ. Δεν κατάφεραν όμως τίποτα άλλο. Οι "Πετεινοί" αφού έχασαν κάποιες ακόμα ευκαιρίες ολοκλήρωσαν το θρίαμβό τους με πλασέ του Λοκό, που ελέγχεται ως οφ σάιντ.

Η Γαλλία υπερίσχυσε σε όλους τους τομείς. Οι παίχτες της είχαν θέληση, μυαλό, φυσική κατάσταση. Ηξεραν τι ήθελαν και πώς θα το πάρουν. Αντίθετα η Βουλγαρία ήταν "για κλάματα". Ασύνδετη, νωθρή με απαράδεκτη άμυνα. Ιδιαίτερα η δεξιά της πλευρά ήταν ανύπαρκτη. Ιβάνοφ και Κρεμενλίεφ έζησαν εφιαλτικές στιγμές κυρίως από τις επελάσεις του Ντουγκαρί. Οι μόνοι που διασώθηκαν ήταν ο Λέτσκοφ και ο Μιχαϊλοφ.

Στο 28 ο διαιτητής Γκάλαχερ τραυματίστηκε και αντικαταστάθηκε από τον Ντέρκι. Πρόλαβε πάντως να δείξει κίτρινη στους Ντεσαγί, Ντουγκαρί, Ιβάνοφ, Κρεμενλίεφ.

ΓΑΛΛΙΑ: Λαμά, Μπλαν, Ντεσαγί, Λιζαραζού, Τιράμ, Ζιντάν (60 Πεντρόζ), Καρεμπέ, Ντεσάμπ, Γκερέν, Τζοργκαέφ, Ντουγκαρί (70 Λοκό).

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ: Μιχαϊλοφ, Ιβάνοφ, Χούπτσεφ, Κρεμενλίεφ, Τσβετάνοφ, Γιάνκοφ (79 Μποριμίροφ), Ιορντάνοφ, Λέτσκοφ, Μπαλάκοφ (82 Ντόνκοφ), Στόιτσκοφ, Πένεφ.

ΙΣΠΑΝΙΑ - ΡΟΥΜΑΝΙΑ 2 - 1
Χρυσή αλλαγή

Ο Αμόρ έδωσε την πρόκριση λίγο πριν το τέλος

Τελικά οι Ισπανοί κατάφεραν να πιάσουν τον "ταύρο (πρόκριση) από τα κέρατα". Εξι βήματα πριν από τον... γκρεμό, ο Αμόρ, "χρυσή" αλλαγή του Κλεμέντε, έδωσε στην ομάδα του τη χείρα βοηθείας που την έστειλε στον επόμενο γύρο του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Μέχρι βέβαια να φτάσουν στο ποθητό οι Ιβηρες αγκομάχησαν.

Επιπλέον, η Ρουμανία τούς λαχτάρησε στα πρώτα λεπτά. Στο 9 ο Ποπέσκου έστειλε την μπάλα στο δοκάρι, ενώ ο πρωτοεμφανιζόμενος από την αρχή στην 11άδα, Ιλιε, απέτυχε δύο φορές από ευνοϊκή θέση.

Η διαγραφόμενη "ψυχρολουσία" συνέφερε τους Ισπανούς που κατάφεραν να προηγηθούν αξιοποιώντας ένα αμυντικό λάθος των Βαλκάνιων. Ασθενής απόκρουση έστειλε την μπάλα στον αμαρκάριστο Μανχαρίν, που δε δυσκολεύτηκε με πλασέ να κάνει το 1 - 0. Στη συνέχεια έχασαν αρκετές ευκαιρίες με συνέπεια να λειτουργήσει ο νόμος του ποδοσφαίρου: Οταν δε βάζεις γκολ το δέχεσαι.

Ηταν το 29 και ο Ραντουτσόιου που μετά από ατομική ενέργεια εξαπέλυσε έναν "κεραυνό", που δεν άφησε περιθώρια αντίδρασης στον Θουμπιθαρέτα. Οι Ιβηρες ήταν αναγκασμένοι να βρουν τα ψυχικά αποθέματα να ξαναρχίσουν από την... αρχή και τα κατάφεραν.

Βέβαια, λειτούργησε και το "άστρο" του Κλεμέντε, όμως είναι γνωστό ότι η τύχη βοηθάει τους δυνατούς. Στο 63ο λεπτό απέσυρε τον Αμπελάρντο και έβαλε τον Αμόρ. Είκοσι ένα λεπτά αργότερα δικαιώθηκε πανηγυρικά.

Ο Πέρεζ σέντραρε και ο μέσος της Μπαρτσελόνα με κεφαλιά "ψαράκι" σφράγισε το εισιτήριο της πρόκρισης για την Ισπανία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο χτεσινό αγώνα ο Χάτζι συμπλήρωσε 100 εμφανίσεις φορώντας τη φανέλα με το εθνόσημο. Ο Τούρκος διαιτητής Αχμέτ Κακάρ κιτρίνισε τους Κίκο, Ναδάλ, Ποπέσκου, Χάτζι, Ιλιε, Γκίλκα.

ΡΟΥΜΑΝΙΑ: Προυνέα, Πετρέσκου, Προντάν, Ντάμπος, Σέλιμες, Τζίλκα, Ποπέσκου, Χάτζι, Στίνγκα, Ραντουτσόιου (78 Βλοντόιου), Ιλιε (67 Μοντεάνου).

ΙΣΠΑΝΙΑ: Θουμπιθαρέτα, Λόπεζ, Αλκόρτα, Φερνάντεζ (63 Αμόρ), Σέρτζι, Μανταρίν, Ναντάλ, Ιέρο, Αμαβίσκα (72 Γκερέρο), Πίτζι (67 Αλφόνσο), Κίκο.

ΣΚΟΤΙΑ - ΕΛΒΕΤΙΑ 1-0
Τσιγκούνα η τύχη...

Οι Σκοτσέζοι άγγιξαν την πρόκριση, αλλά χρειάζονταν άλλο ένα γκολ

Η τύχη αποδείχτηκε σφόδρα τσιγκούνα με την ομάδα των Σκοτσέζων, αφού οι "καροφουστάκηδες" έφτασαν στην... πηγή, αλλά δεν ήπιαν νερό. Ενα γκολ τούς στέρησε την πρόκρισή τους, σε βάρος της Ολλανδίας, στην επόμενη φάση. Ομως το θαύμα, όπως το είχε χαρακτηρίσει ο τεχνικός τους Γκρεγκ Μπράουν, δεν επέτρεψε να πραγματοποιηθεί ο... Κλάιφερτ και το γκολ που πέτυχε στο 77 κατά της Αγγλίας.

Από την αρχή του παιχνιδιού οι "Γκάιντες" πίεσαν τους Ελβετούς επιζητώντας το γκολ. Οι προσπάθειές τους ανταμείφθηκαν στο 37 με ένα φοβερό σουτ που έκανε από περίπου 19 μέτρα ο Αλι Μακ Κόιστ, ύστερα από πάσα του Μακ Αλιστερ. Οι "γηπεδούχοι" χάρηκαν, όμως ούτε εκείνη τη στιγμή δεν πίστευαν ότι θα μπορούσαν να προκριθούν και αυτό γιατί χρειάζονταν τρία γκολ.

Αλλά οι "άσπονδοι φίλοι" τους, οι Αγγλοι, φρόντισαν να απλοποιήσουν τα πράγματα και να αναπτερώσουν τις ελπίδες τους. Μετά το 4-0 των "λιονταριών", οι Σκοτσέζοι ήθελαν άλλο ένα γκολ για να βρεθούν, για πρώτη φορά στην ιστορία τους, στην επόμενη φάση. Παρά την "καυτή" ατμόσφαιρα που είχαν δημιουργήσει στο Βίλα Παρκ οι φίλαθλοί τους και η οποία σε κάθε γκολ των Αγγλων μετατρεπόταν σε... ηφαίστειο, αλλά και τις προσπάθειες των παιχτών, η Σκοτία τελικά δεν τα κατάφερε.

Ευκαιρίες είχε αρκετές, η ψυχραιμία ίσως και η τύχη τής έλειπε. Κλασικότερες όλων, στο ξεκίνημα μάλιστα του παιχνιδιού, δύο φορές με (μοιραίο τελικά) πρωταγωνιστή τον Μακ Κόιστ. Οι Ελβετοί από την πλευρά τους δεν έδειξαν πολλά πράγματα. Βέβαια στην επανάληψη πέρασαν περισσότερο στην επίθεση, όμως η εν γένει εικόνα τους δεν ήταν θετική. Πάντως και αυτοί έχασαν κάποιες ευκαιρίες, κυρίως όταν οι Σκοτσέζοι πέρασαν όλοι μπροστά με σκοπό να πετύχουν το πολυπόθητο δεύτερο γκολ.

ΣΚΟΤΙΑ: Γκόραμ, Κάλντεργουντ, Χέντρι, Μπόιντ, Μπιούρλεϊ, Μακ Κολ, Μακ Αλιστερ, Κόλινς, Μακ Κίνλεϊ, Μακ Κόιστ, Ντιούρι.

ΕΛΒΕΤΙΑ: Πάσκολο, Χότιγκερ, Κεντέν, Χεντσόζ, Βέγκα, Κόλερ, Σφόρτσα, Βέγκελ, Μπονβίν, Σαπουιζά, Τουρκγιλμάζ.

ΟΛΛΑΝΔΙΑ - ΑΓΓΛΙΑ 1 - 4
Εδειξαν τα δόντια τους

Τα "λιοντάρια", αποδίδοντας θαυμάσια, υποχρέωσαν τους Ολλανδούς σε μια από τις πιο ταπεινωτικές ήττες στην ιστορία τους

Τα... λιοντάρια τραγουδάνε ακόμα. Πραγματικά απολαυστική η Αγγλία, σάρωσε την Ολλανδία με 4 - 1 και πήρε πανηγυρικά την πρόκριση για την επόμενη φάση του ΕΥΡΩ '96. Η ομάδα του Τέρι Βέναμπλς απέδωσε εξαιρετικό ποδόσφαιρο και δικαιωματικά είναι στα φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου. Οι Ολλανδοί, που κατάφεραν παρά τη βαριά ήττα να περάσουν και αυτοί στην επόμενη φάση, ήταν σκιά του εαυτού τους συγκριτικά με το παιχνίδι κόντρα στην Ελβετία. Οι "οράνιε" κινδύνευαν να αποκλειστούν, αν στο 77 ο Κλάιφερτ δε μείωνε σε 4 - 1.

Οι γηπεδούχοι με τη συμπαράσταση των οπαδών τους στο "φλογισμένο" Γουέμπλεϊ άνοιξαν το σκορ στο 22 με εύστοχο χτύπημα πέναλτι του Αλαν Σίρερ. Ο Ινς ήταν αυτός που το κέρδισε σε ανατροπή του από τον Μπλιντ. Οι παίκτες της Γηραιάς Αλβιόνας, αποδίδοντας... επιτέλους ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο και όχι... βρετανικό, έδειξαν τις πραγματικές τους δυνατότητες. Με τη μία η μπάλα, όχι σέντρες επί... σεντρών, καλή κυκλοφορία στο κέντρο, ήταν πραγματικά βάλσαμο για το νέο αγωνιστικό στιλ της Αγγλίας. Ο Σέριγχαμ και ο Μπέργκαμπ μέχρι το τέλος του ημιχρόνου ήταν "μοιραίοι" για τις ομάδες τους αφού είχαν σημαντικές ευκαιρίες.

Το δεύτερο ημίχρονο ήταν ένα επιθετικό "κρεσέντο" για την Αγγλία. Ο επιθετικός της Τότεναμ Τέντι Σέριγχαμ στο 50, κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο, εκμεταλλεύτηκε κόρνερ του Γκασκόιν και διπλασίασε με κεφαλιά τα τέρματα. Επτά λεπτά αργότερα οι φουριόζοι νικητές στην κυριολεξία έκρυψαν τη... σφαίρα. Γκασκόιν, Σέριγχαμ έδωσαν "πιάτο" το γκολ στον Σίρερ, που δεν είπε όχι στο "δώρο" των συμπαικτών του. Το 3 - 0 ήταν γεγονός.

Τα "λιοντάρια" κατασπάραξαν τις "τουλίπες" στο 62. Το μακρινό βολέ του Αντερτον αιφνιδίασε τον Βαντερσάρ που απέκρουσε ασθενώς. Πάλι ο Σέριγχαμ με ψύχραιμο πλασέ έφτασε το δείκτη του σκορ στο επιβλητικό 4 - 0.

Οι παίκτες του Γκους Χίτνιγκ κατάφεραν να πετύχουν το υπερπολύτιμο γκολ της πρόκρισης στο 77, με την αλλαγή, τον Πάτρικ Κλάιφερτ του Αγιαξ, με κοντινό σουτ.

Από τη νικήτρια που έδειξε τα... δόντια της για τη συνέχεια κορυφαίοι οι σκόρερ Σίρερ και Σέριγχαμ, που "δένουν" απόλυτα σαν επιθετικό δίδυμο. Καλή ήταν και η παρουσία των Αντερτον, Σάουθγκέιτ.

Από τη "χλωμή" Ολλανδία που παρουσιάστηκε αγνώριστη σε σχέση με το προηγούμενο παιχνίδι επέπλευσαν μόνο οι Μπογκάρντε και Ρέιζιγκερ. Οι υπόλοιποι, χρυσές μετριότητες και κάτω... Να σημειωθεί ότι οι "οράνιε" έχουν να γνωρίσουν τόσο βαριά ήττα από το 1975, όταν είχαν χάσει στην Πολωνία από την παρέα του Ντέινα και του Λάτο με το ίδιο σκορ.

Εξαιρετική η διαιτησία του Αυστριακού Γκράμπερ, "κιτρίνισε" τους Μπλιντ, Σέριγχαμ, Ινς, Σάουθγκέιτ.

ΟΛΛΑΝΔΙΑ: Βαν Ντερ Σάαρ, Ρέιζιγκερ, Μπογκάρντε, Μπλιντ, Ζέρντρορφ, Ντε Μπουρ (71 Κόκου), Βίντερ, Βίτσχε (46 Ντε Κοκ), Μπέργκαμπ, Χούκστρα(71 Κλάιφερτ), Κρόιφ.

ΑΓΓΛΙΑ: Σίμαν, Πιρς, Ινς (67 Πλατ), Ανταμς, Σάουθγκέιτ, Νέβιλ, Μακ Μάναμαν, Γκασκόιν, Σίρερ (75 Μπάρμπι), Σέριγχαμ, Αντερτον.

ΑΤΛΑΝΤΑ 1996
Με σημαιοφόρο τον Π. Δήμα

Πάνω από 107 αθλητές θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα. Ανακοινώθηκε η ελληνική αποστολή. Η μεγαλύτερη μετά το 1896

Με τη μεγαλύτερη αποστολή όλων των εποχών - με εξαίρεση τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896 - θα εκπροσωπηθεί ο ελληνικός αθλητισμός στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα. Πάνω από 107 αθλητές θα ταξιδέψουν στις ΗΠΑ με τις περισσότερες από κάθε άλλη φορά ελπίδες για διάκριση. Χτες η ολομέλεια της ΕΟΑ ενέκρινε τη σύνθεση της Ολυμπιακής ομάδας, που θα παρελάσει με σημαιοφόρο τον Πύρρο Δήμα. Η απόφαση για τον Πύρρο Δήμα ήταν ομόφωνη και δεν υπήρξε άλλη πρόταση.

Η ελληνική αποστολή μπορεί να αυξηθεί, καθώς απομένουν να δηλωθούν ορισμένοι αθλητές του στίβου και κολύμβησης.

Αναλυτικά η ελληνική αποστολή στην Ατλάντα.

Τα ζευγάρια των προημιτελικών

Με τη λήξη των αγώνων στο α και β όμιλο βγήκαν και τα πρώτα προημιτελικά ζευγάρια. Το Σάββατο, λοιπόν, θα τεθούν αντιμέτωπες η Αγγλία με την Ισπανία (Γουέμπλεϊ 5μ.μ.) και η Γαλλία με την Ολλανδία (Ανφιλντ 8.30μ.μ.).Οι νικητές αυτών των ζευγαριών θα συναντηθούν στη συνέχεια στα ημιτελικά.

ΛΕΖΑΝΤΑ

Ο Αλαν Σίρερ ανοίγει το σκορ στο 22, με χτύπημα πέναλτι



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ