Ο Π. Καζάκος στο εδώλιο |
Η δίκη ξεκίνησε χτες αργά, μετά τη 1 το μεσημέρι, γιατί ο Α. Αποστόλου βρέθηκε χωρίς συνήγορο υπεράσπισης. Είχε τον Ι. Λαλιά, ο οποίος προφυλακίστηκε πρόσφατα για παράνομη οπλοκατοχή. Ετσι, το δικαστήριο διόρισε άλλον, που ζήτησε λίγο χρόνο για να μελετήσει το κατηγορητήριο. Οι συνήγοροι υπεράσπισης του Π. Καζάκου, Γ. Πρασιανάκης, πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και Χρ. Μαρκογιαννάκης, βουλευτής της ΝΔ, ζήτησαν από το δικαστήριο «να διατάξει ιατρική πραγματογνωμοσύνη» για τον πελάτη τους «εντός δημόσιου ψυχιατρείου από ομάδα γιατρών»! Με δυο λόγια, πάνε να τον βγάλουν ψυχοπαθή, ώστε να μείνει ατιμώρητος για τα κακουργήματά του. Το δικαστήριο επιφυλάχτηκε να αποφασίσει. Τόσο όμως η εισαγγελέας, όσο και οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής ζήτησαν την απόρριψη του αιτήματος αυτού, γιατί έχει περάσει πολύς καιρός από τη διάπραξη των ρατσιστικών εγκλημάτων του Π. Καζάκου.
Επειτα ήρθε η σειρά του Σάαντ Αμπντελχαντί να καταθέσει. «Περπατούσα στο δρόμο στις 4 το πρωί, κοντά στην πλατεία Κουμουνδούρου. Πήγαινα στη δουλιά μου, σ' ένα φούρνο στην οδό Αθηνάς. Με σταμάτησε ο Αποστόλου και μου ζήτησε τσιγάρο. Τρόμαξα λίγο. Του είπα ότι δεν καπνίζω. Μετά αυτός προχώρησε και με πυροβόλησε ο Καζάκος, που είχε μείνει πιο πίσω. Η σφαίρα πέρασε από το δεξιό ώμο μου. Δεν έπεσα αμέσως κάτω, αλλά κάθισα. Τον ρώτησα γιατί το κάνετε αυτό; Δε μου απάντησαν και έφυγαν. Δεν μπορώ πια να ξαναπερπατήσω».
Την ώρα που μιλούσε γλίστρησε από το πλάι ο καθετήρας του κι έμεινε στο πάτωμα του Κακουργιοδικείου μέχρι το τέλος της κατάθεσής του. Η δίκη συνεχίζεται σήμερα.
Συζητήθηκε χτες στο Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας αίτηση ασφαλιστικών μέτρων των Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης Εργων του Λόγου, των Εικαστικών Τεχνών και των Φωτογράφων (ΟΣΔΕΛ, ΟΣΔΕΕΤΕ, ΟΣΔΠΠΔΦ «ΦΟΙΒΟΣ») κατά της εταιρίας πληροφορικής «Byte», μέλους του Συνδέσμου Εταιριών Πληροφορικής Ελλάδος (ΣΕΠΕ), η οποία αρνείται να καταβάλει ως εύλογη αμοιβή στους πνευματικούς δημιουργούς ποσοστό 2% επί της τιμής όλων των ηλεκτρονικών υπολογιστών που εισάγει. Η ελάχιστη αυτή αμοιβή επιβάλλεται από το άρθρο 18 του νόμου 2121/93 «περί πνευματικής ιδιοκτησίας» ως αντιστάθμισμα της ελεύθερης και χωρίς άδεια αναπαραγωγής για ιδιωτική χρήση έργων των πνευματικών δημιουργών, υπολογίζεται δε, σε ποσοστό επί της αξίας των τεχνικών μέσων που καθιστούν εφικτή την αναπαραγωγή. Στην πράξη αντιστοιχεί σε 1.500 δρχ. ανά ηλεκτρονικό υπολογιστή.
Καταθέτοντας ως μάρτυρας στο δικαστήριο, ο εκπρόσωπος του ΟΣΔΠΠΔΦ «ΦΟΙΒΟΣ», Ν. Αποστολόπουλος, τόνισε ότι οι τρεις παραπάνω Οργανισμοί εκπροσωπούν δεκάδες χιλιάδες δημιουργούς στην Ελλάδα και όλη την Ευρώπη και ότι χτες το μεσημέρι επρόκειτο να ψηφιστεί από το Ευρωκοινοβούλιο σχετική οδηγία για το σύνολο των ηλεκτρονικών υπολογιστών και τα μέσα αποθήκευσης. Επισήμανε, επίσης, ότι το άρθρο 18 του Ν. 2121/93, που βάλλεται από τους μεγαλομετόχους της βιομηχανίας της πληροφορικής, ψηφίστηκε από όλα τα πολιτικά κόμματα, ενώ το αίτημα του ΣΕΠΕ για κατάργησή του σημαίνει και κατάργηση της ελεύθερης αναπαραγωγής σε βάρος των καταναλωτών, αλλά και της ίδιας της πληροφορικής.
Ανάλογη αίτηση ασφαλιστικών μέτρων έχει κατατεθεί και εναντίον της «Sony», αλλά η συζήτησή της αναβλήθηκε, καθώς ο εκπρόσωπός της εταιρίας δεσμεύτηκε ενώπιον του δικαστηρίου να μελετήσει τη σχετική σύμβαση και να υπογράψει την καταβολή του 2%.
Αθωώθηκε χτες, λόγω αμφιβολιών, από το 2ο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο ο Παναγιώτης Γιαννιώτης, ο οποίος ήταν κατηγορούμενος για «παρακώλυση συγκοινωνιών και αντίσταση κατά της αρχής», επειδή συμμετείχε, στις 27 του Ιούλη, σε ειρηνική εκδήλωση του λαού της Ραφήνας κατά της επέκτασης του λιμανιού της πόλης. Ο Π. Γιαννιώτης είχε συλληφθεί, μαζί με άλλους τέσσερις κατοίκους της Ραφήνας, στις 27 Ιούλη του 2000, στη διάρκεια διαδήλωσης - διαμαρτυρίας για τη μη συμμόρφωση της πολιτείας στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που απαγόρευε την επέκταση του λιμανιού. Δύο εκ των τεσσάρων - ο Σπύρος Μικρόπουλος, δημοτικός σύμβουλος της «Δημοτικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» και ο Γιώργος Σακκής, υπάλληλος του Δήμου Ραφήνας - καταδικάστηκαν, το Δεκέμβρη, σε ποινή φυλάκισης, διάρκειας 10 μηνών.
Την πίτα τους κόβουν οι εφημεριδοπώλες του Πειραιά στις 16.2.2001 στο κέντρο «Νεράιδα» (παραλιακή λεωφόρος Ποσειδώνος 3 στο Καλαμάκι), όπως αναφέρει η Ενωση Εφημεριδοπωλών Πειραιώς. Στην εκδήλωση, επίσης, θα γίνει βράβευση παλαίμαχων εφημεριδοπωλών και απονομή διακρίσεων σε μαθητές - παιδιά εφημεριδοπωλών.
Γενικές Συνελεύσεις πραγματοποιούν τα Παραρτήματα ΠΕΑΕΑ:
Τα Κεντρικά Γραφεία της ΠΕΑΕΑ και Ομάδα επιζώντων αγωνιστών διοργανώνουν εκδρομή - προσκύνημα την Κυριακή 18-2-01, στο 51ο χιλιόμετρο του δρόμου Γραβιάς - Αμφισσας, τόπο όπου δόθηκε μάχη από δυνάμεις του 2/34 Τάγματος του ΕΛΑΣ, με αρχηγό τους τον «Κρόνο», εναντίον γερμανικών στρατιωτικών δυνάμεων κατοχής στις 14-2-1944. Το πούλμαν αναχωρεί από την πλατεία Κάνιγγος στις 8 π.μ. Δηλώσεις συμμετοχής στα τηλ.: 82.34.296 και 82.22.952.